Подмяна на щепсели с прекъсвачи в старо табло - как правилно да го направите сами

Подмяна на щепсели с прекъсвачи

Електрическите щепсели са предпазители, които преди това са били инсталирани в електрическите мрежи, изпълняващи ролята на защитни устройства в тях. Често в старите апартаменти все още има предпазители от съветски стил, инсталирани на електромера. Те могат да бъдат керамични или пластмасови. Електрическите тапи не са много надеждни и когато те се провалят, в щита често се поставя джъмпер, който преминава ток през себе си, но не спестява от късо съединение и неприятните последици, свързани с него. За да избегнете проблеми, достатъчно е да смените щепселите за прекъсвачи. И в тази статия ще говорим за това как да замените щепселите с машини със собствените си ръце.

Характеристики на избора на прекъсвачи и захранващ кабел

Понякога хората, стигайки до заключението, че е необходимо да се заменят стари предпазни елементи, вместо това да инсталират автоматични тапи. Това се дължи на взаимозаменяемостта на тези устройства и идентичността на инсталацията, така че процедурата по подмяна може да се извърши в най-кратки срокове. Но не препоръчваме да правите това. Въпреки че прекъсвачът и автоматичната спирачка имат един и същ принцип на работа, надеждността на последната е доста ниска.

Изгорялата тапа трябва да бъде сменена

Най-добре е да изберат прекъсвачи - те са много по-добри и по-трайни. В допълнение, те са представени в широка гама магазини и не е трудно да изберете защитно устройство за всяка мрежа.

Преди да говорим за това как старите щепсели са заменени с прекъсвачи, ще разберем как да изберем правилния тип прекъсвач. За да направите това, трябва да изчислите каква е общата мощност на електрическите уреди, включени в домашната мрежа. Илюстративен пример във видеото:

Да речем, че апартаментът има:

 • Хладилник (400 W).
 • Котлон (7000 W.)
 • Микровълнова фурна (1800 W).
 • Телевизор (200W).
 • Перална машина (700 W).
 • Осветителни устройства (500 W).

Като добавим мощността на всички изброени устройства, получаваме 10600W. Стандартното напрежение в домакинските мрежи е 220V. Изчисляваме тока на натоварване по формулата I = P / U, 10600/220 = 48.18A. Въз основа на рейтингите на наличните в търговската мрежа машини можем да кажем, че за да се защити такава мрежа, е необходим прекъсвач 50A.

Но това не е всичко. Преди да поставите машини вместо електрически щепсели, трябва да се уверите, че окабеляването е в състояние да издържи натоварването, което битовите уреди ще дадат. За да улесним избора на напречното сечение на кабела, даваме таблица.

Таблица на зависимостта на секцията на кабела от тока на машината

Въз основа на представените данни можете лесно да изберете желаното напречно сечение на проводника. В нашия пример трябва да изберете медна жица от 11 кв. мм или алуминий за 12.1 кв. мм.

Подготовка за работа

Друг нюанс на тази процедура е работата с брояч. Понякога защитните електрически тапи не могат да бъдат заменени с автоматични машини, без да се счупят пломбите на счетоводното устройство. Ако беше възможно без това, задачата се опростява, в противен случай е необходимо да се покани представител на енергоснабдителната организация за запечатване. Използването на незапечатан електромер е забранено от закона, като за такова нарушение се предвижда значителна глоба.

Вместо щепсели е най-добре да инсталирате въвеждащ двуполюсен прекъсвач. Понякога се изразява мнението, че можете да правите с две еднополюсни машини, но всъщност това е неприемливо.В този случай фазовите и неутралните проводници ще бъдат защитени от различни устройства и ако AB, настроен на неутрален, се задейства, фазовият ток ще продължи да тече в мрежата, което може да доведе до пожар. Двуполюсно устройство, при откриване на неизправност, ще изключи и двата проводника едновременно, обезвъздушавайки веригата.

Двуполюсен прекъсвач

Преди да започнете работа, трябва да намерите фазата и неутрала в щепселите с мултицет или индикаторна отвертка, като предварително сте ги развили. След това изключете захранването към мрежата - според правилата за безопасност е забранено извършването на монтажни работи по окабеляването, към което се подава токът. Това е не само неудобно, но и представлява реална заплаха за здравето и живота.

Пример за замяна на задръствания с трафик с машини във видеото:

 

Монтаж на прекъсвачи

След изключване на мрежата работата се извършва в следния ред:

 • Извадете щепселите за електрическите щепсели.
 • Инсталирайте DIN шина на тяхно място. Първо трябва да бъде отрязан, за да съответства на размера на превключвателя. Закрепване към дърво или метал с винтове, а когато работите с бетонна стена, трябва да използвате дюбели.
 • Свържете защитното устройство. В този случай от върха на устройството са свързани два проводника за ток (за да се избегне объркване, буквата N се прилага към терминала за свързване на неутралния проводник).
 • От дъното на AB трябва да свържете кабелите, по които се доставя електричество в домашната мрежа към инсталираните устройства.

Източникът на тока е свързан отгоре, а натоварването отдолу

 • След свързването на проводниците предпазният превключвател се поставя върху DIN шината.

Това завършва подмяната, но тази схема може да бъде подобрена донякъде, като я направи безопасна за хората.

RCD връзка

За да се предотврати токов удар на хората в случай на случаен контакт с гола секция на кабела, както и в случай на повреда на корпуса, препоръчително е да включите RCD в общата мрежа. Основата за работата на устройството за остатъчен ток е постоянният мониторинг на баланса на токовете, преминаващи през устройството. В случай на електрически теч към корпуса или към земята, възниква дисбаланс. След като фиксира дисбаланса, устройството се задейства и дезактивира веригата.

Номиналният ток на RCD се избира по същия начин, както за автоматичния вход. Устройството за остатъчен ток е свързано към неговия изход. Препоръчва се ежемесечно да се проверява работата на RCD - за това има бутон "Тест" върху тялото на устройството. От изходния терминал на устройството фазата е свързана към входа на първия AB, а след това с помощта на джъмпери преминава към други превключватели. Неутралните кабели трябва да бъдат свързани заедно с шина и след това да бъдат закрепени към DIN шина.

Пример за RCD връзка

Ако връзката е трижилна, тогава заземяващите проводници са свързани по същия начин с шинен блок. Имайте предвид обаче, че те не трябва да са в контакт с нула.

заключение

От представения материал научихте как да изберете превключватели за защита на мрежата и как да замените щепселите с автомати. Използвайки нашите съвети, можете да го направите сами, без да прибягвате до услугите на специалисти и да спестите пари.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?