Как правилно да разположим контакти и ключове в апартамент

Местоположение на контакти и ключове

Постоянното разплитане на захранващите кабели на различни домакински уреди не е приятно нещо. За да се избегне тази ситуация, е необходимо внимателно да се планира инсталирането и поставянето на необходимия брой електрически контакти в различни точки в стаята. Статистиката показва, че в повечето съвременни домове има поне шест електрически уреди, в допълнение, електрическите контакти периодично се използват за зареждане на различни джаджи. В тази статия ще разберем какво трябва да бъде местоположението на търговските обекти в апартамента, така че използването на домакинско оборудване да не причинява дискомфорт.

Как да планирам инсталацията?

Най-добре е да планирате къде ще бъдат инсталирани контактите във вашия апартамент едновременно с развитието на дизайна на стаята. Ако специалист може сам да направи интериорен проект, тогава планът за поставяне на контакти, като превключватели, трябва да се изработи заедно с него. Дизайнерът не е магьосник и няма да отгатне къде трябва да се намира гнездото, за да можете, например, да работите на лаптоп в спалнята. Поради това е необходимо да се определи разполагането на стационарни елементи за захранване преди одобряването на проекта.

Местоположението на гнездата може да се регулира към готовия дизайн

Когато сами планирате интериора, трябва да вземете предвид къде ще стоят мебелите, в противен случай може да се окаже, че електрическият контакт ще бъде зад гардероба, където ще бъде безполезен. След като сте разработили интериора и сте решили ситуацията, можете да продължите към въпроса за изчисляване и инсталиране на електрическо оборудване.

За да опростите планирането на ситуацията, най-добре е да решите предварително кои модели от различни мебели ще бъдат в къщата.

Знаейки техния размер и местоположение, можете лесно да определите местоположението на контактите и превключвателите.

Препоръчително е също да се запознаете предварително с недостатъците в местоположението на контактите и превключвателите, които са показани във видеото:

Правила за инсталиране на батерии в различни помещения

В помещенията на апартамента са инсталирани гнезда, на първо място, въз основа на предназначението на конкретна стая, както и електрически уреди, които ще бъдат инсталирани в него. Нека да разберем колко контакти трябва да има в помещенията и къде е по-добре да ги инсталирате.

кухня

Почти всяка модерна кухня разполага с голям брой електрически уреди. Следователно, първата стъпка в интериорния дизайн е определянето на местата за всеки от тях. Повечето от устройствата са инсталирани на кухненски комплект.

Електрически уреди в кухнята

Въз основа на това ще дадем няколко препоръки относно поставянето на точки за захранване върху кухненска престилка:

  • Електрическите контакти, предназначени за вградени уреди, трябва да се поставят зад съседни шкафове, тъй като е забранено включването на такива електрически уреди директно срещу задния им панел.
  • Точката на захранване на аспиратора е монтирана на 0,6 м от горната част на шкафа на стената.
  • За захранване на малки кухненски уреди, като смесител или смесител, електрическите контакти са монтирани на височина 0,2-0,3 м от повърхността на плота.

Трябва също да помните за необходимостта от инсталиране на точки за храна за плота, фурната и хладилника. Плотът не трябва да бъде свързан към двоен контакт заедно с фурната - батерията няма да издържи такова натоварване. Още една или две точки за храна могат да бъдат инсталирани до масата за хранене.

Ясно за гнездата в кухнята във видеото:

Хол

Има четири варианта за поставяне на електрически контакти в помещения като залата и хола. Те включват:

  • Вратата. Елементите за захранване обикновено се монтират тук, за да свържат прахосмукачка и електрически нагревател.Монтажът трябва да се извърши на височина 0,3 m от нивото на пода, докато разстоянието до вратата трябва да бъде най-малко 0,1 m.

Основни разстояния от контакти до врати и прозорци

  • Зона на дивана. Точките за захранване трябва да бъдат разположени на това място, така че да е удобно да включите захранващ кабел или зарядно за лаптоп за таблет или мобилен телефон. Не трябва да забравяме за такива необходими устройства като подови лампи и лампи, както и за климатик.
  • ТВ зона. Точката на захранване тук трябва да бъде разположена на стената зад панела на устройството, ако говорим за телевизор с режийни режими или ако устройството е инсталирано на стойка, така че когато погледнете екрана, да не виждате кабелите.
  • Пространство около работния плот. Ако апартаментът има малък брой стаи, холът често служи като кабинет. В този случай броят на захранващите конектори трябва да се увеличи. В тази област трябва да поставите гнезда за свързване на компютър или лаптоп, както и настолна лампа.

спалня

Всяко общежитие може да бъде разделено на няколко зони, в които трябва да поставите точки за захранване. Цоклите в спалнята трябва преди всичко да бъдат монтирани близо до нощните шкафчета или леглото, за да свържат нощна лампа, което е особено необходимо за тези, които обичат да четат списание или книга преди лягане.

Препоръки за местоположението на контакти и ключове в спалнята

Ако в стаята за почивка има бюро за писане, трябва да поставите два електрически контакта близо до него, единият от които е свързан с настолна лампа, а другият - компютър. Тяхната височина над работната повърхност трябва да бъде приблизително 0,2 м. При инсталиране на телевизор в тази стая са необходими поне още две точки на захранване, които се монтират на височина приблизително 1.3 m от нивото на цокъла. За да предотвратите разваляне на кабелите в интериора, препоръчително е да ги скриете зад телевизора.

Необходимо е също така да поставите силови елементи близо до вратата, в които може да се свърже прахосмукачка или електрическа камина.

Видеото допълнително показва нюансите на местоположението на контакти и ключове в апартамента:

Това трябва да бъде местоположението на гнездата в спалнята. Сега да преминем към следващата стая, в която трябва да се спрем по-подробно.

Баня

Поставянето на търговски обекти в тази стая също се превърна в необходимост. Свързват пералня, електрическа самобръсначка, сешоар, а при липса на топла вода в къщата - електрически бойлер. Правилата за електрическа инсталация посочват, че точките на захранване не трябва да бъдат разположени в близост до банята (душ), а разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 0,6 m.

Разрешени зони за търговски обекти в банята

Тъй като влажността в тази стая е най-висока, препоръчително е броят на стационарните батерии да се намали до минимум.

Гнездата, които са монтирани в банята, трябва да бъдат защитени от влага върху контактите със специален капак. В допълнение, PUE предвижда възможността да се използват само тези елементи в тази стая, чиято верига предвижда връзка с устройство с остатъчен ток. При спешни случаи то ще прекъсне електрозахранването и ще предотврати възникването на пожар.

коридор

Всеки човек, който влезе в апартамента, преминава през тази стая. Тук обикновено се инсталират един или два захранващи конектора - за свързване на прахосмукачка или сушилня за обувки.

Гнезда и ключове в коридора

заключение

Разбрахме колко контакти трябва да инсталирате във всяка от основните стаи за удобно използване на електрически уреди. И накрая, трябва да се каже, че във всяка стая, ако е възможно, е препоръчително да се осигури един допълнителен изход. Това ще направи възможно без удължителни кабели, когато свързвате ново оборудване или някакъв вид уред за домакинска работа.

След като прочетете тази статия, имате представа какво трябва да бъде местоположението на електрическите контакти в апартамент.Надяваме се, че тези препоръки ще ви помогнат да определите броя точки на захранване, необходими за вашия апартамент, и местата, където те трябва да бъдат инсталирани.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?