Направете сами електрическото окабеляване в дървена къща - инструкции стъпка по стъпка

Нюансите на електрическото окабеляване в дървена къща

Съгласете се, че частна селска къща, изработена изцяло от дърво, разбира се е готина и красива. Дървена конструкция има много предимства. Той е топъл и издръжлив, с идеално ниво на влажност, а що се отнася до екологичния баланс, нито един строителен материал дори не се сравнява с естественото дърво. Но с всички предимства такава къща има един съществен недостатък, пожарникарите наричат ​​такива конструкции "горим материал". И тъй като електричеството често става причина за пожари, най-належащият проблем беше, е и ще бъде окабеляването в дървена къща. Според статистиката на пожарните организации тя представлява половината от всички пожари в сгради, изградени от дървени греди.

Основните изисквания за окабеляване

Монтажът на електрическо окабеляване в дървена къща има специални изисквания. Поради факта, че дървените конструкции са класифицирани като пожароопасни, условията за полагане на силови кабели и проводници са напълно различни. Следователно, не трябва да мислите, тъй като знаете как да различите "фаза" от "нула" или да смените контакти с превключватели, тогава целият електротехник в дървена къща със собствените си ръце ще зависи от вас.

Специфични изисквания за електрическо окабеляване в дървена къща

Желателно е целият обхват на работа (от доставка на електричество до къщата и до инсталирането на последната лампа) да се извършва от професионални електротехници. Но тъй като сред хората от тази професия има и много работници на хакове, ще бъде полезно всеки собственик на частна дървена сграда да знае основните принципи, изисквания и правила за инсталиране на електрически проводници, за да оцени качеството на извършената работа по-късно.

 • Домакинското електрическо окабеляване в дървена къща се извършва с кабел, който има незапалима обвивка и ниско ниво на дим. Можете лесно да различите такъв кабел по маркировката; съкращението му трябва да съдържа буквите "ng" (негорим). Външната му обвивка е изработена от негорим поливинилхлорид; това качество се постига чрез използването на специални пластмасови съединения при производството. Проводниците от този тип имат намалено ниво на отделянето на дим, което е особено опасен фактор при пожари, тъй като димният екран нарушава пропускането на светлина и пречи на спасителните операции.
 • Окабеляването трябва да се извърши по такъв начин, че напълно да се изключи възможността от токов удар за хора и домашни любимци.

Дори отвореното окабеляване е направено възможно най-безопасно

 • Забранено е да се полага електрическо окабеляване в дървена къща в близост до отопляеми повърхности (комини, печки, камини).
 • Необходимо е напълно да се изключи възможността за запалване на кабела и пренасяне на огън върху дървени повърхности в случай на късо съединение.
 • Монтажът на скрита електрическа инсталация в дървена къща се извършва само върху огнеупорни конструкции.
 • Инсталираните кабели и проводници, както и инсталираните комутационни устройства, трябва да имат такива експлоатационни характеристики, които да имат достатъчен запас за общата консумация на енергия.
 • Не позволявайте нагряване на проводници и електрически свързващи възли.

Важно да запомните! Не е необходимо да се подобрява интериорният дизайн на дървената жилищна конструкция чрез намаляване на нивото на сигурност.Опитът за решаване на естетически проблеми може да бъде пагубен.

Основни етапи

Стъпка по стъпка, целият процес на инсталиране на електрическо окабеляване в дървена къща може да бъде разделен на няколко основни стъпки:

 • Изчисляване на общата мощност, която ще е необходима на всички консуматори на електроенергия (домакински електрически уреди, електроинструменти, осветителна мрежа).
 • Преди да направите окабеляването в дървена къща, е задължително да се изготви схематичен проект.
Общ план за окабеляване
кликнете за уголемяване
 • Въз основа на диаграмата и изчислените данни за натоварването се прави избор и закупуване на материали (проводници, кабели, комутационни устройства, защитни елементи).
 • Извършване на вход от главния електропровод към къщата.
 • Монтаж и монтаж на разпределителното табло.
 • Монтаж на вътрешно окабеляване (в дървена къща се използват опции за скрито и открито полагане на проводници).
 • Монтаж на превключващо оборудване и осветителни елементи (контакти, разклонителни кутии, превключватели, полилеи, лампи, брави).
 • Монтаж на защитно заземяване и RCD.
 • Лабораторни тестове, проверка на работата на домакинската електрическа мрежа и издаване на съответната документация.

проект

Направете самостоятелно окабеляване в дървена къща започва с изготвяне на проект.

Всъщност това трябва да бъде план на къщата, в който са посочени всички елементи на осветлението, местата за монтаж на контакти и ключове, както и домакински уреди, които изискват индивидуална линия (климатик, котлон, фурна, бойлер).

Препоръчително е да посочите на чертежа максималната мощност на електрическите уреди.

Осветителното натоварване е свързано с отделна линия към отделна машина (ако къщата е много голяма, може да има няколко от тях - за всяка стая или за всеки етаж). Необходимо е да се осигури отделна машина за осветление на двора.

схема на окабеляване в селска къща
кликнете за уголемяване

 

Гнездата в различни стаи също се захранват от отделни линии. Ако къщата е малка и има малко стаи, всички контакти могат да бъдат свързани от една машина. Изключението е кухнята, на нея има толкова много мощни домакински уреди, че отделна линия е абсолютно необходима.

По този начин разделяте цялата домакинска електрическа мрежа на вашата къща на групи, сега изчислете максималното натоварване за всяка от тях. За това се сумират мощността на всички електрически уреди, които могат да бъдат включени едновременно. Въз основа на получените числа се избира мощността на машините за вход и изход.

Влизане в къщата

Входящият участък, от главния електропровод до разпределителното табло, се счита за най-критичен. Има два начина за правилно подаване на електричество в дома ви.

Полагане на кабела в земята

Това е по-надежден метод, тъй като проводникът е напълно скрит и не е изложен на никакви външни влияния. Освен това, в случай на късо съединение и пожар, възможността за нараняване на хора или имущество е изключена. Поради такава висока пожарна безопасност, подземният вход се препоръчва особено за строителство на дървени жилища. Освен това изобщо не разваля външния вид на сайта.

Подземен входен кабел

В същото време ще бъдат необходими значителни разходи. Ще е необходимо да се изкопае окоп с дълбочина поне 0,8 м. Ако преминаването в къщата се извършва през основата, ще е необходим метален ръкав с дебели стени. И е желателно да защитите самия кабел от химическото въздействие на почвата, микроорганизмите и гризачите, налягането на корените на растителността. За да направите това, той не е просто поставен в изкоп, а предварително опънат в метална тръба или гофриране.

Препоръчително е да използвате подземния метод на етапа, когато новата къща току-що се строи, така че можете да помислите за преминаването на всички комуникации предварително.

Провеждане на въздушен кабел

Ако сградата вече е издигната, тогава въздушната линия ще бъде по-евтин, по-удобен и лесен вариант.Извършва се кран от най-близката опора на главната електропреносна линия.

Запомнете главното! Нито вие, нито вашите познати, дори и с най-високото образование по електротехника, нямате право да изкачите тази поддръжка за осъществяване на връзки. Тази работа се извършва от електротехници от персонала на енергоснабдителната организация, обслужваща този електропровод (те имат специално разрешение за това).

Препоръчително е да използвате самоносеща изолирана жица (самоносеща изолирана жица) като вход.

Накладване на надземни кабели

Изолационният му слой е направен с материал, който може да издържи на температурни крайности, слънчева светлина и валежи. Под изолационния слой, самоносещият изолиран проводник има не само проводими жила, но и стоманен кабел, който ще осигури добро разтягане. В случай на използване на друг кабел, той ще трябва да бъде фиксиран със скоби върху допълнителен носещ кабел, също опънат между опората и къщата.

Друг важен нюанс. Ако размахът е повече от 20 м, тогава трябва да се монтира допълнителна опора, в противен случай провисването ще бъде голямо, което увеличава механичното натоварване на жицата.

В къщата се вкарва вход за въздух през дупка, пробита в стената, в която е монтирано парче метална тръба. Много е важно да няма високи храсти и дървета, селскостопански сгради по пътя на жицата.

Табло за разпределение

Сега Енергонадзор изисква инсталирането на две разпределителни табла в частни селски къщи. Един от тях трябва да бъде разположен извън къщата, в него е монтиран електромер. Това се прави, за да може контролерът да дойде по всяко време и да провери показанията на електромера.

Електромер извън къщата

Вторият щит е разположен вътре в къщата, той е свързан с този отвън с електрически кабел. В него ще бъдат разположени входните и изходните машини, RCD устройства с остатъчен ток.

В дървени сгради трябва да се монтират шарнирни разпределителни табла, които трябва да бъдат защитени от влага и прах. Винаги трябва да има свободен достъп до клапата.

Отворете вътрешното окабеляване

Отвореното окабеляване в дървена къща (нарича се още на открито) може да се извърши по три начина. Нека да разгледаме набързо всеки от тях.

Електротехнически гофрирани тръби

Сега не е проблем да закупите гофрирани гъвкави тръби. Материалът на тяхното производство е специална пластмаса, която не поддържа изгарянето. Необходимо е да положите кабел в тях, а в една тръба можете да поставите два, а при необходимост и повече проводници.

Отвореното окабеляване в дървена къща е бързо и лесно да се направи със собствените си ръце, но има значителни недостатъци. Малко вероятно е няколко реда гофрирани тръби да добавят естетика в стаята ви. И като се вземат предвид какви товари са сега и колко различни домакински електрически уреди има в къщата, може да има от пет или повече такива реда.

Фрагмент от външно окабеляване

Освен това, когато вече сте издърпали кабела в гофрираната тръба, практически няма да е възможно да го положите равномерно, няма да бъде опънат като връв, така или иначе ще се появят провисвания на няколко места. Такива извивки също не изглеждат много хубаво.

Друг недостатък е, че гофрираната тръба перфектно събира прах по повърхността си, който може да се отстрани само с прахосмукачка, но не е удобно да се прави това навсякъде.

Електрическа кутия

Такива електрически кутии също се наричат ​​кабелни канали по друг начин. Най-разпространените кутии са направени от пластмаса, която не поддържа изгарянето и не отделя вредни вещества при разтопяване. Те са на достъпни цени, имат различни цветове и се предлагат в една или повече секции (в такива секции можете да положите няколко кабела наведнъж, които вървят в една и съща посока).

Друго предимство на кутиите е, че с помощта на тях електрическото окабеляване в дървена къща със собствените си ръце се извършва без никакви проблеми и трудови разходи.Не са ви необходими специални инструменти, устройства, опит или умения. Електрическите кутии могат да бъдат залепени към повърхността на стената (най-често за това се използват течни гвоздеи) или да се пробият и фиксират с самонарезни винтове. След това проводниците се полагат в кабелните канали и се затварят отгоре със затварящ капак.

Електрическо окабеляване в кабелни канали

Но има и недостатъци на електрическите кутии. Най-важното е, че с времето дървена къща неизбежно ще се свие. Това ще доведе до изстискване на кутиите, в резултат на това капаците ще излетят, а самите кабелни канали ще се напукат.

За да извършите точно инсталирането на кутии, ще ви трябва всякакви допълнителни части - завои, фуги, ъгли, тапи. И не можем да кажем, че това уплътнение ще украси стаята ви, изгледът все пак се оказва някак скучен, подобен на офис.

Отворен кабел

Отвореното окабеляване в дървена къща, направено с незащитен кабел директно по повърхностите на стената, се счита за най-добрият вариант. Но този външен вид се оказва напълно скучен, тъй като е необходимо да се монтира метално или азбестово уплътнение под кабела.

Можете да спазвате всички изисквания за безопасност и в същото време да направите стаята оригинална с помощта на ретро окабеляване, което напоследък набира популярност. Специален кабел е положен върху порцеланови изолатори, това се оказва красиво, особено ако вашият интериорен дизайн съответства на ретро стила.

Ретро окабеляване

Скрито вътрешно окабеляване

По принцип скритото електрическо окабеляване в дървена къща не се препоръчва, но ако следвате всички изисквания и стандарти за пожарна безопасност, тогава този метод е напълно приемлив. Веднага трябва да се отбележи, че това ще струва повече по отношение на материалните разходи. Но ако не изпитвате финансови затруднения, можете да използвате една от двете опции за скрито окабеляване.

Метални тръби

Основното предимство на металните тръби е, че в случай на пожар на кабел, те надеждно защитават дървените повърхности и конструкции от пожар.

Те са положени в скрити кухини и празнини зад стената и тавана. Или в повърхностите на стената се пробиват вдлъбнатини под формата на канали, в които след това се полагат тръби. И вече вътре в тях е кабел или жица.

Препоръчително е да използвате поцинковани тръби, за да ги предпазите максимално от корозия. И за да не повредите изолационния слой на кабела, когато го дърпате по острите ръбове на металната тръба, е необходимо да използвате специални тапи, направени от пластмаса, или да почистите и смилате добре местата на рязане.

Медните тръби се считат за най-технологично развитите; те се огъват добре без специални инструменти.

Необходимо е предварително да се проектира скрито окабеляване

Това е особено вярно, ако скритото окабеляване в дървена къща има сложна разклонена верига. Но тук, както казват, има нож с две остриета - инсталирането е опростено, а цената се увеличава няколко пъти, медните тръби далеч не са евтини. Трябва обаче да се помни, че е по-добре да харчите пари за висококачествено електрическо окабеляване веднъж, отколкото да изчислявате загубите от пожара по-късно.

Под мазилка

Има и друг начин на скрито окабеляване - под мазилка. Сега се използва все по-малко. Технологията е мъчителна - необходимо е да се пресече дървеният материал с херпес зостер (това са такива дървени летви с дебелина 3-5 мм), а отгоре да се хвърли слой глинена мазилка с дебелина най-малко 10 см. След това кабелите се полагат в гофрирани тръби и още един слой мазилка отгоре, за да се скрие окабеляването ... Преди около 30-50 години този метод е бил популярен, малко вероятно е сега собствениците на дървени сгради от красив бар да искат да хвърлят върху него дебели слоеве мазилка, поне ще изглежда странно.

Запомнете главното! Монтирането на скрито окабеляване в дървени къщи през празнини и тавани в гофрирани тръби или пластмасови кутии е забранено.

Пример за нарушения на изискванията на PUE

Има две добри причини за това:

 1. По време на монтажа изолационният слой на проводниците може да бъде леко повреден.
 2. Гризачите могат да повредят гофрираната тръба заедно с изолацията на кабела (повярвайте ми, за мишките няма да е трудно да скърцат с PVC материал).

И двата случая ще доведат до излагане на проводниците. И когато започнете да работите с окабеляването с пълен капацитет, на места, където изолацията е повредена, кабелът ще започне да се прегрява, което ще доведе до късо съединение и пожар.

Избор на комутационни устройства

Когато избирате превключващи устройства за дървена конструкция, първият критерий трябва да бъде тяхната пожарна безопасност. Може би ще се окаже скъпо и няма да се впише напълно във вашия дизайн, но помислете отново за последствията, които могат да се случат при най-малката искра в контакта, когато наоколо има само едно дърво.

Образуването на искри в превключващите устройства трябва да бъде изключено, така че купувайте качествени продукти от утвърдени компании.

Нежелателно е да поставите ключове и контакти в дървени къщи, работната част от които е фиксирана върху технически порцелан. Този керамичен диелектрик е евтин, не гори, но е много крехък.

Крехката красота на порцеланов диелектрик

Когато превключващото устройство е включено и изключено, то периодично се загрява и охлажда, тоест изпитва температурно-динамични натоварвания. В този случай порцеланът е покрит с пукнатини и в определен момент може да се спука. Поради това работната част става подвижна, което води до влошаване на контакта, образуване на искри и дори дъга.

Ето защо, купувайте контакти и ключове, чиято работна част е монтирана върху топлоустойчива пластмаса, тя е устойчива на динамични влияния и не се деформира с течение на времето. Опитайте се да не купувате фалшив, изработен от евтина пластмаса, който започва да се топи в случай на аварийно нагряване на изхода. Висококачествената термоустойчива пластмаса лесно издържа на температури до 130 градуса.

Защитна земя

Електрическото окабеляване в дървена къща трябва да има защитна земя. Тази работа може да се извърши на ръка. По-долу е стъпка по стъпка ръководство за инсталиране за заземяване:

 • Изкопайте дупка под формата на триъгълник с равни страни по 1 м всяка, дълбочина от 30-40 см ще бъде достатъчна.
 • В ъглите на триъгълника вкарайте метални щифтове или ъгли с дължина поне 3 m в земята.
 • Заварете тези щифтове с ъгъл парчета с дължина 1 м чрез заваряване.

Диаграма за заземяване

 • Пробийте дупка в един от ъглите и използвайте болтова връзка, за да закрепите заземяващия проводник.
 • Вкарайте този проводник в разпределителната платка и се свържете към наземната шина. След това ще свържете всички заземяващи проводници към една и съща шина.

При условията на работа такова заземяване се изисква от повечето домакински електрически уреди, тялото на които е направено от метал.

Тестова работа

Направете сами електрическото окабеляване в къщата задължително изисква набор от тестови работи. Ще трябва да се обадите на специалисти и те ще направят всички необходими измервания и тестове:

 • измервайте устойчивостта на изолация;
 • заредете машините;
 • измервайте съпротивлението на заземяващия проводник;
 • проверете контура "фаза-нула";
 • извършете проверка на RCD.

След приключване на всички тестове, те трябва да издадат протокол, който посочва стойностите на всички измервания и присъда, че окабеляването е подходящо за по-нататъшна работа. Този протокол ще е необходим на представителите на енергоснабдителната организация, когато дойдат да запечатат електромера.

Визуално за нюансите на електрическото окабеляване в дървена къща във видеото:

Както можете да видите, захранването на дървена къща има редица специални изисквания и нюанси. Ето защо, дори и да сте доста добри в електротехниката, не разчитайте само на знанията и силата си. В някои моменти е просто необходим професионален съвет.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?