Трябва ли да използвам терминални блокове Wago за свързване на проводници?

клемни блокове вагон

Вече разгледахме много съществуващи методи за свързване на проводници в домашна електрическа мрежа. И стигнаха до извода, че напоследък електротехниците се сдобиват с незаменими помощници - всякакви терминали за самозатягане. Сред всички продукти, съществуващи на пазара на електрически стоки, терминалните блокове на Wago са се доказали по най-добрия начин. Нека да посветим тази статия на тях и да поговорим за устройството, предимствата, параметрите, видовете и характеристиките на използването на такива самозатягащи се елементи.

Устройство и технически параметри

Терминалът е скоба с плоска пружина за действие, която оказва натиск върху повърхността на проводника с цялата си площ и не го уврежда. Свързващата скоба Vago осигурява отличен контакт благодарение на силно концентрираната сила на затягане, което създава ниско съпротивление по цялата контактна повърхност.

устройство за терминален блок

За производството на шина, носеща ток, се използва пружинна твърда мед от електролит с мека ламаринена повърхност. Повърхностното покритие се извършва със сплав от калаено олово (60% калай и 40% олово), който предпазва от корозия за дълго време.

За производството на затягащи пружини се използва висококачествена аустенитна хром-никелова стомана, тя има много висока якост на опън.

Полиамидът се използва като изолационен материал. Той има няколко предимства:

 • абсолютно неутрален към корозивни процеси;
 • притежава свойството да се самоугасва;
 • силно запалим.

За крайните блокове на Vago по време на работа долната граница на температурата е -35 ° C. Горният температурен индикатор за краткотрайна експозиция е от 170 ° C до 200 ° C (в зависимост от типа на клемния блок).

ваго 221

Конекторите от този тип се използват не само в домакинските електрически мрежи, но и в промишленото производство. Следователно техническите им характеристики имат много широк диапазон от стойности:

 • напречно сечение на проводниците, които трябва да бъдат свързани - 0,08-95 мм2;
 • работно напрежение - 100-1000 V;
 • номинален пропускателен ток - 6-323 A.

Предимства на клемните блокове

свързване на проводници в кутията на вагона с клеми

Терминалните блокове на Wago имат впечатляващ брой предимства:

 1. Те не изискват никаква поддръжка по време на работа.
 2. Има отделна клемна клема за всеки от проводниците, които трябва да бъдат свързани.
 3. Връзката не изисква допълнителна изолация.
 4. По време на работа, самозатягащите се клемни блокове от този тип са абсолютно безопасни, тъй като те напълно изключват възможността човек да докосва части на живо.
 5. В точката на контакт връзката е газонепропусклива, което изключва всяка възможност за окисляване на голите ядра.
 6. За да свържете проводници с помощта на такива клемни блокове, електротехникът не трябва да полага допълнителни усилия или да има специални знания и умения. Инсталирането е бързо и точно, дори не е необходимо да използвате обикновена отвертка. Това е огромно предимство в случаите, когато трябва да се инсталира окабеляване на трудно достъпни места и в големи обеми или да се работи при лоши светлинни условия.
 7. Свързващата скоба на Vago има компактни размери.
 8. Ако е необходимо, връзката може лесно да се пренареди.
 9. Благодарение на пружините, клемните блокове Bago са устойчиви на удар и силно вибрации.
 10. Те издържат на прекомерна влажност, излагане на агресивна среда (например горива и смазочни материали) и високи температури (тъй като са направени от материали от категорията на трудно запалими).
 11. Тъй като пружинните клеми са адаптирани към специфичното напречно сечение на проводника, прилаганата сила на затягане е оптимална.Това елиминира възможността за температурна деформация или повреда на проводниците. По този начин терминалите Wago осигуряват надеждна контактна връзка за целия период на работа.
 12. В разклонителна кутия с такива конектори винаги са гарантирани ред и естетичен вид.
 13. И, разбира се, плюс, който имат всички крайни блокове, е възможността за свързване на проводници от различни метали (например мед + алуминий).

Единственият недостатък е, че конекторите трябва да бъдат разположени на места, достъпни за проверка и работа по всяко време. Но не само терминалите на Vagov имат такъв недостатък, той е присъщ на абсолютно всички разглобяеми връзки.

Видове, видове, серии

Всички произведени клемни блокове са разделени от производителя "Wago" в различни серии. Те се класифицират според вида на жицата, за която са предназначени. Също така скобите се различават по това, че някои серии са изцяло пълни отвътре с паста, докато други се произвеждат без нея.

клема за вагони

И още една разлика между клемните блокове според вида на скобата:

 • плоска пружина (жицата е прикрепена под пружинните плочи);
 • CAGE CLAMP (плосък клип);
 • FIT - CLAMP (затягане чрез контакт с врязване).

Терминални блокове, свързващи затягащите фирми "Wago" са най-широко използвани за свързване на лампи, за свързване на проводници в разклонителни кутии и щитове. Нека разгледаме най-популярните модели.

Характеристики на серията 733

Има евтин тип клемни блокове, който е маркиран Wago 733. Тази серия е предназначена за еднократно превключване на проводници. Те нямат лост и проводникът е фиксиран вътре в клемния блок с вътрешна ключалка, той хапе сърцевината и не позволява да се движи в обратна посока.

ваго 733 шест тел

Клемните блокове от този тип са проектирани за напрежения до 400 V, номинален ток - до 20 А. Те се използват за свързване на едножилни проводници.

Някои модели се произвеждат с паста, която има защитна функция и дава възможност за превключване на алуминиеви проводници (предотвратява окисляването). Тези модели са сиви.

Скобите без паста имат прозрачни тела и цветни вложки. Моделът с прозрачен калъф се счита за по-усъвършенстван, тъй като дава възможност за контрол на процеса на свързване на сърцевината, както и качеството на фиксирането му в клемния блок.

Има два варианта за свързване на мед към алуминий в клемния блок 733. Купете скоба без паста и закупете отделно проводима паста, която поставете в гнездото, където ще свържете алуминиевата сърцевина. Или обратно, вземете клип с паста и го почистете старателно в слота, където ще трябва да поставите медната жица.

Процесът на превключване е много прост. Ядрото трябва да се отстрани от изолационния слой с 10-12 мм и да се постави, докато спре.

Можете да премахнете самата жица чрез превъртане, но ще трябва да положите много усилия. Ясно е, че вече няма да можете да използвате тази скоба в бъдеще, тъй като когато телта е отстранена, фиксиращият контакт на вътрешната ключалка се деформира в нея.

Скобите от серията Wago 733 се предлагат във вариации от две до осем комутирани проводници.

За серията 733 вижте това видео:

Характеристики на серията 222

За превключване на многожилни проводници се използват клемни блокове от серията Wago 222.

wago 222 - превключване на многожилни проводници

Тези скоби имат редица предимства пред останалите:

 1. Те са за многократна употреба.
 2. Лостовият механизъм държи жицата здраво и сигурно в скобата.
 3. Бърза диагностика на неизправности в захранването. За да звъните и идентифицирате повредената зона, просто трябва да извадите жицата от скобата, да направите непрекъснатост на тази верига и, ако тя работи правилно, да фиксирате проводника назад. Докато усукването ще изисква такава диагноза за отстраняване на изолационния слой, развийте проводниците, след което ги усучете отново, изолирайте.
 4. На клемните блокове от серия Wago 222 има специален правоъгълен жлеб, през който можете да свържете сондата на тестера и да извикате фаза-нула, да определите работното състояние на контакта.

Клемните ленти от тази серия имат оранжеви лостове. Комутацията също е много проста. Лостът се издига, като по този начин натиска пружинната скоба. Обличаният кабел или жица се вкарва в отвора, след което лостът се спуска и надеждно фиксира сърцевината.

С този модел можете да свържете многожилни проводници с твърди. Серия 222 се произвежда без паста, предназначена за напрежение до 380 V, номинален ток - до 32 А. Използва се не само за осветителни тела, но и в разклонителни кутии.

За повече информация за серията 222 вижте това видео:

Други серии

клемен вагон 273

В клемните блокове от серия 273 можете да свържете до три проводника с напречно сечение от 1,5 до 4 мм2... Те са оборудвани с паста вътре, което дава възможност за работа с алуминиеви проводници.

Серията 274 е предназначена за осветителни вериги, за напречни сечения от тел от 0,5 до 2,5 мм2... Моделите се предлагат с и без паста (за медни проводници).

ваго 243
ваго 243

Серията 243 с право може да бъде причислена към категорията "микро", работният ток на такива терминални блокове е до 6 А.

ваго 862

Терминалните блокове от серия 862 се използват само за медни проводници, те могат да свързват от два до пет проводника с напречно сечение от 0,5 до 2,5 мм2... Тялото на такава скоба може да се монтира върху всяка основа с помощта на самонарезни винтове.

Предлагат се също и скоби от серията s, в които можете да свържете проводници, без предварително да премахвате изолационния слой върху проводниците. Техният принцип на работа се основава на използването на врязан контакт. Това е едно от най-новите разработки на компанията Wago, което значително опростява и ускорява инсталационните работи.

Няколко съвета за използване на Wago

Ако ще използвате такива терминални блокове в осветителни мрежи или в някои други, които имат токов лимит до 10 A, тогава смело използвайте скоби Wago, тук не е необходимо да знаете никакви нюанси и тънкости.

използвайки вагонни терминални блокове

Когато използвате клемни блокове в мрежа с натоварване от 10 до 20 A, чистотата на повърхността на проводника играе важна роля. Освен това във веригата трябва да бъде инсталиран прекъсвач (за 10, 13, 16 или 20 A).

При натоварване над 25 А е по-добре да се откаже от използването на клеми за терминал Wago и да се използват запояване, заваряване или обтягане на проводниците.

Можете независимо да укрепите надеждността на свързващата скоба, например Wago 733. Ако вашият товар достигне пределните си стойности, тогава продължете както следва. Облечете сърцевините на проводниците, които трябва да бъдат свързани с 20-30 мм, и ги поставете, както се очаква, в клемния блок. Сега, като завъртите скобата по посока на часовниковата стрелка, усучете останалите голи проводници и ги изолирайте. Бъдете сигурни, надеждността на такъв контакт се е увеличила няколко пъти.

Как да различим фалшив?

китайски фалшив блок на вагона

Производителят Wago се е утвърдил по най-добрия възможен начин на пазара на електрически стоки. За да не купувате евтин фалшив, проверете разликите между германските и китайските терминални блокове. Първо, какво можете да видите веднага в магазина по време на външна проверка на продукта:

 1. Знамената (или лостовете) на китайския терминален блок са с по-тъмен (или дори мръсен) оранжев оттенък, на немски те са по-ярки и по-леки.
 2. В края на оригиналния продукт има марков надпис "Wago", на китайския клип нищо не е написано.
 3. На обратната страна на клемния блок немският производител поставя схематична инструкция за употреба и размерите на обезкосмяването на проводника. В китайското копие обратната страна е празна, нищо не е написано или нарисувано.
 4. От страната на немския терминален блок са обозначени две стойности - работно напрежение и номинален ток на пропускане. На китайски - само напрежението е написано 250 V.

Ако погледнете вътрешността на двата случая, тогава на пръв поглед всичко ще изглежда същото. Но ако издърпате контактната лента, ще видите, че китайският производител я има два пъти по-тънка от немската. В оригиналната клемна лента контактната лента не се магнетизира, в китайската е привлечена към магнита.

За подробности относно фалшификатите вижте тук:

Опитахме се да предадем основната информация за самозатягащите се клеми на Wago.В домашната електрическа мрежа има достатъчно места за тяхното използване. Ето защо, ако просто не можете да се откажете от старомодния метод на усукване, съветваме ви да помислите за по-модерни технологии. Това е толкова лесно, бързо и най-важното - евтино.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?