Светеща превключвателна връзка

светещи ключове

В дома ни се фокусираме на 100%, когато се прибираме вечер от работа, интуитивно опипваме контакти и превключватели в тъмен коридор. Но не прекарваме цялото си време у дома - ходим на работа или на гости, ходим в командировки или на почивка. И тук често се сблъскваме с проблем, когато, влязъл в стая в тъмното, първо трябва да определим къде се намира превключвателят на светлината. Някой разумно излезе с идеята да произведе осветен превключвател за домакинска електрическа мрежа с напрежение 220 V. Той е проектиран по такъв начин, че когато светлината е изключена в стаята, устройството с индикацията светва, като по този начин показва нашето местоположение. Битовият превключвател с подсветка не се различава от конвенционалния нито по външен вид, нито по дизайн, единствената разлика е в монтираните в него светодиоди.

Бих искал да ви предупредя веднага, не се притеснявайте за излишните киловати, навити от електромера. Подсветката на превключвателя на стаята работи само когато няма светлина в стаята, докато малка част от електричеството се консумира.

сортове

преминават през ключове и ключове с две клавиши с подсветка
преминават през ключове и ключове с две клавиши с подсветка

Съвременният пазар е пълен с толкова разнообразие от електрически стоки, че човек не може поне за кратко да се спре на въпроса какви сортове има превключвател с индикатор.

 1. Обикновено устройство с два клавиша (може да бъде и с един или три), всеки от тях има малък прозорец, през който можете да видите сиянието на неонова лампа в тъмното. Този тип осветени ключове са сред най-разпространените, изработени от пластмаса и са лесни за инсталиране и поддръжка.
 2. Апарат с бутони. Устройството на светещ превключвател на тази опция се отличава с наличието на бутони на мястото на бутони с различни конфигурации в зависимост от дизайна (кръг, квадрат, правоъгълник). Тези модели се считат за най-модерните, изработени от неръждаема стомана или пластмаса, изглеждат страхотно във всеки интериор, особено в стил хай-тек.
 3. Превключвател с подсветка. Диаграмата му за връзка предвижда инсталирането на това превключващо устройство в няколко точки в стаята (например в дълъг коридор, голяма стая или апартамент на две нива). Тоест, на входа на стаята, те включиха светлината, но когато стигнаха до края, те се изключиха и няма нужда да се връщат за това. Монтирането на превключвател от този тип е препоръчително в частни къщи на няколко етажа, хотели и хотели, офис и складови помещения.

Структурно изпълнение

Свързването на домакински превключвател с индикатор може да бъде поверено на професионални електротехници, но по принцип няма нищо трудно да го направите сами. Преди да свържете осветения превключвател, той трябва да бъде разглобен, това ни дава добър шанс в същото време да се запознаем с неговото устройство.

светещо превключвателно устройство

Както всяко друго подобно устройство, то съдържа входен и изходен контакт (последният може да е няколко, в зависимост от това колко клавиши има).

Единствената конструктивна разлика е, че веригата на разглежданото устройство включва неон (специална лампа) или светлинен диод. Във веригата с тях се запоява резистор, с негова помощ мрежовото напрежение се понижава до минимална стойност. Това напрежение не е достатъчно, за да запали крушките в осветителното тяло, но ще бъде напълно достатъчно за светенето на неонова лампа или диод.

Е, в ключовете трябва да се монтират малки прозорци, през които ще се вижда това сияние.

Връзка

Сега ще разгледаме директното свързване на превключвател с подсветка в инструкции стъпка по стъпка, използвайки примера на факта, че променяме със собствените си ръце вече съществуващо устройство за превключване за два клавиша.

 1. Изключете входната машина към апартамента. Или, ако имате отделна машина за всяка стая, обезвредите само тази, в която ще работите.
 2. Демонтирайте съществуващия двускатен ключ. Започнете с премахването на ключовете и рамката, след това развийте затягащите винтове и извадете вътрешната част от контакта.
 3. На гърба на устройството трябва да се начертае схема на връзката на светещия превключвател. Водени от него, правилно свържете проводниците в превключвателя. Свържете фаза от мрежата към входния контакт на устройството, фиксирайте "фазите", които отиват към осветителните устройства, към изходящите контакти на двойния превключвател с осветление.
 4. Поставете устройството в контакта, затегнете стягащите винтове, инсталирайте рамката и ключовете.
 5. Приложете напрежение от източника на енергия, проверете резултата от работата си. Ако всичко е направено правилно, можете веднага да наблюдавате действието на подсветката, лампите ще светят (разбира се, ключът с два бутона трябва да бъде в изключено положение в този момент). Натиснете клавишите един по един, осветителните устройства трябва да светнат.

В случай на преминаващо устройство, вие също не трябва да имате особени затруднения. Фазовият проводник от мрежата отива към входящия контакт на втория превключвател (който е по-нататък по схемата), два проводника излизат от двата си изходящи контакта, полагат се и се свързват към два изходящи контакта на първото комутационно устройство. И още един фазов проводник свързва вече входящия контакт на първия превключвател с държача на крушката.

Илюстративен пример за свързване на превключвател с подсветка е в това видео:

Комбинация с енергоспестяващи лампи

Ако сте направили връзката на светещ двускатен превключвател и енергоспестяващите лампи в осветителното тяло мигат, не бива да се връщате в магазина, като твърдите, че сте продали устройство с ниско качество.

Тук причината се крие в устройството на енергоспестяващи лампи. Малкото напрежение, което отива към превключващия светодиод, е достатъчно за зареждане на кондензатора на икономичната светлина. Зареден кондензатор изпраща сигнал към стартера, който от своя страна стартира осветлението, в резултат на което лампите започват да мигат за кратко. Това може да се повтаря много пъти, докато крушката в крайна сметка не изгори.

Най-често трябва да избирате от две очевидни опции:

 • Или ако в стаята има превключвател с подсветка, след това инсталирайте само лампи с нажежаема жичка или халогенни крушки в лампите, няма такива инциденти с тях.
 • Или, ако искате да спестите пари, като инсталирате енергоспестяващи лампи в осветителни устройства, ще трябва да изоставите този тип превключвател.

Но в тази ситуация можете да намерите изход:

 • Свържете лампа с нажежаема жичка паралелно с икономията, токът ще тече по нишката, но няма да има желания енергоспестяващ ефект.
 • Можете да свържете допълнително съпротивление (резистор) паралелно на крушката. Това няма да окаже никакъв ефект върху работния режим, но когато осветлението е изключено, малък ток, преминаващ през светодиода в превключвателя, няма да премине за зареждане на кондензатора, а през инсталирания резистор.

За повече информация относно решаването на проблема с трептящите енергоспестяващи и LED лампи, вижте това видео:

Има такива енергоспестяващи LED лампи, които вече имат шунтиращ резистор във веригата си и може да се комбинират с връзка чрез устройство с подсветка. Малък недостатък на такива лампи е само, че ще им трябва около минута време, за да изгорят до пълна мощност. И цената им не е малка.

Самостоятелна опция

Има някои майстори, които правят превключвател с вграден светодиод от предишния апарат със собствените си ръце. И не защото е жалко парите за фабрично устройство, просто понякога подобна работа повишава нечия авторитет и самочувствие.

светеща превключвателна верига

Искате ли да опитате и вие? След това, преди да направите такова устройство, се запасете с необходимите материали:

 • светлинен диод (мощност 2 W);
 • резистор (съпротивление 100 kOhm);
 • поялник.

Сега премахнете превключвателя. С помощта на поялник сглобете резистора и диода във веригата, спойка го към входните и изходните контакти на превключвателя, внимателно поставете диодната лампа в корпуса, така че да лежи добре и да не се намесва. Поставете устройството обратно на мястото си.

По принцип няма нищо сложно в изобретяването на устройство на светодиод със собствените си ръце. Има само няколко недостатъка:

 1. Първо, в клавишите няма специални прозорци, те ще трябва да се пробият по някакъв начин самостоятелно, малко вероятно е това да се окаже много естетически.
 2. Второ, направеното устройство ще работи напълно само ако в лампата се поставят лампи с нажежаема жичка. В случай на осветително тяло с флуоресцентна лампа, това подреждане ще доведе до светене и мигане на осветителното тяло дори когато превключвателят е изключен. Ако в осветителното тяло има светодиоди, осветлението на домашно превключвателя няма да работи изобщо (поради високото съпротивление на LED лампата).
 3. И трето, домашните електрически уреди винаги са риск, който поемате върху себе си.

Как изглежда осветлението за превключвател "Направи си сам" може да се види в това видео:

Затова нека си припомним старата руска поговорка: „По-добре измерете седем пъти, отрежете веднъж“. Преди да решите да направите домашен превключвател с подсветка, помислете внимателно и вземете предвид недостатъците. Може би е по-добре да вземете портфейл, да отидете до магазина и да купите нормално фабрично устройство?

Разбрахме как да инсталираме превключвател с подсветка. Те разговаряха и за проблемите, които могат да се срещнат след нейното инсталиране. Тогава изборът е ваш. Но винаги има изход от всяка трудна ситуация. А превключвателят, който в тъмна стая ще сигнализира за вашето местоположение, все още е много удобен.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?