Свързване на проводници със затягащи ръкави

кримпване на проводници с ръкави в разклонителна кутия

Има много начини за свързване на проводници - от усукване на стария дядо до най-модерните самозатягащи се клемни блокове. Но нито един от тях не е перфектен, всеки метод има своите предимства и недостатъци. В някои случаи е достатъчно да свържете проводниците в клемния блок, понякога ще е необходимо заваряване или запояване. Но има моменти, когато кримпването на проводниците е най-добрият вариант, нека поговорим за това по-подробно.

Каква е същността на метода?

Кримпване е метод за свързване на проводници с помощта на специални ръкави. Външно изглеждат като обикновени тръби и служат като свързващ механизъм.

ръкави за свързване на проводници

Ядрата на проводниците, които трябва да бъдат свързани, се вкарват в тръбата от два срещуположни края, крият се с пресови щипки и в резултат се получава здрав и надежден електрически блок. Тръбата се компресира на две или три места, в зависимост от дължината и напречното сечение на превключваните проводници. Свързаните ядра и втулката претърпяват ставна деформация. В този момент проводящите повърхности на проводниците се компресират и изстискват от тръбата. Поради това проводниците са взаимно свързани, което дава надежден електрически контакт.

Тогава разклонението е изолирано.

Най-често този метод се използва в ситуации, когато не е възможно да се приложи друг тип връзка. Например заваряването изисква наличието на електричество, за да можете да свържете заваръчната машина. Когато работите в малка разклонителна кутия, е неудобно да се локализира болтовата връзка, скобата на гайката или клемния блок. А с поялник стигането до тавана до разклонителната кутия също не е много удобно. В такива случаи криването на проводниците с помощта на ръкави помага.

Най-търсеният е методът на кримпване:

 • ако е необходимо да свържете проводници в електропроводи с голям токов товар;
 • за превключване на многожилни проводници;
 • ако е необходимо да свържете проводници с голямо напречно сечение.

Предимства и недостатъци

процесът на свързване на проводниците чрез кримпване

Има много положителни аспекти в кримпването:

 1. Инструментът, с който е направена такава връзка, е ръчен; не се нуждае от електричество, за да работи. В случай, че трябва да работите в помещение, където няма напрежение, кримпването е единственият висококачествен метод на свързване.
 2. С помощта на кримпващи тръби могат да се свържат проводници от различни метали, което е решението на вечния проблем с превключването на медни и алуминиеви проводници в един електрически агрегат.
 3. Ако заваряването изисква специалист, който може да извърши заваряване, а при запояване трябва да можете да използвате поялник, тогава всеки може да направи кримпване, достатъчно е да опитате пресовите щипки в действие само веднъж.
 4. С помощта на специален инструмент за кримпване е възможно да се извършва комутация във всякакви, дори затворени пространства. Особено удобно е при свързване на проводници в гнездо или кутия.
 5. Кримпване с пресови щипки и ръкави ви позволява да съкратите до минимум свързаните секции от проводници.
 6. Механичната сила създава най-трайната контактна връзка.
 7. В резултат на кримпване се получава еднократна връзка, която може да издържи на високо физическо натоварване при счупване.
 8. Скоростта на инсталиране е минимална, качеството на връзката е максимално.
 9. Този контакт не се нуждае от поддръжка.

Неразглобяемият тип кримпване по някакъв начин е недостатък, тоест, ако е необходимо, не можете да развиете връзката и да замените един от проводниците.Ръкавът може да бъде изрязан само.

Инструменти и материали

За работа ви трябват ръчни (или механични) пресови щипки. Те крият ръкав с проводници до 120 мм2... За сърцевини с по-голямо напречно сечение е необходима преса, която се задвижва от хидравлично задвижване.

клещи за пресоване на тел

Има клещи с щанги за различни секции и с регулируеми перфоратори. Много удобен инструмент в смисъл, че не е необходимо постоянно да го преинсталирате в други размери, просто перфораторният винт или матрицата се завърта в желаната секция.

Когато работите с алуминиеви проводници, ще ви е необходима специална кварцово-вазелинова паста, която премахва оксидния филм по вените и не позволява той да се появи отново.

ръкав за кримпване

Медните проводници не се нуждаят от такава обработка, но въпреки това, за да се намали триенето, е препоръчително да ги смажете с обикновен технически вазелин. Напреженията могат да бъдат повредени по време на деформация, а смазването минимизира този риск.

Видове ръкави

Много е важно да изберете правилните ръкави за кримпване на проводници.

По материал за изпълнение

Медният кабел, съответно тел, трябва да бъде обшит с медни ръкави. Те са от два вида и имат следното съкращение:

 • GM - медни ръкави. Те са направени чисто от мед, нямат покритие или обработка, на външен вид приличат на обикновени парчета медни тръби.
 • GML - калайдисани медни ръкави. Те се подлагат на калайдисване, тоест повърхността им се обработва със специален калаено-бисмутов слой. Това се прави с цел предотвратяване на процеси на окисляване и корозия. От училищните уроци по физика също е известно, че медта, подобно на всеки друг метал, се окислява. Калайдирането предотвратява този процес, обвитият проводник няма да реагира химически с калайдисаната втулка.

обтягащи ръкави, изработени от различни материали

Бих искал да дам един полезен съвет. Не слушайте дали изведнъж някой от опитни електротехници ще ви докаже, че с помощта на ръкави на GML е възможно да се крият алуминиеви проводници, тъй като калаеният слой няма да позволи на алуминия да влезе в пряк контакт с медта. Това не е вярно, защото по време на натискане повърхностният слой на тръбата се деформира и процесът на корозия все още е неизбежен.

За да свържат алуминиеви проводници, те използват продукти, направени от същия метал, те са обозначени GA (алуминиева втулка).

Има и комбинирани ръкави, те са обозначени GAM (алуминиево-меден ръкав), в ежедневието мнозина ги наричат ​​алуминиево-медни. Тази опция се използва, когато трябва да свържете проводници от различни метали. Втулката е тръба от две части, на кръстовището на различни метали, връзката се осъществява чрез триене заваряване. Всичко тук е изключително просто и ясно - необходимо е да се поставят медни проводници в частта на тръбата, направена от мед, и алуминиев проводник в алуминиевата част.

И най-модерната версия с обозначението GSI (изолирани свързващи ръкави). Те се основават на обикновени калайдисани тръби, само отгоре са покрити с поливинилхлоридна изолация. Те крият медни проводници. По време на кримпване изолационният слой не се отстранява, клещите се поставят върху него и се извършва компресия. Такива ръкави значително опростяват работата на електротехника, тъй като обвитият електрически монтаж не изисква повече допълнителни мерки за изолирането му.

По размер

облицовки GML - размер на таблицата

След обозначението на буквата върху ръкава се изписва число. Какво означава? Това е напречното сечение на проводника, за който е проектиран този продукт. Например, калайдисаните медни ръкави се произвеждат за проводници с напречно сечение от 2,5 до 300 мм2... Съответно, с увеличаване на напречното сечение на проводника, самата втулка (диаметър и дължина) също има големи размери. За комбинираните продукти две числа се пишат чрез дроб, едното показва напречното сечение на меден проводник, второто - алуминиево.

По дизайн

Ръкавите също се различават по дизайн. Те могат да бъдат кухи, тоест вътре са през голи тръби.И те идват с дял в средата, който ви позволява да регулирате дълбочината на влизане на проводниците, тоест краищата на двете свързани ядра ще влязат в ръкава на една и съща дължина. Комбинираните ръкави се произвеждат с прегради, които се използват при превключване на проводници в съединение.

Основни правила

кримпване с механичен инструмент

Кримпването на проводниците не е особено трудно. Просто трябва да знаете и да вземете предвид няколко важни правила:

 1. Металите, от които са изработени втулката и проводниците, които трябва да бъдат свързани, задължително трябва да съответстват един на друг.
 2. Много електротехници скъсяват фабричните ръкави и просто отрязват излишната част с ножовка за метал. Това е нежелателно, тъй като надеждността на контактната връзка е намалена.
 3. Кримпване на проводници с ръкави трябва да се извършва само с помощта на специален инструмент - натиснете щипци. Не е необходимо да използвате чук или клещи, тъй като е възможно да повредите втулката и проводника, който се крие.
 4. Втулката трябва да бъде избрана с такъв вътрешен диаметър, че да е възможно най-близък до диаметъра на обвитият проводник.

Много често срещана грешка, когато се опитвате да намалите напречното сечение на проводника, за да го приспособите към размера на тръбата. Например, ако има втулка с по-малък диаметър, някои хора искат да изневерят и да премахнат няколко жилки от жилата на жилото. Никога не правете това, защото съпротивлението ще се увеличи, честотната лента ще намалее, което ще доведе до нагряване и разрушаване на контактната връзка.

технология

хидравлично изпитване на налягане

 1. На проводниците, които трябва да бъдат свързани, отстранете изолационния слой с 2-3 cm.
 2. Сега, използвайки фино зърнест шкурка, разпейте голите участъци до метален блясък.
 3. Ако проводниците са алуминиеви, нанесете върху тях кварцово-вазелинова паста, ако е мед, а след това технически вазелин.
 4. За едностранно кримпване подредете проводниците успоредно един на друг и плъзнете ръкав върху тях. За двустранно поставете оголените ядра в тръбата от противоположните краища към съединението.
 5. Изтеглете съединението с клещи за преса, избършете с кърпа, напоена с бензин или разтворител, изолирайте с електрическа лента, термосвиваеми тръби или лак.

Прекъсването на проводниците в разклонителната кутия с помощта на кримпване е показано подробно в това видео:

Както виждате, няма нищо сложно в кримпването и получавате надеждна и висококачествена връзка. Ако трябва да извършите подобна работа с еднократен характер, можете да помолите някого за щифтовете за преса или да ги наемете. В случай, че често се сблъсквате с електрическа работа, закупете инструмент, това не е твърде скъпо.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?