Как да звънна на електродвигател с мултицет

проверка на електродвигателя с мултицет

Електромоторът е основният компонент на всяко модерно домакинско електрическо оборудване, независимо дали става въпрос за хладилник, прахосмукачка или друго устройство, използвано в домакинството. Ако някое устройство се повреди, на първо място е необходимо да се установи причината за повредата. За да разберете дали моторът е в добро състояние, трябва да се провери. За това не е необходимо да носите устройството в сервиза, достатъчно е да имате обикновен тестер. След като прочетете тази статия, ще научите как да проверите електрически мотор с мултицет и можете сами да се справите с тази задача.

Кои двигатели могат да се проверяват с мултицет?

Има различни модификации на електродвигатели и списъкът на техните възможни неизправности е доста голям. Повечето проблеми могат да бъдат диагностицирани с помощта на обикновен мултицет, дори ако не сте експерт в тази област.

променлив ток на пробивен двигател - колектор

Съвременните електродвигатели са разделени на няколко типа, които са изброени по-долу:

 • Асинхронен, трифазен ротор с клетка-клетка. Този тип електрически задвижвания са най-популярни поради своето просто устройство, което позволява лесна диагностика.
 • Асинхронен кондензатор, с една или две фази и ротор с клетка-клетка. Такава електроцентрала обикновено е оборудвана с домакински уреди, захранвани от конвенционална 220V мрежа, най-често срещана в съвременните домове.
 • Асинхронен, оборудван с фазов ротор. Това оборудване има по-мощен стартов въртящ момент от моторите с клетка с клетка и затова се използва като задвижване в устройства с голяма мощност (подемници, кранове, електроцентрали).
 • Колектор, постоянен ток. Тези мотори са широко използвани в автомобилите, където действат като задвижване на вентилатори и помпи, както и за електрически прозорци и чистачки.
 • Колектор, променлив ток. Ръчните електрически инструменти са оборудвани с тези двигатели.

Първата стъпка във всяка диагноза е визуална проверка. Дори ако изгорелите намотки или счупените части на двигателя са видими с просто око, ясно е, че по-нататъшната проверка е безсмислена и уредът трябва да бъде отведен в сервиза. Но често проверката не е достатъчна за идентифициране на проблеми и тогава е необходима по-щателна проверка.

Ремонт на асинхронни двигатели

Най-често срещаните асинхронни захранващи блокове за две и три фази. Процедурата за диагностицирането им не е напълно еднаква, така че трябва да се спрем на това по-подробно.

Трифазен двигател

Има два вида неизправности на електрическите единици, независимо от тяхната сложност: наличието на контакт на неправилно място или неговото отсъствие.

трифазна схема на свързване на намотката на двигателя

Трифазният променлив двигател има три намотки, които могат да бъдат свързани в делта или звезда. Има три фактора, които определят работата на тази електроцентрала:

 • Коректност на навиването.
 • Качество на изолацията.
 • Надеждност на контактите.

проверка на изолацията на намотката на двигателя с мегаметър

Късо съединение към случая обикновено се проверява с помощта на мегаметър, но ако го няма, можете да преминете с обикновен тестер, като зададете максималната стойност на съпротивлението върху него - мегаоми. В този случай не е необходимо да се говори за високата точност на измерванията, но е възможно да се получат приблизителни данни.

Преди да измерите съпротивлението, уверете се, че моторът не е свързан към електрическата мрежа, в противен случай мултицетът ще стане неизползваем.След това трябва да калибрирате, като настроите стрелката на нула (сондите трябва да бъдат затворени в този случай). Необходимо е да се провери работоспособността на тестера и коректността на настройките, като се докосне за кратко една сонда до другата, всеки път преди да се измери стойността на съпротивлението.

Поставете един пробен проводник върху корпуса на двигателя и се уверете, че има контакт. След това вземете показанията на устройството, докосвайки двигателя с втората сонда. Ако данните са в нормални граници, свържете втората сонда към изхода на всяка фаза. Високият индекс на устойчивост (500-1000 и повече мегама) показва добра изолация.

Как да проверите изолацията на намотките е показано в това видео:

След това трябва да сте сигурни, че и трите намотки са непокътнати. Можете да проверите това, като позвъните на краищата, които влизат в клемната кутия на двигателя. Ако се установи някакво счупване на намотката, диагностиката трябва да бъде спряна до отстраняване на неизправността.

Следващата контролна точка е дефиницията на късо съединения. Доста често това може да се види по време на визуална проверка, но ако намотките изглеждат нормално отвън, тогава фактът на късо съединение може да се установи чрез неравномерното потребление на електрически ток.

Двуфазен електромоторб

Диагнозата на силови агрегати от този тип е малко по-различна от горната процедура. При проверка на мотор, оборудван с две намотки и захранван от конвенционална електрическа мрежа, намотките му трябва да бъдат звънени с омметър. Индикаторът за съпротивление на работната намотка трябва да бъде с 50% по-малък от този на стартовата намотка.

проверка на статора на колекторния мотор

Трябва да се измери съпротивата в случая - обикновено тя трябва да бъде много голяма, както в предишния случай. Индикаторът за ниско съпротивление показва необходимостта от пренавиване на статора. Разбира се, за да се получат точни данни, такива измервания са най-добре да се правят с мегометър, но това рядко е възможно у дома.

Проверка на колекторните двигатели

След като се занимахме с диагностиката на асинхронните двигатели, нека да преминем към въпроса как да звъннем на електродвигател с мултицет, ако силовият агрегат е от колекторния тип и какви са характеристиките на такива проверки.

проверка на колекторния мотор на свредлото

За да проверите правилно работата на тези двигатели с помощта на мултицет, трябва да продължите в следния ред:

 • Включете ома тестер и измерете съпротивлението на колекторните ламели по двойки. Обикновено тези данни не трябва да се различават.
 • Измерете индикатора за съпротивление, като приложите една сонда на устройството към тялото на арматурата, а другата към колектора. Този показател трябва да е много висок и да е склонен към безкрайност.
 • Проверете статора за целостта на намотката.
 • Измерете съпротивлението, като приложите една сонда към корпуса на статора, а другата към клемите. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-добре.

Проверката на електродвигателя с мултицет за прекъсване на късо съединение няма да работи. За това се използва специален апарат, с помощта на който се проверява котвата.

Подробна проверка на двигателите на електрически инструмент е показана в това видео:

Характеристики на проверка на електродвигатели с допълнителни елементи

Електрическите централи често са оборудвани с допълнителни компоненти, предназначени за защита на оборудването или оптимизиране на работата му. Най-често срещаните части, вградени в двигателя, са:

 • Термични предпазители. Те са настроени да работят при определена температура, така че да се избегне изгарянето и разрушаването на изолационния материал. Предпазителят се отстранява под изолацията на намотките или се фиксира към тялото на електродвигателя със стоманен лък. В първия случай достъпът до щифтовете не е труден и те могат да бъдат проверени без проблеми с помощта на тестер. Можете също да използвате мултицет или обикновена отвертка с индикатор, за да определите към кои разглобяеми крака отива защитната верига.Ако термичният предпазител е в добро състояние, той трябва да показва късо съединение по време на измерване.
 • Термичните предпазители могат да бъдат успешно заменени с температурни превключватели, които са нормално отворени или затворени (вторият тип е по-често срещан). Маркировката на елемента е поставена върху тялото му. Релето за различни видове двигатели е избрано в съответствие с техническите параметри, които можете да намерите, като прочетете експлоатационните документи или намерите необходимата информация в Интернет.температурно реле
 • Сензори за оборотите на двигателя на три изхода. Обикновено те са оборудвани с двигатели на перални машини. Основата на принципа на работа на тези елементи е промяната на потенциалната разлика в плочата, през която преминава слаб ток. Захранването се доставя през двата крайни клеми, които имат малко съпротивление и трябва да показват късо съединение, когато са тествани. Третият щифт се проверява само в работен режим, когато върху него действа магнитно поле. Не измервайте захранването на сензора при работещ двигател. Най-добре е напълно да извадите захранващия блок и да приложите ток отделно към сензора. Завъртете оста, за да генерирате импулси на изхода на сензора. Ако роторът не е снабден с постоянен магнит, ще трябва да го инсталирате по време на теста, като първо сте свалили сензора.сензор за оборотите на двигателя

Обикновеният мултицет обикновено е достатъчен за диагностициране на повечето проблеми, които могат да възникнат при електрическите двигатели. Ако не е възможно да се установи причината за неизправността с това устройство, проверката се извършва с помощта на високо прецизни и скъпи устройства, които са достъпни само за специалисти.

Този материал съдържа цялата необходима информация за това как правилно да проверите електрически мотор с мултицет в домашна среда. Ако някое електрическо оборудване се повреди, най-важното е да се позвъни в намотката на двигателя, за да се изключи неговата неизправност, тъй като електроцентралата има най-високата цена в сравнение с други елементи.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?