Как да поправите гнездо със собствените си ръце

изгоряло гнездо

Не всички ремонти на електрически проводници изискват обаждане на специалист. За да разберете как да поправите изход, често са достатъчни училищните познания по физика (по-специално за структурата на електрическите вериги), както и за самата работа, като разполагате с необходимия минимум инструменти и свободно време. Трябва също да запомните, че преди да поправите контакта, входната машина трябва да бъде изключена.

Необходими инструменти

електроинструмент

За проста работа с окабеляване, която може да се извърши у дома, се нуждаете от много малък набор от инструменти:

  • Индикатор за напрежение... Електрическият ток е невидим за окото и не всеки е в състояние да определи присъствието му, като докосне проводник с ръка без последствия. За предварителна оценка на състоянието на окабеляването, най-простият индикатор, но е по-добре, ако това е чувствително устройство, което реагира на електромагнитно поле - понякога трябва да разберете в каква посока жицата напуска изхода.
  • Диелектрични клещи. Общоприето е, че те се отличават с наличието на гумени капаци на дръжките, но сега дори стандартен ключарски инструмент е оборудван с такъв - за да не се подхлъзва в ръката, следователно на хартия тези, които са проверени, се считат за диелектрик, но на практика - само с изолация. Ако у дома има само стари клещи с неизолирани дръжки, тогава просто трябва да ги увиете с електрическа лента. В този случай първо трябва да приложите няколко парчета лента напречно на долната част на дръжката и след това да увиете основната й част.
  • Отвертки - най-често се използват Phillips, но може да бъде полезна и обикновена права линия.
  • Нож. Най-малкото ще направи - необходимо е само за почистване на изолацията от проводниците.
  • Чук и шпионка. Те са необходими в краен случай, ако трябва да изберете стени в търсене на разклонителни кутии, но както показва практиката, така или иначе ще ви бъдат полезни - поне като щандове.

Този комплект трябва да е достатъчен, но ако се използва стандартна сонда, тогава ще е необходимо малко устройство за допълнително тестване на контакта - поне лампа за маса. Можете също така да подготвите парче тел, така че да е достатъчно от изхода до далечния край на стаята - може да се наложи да звъните на проводниците един по един.

Възможни проблеми и методи за тяхното отстраняване

Ако изходът не работи, всичките му разбивки могат условно да бъдат разделени на явни и неявни. Първите включват тези, които веднага се виждат с просто око, и за да откриете второто, трябва да отворите разклонителните кутии, а понякога и да изключите контактите. Обикновено има няколко гнезда в стая. Някои могат да бъдат свързани в съответствие с първоначалния план за електрификация на апартамента, докато други могат да бъдат добавени по време на неговата експлоатация.

Съответно, никога не може да се изключи, че един или повече изводи се захранват от разклонителна кутия, разположена в друга стая. Въз основа на това се извършва първичната диагноза на всички проблеми в домашната електрическа мрежа.

Едно гнездо не работи - разтопена изолация

гнездото не работи - разтопена изолация

Влошеният контакт в апартамент може визуално да „покаже“, че той не е в състояние или че електричеството просто изчезва в него. Първият случай е най-простият - разтопени места са видими на кутията, което ясно показва най-вероятното място на електрическата верига, което се нуждае от ремонт.

Ако капакът на гнездото се стопи и той не работи сам, най-вероятно контактният проводник може да изгори. След като гнездото бъде разглобено, всичко това ще се вижда с просто око.

Ако това е просто жицата, тогава трябва да разгледате частта от нея, която е завинтена към изхода. Тук е необходимо да се оцени състоянието на самата сърцевина на проводника и изолацията. Ако прегряване се е случило многократно, тогава има голяма вероятност от разрушаване на самата метална сърцевина в мястото на закрепване. Металът става крехък и в някои случаи престава да провежда електрически ток - т.е. изглежда, че е завинтена към контакта, но не води ток към него. Това означава, че трябва да премахнете парче тел до точката, в която отново е гъвкава и пластмасова. В най-лошия случай целият проводник, който е в кутията на гнездото, се влошава и за да стигнете до неговата непокътната секция, ще трябва да разглобите стробата, в която е положена.

При по-благоприятна комбинация от обстоятелства, само самата изолация ще бъде повредена - ще бъде възможно да се постави камбрик или да се увие с електрическа лента върху голата зона. Ако в същото време на контактите на изхода има потъмняване, тогава те трябва да бъдат внимателно записани с шкурка.

Случай като този по-горе е подробно описан в това видео:

Най-досадната от очевидните неизправности в окабеляването е късо съединение. Най-лесно е да се диагностицира - затворената секция на жицата просто липсва, а вътрешностите на гнездото са покрити с мазно покритие. Ремонтирането на контакта в този случай е непрактично, дори ако всичките му части навън изглеждат непокътнати. Причината е, че по време на възникване на късо съединение, локалната секция на окабеляването моментално се нагрява до точката на кипене на метала и тя просто се напръсква по цялата вътрешна повърхност на кутията, смесена със сажди от изолацията. Образуваната плака има определено електрическо съпротивление, но в някои случаи тя започва да провежда електрически ток, всъщност е бомба със закъснител. Можете внимателно да изтриете получената сажди, но ако е възможно да смените изхода, тогава е по-добре да не го пренебрегвате.

Има светлина, но няма напрежение в гнездата - къде да гледам

Типичен случай на неявна повреда е, че гнездата в една стая не работят, но в нея има светлина. В същото време има напрежение в контактите на други помещения. Ако някъде имаше късо съединение, тогава автоматичното устройство за вход трябва да работи или щепселите изгорят, но всичко е наред и гнездото не работи. Това означава, че има пълен или частично изгорял участък от проводника по пътя от входната машина към самия изход.

вътре в клемната кутия

При такива неизправности терминалните кутии, които не са измазани или не са залепени с тапети, ще бъдат добра помощ, защото в повечето случаи неизправността трябва да се търси в тях. Абсолютно страхотно е, ако има схема на окабеляване на електрическата мрежа, начертана върху плана на апартамент или къща - неговото присъствие ще опрости и ускори работата с порядък.

Но тъй като в повечето случаи тези данни липсват, трябва да можете да правите без тях:

  • Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е, че например един или всички контакти в кухнята не работят. Ако има такъв, тогава трябва да го разглобите и да потърсите първоначално причината в него.
  • Второто нещо, което трябва да запомните е, че електрическата верига е повредена в слаби точки, които са обрати и всякакви други връзки. Ако всичко работи правилно вътре в контакта, тогава трябва да се търси допълнителна отворена верига не в стената, а в разклонителната кутия. В този случай не е необходимо изгорелият контакт да бъде видим веднага - вероятно е за това ще трябва да развиете изолацията върху усуканите проводници.
  • Третият важен момент е как точно напрежението изчезна - гнездата просто спряха да работят, или преди това въвеждащата машина може да работи. Във втория случай той е бил нокаутиран веднъж или е "стрелял" след включване.
  • Последното - дефектният контакт е нормален или се доставя отделно, например за мощна фурна или електрическа печка.

Отговорите на тези въпроси обикновено са достатъчни, за да разберете какво да правите по-нататък.

Намиране и премахване на отворена верига в електрическата верига

Най-трудният вариант е, когато един или повече конвенционални гнезда престанат да работят, за които не се знае как и къде са свързани. Задачата се опростява от факта, че цялото окабеляване, поне по-голямата част от него, е извършено според стандартите, което означава, че можете да си представите как се намира. Първият кичур трябва да бъде в същата стая в разклонителната кутия. Той е разположен на височина около 15-20 см от тавана (като основния проводник), но често се оказва скрит под тапет или дори слой мазилка. Ако не можете да определите визуално местоположението му, трябва да почукате стените.

Когато кутията бъде намерена и отворена, обикновено в нея има изгорял контакт или трябва да потърсите друга кутия, от която телта отива към вече проверената. Понякога има доста причудливи схеми за окабеляване, когато основното разпределително табло е в коридора, изглежда, че проводникът трябва да отиде директно от него към кухнята, но всъщност се оказва, че окабеляването минава около апартамента през всички стаи и едва тогава последният клон влиза в кутията на кутията. Не можете да гадаете без визуална диаграма - просто трябва постоянно да звъните на всички вериги и е добре, ако има специални устройства за това, без които само опитен електротехник може да се справи със задачата.

Това видео ще ви помогне да разберете окабеляването в апартамента:

Най-редката и в същото време нежелана причина, поради която изходът не работи, е, когато жицата вътре в стената е някак повредена. Това може да бъде късо съединение поради многократно прегряване и охлаждане на окабеляването или случайно забиване на жицата при пробиване на стена. Ако набирането покаже, че тази конкретна секция не преминава ток, тогава ще трябва да отворите строба и да смените проводника. В най-добрия случай ще бъде възможно да се определи мястото на счупването и само част от стената ще трябва да бъде счупена, но ако жицата се скъси, тогава е по-добре да я смените напълно.

Единствената алтернатива за това как да направите, без да стегнете стените, е да изключите повредената жица от разклонителната кутия и вместо това да поставите нова върху повърхността на стената - да направите отворено окабеляване.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?