Спецификации на NYM кабел

NYM кабел

За повечето електрически работи се препоръчва използването на NYM кабел, техническите характеристики на които съответстват на европейските стандарти. За да го използвате, има някои ограничения, които трябва да знаете, преди да купите, така че е по-добре да видите предварително описание на всички експлоатационни и технически характеристики.

NYM кабел: производителност и спецификации

номер на кабела

Това е универсален проводник, използван за гнезда и осветителни инсталации. Техническите характеристики позволяват той да се използва еднакво в производството и при полагане на домакинско окабеляване, което определя голямото търсене на продукти с такива маркировки. Съкращението в името на кабела отразява основната информация относно неговото приложение:

 • N - това писмо показва съответствието на продуктите с основните европейски стандарти.
 • Y - изолацията на тел е от PVC.
 • М - означава, че няма специални ограничения за употреба, т.е. този проводник не е предназначен за всякакъв вид електрически работи.

Стандартът, по който се произвежда, е разработен в Германия, но основните му разпоредби бързо се разпространяват в европейските страни и страните от ОНД, където той се произвежда в много фабрики, макар и според леко модифицирани спецификации.

Дизайн характеристики на NYM кабел

За производството на сърцевини се използва меден проводник. Ако напречното му сечение е от 1 до 10 mm², тогава проводникът е единичен, а за кабели от 16 до 35 mm² проводниците са направени усукани от няколко проводника.

характеристики на кабела NYM (таблица)

Изолацията и вътрешното пълнене леко се различават от броя на жилата на кабелите. Когато има 4-5 от тях, тогава в центъра на жицата има PVC кабел, който предотвратява изместването на проводниците. Ако има 2-3 жици, тогава няма нужда от това. Във всички случаи NYM проводникът има три слоя изолация:

 1. поливинилхлорид отделно върху всяка сърцевина;
 2. гумата, съдържаща тебешир, се пресова в празното пространство между проводниците;
 3. външната страна е покрита с PVC съединение.

Тези проводници се предлагат в два варианта, различаващи се по цвета на изолацията на сърцевината - за използване в електрически вериги със и без заземяване - те се различават един от друг, като използват буквите J или O върху външната изолация.

 • В първия случай кабелът е маркиран като NYM-J, което показва наличието на поне три ядра в него, едното от които е жълто-зелено.
 • Във втория случай се използва маркировката NYM-O, показваща, че няма жълто-зелена жица, но има синьо ядро ​​за неутралния проводник.

Броят на ядрата в NYM кабелите може да бъде от две до пет, а в цветовете им се използват следните цветове: черно, синьо (NYM-O), жълто зелено (NYM-J), кафяво.

Основни характеристики

залив NYM 3x1.5

За кабела NYM основните технически характеристики определят обхвата на използване:

 1. Максимално напрежение до 660 волта.
 2. Броят на ядрата е 2-5.
 3. Разрешената температура на използване (при която няма забележими отклонения в свойствата на кабела) е от -50 до +50 C °. Издържа на продължително загряване до +70.
 4. Разрешената температура на монтаж е по-висока от -5 C °. Ако полагането на жицата трябва да се извърши при температура под определената, тогава е необходимо нагряване на мястото на полагане и на самия проводник - в противен случай повредата на обвивката е неизбежна.
 5. Висока еластичност - радиус на огъване по време на монтаж от четири външни диаметра.
 6. Максималната влажност, при която може да бъде жицата, е 98% (не можете да я поставите под вода).
 7. Ограничения за употреба - забранено е използването на NUM кабел за полагане под земята, а когато го използвате на открито, той трябва да бъде скрит в гофриране, тъй като изолацията на PVC се разрушава с течение на времето от излагане на ултравиолетово лъчение.
 8. Фабрично опаковане - заливи от 50 или 100 метра, макари от 500 метра.
 9. Прогнозният период на експлоатация при нормални условия е 30 години.
 10. Гаранционният срок на производителя е 5 години.

За повече информация относно характеристиките на кабела вижте това видео:

и тук можете да видите тестовете за запалимост на NYM кабела в сравнение с VVGng-LS кабела:

и сравнение на кабели от различни производители:

Разлики в техническите характеристики: VDE срещу TU

Спецификациите могат да варират леко в зависимост от производителя. Проводниците, произведени в немски фабрики, се произвеждат според стандарта VDE и са приблизително еднакви във всички случаи. В страните от ОНД производителите се ръководят от местни технически спецификации (TU), следователно не само свойствата на кабелите са различни, но и неговото етикетиране.

Местните производители могат да спестят пари, като използват поне пълнител, който се притиска в пространството между вените. В оригиналните кабели това е гума, пълна с тебешир, която не поддържа изгарянето, а в домашните кабели може да се използва и друг материал. В резултат на това оригиналните кабели могат да се използват дори при наличието на малки повреди и в този случай е по-добре да не се използват битови.

Трябва да се има предвид, че производството на електрически проводници в занаятчийски условия е доста неблагодарна задача - каквото и да се каже, но за жицата ви трябва мед или алуминий, тъй като тук няма какво да спестите. В резултат на това всички продукти от този вид обикновено са сертифицирани и ако погледнете внимателно етикетирането, е много лесно да се разграничи оригиналът от местните продукти, поне чрез маркиране - буквите VDE и NYM задължително се поставят върху немски проводници. Ако ги няма, тогава на тезгяха е домашен кабел.

Освен това не боли да погледнете материала за запълване на пространството между вените - ако има ивици там, тогава това е причина да се съмнявате в използването на гума, пълна с тебешир, която трябва да се използва в съответствие с оригиналните стандарти.

Накратко за главното

Техническите характеристики на NYM кабела практически не ограничават обхвата на приложението му, при условие че напречното сечение и защитната обвивка са избрани правилно, ако се използват на открито. Продуктите на домашните фабрики "Севкабел", "Камкабел" и "Псковкабел" поне не отстъпват на чуждестранните колеги по отношение на проводимите характеристики, но могат да загубят като защитно покритие - ако този параметър е важен, тогава е по-добре да изберете кабел, произведен в Германия, Турция или Франция. въпреки разликата в цената.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?