Как да направите преминаващ превключвател от конвенционален със собствените си ръце

Преходен превключвател от конвенционален двуклавишен

Преходен превключвател е устройство, с което можете да контролирате един източник на светлина от различни места. Тези устройства са инсталирани в дълги коридори, както и в проходи и стълби. Напоследък все по-често се използват в спалните: един превключвател е на входа на стаята, а вторият - близо до леглото. Удобството им се състои в това, че за да изключите светлината в коридора или стаята, няма нужда да се връщате. Използват се и в офиси: в този случай, седнали на масата и включвайки настолната лампа, можете да изключите горната лампа без да ставате от работното си място. Тази статия ще обсъди как сами да направите преминаващ превключвател от обикновен.

Характеристики на преминаващия превключвател

За разлика от конвенционалния двоен превключвател, втулката има три контакта. Тези устройства са свързани помежду си с помощта на трижилен кабел, който може да премине открито отвън или може да бъде скрит вътре в стената в канален жлеб.

Връзката е направена по такъв начин, че неутралният проводник отива към източника на светлина, а фазата преминава към прекъсвача към превключвателя. Нулевият кабел преминава през електрическата разпределителна кутия към лампата, фазата към входа.

Принципът на работа на преминаващия превключвател

Към изхода са свързани два кабела и с помощта на джъмпер електрическата верига се затваря последователно. Тези проводници са свързани към втория превключвател и един от тях отива по-нататък, към осветителното тяло. По този начин се извършва прехвърлянето на електричество от първия ред към втория.

Устройство като троен преминаващ превключвател се предлага на пазара днес, но цената му е доста висока. И ако нямате желание да преплатите много пари, можете да направите преминаващ превключвател със собствените си ръце. Това не изисква специален инструмент или специални професионални умения.

Външно преминаващият превключвател не се различава от конвенционалния и може да има един или повече ключове за превключване. Разликата между тях се крие във вътрешната структура. В дома обикновено се използват маршируващи превключватели с един ключ. По-правилно е обаче да се нарече адаптер с превключвател, тъй като той е предназначен за превключване на електрически вериги. Ако помещението е голямо, може да е необходимо приспособление с няколко клавиши.

Промяна: Процедура

Рециклирането на конвенционален превключвател в втулката означава добавяне на трети контакт. За тази операция е желателно да имаме два превключвателя, направени от един и същ производител: един и два клавиша.

Същите ключове са съчетани

Те не трябва да се различават по размер един от друг. Когато купувате устройство с две ключове, трябва да обърнете внимание дали е възможно да смените клемите по такъв начин, че затварянето и отварянето на всяка верига да става независимо от другата. По този начин, една от позициите на ключа за превключване ще отговаря на включването на първата верига, другата - на втората.

Сега преминаваме директно към самата работа по изменението на устройството:

  • Разхлабваме скобите на подходящите кабели, както и винтовете на дистанционери - това е необходимо, за да издърпате превключвателя от контакта в стената. Естествено, електричеството трябва да бъде изключено. Препоръчително е също да намерите фазата с помощта на сонда и да направите съответните маркировки върху пластмасовата изолация на проводника. Това ще направи възможно най-лесното повторно инсталиране на приспособлението.
  • След като извадите превключвателя, го обърнете на противоположната страна, развийте скобите на тялото и извадете електрическата част. С обикновена отвертка това може да стане за две до три минути. След това с дебела отверка на отвертка извадете пружинните тласкачи, разположени в леглото. Не можете да направите това с тънка отвертка. Когато сваляте тласкачите, бъдете внимателни и отделете време, за да не счупите или огънете елементите.

Електрическата част на превключвателя е разглобена

  • Върху краищата на демонтираната част на превключвателя има два зъба - те трябва да бъдат откачени с прорезна отвертка.
  • Преминаваме към основния етап от процедурата. На керамична основа устройството има три групи контакти: общи, индивидуални и подвижни (рокерски рамена). Един от рокерските контакти трябва да бъде обърнат на 180 градуса, след което една контактна подложка, принадлежаща към общата група, трябва да бъде отрязана (не е необходимо след това да се изолира). След това предварително отстранената част от продукта е инсталирана на място.

Един от контактите се разгръща

  • Тогава ключът от един превключвател се изважда и се инсталира на преобразуваното устройство с два ключа. Ако нямате нито един превключвател, можете да залепите двата бутона заедно. Най-лесният начин да направите това е със специален пистолет. Сега, когато контактите на една верига са затворени, другата ще виси във въздуха.

Както можете да видите от горното, процедурата е доста проста и няма да ви отнеме много време.

Недостатъци на преминаващите превключватели

Трябва да се отбележи, че тези устройства, поради своята специфичност, имат малки недостатъци:

  • Невъзможно е да се определи дали устройството е изключено или включено чрез подредбата на своите клавиши.
  • Не включвайте и изключвайте лампата едновременно от различни места.

Тези малки недостатъци не влияят по никакъв начин на работата на устройството и трудно могат да повлияят на решението да ги инсталирате или направите сами, но трябва да сте подготвени, че в началото след инсталирането на превключвателя може да възникне известно объркване.

Процесът на промяна на конвенционален превключвател в контролна точка е ясно видим във видеото:

Ако няма желание за разглобяване на превключвателя, след това следващото видео показва начина за директно свързване. Той не е толкова ефективен като първия, но като опция в случай на спешност може да бъде полезен:

заключение

Преходният превключвател, закупен от магазина или самостоятелно, е много удобно устройство. Включването и изключването на светлината от различни места избягва да се налага да се връщате напред и назад от единия край на стаята до другия, само за да щракнете върху клавиш.

В този материал разбрахме подробно как можете да преработите конвенционален превключвател в контролна точка. С определено умение не само ще спестите финансите си, но и сами ще направите напълно работещ и чист превключвател, който на практика не отстъпва на фабричния. Може да се използва по същия начин като фабричен продукт. И не всеки може да се похвали, че има такова домашно устройство в дома си, така че за вас това ще бъде допълнителна причина да се гордеете със себе си.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?