Използване на VVG проводник и техническите му характеристики

VVG кабел от различни секции

Техническите характеристики, както и съотношението цена-качество, което притежава проводникът VVG, му позволяват да се конкурира при равни условия не само с местни, но и с чуждестранни колеги. Предвид броя на разновидностите на този кабел на пазара, неговият обхват е практически неограничен. Основното е да изберете правилния раздел.

Обхват на приложение

VVG проводник е предназначен за използване в домакински и промишлени електрически вериги, с напрежение до 1000 волта. Най-често такъв проводник се препоръчва за домашно електрическо окабеляване, когато се използват скрити и открити методи за монтаж, както и при инсталиране зад подове от гипсокартон.

VVG-P 3x2.5

Ограничение за използването на VVG кабел е полагането му под земята, тъй като меката външна изолация няма да може да защити жицата от гризачи или механични повреди, които могат да възникнат поради изместване на почвата. Ако е необходимо да го използвате за полагане на подземни комунални услуги, кабелът трябва да бъде положен в тръба или друга твърда изолация.

Маркировки за пожарна безопасност

VVG кабелно устройствоПълно описание на свойствата на кабела може да се състави според основните и допълнителни маркировки. При VVG кабела декодирането започва с наличието или отсъствието на буквата "А" в началото му. Ако го няма, тогава кабелът е меден, в противен случай е алуминиев. Буквите "В" означават изолационния материал: върху проводниците и отвън - и в двата случая се използва поливинилхлорид. Последната буква "G" показва липсата на външно бронирано покритие - такъв кабел с мека обвивка се счита за голо. Буквата "p", ако стои след буквите VVG, означава, че кабелът е плосък - проводниците в него са положени в един ред, а не усукани заедно. Също така, има обозначения "T" и "UHL", които показват тропическите характеристики на изолацията или са предназначени за умерен и студен климат.

В допълнение към основните букви в маркировката на кабела, може да има допълнителни, които показват, че противопожарните свойства на изолацията се различават от стандартните.

 • ng - показва, че в случай на полагане на проводници в един кабелен канал, при значително прегряване на един от проводниците, изолацията няма да се запали, а само ще тлее, предпазвайки съседни проводници от запалване;
 • ng-ls - изолацията по време на тлеенето отделя намалено количество дим и въглероден окис във въздуха;
 • ng-hf - дори ако изолацията се запали, във въздуха ще се отделят минимално количество вредни смоли и газове, което може да има корозивен ефект;
 • ако към горните обозначения е добавен префиксът "fr", това показва пожароустойчивостта на изолацията, която се постига чрез използване на намотка, съдържаща слюда.

Проводниците могат да бъдат номерирани или цветно кодирани, а производителите използват плътен цвят на жицата и частичен цвят, когато само част от изолацията е оцветена, обикновено лента с ширина 1 мм. Ако има две проводящи ядра, тогава оцветяването им задължително включва синя неутрална жица, а ако има три или повече, тогава заземяването е жълто-зелено.

Маркиране на броя, местоположението и формата на сърцевините

След буквените обозначения кабелната маркировка съдържа цифрови, показващи броя на токопроводящите проводници и техния брой, например - 3 х 25 означава, че в кабела има 3 отделни проводника, всеки от които има напречно сечение 25 mm².

бобина от кабел VVG

Четирижилните кабели имат своя особеност - някои от техните разновидности са направени с едно ядро ​​с намалено напречно сечение.Това се дължи на факта, че неутралният или заземен проводник не винаги се нуждае от същото напречно сечение като фазовите и с намаляването му по време на инсталирането на големи електрически мрежи спестяванията стават значителни. Съответно използването на по-малък проводник се отразява в маркировката. Ако стандартен четирижилен кабел е обозначен с размери 4 x 2,5 mm², маркировката с едно намалено сърцевина ще изглежда като 3 x 2,5 + 1 x 1,5. Това показва наличието в кабела на три проводника от 2,5 mm² и един 1,5 mm².

Следващата характеристика, показана в маркировката, е използването на едножилни или многожилни проводници в кабела, за които се използват обозначенията "O" - твърда или "M" - гъвкава жица. Посочена е и тяхната форма, която може да бъде кръгла или секторна - съответно "К" или "С".

Пълната маркировка изглежда като VVG 3 x 2,5 ms + 1 x 1,5 ms (N) - 0,66 TU - как може да се дешифрира, в таблицата на фигурата:

декодиране на маркировката на VVG кабел

Маркиране, указващо единични или многожилни проводници, както и тяхната форма, не могат да се прилагат, ако се използват проводници с еднакво напречно сечение, с площ по-малка от 16 mm²

Спецификации

VVG кабел

Къде и как можете да използвате конкретна марка кабел покажете техническите му характеристики. Електрическият проводник VVG има няколко разновидности, от които най-често се използва VVGng кабел, чиито технически характеристики са подходящи за полагане с единично и на купчина.

 • Максималното напрежение е 660-1000 Волта, в зависимост от класа на изолацията.
 • Препоръчителната температура за употреба е от -50 до +50 C °.
 • Разрешено е да се използва при влажност на въздуха до 98%.
 • Температурата, която изолацията може да издържи дълго време, без да променя свойствата си, е 70 ° C. За кратко време може да издържи нагряване до 90 ° C и около 4 секунди - до 250 ° C. Изолацията се запалва при температури от +400 и по-високи.
 • Аварийната операция е разрешена за 8 часа на ден, но не повече от хиляда часа за целия живот на проводника.
 • Допустимият радиус на огъване по време на монтажа зависи от вида на сърцевината - твърда или многожична. В първия случай огъването ще бъде общият диаметър на кабела * 10, а във втория - диаметърът * 7,5.
 • Броят на проводниците в намотката зависи от напречното сечение на сърцевините. До 16 mm² - 450 метра, от 25 до 70 mm² - 300 метра, а всички останали - 200 m.
 • Прогнозният експлоатационен живот на проводника е 30 години, гаранционният срок е 5 години.

Горните данни показват какво представлява VVGng кабел и къде може да се използва.

За повече информация относно VVG кабела и неговото използване вижте това видео:

Какво да търсите при избора

Въпреки сложността на фалшивите електрически кабели, все още е възможно да се натъкнете на продукти с ниско качество, при които изолацията не отговаря на стандартите или напречното сечение на проводниците е по-малко от посоченото на маркировката. За да проверите изолацията, достатъчно е да погледнете наличието или отсъствието на ивици - върху добър проводник ще има чист, равномерен разрез с изолация на плътно прилепващо ядро. За да проверите напречното сечение, можете да използвате микрометър или метода „старомоден“, когато вената е сгъната на 10 слоя и се измерва с линийка. За останалото трябва да се съсредоточите върху изчислените индикатори и да изберете кабела на желаната секция.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?