Всичко за трифазните гнезда

всичко за трифазни гнездаЗа разлика от домакинското двуфазно гнездо, трифазен гнездо е свързан с един строго определен ред контакти. Ако в някои случаи е позволено да се променя местоположението на фазовите проводници, тогава фазата и нулата не могат да бъдат объркани - това е гарантирано късо съединение на окабеляването. В резултат на това трифазните контакти и щепсели имат дизайн, който изключва неправилна връзка.

Разновидности на трифазни гнезда

видове трифазни гнезда

В зависимост от това коя схема на свързване се използва за устройството, което ще се захранва от трифазен контакт, към него трябва да бъдат свързани четири или пет проводника. В редки случаи това може да бъде три или седем парчета - в първия случай, когато управляващата верига и заземяването са направени отделно, а във втория - когато се използва усилена защита.

За всеки от тези методи е избран собствен гнездо, с определен брой контакти. Изключение е случаят, когато към устройството трябва да бъдат свързани само три фази, но това се случва изключително рядко. Тук се взема четири-пинов щепсел, един от контактите на който остава празен. Не трябва да купувате три-пинови гнезда, които са в магазините - всъщност те са домакински, предназначени за 220 волта - фаза, нула и земя. Те изглеждат като трифазни, тъй като могат да бъдат свързани с товари със сила на тока до 32 ампера.

Размерите на трифазните отвори обикновено са доста значителни, така че тези устройства не са предназначени за монтаж в стената, а се завинтват отвън върху дюбели или стойка, направена за тях.

Четири-пинови гнезда

четирифазен трифазен гнездоТе са най-често срещани в ежедневието и на работното място, в мрежи, където неутралната жица също служи като заземяващ проводник и е свързана към кутията на устройството. Цокълът е основа, която се фиксира върху стена или стойка и след това върху него се поставя защитен капак.

Дизайнът на гнездата и местоположението на клемите може да се различават, така че ако планирате да свържете няколко устройства към един контакт, тогава би било полезно да попитате в магазина, кое от тях постоянно се продава.

Когато свързвате, трябва да бъдете внимателни с нула - на външен вид този контакт изглежда като всички останали, но е маркиран със съответна икона в основата на гнездото или неговия капак.

Проводниците са свързани към контактите с болтова връзка. Тъй като най-често самите контакти са направени от месинг, е допустимо използването на алуминиеви проводници. По желание можете да използвате метални шайби за презастраховане.

Пет-пинови гнезда

пет пинов трифазен гнездоТе се използват в съвременни електрически вериги, където защитната, заземителна нула е свързана отделно от работника, за което е необходим отделен контакт на изхода.

Въпреки че се добавя само една жица в сравнение с четири-пинови гнезда, пет-пиновите гнезда са значително по-големи по размер. Като се има предвид, че доста твърди кабели често са свързани към тях, те трябва да бъдат добре фиксирани към стената.

Дизайнът на кутията, разположението на клемите и тяхната форма могат да се различават, така че е по-добре да изберете стандартни модели, така че, по повод, да можете свободно да намерите замяна.

Когато купувате, препоръчително е да обърнете внимание на метода за свързване на проводниците - ако това е болт, с върха на който сърцевината се притиска към контакта, тогава с течение на времето може да се счупи в мястото на закрепване. Решението на проблема може да бъде изборът на модел на гнездото с други методи на закрепване или използването на втулки за проводници, които крият проводниците.Като цяло, ако трябва да използвате болтови скоби, тогава няма да се случи нищо страшно - просто трябва да проверявате контактите по-често.

Как са свързани фазови проводници

трифазна схема на свързване на гнездото

Ако към изхода е свързан електрически нагревател или подобно устройство, което няма електрически мотор, тогава редът на свързване на фазовите проводници няма значение - устройството ще работи във всеки случай. Когато схемата на свързване е предназначена за електродвигател, тогава е задължително да проверите дали тя се върти в правилната посока. Ако въртенето се извършва в обратна посока от необходимата посока, тогава всички двуфазни проводници трябва да бъдат сменени - в самия контакт, на щепсела или на клемите на двигателя.

В идеалния случай електротехниците трябва да проверяват фазовия ред, така че един и същ двигател да се върти в една и съща посока навсякъде. На практика устройство, като електрически мотор, се инсталира постоянно и е много по-лесно да смените контактите, отколкото да следвате диаграмите на връзката. Това е особено вярно за предприятията, които работят от много години и в които същите тези схеми вече са многократно променени и отново свързани за различни нужди.

Трифазни гнезда и заземяване

връзка към трифазна мрежа съгласно схемата
връзка към трифазна мрежа съгласно схемата "delta"

Изборът и свързването на трифазен изход до голяма степен се определя от метода за свързване на намотките на двигателя, нагревателните елементи на котел или друго устройство. Ако се използва делта връзка, тогава намотките или нагревателните елементи просто са свързани последователно един с друг - края на един до началото на следващия и така нататък в кръг. Фазовите проводници са свързани към местата на усукване (ще има общо три), а тук нулата по същество не е необходима - тя се използва само за управляващата верига, която може да бъде доста далеч от самия двигател.

В този случай неутралната жица може да бъде "поставена" върху кутията на устройството, ако тя също е заземена. Ако леглото е заземено отделно, тогава нулата изобщо не се свързва с изключение на случаите, когато се изисква зануляване. Тук е достатъчен четири-пинов гнездо.

звезда връзка към трифазна мрежа
връзка към трифазна мрежа според схемата "звезда"

Звездна връзка - един от краищата на всяка намотка е свързан към неутралния проводник, а останалите - всеки към своя фазов проводник. В този случай е много по-практично да се използва пет-пинов изход, през който фазите, нулата и земята се доставят отделно.

Звездна връзка с допълнителна защита - използва се, ако се използва допълнителна защита на веригата, когато всяка фаза е свързана чрез отделен RCD. В този случай към устройството трябва да бъдат свързани три фази, три нули и земя, за които ще трябва да намерите седем-пинов гнездо и щепсел.

Какво да търсите при покупка

Ако е необходимо да изберете трифазен контакт, трябва да се обърне внимание на следните точки:

  • Силата на тока, за която е проектирана. Най-често трябва да избирате между модели с 16, 32 или 64 ампера, в зависимост от устройството, към което ще бъдат свързани.
  • Нивото на защита от влага и прах. За да проверите, трябва да потърсите маркировката "IP" в характеристиките - колкото по-голямо е числото, толкова по-надеждна е защитата. На практика обърнете внимание на това само ако гнездото е инсталирано на място с много висока влажност.
  • Имате нужда от стационарен контакт или мобилен. Казано по-просто, те ще го закачат на стената или ще го накарат да носи.
  • Броят контакти се избира в зависимост от използването на конкретна схема на връзка.
  • Ако контактите са закупени със самозатягащи се винтови контакти, тогава трябва да се уверите, че те работят правилно, така че да не бъдат за еднократна употреба.

Дизайнерски трикове, форма и взаимно подреждане на контактите - всички тези детайли зависят от конкретен производител и могат да се различават незначително при различните модели устройства. Те оказват влияние върху удобството да намерите нов контакт, ако трябва да го замените.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?