Технически характеристики на PVS кабела

PVS кабел

При избора на PVA кабел техническите характеристики не винаги са на преден план, тъй като основното му предимство е цената. Това обаче не пречи на жицата да бъде достатъчно надеждна, с правилния избор на напречното сечение и използването в препоръчителните условия.

Експлоатационни и технически характеристики

Препоръчителният обхват на използване на PVA кабели са различни връзки на електрическо оборудване: подвижни и неподвижни. Отличителна черта е отличната му гъвкавост, която позволява използването му в условия на множество завои.

Целта на PVS кабела се определя от декодирането на неговото съкращение:

 • P - проводник (въпреки че може да се нарече и кабел);
 • В - сърцевината на проводниците е покрита с поливинилхлорид, като външната обвивка;
 • В - свързване - това писмо показва къде се препоръчва използването на жицата.

Целта на този кабел изключва използването му при инсталиране на вътрешно окабеляване, въпреки че такава забрана не е посочена пряко в GOSTs или изискванията на PUE.

Какво казва маркировката

PVS тел

PVA кабелът се произвежда в няколко разновидности, различаващи се един от друг по броя на токопроводящите проводници и тяхното напречно сечение, което се отразява в маркировката на кабела. При производството на изолация се използват следните цветове:

 1. Външната обвивка най-често е бяла, но няма пречки за нейното производство в други цветове - черно, червено, сиво, синьо и др.
 2. Заземяващият проводник е свързан към зелено-жълт проводник.
 3. За свързване на неутралния проводник се използва синьо.
 4. Всички други цветове се използват за свързване на фазата - един или повече.

На външната обвивка производителят прилага следните маркировки: PVA X * Y, където X показва броя на жилата в кабела, а Y - размерът на тяхното напречно сечение в mm².

петядрен PVS кабел

Според броя на проводниците и тяхното напречно сечение, PVA кабелите са от следните видове:

 • Двуядрен - PVS 2 * (0,5-6)
 • Триядрен - PVS 3 * (0.75-10)
 • Четириядрен - PVS 4 * (0.75-10)
 • Петядрен - PVS 5 * (0.75-10)
 • Седем жилки - PVS 7 * (1-2.5)

Останалите физически характеристики са показани в таблицата на фигурата:

физически характеристики на PVS кабел

Технически характеристики на PVS

Ако разчитате само на основните технически характеристики на PVA проводника, може да създадете впечатление за неговата универсалност, но все пак той е предназначен специално за връзки. Причината за това е ниският срок на годност от 6 до 10 години. В допълнение, другите технически характеристики на PVA кабела не се отличават особено от нищо, затова, въпреки препоръките на PUE, той често се използва за инсталиране на скрито окабеляване.

 1. Работно напрежение - 660 волта.
 2. Гаранция на производителя - 2 години от датата на започване на експлоатация.
 3. Температурата на използване, при която изолацията на проводника запазва свойствата си, е от -25 до + 40C °. Съществува устойчива на замръзване версия на кабела с надпис "Y", който може да функционира при -40C °. Изолацията трябва да издържа на дългосрочно нагряване до + 70 ° С и краткосрочно до +80. Тъй като кабелът може да се използва за движещи се машини, това се отнася и за разрешената температура на инсталиране.
 4. Броят на ядрата е 2-7.
 5. Нивото на влажност, при което може да се използва жицата, е 98%.
 6. Срок на експлоатация - 5000 часа при инсталиране като електрическо окабеляване и 12000 часа, когато се използва за свързване на електрическо оборудване.
 7. Устойчивост на деформация, с огъвания в двете посоки с радиус 6 см - 30 000 цикъла.
 8. Дължината на телената намотка за продажба е 30 и 200 метра.
 9. Диелектричните изпитвания се извършват с променливо напрежение 2000 волта - кабелът трябва да го издържа в продължение на 5 минути.

Както можете да видите, всички технически характеристики на проводника PVA са предназначени за доста големи товари, електрически и механични, Това е повече от достатъчно за домашна употреба, но избора на подходящ проводник все още трябва да направите внимателни изчисления на напречното сечение на проводниците.

За какво се използва PVA проводникът, вижте това видео:

допълнителни характеристики

В допълнение към стандартната версия на PVS кабела, той има разновидности за употреба в условия на повишена опасност от пожар със съответната маркировка PVSng-LS:

 • ng в маркировката определя незапалим тип изолация;
 • LS - показва, че се използва изолация с намалена емисии на дим по време на горенето.

Понякога абревиатурата PVS може да бъде объркана с съгласната - PPP, но освен сходното звучене на имената, тези кабели не са нищо като един друг. Електриците с високо напрежение добре знаят какво представлява PPS проводник - според техническите си характеристики този проводник е предназначен за транспониране на кабелни екрани, а напречното сечение на най-малкия от тях е 70 mm². Те се използват от релейната защита на разпределителните подстанции и такива проводници не се пресичат с нуждите на домакинството.

Накратко за главното

PVA кабелът има доста широк спектър от приложения и съответните технически характеристики. Може би единственият му недостатък е сравнително краткият му експлоатационен живот - 5-10 години, поради което не се препоръчва за използване като скрито окабеляване. В противен случай ограничението за използването му се налага единствено от напречното сечение на проводника и напрежението.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?