Технически характеристики и приложение на тел PUGNP

тел PUGNP

Електрическият проводник PUGNP е вид на обичайния електрически проводник PUNP с тази разлика, че използва гъвкави, а не твърди проводници. И двата кабела са широко разпространени поради тяхната относителна евтиност, в сравнение с препоръчителните VVG или NYM. Но при закупуването му трябва да се има предвид, че кабелите ПУГНП и ПУНП са забранени за използване от разпоредбите на PUE като опасни от пожар.

Какво е PUGNP

кабел PUGNP две и три ядра

Дву- или трижилен меден кабел, чиито сърцевини се набират от поне седем проводящи нишки, усукани заедно. Изолацията на всяко ядро ​​се извършва с дебелина най-малко 0,3 мм и е направена в отделен цвят. Ако става въпрос за двужилен кабел, тогава едно от сърцевините ще има син цвят за нула, а в триядрен кабел ще има жълт заземен проводник със зелена ивица. Можете обаче да намерите други цветове, но изолацията на сърцевините във всеки случай ще се различава един от друг. Дебелината на външната, общата изолация е 0,5 мм - тя е направена от бяла или не боядисана PVC пластмаса.

Техническите характеристики определят проводниците на проводниците като проводници на електрически ток с напрежение, което не надвишава 250 волта и честота 50 херца. Сечението им варира от 0,75 до 4 mm², което ви позволява да изберете кабел за повечето домакински нужди.

Обяснение на абревиатурата

Отличителна черта на PUNP и PUGNP е тяхната плоска форма, която се отразява пряко в съкращението. За проводник на марката PUNP декодирането на името изглежда като "P" - проводник (въпреки че всъщност това е кабел), "UN" - универсален (без специални ограничения в областите на приложение), "P" - плосък (сърцевините са разположени не в кръг, а един до друг с приятел). Ако съкращението изглежда като "APUNP", тогава проводниците са направени от алуминий.

тел PUNP

Съответно, декодирането на PUGNP проводника се чете като "P" - проводник, "UN" - универсален, "G" - гъвкав, "P" - плосък. Поради факта, че този кабел е гъвкав, при производството му не се използва алуминий, следователно няма префикс "А" пред името, но въпреки това има допълнителни разновидности. Това е PUNGPng, с изолиращо покритие с ниска запалимост и PUGNPngd-LS, което освен, че не гори, също не тлее.

Защо в името на проводника буквата "G" не е на мястото си, може само да се гадае - може би това е тривиална грешка при регистрирането на името, или може би някой е смятал, че е по-съгласна.

Определено няма да има официални коментари по тази тема, тъй като PUGNP е забранен за употреба, поради несъответствието му със съвременните изисквания за пожарна безопасност. Вярно, че „не може да се използва“ не означава забрана на производството, което все още се прави поради високата му популярност поради ниската цена.

С производството всичко също е интересно - PUGNP не е необходимо да се маркира от производителя (той се поставя само върху етикети, които са прикрепени към твърда намотка от тел). Съответно, дори да са известни всички технически характеристики, GOSTs и TU, тяхното изпълнение е трудно за контрол и никой не го гарантира.

Спецификации и условия на работа

жичен сноп PUGNP

Производството се извършва в съответствие с TU 16K13-020-93 от държавния стандарт. Целта на PUGNP беше определена като полагане на осветление и доставка на електрически устройства с ниска мощност, работещи в електрически мрежи с напрежения до 250 волта. Методът на полагане е фиксиран. Основните технически характеристики са, както следва:

 • Материалът на проводника е мед.
 • Изолационен материал - PVC съединение.
 • Работната температура, при която се запазват изолационните свойства, е от -50 до +50 C °.Коефициент на безопасност до +70 C ° - кабелът трябва да издържа на продължително нагряване до тази температура и краткосрочно до +80.
 • Температурата, при която е позволено да извърши монтаж е от -15. По-ниските стойности увеличават вероятността от счупване на изолацията, когато жицата е огъната.
 • Средна еластичност - при полагане са забранени огъвания с радиус по-малък от 10 външни диаметра на кабела.
 • Допустимата влажност на околната среда е 100%, при температури до +35 C °.
 • Устойчивост на сърцевина с напречно сечение от 1 mm² - до 27,1 Ohm, сърцевини от 1,5 mm² - до 12,1 Ohm, сърцевини 2,5 mm² - до 7,41 Ohm и сърцевини 4 mm² - 4,61 Ohm. При тестовите измервания този параметър се изчислява при температура 20 ° C на участък с контролен кабел с дължина 1 km.
 • Приблизителен експлоатационен живот - 15 години.
 • Маркиране - ПУГНП X * Y, където X е броят на ядрата, а Y е тяхното напречно сечение.
 • Маркировката PUNGPng показва повишена устойчивост на огън, PUGNPngd-LS - намалена емисия на дим по време на тлеене.
 • Гаранционният срок е 2 години от датата на започване на експлоатацията.

За използването на жицата вижте това видео:

Причини за забраната за употреба

На първо място, проводникът PUGNP не отговаря на изискванията за дебелина на изолацията на проводника. Ако изискванията за PUE недвусмислено показват необходимостта от използване на черупка с минимална дебелина 0,4-0,5 mm, фабричният TU разрешава използването на пластмасов слоен слой от 0,3 mm.

В допълнение, TU 16.K13-020-93 се отнася доста свободно за допустимите отклонения в напречното сечение на проводниците - допустимата грешка е 30%. В резултат на това, ако се закупи 2,5 mm² кабел, в действителност вътре в него може да има проводници с проводници 2,5 - 30% = 1,75 mm². Ясно е, че когато дори номиналният товар е свързан към него, кабелът може да не издържи и да се стопи. Според статистиката над 50% от всички пожари на телове са възникнали точно при използване на марките PUNP и PUGNP.

Накратко за главното

PUGNP кабелът се произвежда в съответствие със остарели спецификации, които не отговарят на съвременните стандарти за безопасност и използването му е забранено от изискванията на PUE. Съответно решението да го закупите или не се взема изцяло на ваша собствена опасност и риск, тъй като в случай на непредвидена ситуация, проверката ще покаже, че е използвана грешна жица.

Ако по някаква причина трябва да се използва, тогава трябва да се помни за допустимите отклонения, които съществуват в спецификациите, за които е произведен кабелът, и всички изчисления трябва да се правят така, сякаш напречното сечение на проводниците е по-малко от определеното номинално ниво с 30%. Когато кабелът е положен отвън, той трябва да бъде поставен в гофриране, чиито краища са обвити с електрическа лента, за да се предотврати навлизането на въздух. В този случай, дори при значително прегряване, жицата няма да светне, тъй като няма да има достъп на кислород.

Особено внимателни купувачи идват за кабел с микрометър и проверяват напречното сечение на проводниците на място. Това е добър, но по-скоро относителен метод, тъй като тестът се извършва на локална секция на жицата и никой не може да гарантира, че получените резултати ще бъдат еднакви по цялата му дължина.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?