Как да усуквате проводниците правилно

усукване на проводници

Няма да ви докажем, че усукването на проводниците е добър начин за свързване. Да, може да се направи висококачествено и изолирано. Освен това е чудесен като временен вариант. Но според правилата на електрическите инсталации (PUE), за да свържете проводник или кабел, обикновените обрати не се препоръчват. Независимо от това, ще проведем разговор за това и то много подробно. Първо, защото, противно на PUE, повечето връзки се извършват по този стар "старомоден" метод. Второ, защото правилното усукване е основният етап на най-надеждните начини за свързване на проводници - заваряване и дажби.

За какво е добър обрат?

Представете си, че два проводника, които трябва да бъдат свързани, са усукани заедно точно така. Запознатите с електротехниката знаят, че в мястото на контакт между два проводника възниква преходно съпротивление. Стойността му зависи от два фактора:

  • повърхност на мястото на контакт;
  • наличието на оксиден филм върху вените.

За извършване на усукване сърцевината се излага, металът взаимодейства с атмосферен кислород, в резултат на което повърхността на проводника е покрита с оксиден филм, който има прилична стойност на съпротивление.

лошо качество усукване
пример за лошо изпълнен обрат: усукването се нагрява, изолацията се стопява

Съответно, ако усукването се извърши лошо, преходното съпротивление се увеличава, което от своя страна, когато електрически ток премине през кръстовището, ще доведе до нагряване. В резултат мястото на усукване може да се нагрее, така че електрическото окабеляване да се запали. Със сигурност всеки трябваше да чуе фразата в живота, че пожарът се дължи на прекъсване на тока.

За да не се случи това, контактната връзка на проводниците трябва да бъде възможно най-силна, надеждна и безопасна. Тоест усукването трябва да се извърши толкова добре, че съпротивлението на прехода да е стабилно и да не се променя с течение на времето.

Подготовка на проводници за усукване

Помня! Никога не се усуквайте, докато сте под напрежение, дори ако имате инструмент с изолирани дръжки и диелектрични ръкавици. Като начало, обезвъздушете работното място, като изключите машината за въвеждане на апартамент или къща.

За да получите добър обрат, трябва да следвате точно тези стъпки:

  1. Извадете проводниците, които трябва да бъдат свързани от изолация, като не допускате повреда на металните повърхности на проводниците.
  2. Накиснете чиста кърпа в бял спирт или ацетон и избършете замърсяванията от откритите ядра.
  3. Сега използвайте шкурка, за да изгладите вените до метален блясък.

И тогава можете да започнете да усуквате.

Нанизани проводници

Извиването на жици на електрически проводници може да се извърши по различни начини.

Паралелно усукване

Най-простият метод е успоредното усукване, когато и двете оголени проводници се пресичат напречно, припокривайки се една в друга в точката на събличане и се усукват едновременно. Такава връзка осигурява надежден контакт, но няма да издържи на приложената сила на счупване и вибрации.

успоредно усукване на жици с жици

Този метод се използва най-добре за медни проводници, когато едната от тях е монолитна, а другата е жилава. Монолитна жица трябва да бъде лишена от изолация малко повече от жила. След усукване се прави допълнителен завой от останалата монолитна медна опашка към усукването, поради това връзката е по-надеждна.Този метод е подходящ и за усукване на алуминиеви проводници с различни напречни сечения.

Предимството на паралелното усукване е, че може да се използва за свързване на повече от два проводника едновременно.

Последователно усукване

С последователния метод всеки проводник, който трябва да бъде свързан, се навива на друг. Надеждността и контактът на такава връзка ще бъдат оптимални, но този обрат може да се използва само за два проводника, не повече.

последователно усукване на едножилен проводник с многожилен

Сгънете оголените вени кръстосано една до друга приблизително в средата на откритата зона и започнете да се усуквате. Едната жица обикаля другата жица, по същия начин навийте втората жица около първата.

Завъртане на превръзка

Нанизаните проводници могат да бъдат свързани помежду си чрез метода на усукване на превръзка. В този случай проводниците, които трябва да бъдат свързани, се оголват на една и съща дължина и се прилагат паралелно един към друг. В това положение те са фиксирани с трета жица, която е плътно навита върху голата повърхност на свързаните проводници.

превръзка на превръзка на жици

Моля, обърнете внимание, че с помощта на такъв обрат можете да свържете твърди жици, но определено трябва да използвате мека (гъвкава) жица като фиксираща. Колкото по-плътно навивате фиксиращия проводник, толкова по-надеждна ще бъде контактната връзка.

Повече от два проводника могат да бъдат свързани с помощта на вратовръзка.

Едножилни проводници

Всички по-горе методи за усукване на многожилни проводници могат да се използват за едножилни проводници. Но най-добре е да използвате паралелна връзка в този случай.

усукване на едножилни проводници

Помнете най-важното нещо, преди да свържете едножилни проводници, изолационният слой върху тях трябва да бъде отстранен само по протежение на проводника под ъгъл. Това важи особено за алуминиевите проводници. Ако пуснете ножа под ъгъл от 90 градуса около проводника, изолацията, разбира се, ще бъде премахната. Но при по-нататъшна работа, с най-малките движения на мястото на разреза, проводникът в крайна сметка ще отиде до разкъсване и в крайна сметка вената ще се счупи.

Залепете изолационния слой върху проводниците, които трябва да бъдат свързани 3-4 см. Поставете проводниците една върху друга под ъгъл 45 градуса, но не на мястото на голите проводници, а на 1,5-2 см по-високо от мястото, където е била нарязана изолацията. Задръжте това място с лявата ръка и започнете да усуквате двата проводника с дясната ръка. Първо, те ще бъдат усукани заедно с изолационния слой, след това връзката на чисто голи сърцевини ще премине.

Колкото и да са силни ръцете ви, накрая не забравяйте да завършите усукване с клещи, особено това отново важи за алуминиевите проводници.

 

Още един важен съвет! След като направите обрат, не бързайте да го изолирате. Оставете електрическата верига да работи няколко часа, след това изключете входната машина в апартамента и проверете температурата на мястото на усукване. Ако възелът е горещ, тогава контактната връзка се оказа ненадеждна и е по-добре да я повторите. Ако не се открие отопление, тогава усукването се извършва с високо качество, може да го изолира.

Ако трябва да извършите голям брой обрати, можете да използвате отвертка с домашно устройство, както е показано във видеото по-долу:

 

Методи за изолация на усукване

Извиването на проводниците е половината от битката; много важно е да изолирате това място с високо качество. Има три начина за изолиране на направен електрически блок: използване на изолационна лента, термосвиваеми тръби и капачки на ЛПС. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

Изолационна лента

Изолационната лента е специален материал, основната цел на който е да изолира съединението на електрически кабели и проводници. Каквито и съвременни технологии да се появят, едва ли е възможно да се намери електротехник, който да няма ролка с електрическа лента в джоба си. Той е най-разпространеният и евтин изолационен материал.

PVC изолационна лента

Има много разновидности от него.Лентите се правят на базата на слюда и фибростъкло, полиестерни и епоксидни филми, ацетатна тъкан и хартия. Препоръчваме да използвате PVC лента (използва се поливинилхлорид), за да изолирате усукването в електрическата мрежа на домакинството. За да го направите, вземете поливинилхлориден филм и нанесете лепило отгоре. Качеството на самата изолационна лента зависи от качеството на тези два компонента и, съответно, надеждността на изолираното съединение.

Най-доброто се счита за електрическа лента, за производството на която използват лепило на каучукова основа и PVC филм от клас А. Този материал има такива положителни качества като:

  1. Висока адхезия (сцепление на различни повърхности).
  2. Повишена еластичност (перфектно се разтяга и лепи).

Така че не забравяйте да вземете предвид това, когато купувате лента.

изолация на обрати с електрическа лента

Изолационната лента трябва да бъде обвита около усуканата секция най-малко на два слоя. Започнете да навивате 2 до 3 см над голото кичур, като лентата припокрива изолацията на проводника. Това ще позволи постигане на максимална плътност и надеждност на изолацията и ще предпази контактната връзка от проникване на влага. След това навийте малко под ъгъл, придвижвайки се към края на обрат. Когато стигнете до края, огънете лентата около върха на обрат и продължете да навивате сега в обратна посока. Когато стигнете до мястото, където сте започнали да навивате, отрежете изолационната лента с нож. За ефективност можете да повторите едно и също нещо отново и да направите изолацията на четири слоя.

Препоръчва се използването на тази лента за изолационни обрати, инсталирани в сухи помещения.

Термична тръба

Термо-свиваемата тръба (съкратено ТУК) е изработена от термополимерни материали, които са склонни да променят геометричната си форма и размер (свиват се или се разширяват) под въздействието на горещ въздух, вода или повишена температура.

термосвиваеми тръби

Основното предимство на термотръбите е, че те могат да се поставят върху предмети със сложен профил, което е точно това, което има усукване на проводниците. Термосвиваемата тръба осигурява отлична електрическа изолация и предпазва от механични повреди. Тръбите се предлагат в различни диаметри. Материалът, от който са направени, е без горене и нетоксичен.

Индустриалните сешоари за коса се използват за отопление на тръбите. Този инструмент не е евтин и купуването му само за изолиране на сплайсирането на проводниците не е икономически изгодно. Затова у дома често използват обикновена сешоар или запалка.

Важно е да запомните, че с този метод на изолация, термосвиваемата тръба трябва да бъде поставена върху един проводник, за да бъде свързана предварително (преди усукване).

Изрязваме тръбата с марж, когато е поставена върху голата зона, тя трябва да премине върху изолационния слой на проводника с най-малко 1 cm.

Когато завъртената връзка на електрическите проводници приключи, издърпайте тръбата над това място. Насочете топлинен поток от сешоар или по-лек пламък към него, под действието на горещ въздух тръбата незабавно ще намали размера си и ще стисне плътно изолираната зона. Безопасен, бърз и евтин начин.

Обърнете внимание, че свързаните проводници, които са изолирани с термична тръба, могат да се използват за погребани или потопени приложения. Този изолационен материал се препоръчва за употреба на открито, в сауни и бани, тъй като надеждно ще предпази усукването от влага.

Как да изберете да използвате термосвиваеми тръби е показано в това видео:

ЛПС капачки

При монтиране на окабеляване в апартамент или къща, PPE капачките (свързваща изолационна скоба) могат да се използват като изолация на точките на свързване.

ЛПС капачки

В този случай е достатъчно да се направи само висококачествено усукване, без запояване. Върхът трябва да бъде отрязан и поставен с усилието на ЛПС, пружините за кримпване вътре в капачката ще се раздалечат и ще захванат плътно съединението, за да бъде свързано.За по-добро прилепване към повърхността на ставата, завъртете капачката по посока на часовниковата стрелка.

Сега знаете как правилно да усуквате проводниците, какъв материал е по-добре да изберете за изолация на съединението. От статията става ясно, че изобщо не е необходимо да бъдете професионален електротехник за извършване на усукване, такава работа е по силите на всеки, който знае как да държи клещи в ръцете си. Само не забравяйте, че усукването е само важна стъпка, която трябва да завършите със заваряване или спояване.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?