ЛПС за свързване на проводници. Улесняват ли работата на електротехника?

ЛПС за електротехник

Сред съществуващите методи за свързване на проводници, напоследък все по-популярни стават PPE капачките. За електротехника те до известна степен улесняват работния процес, тъй като използването на такива капачки не изисква умения и знания, допълнителни инструменти и материали, те се инсталират просто и бързо. Но тези скоби имат и своите недостатъци, те не винаги могат да се използват. Нека поговорим за тях по-подробно и да разберем кога можете да използвате такива свързващи скоби и в какви случаи използването им няма да гарантира надеждност и качество.

Предназначение и дизайн

Свързващи изолационни скоби ЛПС, те се наричат ​​още капачки, са с пружинен тип. Основната цел на тези елементи е да свържат два проводника (или повече) и да осигурят надеждна изолация на този контакт. ЛПС имат няколко стандартни размера и за всеки има диапазон от общото напречно сечение на комутираните проводници. По правило производителят посочва в паспорта или върху опаковката максималните и минимални стойности на този раздел.

капачка за усукване на проводници - устройство

Този тип конектор може да се използва повторно.

Дизайнът е много прост, капачката е корпус и метална сърцевина:

 • Корпусът е изработен от пластмаса, използват се материали, които не поддържат процеса на горене - полипропилен, поливинилхлорид, найлон. За да направят капачките на ЛПС по-удобно да се затягат по време на инсталацията, телата им имат издатини или специални ребра.
 • Ядрото е метална пружина за кримпване, която е заострена. Когато скобата е завинтена към усукването, пружината я компресира, като по този начин осигурява добър контакт.

Такива капачки се използват за усукване на проводници по време на инсталирането на електрически проводници в жилищни и обществени зони. Те могат да се използват в промишлени конструкции и сгради, но ако има химически активна, експлозивна или влажна среда, то електрическият свързващ блок трябва да бъде разположен в разклонителна кутия с подходяща степен на защита.

За устройството и целта на свързващите капачки вижте това видео:

Предимства и недостатъци

Основното предимство на PPE капачката за електротехник е простотата и скоростта на инсталиране. Това не изисква допълнителни инструменти и устройства.

капачки за усукване на проводници

Капачката изпълнява не само изолационни функции, но и предпазва връзката от механични повреди.

Не са необходими други изолационни материали. Ако инсталацията се извърши правилно и голият участък на проводника не стърчи извън тялото на капачката, тогава самата скоба изпълнява изолационната функция на свързващия блок.

Връзката е компактна и лесна за използване. В допълнение, той се счита за разглобяем, тоест, ако е необходимо, можете да развиете капачката назад, да издърпате проводниците от нея и да запечатате отново връзката.

Подобно на всеки друг тип кабелна връзка, заедно с предимствата, капачките на PPE имат и редица недостатъци:

 1. Ако размерът на капачката е избран неправилно, след работа по инсталацията, по време на работа, той може просто да излети.
 2. Не използвайте ЛПС за улично окабеляване.
 3. С помощта на капачки на ЛПС може да се превключва само медна жица или кабел. Много рядко се срещат специални скоби за алуминиеви проводници, основната им разлика е, че вътрешността на кутията е пълна с антиоксидантна паста.

Избор на капачки

избор на капачки за ЛПС

Стандартният размер на ЛПС зависи от общото напречно сечение и броя на свързаните проводници. Има специални фабрични маси от производителя, според които можете да изберете размера на скобите. Те означават две числа - минималното и максималното общо сечение на проводниците, свързани заедно:

 • SIZ-1 - от 1 до 3 мм2;
 • SIZ-2 - от 1 до 4,5 мм2;
 • SIZ-3 - от 1,5 до 6 мм2;
 • SIZ-4 - от 1,5 до 9,5 мм2;
 • SIZ-5 - от 4 до 13,5 мм2.

Стандартният размер на капачката е посочен в паспорта на продукта. Как да изберем правилната скоба? Необходимо е да се изчисли общото напречно сечение на всички проводници, които ще бъдат свързани с помощта на капачката на PPE. Получената цифра трябва да е в средата на определения диапазон. Например, ако свържете два проводника с напречно сечение 2,5 мм2, а общата цифра на общото напречно сечение е 5 mm2, тогава ще ви е необходима скоба със стандартен размер SIZ-4, но не и SIZ-3.

Подготовка на живо

оголване на тел

Преди да свържете проводниците с помощта на ЛПС, е необходимо да се отстрани проводниците от изолационния слой. За да направите това, ще ви е необходим монтажен нож, но трябва да сте изключително внимателни и внимателни, за да не повредите повърхността на проводимата сърцевина. Опитайте се да не поставяте ножа под ъгъл 90 градуса спрямо проводника, като в този случай можете да изрежете сърцевината и тя ще се счупи по-късно. Насочете острието на ножа под ъгъл спрямо среза и отстранете изолационния слой.

Сред електротехниците такова устройство като стриптизьор е много популярно. Този инструмент има много функции, една от които е отстраняване на проводници. Съблекачът има калибрирани отвори с режещ ръб за всеки участък от тел.

В проводниците, които трябва да бъдат свързани, изолационният слой трябва да бъде отстранен до същата дължина. Много е важно, след като електрическата връзка вече е изолирана с капачка, няма да излизат голи проводници изпод корпуса. Следователно е необходимо ясно да се измери дължината, до която трябва да се съблекат жиците. За да направите това, поставете клипа върху окабеляването и маркирайте точката на рязане, тя трябва да е малко по-малка от дължината на тялото на клипа. Има производители, които веднага посочват необходимата дължина на рязане върху самия продукт или в паспорта му (от 10 до 12 мм).

монтиране

Има два начина за свързване на проводници с помощта на ЛПС капачки: когато усукването се извършва предварително и без него.

използване на капачка на ЛПС

Нека първо разгледаме опцията за усукване. Прикрепете оголените сърцевини плътно една към друга. На мястото, където започва изолационният слой, стиснете проводниците с лявата ръка или с клещи. С дясната си ръка хванете краищата на проводниците и започнете да ги усуквате по посока на часовниковата стрелка. Когато манометърът на проводника е малък, можете да направите силен обрат на ръката. Ако свържете повече от два проводника или те имат голямо напречно сечение, тогава използвайте друга двойка клещи, за да извиете (тоест дръжте проводниците с едното, усучете ги с второто). Когато завъртането е готово, отхапете върха, така че да е под остър ъгъл.

Ако не използвате усукване, просто приложете проводниците да бъдат свързани паралелно един с друг, така че да образуват остър ъгъл в края. Защо върхът на проводниците не трябва да е прав, а леко под ъгъл? Защото пружината на капачката е заострена.

Сега поставете капачката на ЛПС отгоре на проводниците и я завъртете по посока на часовниковата стрелка с леко усилие, докато се фиксира. Когато завиете капачката и приложите сила, пружината се разширява и компресира жиците плътно.

Може да се окаже, че сте изчислили малко и сте съблекли изолационния слой на проводниците по-дълго от тялото на капачката, а сега голите сърцевини стърчат. Това е поправимо, направете допълнително навиване отгоре. За изолация можете да използвате лента за добитък, електрическа лента, тънка лента от лакиран плат.

Процесът на свързване на проводници с помощта на PPE капачки е показан в това видео:

Няколко полезни съвета

електрически сив

 • Ако капачките на ЛПС са монтирани правилно според зоната на жилото, това гарантира, че няма да падне.
 • Опитните електротехници съветват, след като капачката е монтирана на електрическия свързващ блок, незабавно проверете неговата изолация. Веригата се захранва при максимално натоварване за най-малко 30 минути, след което се проверява температурата на изолационния елемент. Ако капачката не се нагрява, тогава всичко е монтирано правилно и работи нормално. В случай, когато се открие отопление, е необходимо да се разберат и потърсят причините.
 • Не изолирайте с ЛПС скоби контакт, направен от медни и алуминиеви проводници. За тази цел има и други устройства - самозатягащи се клемни блокове, клемни блокове, специални адаптери с метални пластини.
 • Прилагайте леко налягане, когато завиете капачката на ЛПС върху усукването. Натиснете малко надолу, за да създадете твърд контакт. Но не прекалявайте, за да не прекъснете пружината за кримпване.
 • Цветният дизайн на капачките не е посочен никъде и не е класифициран, поради което многоцветните ЛПС се използват изключително за удобство на електротехник при обслужване на точките на свързване. Например, кафява капачка обозначава усукване на фазови проводници, синя - нула и зелена или жълта заземяващ проводник.
 • Не нарязвайте изолационните обвивки от проводниците на голяма дължина. Не забравяйте да го съчетаете с вътрешната дължина на капачката.

Предимствата и недостатъците на ЛПС от различни производители са описани подробно в това видео:

Разказахме ви всичко за ЛПС-скобите. На следващо място зависи от тях да ги използвате или да изберете други начини за свързване на проводниците. Има много ситуации, когато използването им е удобно и изгодно. В допълнение, такива скоби са евтини. Единственото, което бих искал да посъветвам, е да избера надежден производител. На пазара на електрически стоки има много опции от евтини китайски произведения, при които материалът на тялото няма желаните свойства, което може да доведе до пожар.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?