Превключвател за контролна точка - какво представлява, принципът на работа и разновидностите

С помощта на преминаващ превключвател

Ако по някаква причина има нужда от включване / изключване на осветлението от различни места в коридора или стаята, тогава най-доброто решение би било превключвател на контролна точка: какво е, как работи, възможни схеми за връзка и приложения - всичко това трябва да се разбере, за да се използва най-ефективната и най-евтината връзка.

Какво е преминаващ превключвател и как работи?

По-правилно би било да наречем това устройство превключвател - това е превключвател за потребителите, по-скоро по навик, тъй като се използва за включване и изключване на осветлението. Ако го наречете правилно, тогава е много по-лесно да разберете как се различава от стандартните превключватели - това име най-пълно отразява същността на неговия ефект върху работеща електрическа верига.

Допълнителни имена са рокер превключвател, дублиращ превключвател или кръстосан ключ.

Подобно на стандартен превключвател, контролната точка има само две позиции, но фундаменталната разлика е, че при конвенционално устройство тя е строго определена, например нагоре е включена, а надолу е изключена, докато на контролната точка тези страни постоянно се променят.

Принципът на работа на преминаващия превключвател става най-разбираем при сравняване на електрическите вериги - между него и стандартното устройство, което е показано на фигурата:

Как работи конвенционалният превключвател

Ако нормалното в отворено състояние просто прекъсне веригата, тогава в случай на преминаване, всичко зависи от позицията на два превключвателя наведнъж:

Принципът на работа на преминаващия превключвател

От диаграмата става ясно, че всеки от превключвателите трябва да има три извода - един за фазата, който преминава от източника на захранване и два за проводниците на "контрола". Когато някой от двата превключвателя промени положението, веригата или се затваря, или се отваря, в зависимост от състоянието, в което е било преди.

Освен това може да се формулира още една разлика между ключ и превключвател - последният винаги може да бъде свързан като обикновен превключвател, но обратното няма да работи.

Важно! Когато ремонтирате такава схема, трябва да се има предвид, че един от проводниците между превключвателите винаги е захранван.

Къде се използва преминаващият превключвател?

Повечето обикновени хора не са наясно, че в допълнение към обичайното има и превключвател за контролна точка - те обикновено откриват какво е или предварително от електротехници, дали компетентен специалист прави окабеляването, или когато с течение на времето трябва да започнете активно да се интересувате как можете да включите една лампа от различни места.

Необходимостта от използване на преминаващ превключвател най-често възниква в големи помещения, дълги прави и извити коридори, както и на стълбища и коридори.

Предимството на използването им е възможността за включване и изключване на лампи и други електрически уреди не само от две, но и от неограничен брой места - всичко зависи от броя на превключвателите. Пример за случай, когато е необходимо да се приложи такова решение, би било стълбище към втория или третия етаж на къща - обикновено те изискват допълнително осветление, особено когато са разположени върху носеща стена.

Преходен превключвател по стълбите

Ясно е, че когато има само един превключвател, след което включите светлината и отидете горе, няма да можете да я изключите. Като алтернатива можете да инсталирате два източника на светлина, но трябва да изтичате нагоре и надолу по стълбите - включете светлината в долната част, отидете горе, запалете горната, слезте надолу, изключете долната и отново отидете горе.

Сензорите за движение също могат да бъдат изход, но те също ще трябва да бъдат инсталирани на всеки етаж, а цената на такива устройства е по-висока от превключвателите. Трябва също да се има предвид, че те не винаги работят правилно - понякога, за да светне светлината, не само ще трябва да вървите по стълбите, но и да стъпите наляво или надясно. Все пак подобно решение не е подходящо за тези, които са свикнали ръчно да включват и изключват светлината, когато е необходимо за него, а не за сензора.

В допълнение към коридорите, големите стаи и на улицата, в спалнята могат да бъдат инсталирани проходни превключватели, така че да можете да лягате в светлината и едва след това да я изключите.

Преходен превключвател в спалнята

Разновидности на преминаващи превключватели и символи на диаграмите

В зависимост от това как и къде планирате да използвате такива превключватели, съответните им разновидности ще бъдат приложени:

За монтаж в дебелината на стената и на нейната повърхност - във втория случай такива превключватели най-често се използват за открито окабеляване в дървени къщи.

Проводниците към клемите на прекъсвача могат да бъдат закрепени с болтове или пружинни скоби. Вторият вариант се счита за по-предпочитан, тъй като не отслабва връзката във времето.

Можете да включите няколко лампи от едно място - за това те правят двойни, тройни и т.н. превключва модели.

Ако има нужда от включване на осветлението от три или повече точки, тогава трябва да се закупуват допълнително кръстосани (реверсивни) превключватели за два прохода - според броя на местата, от които трябва да се включи осветлението.

По типа управление те не се различават от обичайните - могат да бъдат с клавиатура, сензорен екран или с дистанционно управление.

Всички видове преминаващи превключватели на диаграмите са изчертани със същото схематично обозначение - всъщност същите като при стандартните, но разположени в двете посоки.

Преходен превключвател на диаграмите

За да направите окончателния избор, трябва да разберете къде точно и как ще се използват тези превключватели.

Свързване на преминаващ превключвател

Тъй като за работа на веригата с преминаващ превключвател се използват повече проводници, връзката в разклонителната кутия ще изглежда по-сложна - в нея ще се появят допълнителни елементи. Първоначално фаза и нула идват в кутията от източника на захранване. Нулевият проводник през връзката отива директно към лампата, а фазовият проводник преминава към първия превключвател. По-нататък в превключвателя той се разделя на две линии и двамата се връщат в кутията, където преминават през връзката към втория превключвател, след което отново един проводник влиза в съединителната кутия и през последната връзка преминава към лампата.

Схема на свързване чрез разклонителна кутия

Възможно е да спестите пари на проводника, като пуснете контролните клонове директно от един превключвател в друг, но компетентен електротехник никога няма да направи това по редица причини:

Свързването през кутията е най-правилното по отношение на електрическите вериги.

В случай на повреда друг електротехник ще може да се обади, да определи неизправността и да поправи окабеляването без допълнителни търсения.

Тази подредба опростява инсталирането на третия, четвъртия и т.н. превключвайте, ако е необходимо.

В резултат на това добре направена връзка ще бъде направена само през разклонителната кутия.

Схема при свързване на три или повече превключватели

От горната диаграма става ясно, че преминаващите превключватели могат да се използват само по двойки - трето подобно устройство не може да бъде свързано по същия начин. Този проблем се решава с помощта на така наречения кръстосан или реверсивен превключвател - външно изглежда като нормален, но за разлика от него, преминаващият превключвател има не два или три, а четири терминала.

Целта му е да сменя свързаните проводници при превключване. Например, ако терминалите са номерирани, тогава нека входните клеми са 1 и 2, а изходните клеми 3 и 4, съответно.Ток през един проводник може да бъде подаден към клема 1 и преминаващ през превключвателя към терминал 3, а през втория - за влизане в терминал 2 и изход през терминал 4. След превключване токът все още се подава към терминал 1, но вече се извежда през терминал 4, и ако премине към терминал 2, той ще бъде изведен през терминал 3. Можете да използвате неограничен брой такива устройства във веригата. Принципът на тяхната работа на фигурата:

Превключвател за заден ход - веригата е затворена

За по-голяма яснота, схемата е дадена в състояние на включване, но от нея става ясно, че ако промените позицията на някой от техните преминаващи или реверсивни превключватели, веригата ще се отвори. Ако например това е първото обратимо, токът ще тече през веригата, както следва:

Реверсивен превключвател - отворена верига

Лампата няма да свети, тъй като веригата ще бъде отворена при втория преминаващ превключвател. Отново е ясно, че сега отново е достатъчно да промените позицията на някой от превключвателите, за да се затвори веригата и лампата да светне.

Общите недостатъци на този метод на свързване са: висока консумация на проводници и сложност на инсталирането. Особено лесно е неопитен майстор да се обърка в телените връзки в разклонителната кутия, тъй като броят им се увеличава пропорционално на броя на използваните превключватели.

Свързване на реверсивни превключватели чрез разклонителна кутия

Всеки следващ превключвател добавя четири проводника към кутията и два обрати между тях.

Всъщност не всичко е толкова страшно - дори три или четири превключвателя се използват доста рядко, да не говорим за голям брой.

Работата на превключвателите за преминаване и заден ход на видеото е ясно видима:

заключение

От горните диаграми става ясно как работи преминаващият превключвател и какви са опциите за свързването му - ако имате минимални умения в работата с електрическо оборудване, домашният майстор може да се справи и с инсталирането му. Ако няма опит в работата с окабеляване, тогава е по-добре да поверите връзката на такива превключватели на професионалисти - в края на краищата това не е най-простата схема, дори въпреки очевидната й простота.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?