Направете сами безопасното окабеляване във ваната - инструкции стъпка по стъпка

Окабеляване за баня

Е, кажи ми, какъв собственик, който има селска къща, не мечтае да построи баня? Разбира се, баните и сауните са полезно начинание. Но в допълнение към факта, че е необходимо да изградите самата стая, за да я оборудвате съответно, ще се нуждаете и от правилното окабеляване в банята. Можете да го направите сами, но е трудно, по-добре е да се обърнете към професионалисти. Непрекъснатата и безопасна работа на основните електрически устройства, които са в него, зависи от това колко добре и правилно ще бъде инсталирана електрическата инсталация в банята. Това включва нагреватели за сауна, котли за гореща вода, осветителни елементи и други домакински уреди.

Електрикът в банята е различен от всички останали помещения, тъй като има два фактора, които могат да причинят опасност - високо съдържание на влага и повишени температури. Всичко това има отрицателен ефект върху състоянието на окабеляването, освен това баните често са направени от запалими дървесни материали.

По правило електричеството за банята се доставя чрез отделна линия от главното разпределително табло, инсталирано в къщата. Може да има две опции - въздушен и подземен вход.

Захранване с въздух и подземен кабел

В самата баня е монтирана допълнителна разпределителна платка, от която вече се извършва окабеляване във всички помещения за баня. Нека започнем от този момент и да разгледаме и двата варианта.

Подземен вход

Този метод е най-надеждният, но има моменти, когато не е напълно подходящ. Всичко зависи от това къде ще бъде разположена банята и дали ще бъде възможно да се копае окоп за нея.

Нека първо разгледаме всички предимства на подземния вход:

 • Кабелът, положен в земята, няма да бъде изложен на силни ветрове, атмосферни валежи или резки температурни промени през целия си експлоатационен живот.
 • В случай, че възникне късо съединение и възникне електрическа дъга, подземният кабелен вход гарантира, че имуществото и хората няма да бъдат увредени.

Входът за въздух не дава такава гаранция, огънят може да отиде до дървена сграда. Така че пожарната безопасност е основното предимство на полагането на входа в земята.

 • Важен фактор е, че архитектурният стил и външният вид на обекта не се нарушават. Цялата комуникация е скрита в земята, никакви кабели и проводници не развалят цялостната картина.

Всички проводници са скрити под земята

 • Ако не живеете постоянно в селска къща, тогава има възможност за кражба. За съжаление този факт все още е възможен, има занаятчии, които да откраднат проводници и кабели, положени през въздуха. Малко вероятно е някой да се осмели да копае подземния вход. Това е друго важно предимство.

Този метод обаче има и своите недостатъци. Ще трябва да копаете окоп. Ако се справите сами - отделете много време и усилия, започнете да наемате хора - много пари ще последват. Освен това, за да извършите изкопни работи, ще трябва да се съгласите с различни организации, от които комуникациите могат да преминат през територията на вашия сайт (електрически кабели, водопроводни или газови тръби, комуникационни линии).

И още един важен нюанс. Земята също не е напълно просперираща среда, може дори да се каже агресивна. Поради химичния състав на почвата могат да възникнат корозионни процеси, в резултат на което кабелната обвивка ще стане неизползваема.Корените на дърветата, микроорганизмите и гризачите, които живеят в земята, могат да имат отрицателно въздействие, а влиянието на подземните води също е лошо. Затова е наложително преди да поставите кабелния вход във ваната, не го полагайте директно в изкопания изкоп, а първо в пластмасова или метална тръба.

Защита на подземния кабел

Най-добрият вариант за подземен вход би бил VBbShv кабел със сечение от 10-16 мм2... Не е евтино, цената е около 200 рубли на метър, но има здравина и надеждност. Четири медни проводника, освен че са в изолационна обвивка, имат и стоманена оплетка.

Изкопайте изкоп на дълбочина най-малко 0,7 m, изсипете слой пясък 10 см на дъното. Когато положите тръбата с кабела, покрийте го с пясъчен слой отгоре и едва след това го напълнете с почва.

Вход за въздух

Тази опция се счита за по-евтина от гледна точка на материални и физически разходи. Самият факт, че не е необходимо да копаете дълбок окоп, вече спестява енергия, пари и време.

Входът за въздух е по-малко издръжлив, защото е податлив на механични повреди по време на силни пориви на вятъра.

Ще трябва да опънете жица или кабел от жилищното строителство до баня. Бих искал да предупредя веднага, че ако къщата се намира в една част на обекта, а банята е напълно противоположна, тогава, най-вероятно, тази опция няма да бъде рационална поради голямото разстояние между тях. Проводникът ще бъде подложен на много силно механично напрежение и може да се счупи под собственото си тегло. Няма да започнете да монтирате още няколко допълнителни опори, скъпо е и не е твърде красиво за територията.

Въздушна линия с допълнителна поддръжка

Ако разстоянието между къщата и банята е по-малко от 20 м, тогава навлизането на въздух е напълно приемливо. В този случай алгоритъмът на работа ще изглежда така:

 1. Пробийте дупки по диаметъра на кабела в стените на къщата и банята. Те ще трябва да бъдат снабдени с парче метална тръба или специална пластмасова гофриране.
 2. Монтирайте скоби близо до пробитите отвори, за да закрепите изолаторите.
 3. Издърпайте стоманен кабел между двата изолатора.
 4. Закрепете кабела към кабела с помощта на пластмасови или метални скоби. Поставете го в подготвените отвори. И сега остава да го свържем. В разпределителното табло, разположено в къщата, е необходимо да инсталирате отделна автоматична машина за банята, към нейните изходящи контакти и този кабел трябва да бъде свързан. В разпределителното табло за сауна кабелът е свързан към общата машина за вход.

Както можете да видите, електрическата инсталация на въздушния вход не е трудна, но ще трябва да вземете предвид някои от нюансите:

 • Местата, където кабелът напуска къщата и влиза във ваната, трябва да бъдат запечатани. След като го затегнете в тръбите, запечатайте цялото останало пространство с полиуретанова пяна или го уплътнете с негорима минерална вата.
 • Осигурете достатъчно напрежение на стоманения кабел.

Кабел за аксесоар за входящ кабел

 • Не трябва да има други стопански постройки, високи храсти или дървета по пътя на кабела.
 • Разстоянието от земята до проводника трябва да бъде по-голямо от 3,5 m.
 • Не дърпайте кабела твърде здраво, не е връв, закрепете го свободно към стоманения кабел.

Най-добрият вариант е да използвате проводник, маркиран със самоносеща изолирана жица (самоносеща изолирана жица) за навлизане на въздух. Той има определена дизайнерска функция, в допълнение към проводящите алуминиеви проводници, под обвивката има стоманен кабел.

Тоест, когато използвате такъв проводник, няма да е необходимо да дърпате допълнителен кабел за крепежни елементи.

Друго предимство на SIP, нейната изолационна обвивка е направена от материали, които добре издържат на валежи и слънчева светлина.

Не е изключена възможността входът за въздух към банята да бъде монтиран от главния електропровод. Това може да е случаят, когато стаята за баня се намира близо до такава линия и е по-целесъобразно да се извлече входът от нея, отколкото от къщата.Това ще изисква специално разрешение и проект от енергоснабдителната организация, както и инсталирането на електромер в таблото за сауна.

Табло с брояч

Изчисляване на разпределителни табла и товар

Цялото електрическо окабеляване се провежда във ваната от разпределителното табло. При избора на място за неговото инсталиране трябва да се спазват няколко правила:

 1. Винаги трябва да има свободен подход към клапата.
 2. Трябва да се осигури достатъчно осветление в помещението, в което се намира щитът.
 3. Също така това място трябва да се проветрява.
 4. Забранено е поставянето на щитовете в парната или в други пожароопасни помещения, най-често те се монтират в съблекални или помещения за почивка.

В комутационното табло трябва да бъдат монтирани прекъсвачи за вход и прекъсвачи за отделни потребители на електроенергия.

За да изберете мощността на входната машина, трябва да знаете общото натоварване. Добавете номиналната мощност на всички електрически уреди, участващи във ваната, не забравяйте да добавите осветителното натоварване. Разделете получената цифра на стойността на напрежението. Например, имате мощност 5000 VA, разделете получената цифра на 220 V и ще получите 22,72 А. Изберете автоматична машина с малък запас, устройство 25 А. е доста подходящо. Изчислете мощността на изходящите машини, като използвате същия принцип.

Схема за окабеляване на баня
кликнете за уголемяване

Преди да направите окабеляването във ваната, съставете схематична схема на захранването. Той трябва да показва всички основни потребители на електрическа енергия:

 1. Електрически нагревател.
 2. Често се инсталира топлинен пистолет за изсушаване на помещенията.
 3. Електрически отопляем под.
 4. Помпа.
 5. Електрически измервателни уреди за влажност и температура.
 6. Може би там ще имате пералня.
 7. Електрическа кана и сешоар.
 8. Нагревател.
 9. Осветление на басейна.
 10. Хладилник за безалкохолни напитки.
 11. TV, стерео система.
 12. СПА оборудване.

В разпределителното табло задайте сериен номер на всяка машина и по някакъв начин го очертайте (напишете с маркер или залепете лист хартия с номер). На вратата на разпределителното табло залепете списък с машини със сериен номер и помещението, което доставя.

Въвеждащ щит

Тя трябва да изглежда така:

 • 1 - печка-нагревател;
 • 2 - парна баня;
 • 3 - перално помещение;
 • 4 - съблекалня;
 • 5 - басейн;
 • 6 - стая за почивка.

Също така на вратата на арматурното табло трябва да има схема на окабеляване във ваната.

Задължително е освен машините в разпределителното табло да се монтират устройства с остатъчен ток (RCD). В случай на контакт на електрическия консуматор с вода, те ще работят и ще изключат захранването.

Общи правила за вътрешно окабеляване

Помислете за специални изисквания при окабеляване:

 • Електрическата инсталация от разпределителното табло трябва да се извърши в едно парче проводници и кабели, всякакви междинни връзки са забранени.
 • Не трябва да се използват проводници с метални обвивки.
 • Ако банята е направена от дърво, тогава е разрешено само отворено окабеляване, полагано върху дървени повърхности. Забранено е поставянето на проводници в PVC тръби.
 • Категорично е забранено инсталирането на проводници над фурната.
 • В случай, че банята има тухлен дизайн, е позволено да се монтира скрито окабеляване, скрито под слой мазилка.
 • Не забравяйте да използвате защитно заземяване.

Заземителна и неутрална жица в щита

 • Полагането на проводници от разклонителните кутии се извършва строго под прав ъгъл, те трябва да се полагат само хоризонтално или вертикално, не се допуска "наклонено".
 • Сърцата са свързани чрез заваряване или запояване, усукване е строго забранено.
 • Не поставяйте проводници близо до врати или прозорци, метални тръби или батерии.
 • В помещения с висока влажност и температура, например в парна стая, е забранено поставянето на превключващи устройства (ключове, контакти и също разклонителни кутии).В противен случай в тях ще се натрупа влага, което неизбежно ще доведе до късо съединение. Най-добре е да изберете съблекалня или стая за почивка за тяхното поставяне.

Изборът на осветително оборудване

Що се отнася до осветителните елементи, обикновените лампи могат да бъдат инсталирани в съблекални и в помещения за почивка.

В душ кабини и парни помещения е необходимо да инсталирате осветителни устройства с IP-44 степен на защита. Средата в тези помещения е изключително агресивна, като постоянно присъстват висока температура и влажност. Следователно електрическата част на осветителните тела в никакъв случай не трябва да се излага на вода. Това изискване е задължително, което гарантира безопасността на посетителите.

Местоположението на лампите във ваната

Също така, когато избирате лампи, вземете предвид факта, че парната стая е място за релакс, така че тук не е необходима ярка светлина, а по-скоро, напротив, приглушена и неясна.

В парната стая трябва да се монтират термоустойчиви лампи, желателно е сянката им да е от неръждаема стомана.

Има и специални изисквания за монтирането на лампи във ваната. Независимо от това колко са устойчиви на топлина, те не трябва да бъдат разположени над фурната, най-добре е да ги монтирате на противоположната стена. Когато позиционирате осветителните елементи в душ кабината, не ги поставяйте близо до източник на вода.

Най-сигурният вариант са 12V халогенни лампи, за тях е необходим понижаващ трансформатор и трябва да се монтират само в сухи помещения.

В сауните е най-добре да поставите осветителни елементи по стените, а не върху тавана, защото изпаренията и най-високата температура са концентрирани в самия връх.

Изберете превключватели с гнезда за баня със същия клас на защита IP-44, те трябва да са с капаци.

Превключватели и контакти от клас IP-44

Вътрешно окабеляване

Ако все пак решите, че можете да направите електрическото окабеляване във ваната със собствените си ръце, тогава вземете предвид следните правила. На първо място, тя задължително трябва да е устойчива на висока влажност и високи температури.

Предимства на откритото окабеляване:

 1. Цялото електрическо окабеляване е видимо и в случай на повреда ще бъде много по-лесно да се открие.
 2. Всяка повредена зона може лесно да се демонтира и замени с нова.
 3. Отвореното окабеляване, дори и да ви се струва, че не се вписва в цялостния дизайн, може да ви даде оригинален ретро вид на порцеланови изолатори.

За електрическо окабеляване във ваната трябва да се използват двойно изолирани проводници. В баня с дървена рамка, под телта, поставете азбестови плочи с дебелина най-малко 0,3 мм. В случай, че се повреди жицата, такава мярка ще предотврати възможността от пожар върху дървената повърхност.

Инсталирайте хоризонтални секции за окабеляване на разстояние 20 см от тавана.

В съблекалнята и пералното помещение инсталирайте окабеляването под тавана в кабелни канали, в парната - само на ролкови изолатори. Като алтернатива можете да прокарате жицата от пералното помещение до парното през стената в стоманен ръкав.

Тел в тръба през стена

Тогава в мястото на входа на проводника трябва да бъде разположена лампа, тоест проводникът, излизащ от втулката, ще бъде незабавно поведен в осветителното устройство.

Цялото окабеляване във ваната се извършва в метални или гъвкави гофрирани тръби или специални пластмасови кутии. Те са направени от материал, който в случай на пожар не поддържа открит огън, а само се стопява.

Необходимо е да се водят проводници от една стая в друга чрез стоманени тръби, които се вкарват в дупки, направени в центъра на трупа.

Цялото окабеляване се препоръчва през таванското помещение.

Много важно! Не използвайте винилови или гумени плетени проводници при окабеляване във вана.

Ако планирате да инсталирате пералня във ваната, след това я поставете само в сухо помещение и водете отделна захранваща линия от отделна машина.Също така, за отоплителния резервоар трябва да премине отделна линия.

Пералня в банята

Свързване на сауна нагревател

За да свържете нагревателя за сауна, се нуждаете от трифазен прекъсвач и магнитен стартер. Автоматичното устройство е защита срещу късо съединение и пренапрежения, стартерът допринася за автоматичното управление на отоплението.

За да го свържете, спрете избора си на кабел от марката RKGM или PVKV, всички те са устойчиви на топлина. В този случай не се използват гнезда, нагревателят е свързан с кабел директно от панела.

Важно е правилно да инсталирате сензора за влажност и температура, той трябва да бъде разположен над входната врата в парната стая и като цяло е по-добре да пренесете контролния панел в съседната стая.

Ако мощността на нагревателя е ниска (до 4 кВт), тогава ще бъде достатъчно еднофазно захранване.

Визуално общите принципи за електрифициране на баня във видеото:

По принцип можете да направите окабеляването във ваната със собствените си ръце, но все пак, не пренебрегвайте специалистите по този въпрос. Ако не ги поканите за редактиране, тогава поне се консултирайте по всеки спорен въпрос. Не забравяйте, че това е гаранция за вашата безопасност.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?