Кой кабел е най-добре да използвате за окабеляване в апартамент

кабел за окабеляване

Работата по ремонта в апартамент включва много аспекти, които изискват определени финансови разходи. Важен момент е подмяната на окабеляването. Често собствениците на жилищни райони се опитват да спестят пари от нови кабели за по-ефективни довършителни работи, но този подход може да доведе до негативни последици. За да изберете правилния кабел, който да използвате за окабеляване в апартамента и в същото време да не губите пари и време, трябва да знаете нюансите на електрическата работа.

Каква е трудността при избора

Подмяната на окабеляването е необходима главно в такива случаи:

 • Възраст на строителството и, съответно, проводници.
 • Изгаряне на окабеляването поради късо съединение (най-често това е следствие от първата причина).
 • Основен ремонт и преустройство на апартамента.

Въпросът за смяна на окабеляването възниква на първия етап на ремонтните работи. За да го приложите, препоръчително е да обмислите схемата на електрификация на помещението от нулата и според изчисленията да изберете и закупите висококачествени проводници, които отговарят на всички изисквания.

заместващо окабеляване

Какъв кабел да използвате за окабеляване в апартамента, ще отговори всеки опитен електротехник. Трудността се крие в избора на подходящия производител, тъй като строителният пазар е огромен и изборът на окабеляване се усложнява от изобилието на тези продукти. Трябва да знаете не само какво трябва да купите, но и как да не закупите фалшиво или просто некачествено окабеляване - това може да създаде трудности дори за професионален електротехник.

Във всеки случай трябва да изберете проводници за монтиране на ново окабеляване заедно със специалист. Обучен техник с практически опит и всички необходими одобрения ще ви помогне да изберете кабели за домашно окабеляване, които ще продължат с години.

Критерии по избор

кабели за електрическо окабеляване

За да определите кой проводник да купите и използвате за окабеляване в къща или апартамент, първо трябва да изучите стандартните характеристики на силовите кабели. Тя включва следните елементи:

 1. Кабелно устройство.
 2. Материал, от който са изработени вените.
 3. Bandwidth.
 4. Дебелина на изолационната обвивка.
 5. Маркиране качество и цвят.
 6. Наличие на сертификационни документи.
 7. Външен вид.

Когато купувате кабел за електрическо окабеляване в апартамент, трябва да помните, че избраният материал трябва да отговаря на всички разпоредби на PUE. Опитен занаятчия ще ви помогне да направите своя избор, но за да не действате сляпо, трябва сами да изучите характеристиките на проводниците и кабелите.

Алуминий или мед

Не всеки знае за изискванията на PUE, които определят кой кабел е по-добре да се избере според материала на проводниците - този въпрос все още често може да бъде чут често от хора, които са започнали ремонтни дейности. Има само един отговор - това определено е кабел с медни проводници. Само те имат необходимите характеристики за безопасна и безпроблемна работа на електрическото оборудване в къща или апартамент.

За сравнение можете да дадете качествена характеристика.

кабел AVVG - алуминий

алуминий:

 • Ниска проводимост.
 • Недостатъчна здравина и гъвкавост.
 • Кратък експлоатационен живот поради бързото окисляване.

VVG кабел - меден

мед:

 • Здравина и еластичност.
 • Висока електрическа проводимост.
 • Дълъг експлоатационен живот

Въпреки очевидните разлики между алуминиевите и медните проводници, първият от тях все още продължава да се използва за полагане на домакински електрически проводници.Това се дължи на високата цена на окабеляването с медна основа, но тук трябва да разберете, че това е еднократна печалба, защото ако вземете дългосрочен план, медта печели във всички отношения и се изплаща напълно поради своята трайност.

Подреждане на кабели

Според метода на производство на проводящи ядра, структурно кабелите са разделени на два основни типа: едножилни и многожични. Твърдото ядро ​​използва една твърда жица, което прави кабела по-твърд и по-податлив на чести завои. Нанизаните проводници се състоят от много малки вени, преплетени помежду си - това прави жицата гъвкава, издържаща на множество завои.

NYM кабелна конструкция

Технологията на производство на многожилни проводници е малко по-сложна, следователно такива проводници са по-скъпи от едножичните проводници, но те са приблизително равни по проводни свойства (ако не се задълбочавате във високи въпроси, като "ток, разпространяващ се по повърхността на проводник" и така нататък).

Невъзможно е да се отговори недвусмислено кой проводник по дизайн да се избере за окабеляване в апартамент, тъй като теоретично и двете разновидности могат да се използват с някои резерви като окабеляване. Ако средствата позволяват, те все още се опитват да използват проводници с жици, кабели, тъй като те са по-пластмасови и по-подходящи за външни и скрити начини за полагане на проводници едновременно. Техният недостатък е необходимостта от допълнително калайдисване на краищата на жицата при инсталиране на гнездата - в противен случай контактът може да се влоши с течение на времето.

Различните видове кабели са разгледани подробно в следните видеоклипове:

Избор на секция

Когато решавате как да изберете необходимата дебелина на кабелните сърцевини, е необходимо да приемете, че наличното оборудване непременно ще се промени с течение на времето, следователно, когато купувате проводници за вътрешно окабеляване, трябва да вземете предвид резерва на мощност. Тоест към изчислената стойност на очакваното натоварване трябва да се добави около една трета от стойността.

избор на напречно сечение на кабела по мощност

Най-лесният начин в такава ситуация е да играете напред и да полагате електрически кабели с по-големи проводници в апартамента. Това ще ви спести от евентуална преработка в бъдеще.

За да изберете кабел с необходимата ширина на лентата, трябва да обърнете внимание на маркировката - етикетът трябва да съдържа всички необходими данни за напречното сечение на проводниците.

кабел VVG и AVVG

Ако просто направите окабеляването с марж, без да задълбочавате в изчисленията кое напречно сечение на проводника е по-добре да изберете, можете да се ръководите от следните стойности:

 • 1,5 mm² за осветление.
 • 2,5 mm² за конвенционални контакти.
 • 4-6 mm² за контакти, към които ще бъдат свързани мощни консуматори на електрически ток - фурни, електрически печки и др.

Трябва да се отбележи, че производителите, отбелязвайки пропускателната способност в маркировката, могат да посочат изчислени, а не реални данни, възползвайки се от факта, че някои технически грешки са включени в техническите спецификации или GOSTs, а малките несъответствия са напълно приемливи. Тук е по-добре да не поемате рискове и за презастраховане да купувате електрически проводници с номинална стойност, по-голяма от реално необходимата.

За повече информация относно избора на размер на проводника вижте това видео:

Изолацията е неразделна част от безопасността

Всеки едножилен или многожилен кабел има изолационна обвивка. Най-често те са изработени от PVC-съединение от стандартен тип или с ниско ниво на запалимост. В някои случаи се използват полиетилен или полимери.

изолация на кабела

Колко дебела трябва да се определи изолацията на токопроводящите проводници, се определя от GOST. Проводниците за окабеляване в апартамент трябва да бъдат изолирани със слой от 0,44 мм или повече. Всичко, което е по-малко, вече е нарушение.

Основната обвивка също има стандартна дебелина. За едножилните кабели нормата е 1,4 мм, за многожилните кабели - 1,8 мм.

Двойната изолация осигурява по-голяма безопасност и защита на кабела от външни повреди.

Честен производител

бобина от кабел с етикет на производителя

Ако е напълно възможно сами да разберете техническата страна на избора, тогава е доста трудно да определите качеството на закупения продукт. За да закупите висококачествен кабел за окабеляване в апартамент, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • Качество на маркирането. Написването на жицата трябва да е ясно, ясно и четливо.
 • Цвят на изолацията. Тя е твърда като стандарт. В редки случаи има черна ивица по цялата дължина. Наличието на петна, ивици или допълнителни модели показват дефектен продукт.
 • Опаковката. Кабелите винаги са опаковани в рулони или барабани. Всеки пакет е придружен от етикет с подробна информация за продукта.
 • Сертификати. Качеството на материала може да се провери, като поискате документи - кабелите са прикрепени със сертификати за съответствие и пожарна безопасност.
 • Външен вид. Повредите и вдлъбнатините често са показател за лош транспорт и манипулиране. Изтръпвания, стеснения, ожулвания могат да скрият вътрешни повреди.

Като резултат

Закупуването на кабел за инсталиране на електрическо окабеляване има свои собствени нюанси, така че изборът на материали трябва да се приема сериозно и отговорно. Преди да закупите окабеляване, е необходимо да се изчисли натоварванията, да се определят местата на инсталиране на търговските обекти и методите на водещите линии към тях. Правилният и рационален подход ще ви позволи да получите висококачествено електрическо окабеляване, което ще служи без повреди повече от десетина години.

Познавайки горните нюанси, закупуването на проводник за домашно окабеляване не би трябвало да е трудно, дори ако човек не е достатъчно „разумен“ по технически въпроси. Ако дадените обяснения изглеждат недостатъчни, тогава е по-добре да поверите избора и покупката на специалистите, които ще извършат инсталацията.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?