Как да направите електрическо окабеляване в гаража със собствените си ръце - от диаграма до инсталация

Окабеляване в гаража

Кажете какво харесвате, но не можете да направите без електричество в гаража. Дори и да се появите в него само няколко пъти на ден в продължение на пет минути, за да вземете и след това да паркирате колата. В крайна сметка няма да шофирате колата в тъмното и освен това трябва периодично да зареждате батерията. Е, за повечето собственици гаражът е втори дом. Затова имаше, има и остава спешен въпрос като окабеляване в гаража. Нека поговорим за това по-подробно, как да го направите, откъде да започнете, какви изисквания и правила да спазвате?

Диаграма на захранване

Обърнете специално внимание на захранването преди окабеляването на гаража. Каквато и да е сградата - огромна къща или малък гараж, винаги трябва да започнете с нея. На първо място, нарисувайте схематичен чертеж на вашата стая. Какво трябва да се отрази на него?

 • Уводна линия, която отива към сградата на гаража.
 • Местата, където ще бъдат монтирани лампите, са самия гараж, ямата за оглед на колата, мазето. Възможно е да се наложи допълнително осветление над някакъв вид машина (завиване, пробиване).
 • Положението на разпределителното табло, най-правилно е да го инсталирате на входа. Когато излезете от стаята, можете спокойно да изключите захранването и веднага да излезете на улицата, а не да бързате през целия гараж набързо.

Електрически панел на входа на гаража

 • Планирани места на изхода (близо до работната маса, работната маса или машинния инструмент или където и да е другаде, може да се наложи да включите електрически инструмент).
 • Приблизителният маршрут на окабеляването на гаража (тоест по кой път планирате да вземете проводниците от разпределителното табло към светлините и контактите).
 • Ако в гаража си имате механични машини, компресор за изпомпване на гуми, след това покажете тяхното местоположение на схемата, тъй като отделни линии от отделни автомати ще трябва да бъдат свързани към тези пантографи.

Диаграмата на електрическото окабеляване в гаража се прави, за да се определи ясно количеството на необходимите материали - контакти, ключове, автоматични машини, лампи, разклонителни кутии.

Ще направите списък, ще преминете през няколко магазина за електричество, спокойно ще решите цените и ще изберете висококачествени комутационни устройства и проводници, достъпни за вас.

Също така схемата на окабеляване в гаража ще ви помогне да определите максималното натоварване. Ще изчислите общата мощност на всички консуматори на електроенергия и ще изберете правилните входни и изходни кабели и машини чрез напречно сечение и номинален ток.

Електрическа схема на гаража

Мълниезащита

Всички сгради трябва да бъдат защитени от удари от мълния и гаражът не е изключение.

Защитата на големи жилищни и промишлени сгради се извършва постоянно на етапа на строителството. Когато гараж е разположен в близост до някаква многоетажна сграда, тогава по принцип нищо страшно няма да се случи, ако върху него няма мълниеносен прът. Малко вероятно е мълния да го удари. В случаите, когато се изгражда гаражна кооперация, мълниезащитата се извършва и централно. Но ако тя е разположена отделно, далеч от високи сгради, погрижете се да инсталирате гръмоотвод, още преди да започнете да инсталирате електрическо окабеляване в гаража.

Тук няма да имате особени затруднения. Цялата система се състои от три основни елемента:

 • мълниеприемник;
 • проводник, който води тока към земята;
 • превключвател за заземяване.

Като приемник се използва стоманена пръчка с диаметър най-малко 1 см и дължина най-малко 20 см. Монтира се вертикално на най-високото място в гаража.Използването на стоманен прът се дължи на факта, че в момента на удар от мълния, приемният материал трябва да издържа на механично и термично напрежение.

Светкавичен прът в гаража

Прътът е свързан към токопроводния проводник, което става чрез заваряване, запояване или с болт и гайка. Трябва да се избере най-краткият път между приемника и заземения електрод.

Заземителите могат да бъдат изкуствени и естествени. В случай на гараж, опцията за естествен заземен електрод едва ли е подходяща, тъй като най-често се използват различни тръбопроводи. За монтажа на система за изкуствен заземен електрод са подходящи стари пружини, метални пръти и ъгли.

Ключът за заземяване трябва да бъде заровен в земята. Разстоянието от него до входните порти до гаража и пътеките, по които хората постоянно вървят, трябва да бъде най-малко 5 m.

Според правилата, в радиус от 4 м, превключвателят за заземяване трябва да бъде защитен, така че в случай на удар от мълния човек да не попадне в обхвата на стъпаловидното напрежение.

Най-често като заземен електрод се използват метални пръти. Размерът им зависи от вида на почвата на дадено място и колко близо подземните води излизат на повърхността. В случай, че почвата е суха, а нивото на водата е ниско, ще бъде достатъчно да се вземат пръти с дължина 2-3 м. Те се забиват в земята, а на дълбочина 0,5 м се връзват заедно с помощта на метален мост.

Схема на гръмоотвод

Осветление

Направете сами осветлението окабеляване в гаража се извършва без никакви затруднения. Особено ако имате само гараж за съхранение на автомобил, в този случай няколко лампи като цяло са достатъчни.

Ако прекарвате цялото си свободно време в гаража, извършвайки ремонт на автомобили и други работи, тогава в допълнение към основните осветителни тела на тавана, може да се нуждаете от допълнителни такива по стените. Препоръчително е също да поставите друго осветително тяло над входа на гаража. И също така, ако имате различни машини там, тогава лампите точно над тези работни места няма да са излишни.

Рационално би било да поставите флуоресцентни лампи върху страничните стени и да ги свържете към превключвател с два бутона. Единият ключ се завърта от едната страна, другият - от другата. Това е много удобно, ако колата е вътре в гаража и трябва да свършите някаква работа от едната страна, например да смените колела, да работите с калници или врати. Обърнахме дясната страна на осветлението с един ключ и го направете спокойно, след което просто преминахме към другата страна.

Двустранно осветление

За осветление на електрическо окабеляване в гаража със собствените си ръце, можете да инсталирате следните лампи:

 • модели NBP, PSH, NPO, NSP, предназначени за лампи с нажежаема жичка;
 • LPO и LSP модели на флуоресцентни лампи;
 • най-печелившите LED осветителни тела, те имат най-дългия експлоатационен живот, докато ниската консумация на енергия. Те работят при всяка температура, но има един недостатък - това е цената, такива осветителни устройства не са евтини.

Не забравяйте, че металните корпуси на осветителните тела трябва да бъдат заземени.

Ако монтирате източниците на светлина на височина под 2 m от нивото на пода, те трябва да бъдат защитени от случайни механични повреди.

Правила за свързване на помощни помещения

Често гаражните постоянни сгради са оборудвани с ями за оглед на коли и мазета. Ето защо, преди да направите електрическото окабеляване в гаража, прочетете някои от нюансите и правилата за тези конкретни помещения.

За да се гарантира безопасната работа на осветителното окабеляване в инспекционната яма и мазето, тя трябва да се захранва с понижаващ трансформатор 220/36 V. Поради факта, че тези помещения са задълбочени и са влажни, самият трансформатор трябва да бъде разположен на входната порта към гаража или близо до разпределителното табло ...

Стъпкващ трансформатор за осветление

В сухите мазета може да се използва напрежение 220 V за осветление, но връзката трябва да се извърши чрез диференциален автоматик или RCD.

Осветлението на окабеляването в гаража за мазето и наблюдателната стая се извършва по открит начин по повърхностите на тавани и стени, разрешено е да се използват тръби или електрически кутии, изработени от пластмаса.

Мазето и ревизионната яма трябва да бъдат свързани от разпределителното табло по две независими линии. Забранява се инсталирането на превключващи устройства в тях. В случай на спешност е позволено да се монтират контакти и превключватели с клас на защита най-малко IP 44 в сухи инспекционни ями и мазета.

Контролната яма има ограничени размери, така че направете ниши за монтиране на тела. Когато това не е възможно, използвайте осветителни тела със защитна решетка. Когато използвате преносими помощни светлини, свържете ги с понижаващ трансформатор (36 V) или автомобилна батерия (12 V).

Правилно подреждане на лампи

Основните елементи на разпределителното табло

Как правилно да сглобявате табло в гараж? Най-често собствениците на автомобили и гаражи опростяват схемата и се справят само с прекъсвачи, пренебрегвайки други защитни елементи. Да, много по-евтино е, но не винаги е оправдано. Желателно е в арматурното табло да бъдат монтирани следните основни елементи:

 • Автоматични превключватели. Тяхната инсталация е задължителна, тъй като това е основната защита срещу късо съединение и претоварвания. Ако имате напълно стар гараж с една крушка в центъра и един контакт, лесно можете да направите само въвеждаща машина. Но за съвременните гаражи това вече не е достатъчно, тъй като често е необходимо да се използват различни електрически инструменти, отоплителни системи, зарядни и стартери.

Във веригата изходните прекъсвачи са разположени след електромера.

 • Устройства за остатъчен ток (RCD), които са свързани заедно с обикновени прекъсвачи или диференциални прекъсвачи. Основната им цел е да предпазят човек от течове на течове, които възникват в случай на повреда на изолацията на електрическото окабеляване. Монтирането на такива защитни елементи е особено важно, ако трябва да работите с електрифициран инструмент в мазе или инспекционна яма, където околната среда има висока влажност.

Схематична схема на окабеляването на гаража

 • Реле за мониторинг на напрежението В гаражните кооперации има много майстори, които правят нещо от сутрин до вечер. Не винаги има само първокласни професионалисти сред тях, има и такива, които имат „луди ръце“, така че често в гаражи има грешки в електрическата мрежа. Например, ако в трифазна верига се прекъсне нула, ще се появи повишено напрежение, което от своя страна може да доведе до изгаряне на двигатели и осветителни лампи. Релето за мониторинг на напрежението в такава ситуация автоматично ще обезвъздуши вашата верига и ще спаси оборудването.
 • Потискащи напрежението. Те се инсталират, когато гаражът се захранва от въздушна електропровода. По време на гръмотевична буря мълнията може да удари линията. Монтираните на въздушната линия отводници трябва да изгасят заловения потенциал, но остатъчната стойност все още може да повлияе на окабеляването. В този случай ограничителите ще спасят веригата, те ще отклонят увеличения потенциал към заземяващата верига. Тези защитни елементи са инсталирани между входната машина и електромера. При липса на ограничители, когато гръмотевична буря наближава, изключете входната машина към гаража.

Реле за наблюдение и ограничител на напрежението

Вътрешно окабеляване

Ако по време на изграждането на гаража, в него веднага е направено скрито окабеляване, тогава можете лесно да го използвате, само като го подобрите според вашата схема. Ако няма такова, тогава не губете времето си, не шлайфайте стените, извършете окабеляването по открит начин.

Изберете кабел с медни проводници и обвивка, изработени от негорими материали, марката VVGng е подходяща, полагайте я в кабелни канали, гофриране или метални тръби.

За осветителното натоварване ще бъде достатъчно сечение от 1,5 мм2, за гнезда 2.5-4 мм2.

Еднофазно окабеляване

Направете самостоятелно еднофазно електрическо окабеляване в гаража е проста, схемата изглежда така:

 1. Входен кабел идва към разпределителното табло и е свързан към входните контакти на общата машина. За еднофазно захранване от 220 V е достатъчно дву- или трижилен проводник, а двуполюсна машина е най-подходяща за номинален ток от 25 A или 32 A.
 2. След него се монтира електромер, към който са свързани фазовите и неутралните проводници.
 3. След брояча нулата отива към нулевата шина, а фазата към изходящите еднополюсни машини.
 4. Всички нули на диференциалните автомати и RCD са свързани към нулевата шина.
 5. Осветлението се захранва чрез еднополюсни машини, а гнездата - чрез диференциални.

Еднофазна верига, използваща RCD

По правило всички електрически устройства в обикновен гараж се състоят от две или три автоматични устройства за осветление (самия гараж, яма, изба) и две диференциални автоматични устройства за групи гнезда. Имайте предвид, че прекъсвачите на диференциални вериги могат да бъдат заменени с устройства с остатъчен ток (RCD) във връзка с обикновени прекъсвачи.

Трифазно окабеляване

Много собственици на гаражи не само съхраняват автомобил в него и от време на време се грижат за него, но и извършват различни работи по специално електрическо оборудване. В този случай електрическото окабеляване в гаража ще се нуждае от трифазно (380 V). С тази опция електрическата енергия се подава към разпределителното табло чрез четири- или петядрен входен кабел.

Вените на линията, изтеглена към гаража, са свързани към трифазна входна автоматична машина, след която в схемата има електромер, а след това друга обща трифазна автоматична машина.

За да свържете еднофазни устройства за автоматично осветление, вземете една фаза от общата автоматична машина. Просто разпределете товара равномерно, не закачайте всички еднополюсни прекъсвачи на една фаза. За това превключване ще ви е достатъчно дву- или трижилен проводник (едното ядро ​​е защитна земя).

За свързване на трифазни електрически уреди използвайте линия 380 V с четири- или петжилен проводник (тук петото ядро ​​ще бъде за защитно заземяване).

Ясно за инсталирането на електричество в гаража във видеото

Помня! Когато в гаража няма хора, захранването трябва да бъде изключено. Това се изисква от технологията за пожарна безопасност.

Накратко ви разказах как да направите окабеляването в гаража със собствените си ръце. Както можете да видите, това не е къща или баня, тук всичко е много по-просто, можете да го овладеете сами, без помощта на професионалисти. Въпреки че, ако гаражът ви се намира в съвместен масив, бъдете сигурни, че там ще има помощници.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?