Възможно ли е да се измери съпротивлението на заземяването с мултицет и как да го направите правилно?

Измерване на земната устойчивост

Фактът, че правилата се изискват за периодично измерване на съпротивлението на заземяването, не е просто нечие изобретение или прищявка, а на първо място е въпрос на безопасността на човешкия живот. Има определени стандарти и измерванията трябва да отговарят на тях. В тази статия ще разгледаме как да измерваме съпротивлението на земята с мултицет и други измервателни уреди.

Преди да проверите заземяването в частна къща, много е важно да разберете самата същност на тази процедура, защо се изпълнява, каква е основната цел, защо е толкова необходима?

Какво е заземяване?

Защитното заземяване е умишлено свързване към земята на онези части на електрическо оборудване, които при нормална работа на електрическата мрежа не са под въздействието на напрежението, но могат да бъдат засегнати от него в резултат на разрушаване на изолацията. Основната цел на заземяването е защита на хората от електрически ток.

Основният компонент на защитното заземяване е контурът. Това е конструкция от естествени или изкуствени заземяващи електроди, тоест няколко заземяващи електрода са свързани в едно цяло. Стоманените пръти най-често се използват като електроди. Медните пръчки се използват по-рядко поради факта, че е скъпо.

Медни заземителни пръти

Но ако можете да си го позволите, имайте предвид, че медта е идеалният вариант и най-добрият проводник.

Логично е ясно, че заземяващата верига трябва да бъде разположена в земята. Тъй като ние сме заинтересовани да защитим къщата, недалеч от сградата и електрическия щит е избрано подходящо място с нормална почва. Три пина се забиват в земята, така че да са разположени в триъгълник, а разстоянието между тях е 1,5 m.

Тези електроди трябва да бъдат задвижвани възможно най-дълбоко (дължината им трябва да бъде най-малко 2 m).

Сега имате нужда от заваръчна машина и метална шина, с която електродите трябва да бъдат вързани заедно в равностранен триъгълник. Веригата е готова, сега трябва да фиксирате меден проводник към нея, който отива по-нататък в щита и е свързан там към заземяващата шина. И заземяващи проводници от всички гнезда се извеждат към тази шина.

Преди употреба контурът трябва да бъде тестван за устойчивост на земята.

За това какво заземяване е в следния видеоклип:

Каква е същността на заземяващата работа?

Принципът на работа на защитното заземяване се основава на основното качество на електрическия ток - да протича през проводници, които имат най-малко съпротивление. Устойчивостта на човешкото тяло се влияе от много фактори, но средно е еквивалентна на 1000 ома.

Електрическо съпротивление на човешкото тяло

Съгласно правилата за електрическа инсталация (PUE), заземителният контур трябва да има много по-ниско съпротивление (разрешено е не повече от 4 ома).

Сега вижте какъв е принципът на защитното заземяване. Ако някое електрическо устройство е дефектно, тоест се е случило срив на изолацията и се е появил потенциал по тялото му и някой го е докоснал, токът от повърхността на устройството ще отиде в земята през човек, пътят ще изглежда като „ръка-тяло-крак ". Това е смъртоносна опасност, текущата стойност от 100 mA причинява необратими процеси.

Защитното заземяване минимизира този риск. Съвременните електрически уреди имат вътрешна заземяваща връзка между щепсела и тялото. Когато устройството е свързано към контакта с помощта на щепсел и в резултат на повреда на тялото му се появява потенциал, то ще отиде в земята по протежение на заземяващ проводник с ниско съпротивление.Тоест, токът няма да премине през човек със съпротивление 1000 ома, а ще протече през проводник, в който тази стойност е много по-малка.

Ето защо важна стъпка в подреждането на електроенергията в нашите жилищни сгради е измерването на съпротивлението на заземяването. Нуждаем се от 100% сигурност, че тази стойност е под нашите човешки 1000 Ома.

Какви могат да бъдат стойностите на съпротивлението на заземяването

И не забравяйте, че това не е еднократна процедура, съпротивлението трябва да се измерва периодично, а самата верига трябва постоянно да се поддържа в добро състояние.

Проверка на заземяването на изходите

Ако сте закупили къща или апартамент и цялата електрическа част в стаята вече е била инсталирана преди вас, как да проверите заземяването в контакта?

За начало ви предлагаме да направите визуална проверка. Изключете входната машина към апартамента и разглобете един контакт. Той трябва да има подходящ терминал, към който е свързан заземяващият проводник, като правило има дизайн с жълто-зелен цвят. Ако всички те присъстват, тогава изходът е заземен. Ако откриете само два проводника - кафяв и син (фаза и нула), тогава изходът няма защитна земя.

В същото време наличието на жълто-зелен проводник не означава, че заземяването работи правилно.

Ефективността на веригата може да се определи със специално устройство, без което никой електротехник не може да направи, мултицет. Алгоритъмът за тази проверка е както следва:

 • Включете прекъсвача на входната верига в разпределителното табло, тоест напрежението трябва да присъства в контактите.
 • Задайте режим на измерване на напрежението на устройството.

Мултиметърът е настроен да измерва напрежението

 • Сега трябва да докоснете фазата и нулевия контакт с сондите на устройството и да измерите напрежението между тях. Устройството трябва да показва стойност около 220 V.
 • Направете подобно измерване между фазовите и заземяващите контакти. Измереното напрежение ще се различава леко от първата стойност, но самият факт, че на екрана се появяват някои числа, показва, че в залата има заземяване. Ако на екрана на устройството няма номера, това означава, че заземяващата верига отсъства или е в неизправно състояние.

Когато няма мултицет, можете да проверите работата на веригата с тестер, който е сглобен на ръка. Ще имаш нужда:

 • патрон;
 • крушка;
 • проводници;
 • крайни превключватели.

Електриците наричат ​​такъв тестер "контролна светлина" или съкратено "управление". Докоснете едната крайна сонда до фазовия контакт, а другата докоснете нулата. Светлината трябва да светва едновременно. Сега прехвърлете крайния превключвател, който сте докоснали до нула, към антената на заземяващия контакт. Ако светлината светне отново, тогава заземяващият контур работи. Лампата няма да светне, ако защитната земя не работи. Слаб блясък ще показва лошо състояние на контура.

Електрик контролна лампа

Ако RCD е свързан към тестваната верига, тогава по време на тестовите действия той може да работи, което означава, че заземяващата верига работи.

Забележка! Възможно е да възникне такава ситуация, че когато крайните превключватели докосват фазовите и заземяващите контакти, лампата не свети. След това опитайте да преместите сондата до нула от фазовия контакт, възможно е по време на свързването на изхода нулата с фазата да е била заплетена.

В идеалния случай трябва да започнете да проверявате действията с факта, че като използвате индикаторна отвертка, за да определите фазовия контакт в превключващото устройство.

Този метод е ясно показан във видеото:

Следните косвени ситуации също могат да означават неизправен или несвързан заземен контур:

 • пералня или бойлер за отопление с вода са подложени на ток;
 • шумът се чува от високоговорителите, когато стереосистемата работи.

размери

И все пак, във въпроса как да се измери съпротивлението на заземяването, е по-добре да се използва не мултицет, а мегаметър. Най-добрият вариант се счита за преносимо електрическо измервателно устройство M-416.Работата му се основава на метод за измерване на компенсация, за това те използват потенциален електрод и спомагателен заземяващ електрод. Неговите граници на измерване са от 0,1 до 1000 ома, устройството може да работи при температури от -25 до +60 градуса, захранването се захранва от три 1,5 V батерии.

Мегаметър М-416

А сега стъпка по стъпка инструкция за целия процес как да се измери съпротивлението на заземяващия контур:

 • Поставете устройството върху хоризонтална равна повърхност.
 • Сега го калибрирайте. Изберете режима "контрол", натиснете червения бутон и, докато го държите, поставете стрелката в положение "нула".
 • Също така има известно съпротивление в свързващите проводници между клемите, за да се сведе до минимум това влияние, поставете устройството по-близо до измервания заземен електрод.
 • Изберете необходимата схема на свързване. Можете да проверите съпротивлението грубо, за това свържете проводниците с джъмпери и свържете устройството в схема с три скоби. За точността на измерванията трябва да се елиминира грешката, която ще дадат свързващите проводници, тоест между клемите се отстранява джъмпер и се използва схема за свързване с четири скоби (между другото, тя се рисува на капака на устройството).
 • Вкарайте спомагателния електрод и сондата в земята на дълбочина най-малко 0,5 m, имайте предвид, че почвата трябва да е твърда и да не е рохкава. Използвайте чук за чук, ударите трябва да са прави, без да се люлеете.

Специализираните устройства са оборудвани с щифтове

 • Почистете мястото, където ще свържете проводниците към заземяващия електрод с файл от боята. Използвайте 1,5 мм медни проводници като проводници2... Ако използвате триконечна верига, файлът ще действа като свързваща сонда между заземяващия електрод и клемата, тъй като от другата страна е свързан меден проводник с напречно сечение от 2,5 мм.2.
 • И сега се обръщаме директно към това как да измерим съпротивлението на заземяването. Изберете диапазона "x1" (т.е. умножете по "1"). Натиснете червения бутон и завъртете копчето, за да настроите стрелката на нула. За големи съпротивления ще е необходимо да изберете по-голям диапазон ("x5" или "x20"). Тъй като сме избрали диапазона "x1", цифрата в скалата ще съответства на измереното съпротивление.

Ясно е как се извършва измерването на заземяването в следното видео:

Някои основни параметри и правила

Независимо през кое време на годината правите измервания, показанията трябва винаги да отговарят на следните стандарти:

За източници с еднофазно напрежение За източници с трифазно напрежение Стойност на земното съпротивление
127 в 220 V 8 ома
220 V 380 V 4 ома
380 V 660 инча 2 ома

Препоръчва се да се правят измервания при определени метеорологични условия, когато земята се счита за най-гъста.

Измерванията се правят най-добре при сухо, слънчево време

Идеалното време е средата на лятото (когато земята е суха) и средата на зимата (когато земята е много замръзнала).

Мократа земя ще повлияе значително на текущия поток, поради което измерванията, направени във влажно и влажно време през пролетта или есента, ще бъдат изкривени.

Все още има начин да направите измервания със скоба, но най-добрият вариант би бил да се свържете със специализирана служба. Електрическата лаборатория ще направи всички необходими измервания и ще издаде подходящ протокол, който ще посочи местоположението на тестовете, естеството и съпротивлението на почвата, стойностите на измерванията със сезонен корекционен коефициент.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?