Как да поправите изход, ако той падне от стената

гнездото не се придържа към стената

Ако инсталирането на контакта беше извършено зле, тогава с течение на времето той просто ще започне да пада от стената, следвайки щепсела, който се изважда от него. Преди да коригирате отново контакта, трябва да разберете защо това изобщо се случва, за да не вършите същата работа няколко пъти.

Какви грешки могат да бъдат при инсталирането на сокети

За да разберете как да поправите падащия контакт, първо трябва да обърнете внимание дали той виси сам или заедно с гнездото. Това са две различни неизправности и всяка трябва да бъде отстранена по свой начин.

Правилно инсталиран изход е монтиран според определена технология и ако една от стъпките е извършена неправилно или са предприети неподходящи материали, скоро може да се окаже, че работата трябва да бъде преработена.

Грешките могат да бъдат на следните етапи на инсталиране:

  • В стената се пробива дупка, която трябва да е малко по-голяма от външния диаметър на кутията на гнездото, така че да може да се изтласка шпакловка или цимент между тях. Има моменти, когато кутията на гнездото се доближава до стената и се създава впечатлението, че той седи там плътно. Тогава беше извършен окончателният монтаж, но след известно време цялата конструкция излетя от стената, защото цялото захващане се проведе в няколко точки.
  • Вътрешната повърхност на отвора е покрита с замазка и в нея се вмъква гнездо. Ако има малко замазка, не се полага върху цялата контактна зона или просто се приготвя лошо решение, тогава монтажът ще се разпадне.
  • Монтаж на вътрешностите на гнездото. Този дизайн се държи вътре от плъзгащи се ребра, които се изтласкват от болтове. Съответно, ако болтовете са слабо затегнати или крепежните елементи се плъзгат по вътрешната повърхност на гнездото, тогава целият изход скоро ще започне да виси и да изпада.
  • Монтаж на външната, видима част на гнездото. Най-често този етап на инсталиране не може по никакъв начин да повлияе на загубата му в бъдеще, но понякога се случва вътрешната част да не е монтирана до стената, а малко по-дълбоко. В този случай при затягане на болтовете за закрепване вътрешната част ще се движи в кутията на гнездото или ще я измести самата.

Пример за правилната инсталация на контактите в този видеоклип:

И тук разглеждаме как да инсталирате гнездата в гнездото:

Когато вътрешен гнездо изпадне от стената, основната причина е веднага видима - изпадащо гнездо или лошо зацепване на закрепващите антени. И в двата случая има нюанси, които трябва да се вземат предвид при отстраняване на проблеми.

Ако кутията за стена не се държи

В този случай методът за ремонт се избира в зависимост от това кой гнездо е инсталиран и от каква е стената.

Ако гнездото не е "засадено" върху хоросана, тогава размерът на дупката в стената е "отзад назад" и трябва да бъде леко разширен, така че да има къде да се разпространи сместа от гипс или цимент. На следващо място, трябва да инспектирате самия гнездо - в съвременните модели има слотове за резба на кабела. Те са разположени върху цялата площ и ако замазката е притисната през тях малко, тогава това ще бъде допълнително закрепване. Ако гнездото е гладко, тогава можете да направите прорези от външната му страна, за които решението ще вземе.

В крайни случаи, ако нямате необходимите материали под ръка и е желателно спешно да поправите изхода, можете просто да завиете гнездото към стената с винтове. Тук има само един нюанс - пробийте дупки за дюбели от ъгъла и ги оставете косо, за да не се разхлабят във времето.

В някои случаи можете да опитате да прикрепите падащото гнездо към течните нокти, както е показано в следния видеоклип:

Когато изобщо няма гнездо

Рядко, но също така се случва - гнездото виси и когато го разглобявате, се оказва, че просто опира до стената с дистанционни антени, добре, ако е бетон.

Има само едно правилно решение на проблема - да инсталирате кутия за гнезда, тъй като стоманените антени ще разрушат дори най-издръжливия бетон във времето и гнездото ще изпадне.

Ако няма друг избор, освен да оправите гнездото в стената (няма гнездо и няма къде да го купите), тогава можете да направите домашно монтиране на гнездото. За да направите това, ще трябва да направите chopiki: от плътен линолеум, шкурка или няколко парчета дървена дъска - за предпочитане да не се пресушава, за да не се разцепи при затягане на закрепващите болтове.

  • Необходимо е да опитате къде са разположени антенните антенни стени към стената и леко издълбайте малки вдлъбнатини там.
  • Чопиките се нарязват на размера на получените ями. Ако това е линолеум или шкурка, препоръчително е да ги сгънете наполовина, с гладката страна навътре, така че грубата да докосне стената и закрепващите антени. Дървото просто получава желаната форма - за разлика от класическите чопици, които са направени цилиндрично, те трябва да бъдат направени правоъгълни.
  • След това chopiki се вмъкват в монтажните елементи, към тях се свързва гнездо и болтовете се затягат, които разширяват закрепващите антени.

Този метод може да бъде ефективен дори за стени, които не са направени от най-твърдия материал, като например тухла от Adobe, но ако е възможно, все още се препоръчва да се направи правилното закрепване с помощта на контакти на гнезда.

Какво да направите, ако самият контакт изпадне

Възможно е да има две основни причини - недостатъчно притискане на закрепващите антени и гладката вътрешна част на гнездото, по която крепежните елементи просто се плъзгат.

В първия случай крепежните елементи просто не достигат до стените на кутията на гнездото или натискащата сила не е достатъчна, за да държи уверено цялата структура. Това може да се дължи на износени крепежни елементи или несъответстващи модели, когато самият изход е по-малък от контакта.

антена за закрепване на розетка
закрепващи антени (крака) на розетката

Ако гнездото все още е фиксирано в контакта, но след това се издърпа от него заедно с щепсела, тогава му липсва доста голяма сила на натискане. Тук ще бъде достатъчно само леко огъване на закрепващите антени - те наподобяват буквата "L" по форма, но с горната част леко огъната нагоре. Ако го огънете малко повече, тогава надолу ще се увеличи. За да направите това, трябва да развиете регулиращия болт, тази част ще падне от контакта самостоятелно и може да бъде коригирана с клещи. Тогава всичко може да бъде инсталирано в обратен ред. За гарантиран резултат, на мястото, където закрепващите антени ще опират, можете да направите няколко прореза - с нож или поялник.

Когато самият цокъл, дори добре фиксиран в стената, е много по-голям от изхода, тогава е необходимо или да го смените напълно, или, отново, да направите chopiks и да направите прорези от вътрешната страна.

Също така, често има случаи, когато повърхността на гнездото на мястото на контакт с дистанциращите антени е просто затворена. Ефективно решение е да извадите гнездото и след това да го инсталирате, но под ъгъл от 90 ° от първоначалното положение. Още по-лесно е да завъртите самия гнездо - двойно и тройно често се инсталират по този начин - в хоризонтално положение.

Преди да решите какво да направите, ако гнездото изпадне от гнездото, е необходимо да се инспектира случаят на последното - в съвременните модели има закрепващи болтове, с които гнездото е просто завинтено към техния случай.

Разлики между стари и нови гнезда

несъответствие между диаметрите на щифта на контакта и контакта на гнездото
евро щепселът (вляво) има по-дебели щифтове, а гнездото има плътно прилепващи щифтове

Стенните превключватели са прикрепени по същия начин, но те изпадат много по-рядко.Причината е проста - при включване и изключване силата винаги се прилага в посока на стената. В гнездата всичко е различно - когато щепселът е вкаран в тях, тогава силата е насочена към стената, а когато е извадена, после назад.

В по-старите гнезда този проблем не беше толкова остър, тъй като те бяха проектирани за устройства с много по-ниска консумация на енергия. Това автоматично означаваше, че няма строги изисквания за силата на натискане на контактите - щепселите бяха поставени и извадени от гнездата с много по-малко усилия - от това време много потребители придобиха навика да дърпат щепсела за кабела. Забранено е да изваждате щепсела по този начин и сега не беше разрешено, но със старите гнезда имаше достатъчно запас за безопасност, така че често на тези изисквания просто не се обръща внимание.

В съвременните гнезда се използват пружинни контакти, които са много плътно притиснати към живите части на щепселите. Дори гнездото, инсталирано съгласно всички правила, постепенно ще се разхлаби, затова се препоръчва във всеки случай да го държите с ръка, когато изваждате щепсела.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?