Как да изберем правилния RCD за бойлер и друго оборудване в банята?

UZO за бойлер

Съвременните изисквания за електрическа безопасност за домакинска мрежа, независимо дали в апартамент или частна къща, предвиждат инсталирането и свързването на два основни типа защита. Първият е прекъсвачите, които предпазват мрежата от късо съединение и претоварвания. Вторият елемент е устройство за остатъчен ток (RCD), което осигурява безопасността на човешкия живот от токов удар в момента на докосване на части от напрежение или появата на течове на теч. Такава защита е особено важна в помещения с висока влажност, тоест в банята. Затова ще се спрем по-подробно на въпроса как да изберем RCD за бойлер или пералня.

Как работи RCD и каква е неговата нужда?

Първо, трябва да разберете разликата между RCD и прекъсвачи.

Прекъсвачът е основната защита на захранващата мрежа. В случай на претоварване по време на претоварване или късо съединение, комутационното устройство ще реагира на свръх тока и ще се изключи, отрязвайки аварийния участък и спасявайки цялата мрежа от повреди.

Машината защитава окабеляването и оборудването, а RCD защитава човека

Основната функция на RCD не е да защитава мрежата, а човека и това устройство реагира на малки стойности на течове на теч. Как става това?

В нашите домове сега има огромно количество различни домакински уреди, а някои от тях имат доста голяма мощност. Срокът на експлоатация на електрическото окабеляване не е вечен, колкото по-дълго той работи, толкова по-голяма е вероятността от повреда на изолацията. Повреждането на изолационния слой води до свързването на окабеляването към земята, в резултат на това пътят на движението на тока се променя, сега той тече към земята. И в някои случаи човек може да се превърне в проводник за изтичане на ток.

По-ясно за принципа на работа на устройството на видео:

Съвременните перални и бойлери се считат за уреди с по-висок клас на енергийна ефективност. Те поемат максималната мощност през периода, когато нагревателният елемент работи и водата се нагрява (около 3-3,5 кВт). За електрическото окабеляване това е много тежък товар, който може да причини преждевременно стареене на изолацията.

Да предположим, че в пералнята се получава разрушаване на изолационния слой, в резултат на което кутията се захранва. Докосвайки пишеща машина, човек може да попадне под въздействието на електричеството.

Кога ви трябва RCD

За да се предпазите от подобна ситуация, трябва да поставите RCD за пералнята.

Ако възникне ток за изтичане на земя, устройството ще се изключи и ще спре да доставя напрежение.

С потребителя RCD е свързан последователно в една верига, а принципът му на работа се основава на измерване на разликата между стойностите на входния и изходния ток. В идеалния случай тя трябва да бъде равна на нула, тоест каква стойност на тока влезе, тя излезе. Веднага щом се появи теч, изходът ще има различно отчитане, точно по-малко от количеството ток, останало по другия път. Измерената разлика ще се промени съответно. Веднага щом токът на изтичане достигне стойността, за която е проектирано устройството, той веднага реагира и се изключва.

При свързването на устройството няма особени затруднения. Във веригата първо има автоматичен превключвател, след него RCD, от изходните контакти на който проводниците отиват към потребителя, тоест изхода на захранването към пералнята или котела.

Характеристики на използването на дифавтомати

За да не монтирате отделно RCD и машината за пералнята или котела, можете да замените тези две превключвателни устройства с едно устройство. Това е много популярна диференциална автоматична машина, която се използва широко в електрическата домакинска мрежа.

RCD плюс прекъсвач е difavtomat

Устройството е комбинирано в един корпус и комбинира защитния ефект както на RCD, така и на автоматично устройство.

Дифавтоматът има един недостатък, той е висока цена. Ето защо мнозина го предпочитат две превключващи устройства в серия (RCD и конвенционален прекъсвач).

Но човек трябва само да си представи колко машини и RCD ще са необходими за банята, ако някои имат пералня, бойлер и електрически бойлер там. И в частни къщи, помещението често е в съседство с сауната, където има печка. Какъв тип табло трябва да бъде, за да се побере толкова много автоматизация. Може да се случи, че няма достатъчно място на шината за всички устройства. Затова се препоръчва да поставите отделен дифавтомат върху пералнята, бойлера и други домакински уреди в банята.

Плюсовете и минусите на RCD или difavtomats в следното видео:

Параметри и характеристики на дифавтомати

За да определите кой RCD да инсталирате за пералня или бойлер, първо се запознайте с основните параметри и характеристики на устройството:

 • В зависимост от това в коя мрежа ще бъде инсталиран дифавтомата (еднофазен или трифазен), се избира двуполюсно устройство (за работно напрежение 220 V) или четириполюсно устройство (380 V). Моля, обърнете внимание, че номиналното работно напрежение трябва да бъде посочено на кутията на устройството.

Диференциални машини - дву- и четириполюсни

 • Номинален ток. Това е количеството ток, измерено в ампери, което може да тече през комутационно устройство през дълъг период на работа. Стандартният диапазон на номиналните токове е следният: 6, 10, 16, 20, 32, 40, 50, 63 A.
 • Характеристика на времевия ток ("B", "C" или "D"), този параметър изразява зависимостта на времето за реакция на машината от тока, протичащ през нея.
 • Номинален диференциален ток. Това е количеството на изтичане на ток, на което дифавтомата ще реагира и ще се изключи. Съществува и стандартен диапазон от диференциални токове - 10, 30, 100, 300, 500 mA.
 • Номинален капацитет за счупване. Този параметър представлява максималната стойност на тока на късо съединение, която диференциалното автоматично устройство може да изключи и след това да остане в работно състояние.
 • Температурен диапазон. Обикновено варира от - 20 градуса до + 45.

Всички тези параметри са посочени на тялото на устройството.

Маркиране върху тялото на дифавтомата

Там ще намерите схема на свързване, стойността на номиналната честота на мрежата (50 Hz), вида на вградения RCD (електронен или електромеханичен).

Също така, диференциалните автомати са от три вида, в зависимост от формата на текущата течност, на която реагират:

 • "A" - за променливи синусоидални и постоянни пулсиращи токови форми.
 • "AC" - за променлив синусоидален ток.
 • "B" - за променливи синусоидални, постоянни пулсиращи и ректифицирани форми на изтичане на ток.

Избор на устройство за защита

Въз основа на горните характеристики се избира RCD, но не забравяйте да вземете предвид условията на банята (висока влажност).

Дайте предпочитание на устройства тип „А“, които реагират на променлив и постоянен ток. Въпреки факта, че в нашата електрическа мрежа тече синусоидален променлив ток, съвременните домакински уреди са оборудвани със специални захранвания, базирани на електронни полупроводникови елементи. Поради това синусоидът на променливотока в захранването се преобразува в импулсен полуцикъл. И ако течът е от този характер, тогава по-евтиното устройство от типа "AC" няма да реагира на него и няма да работи.

Внимателно помислете за паспортите на пералнята и бойлера, когато ще купувате RCD.

Именно за оборудването, инсталирано в банята, производителите посочват необходимия тип устройство, най-често това е "А".

RCD тип

Някои диференциални машини имат допълнителен блок в своя дизайн, с помощта на който потребителите се изключват, когато неутралната жица е прекъсната в мрежата.

За домакински уреди в бани се препоръчва да се инсталира RCD с номинален остатъчен ток 10 mA. По отношение на характеристиката на времевия ток за предпочитане е тип "С".

Ако не сте сигурни, че можете сами да изберете защитно устройство, тогава отидете да пазарувате от търговци на дребно, които имат добра репутация. Квалифицираните търговски консултанти ще ви предоставят необходимото съдействие, ще ви кажат на кой производител да дадете предпочитание, изберете подходящото устройство според вашите финансови възможности.

Неизправностите

Често има случаи, когато RCD се изключва при включване на бойлера или пералнята. Има няколко причини за това:

 • самият бойлер или машината е повреден;
 • инсталираните RCD или difavtomat не съответстват на параметрите на електрическата мрежа;
 • има късо съединение в захранващия кабел;

Неизправен захранващ кабел

 • повреден двигател, захранващ блок или нагревателен елемент;
 • инсталирането на RCD за пералня или бойлер е направено с грешки;
 • в електрическата мрежа са възникнали напрежения или течове на ток.

Пример за намиране и отстраняване на една от дефектите, при които изчезва RCD на бойлер, във видеото:

Ако изберете и инсталирате правилно RCD на котела и пералнята, ще осигурите работата на оборудването за дълго време по време на измиване и загряване на водата, ще я предпазите от текущи течове и пожари. И най-важното - да предпазите хората от удар от електричество. Ето защо, помислете предварително за защитата, за да не се налага по-късно да премахвате последствията.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?