Как правилно да свържете гнездото от контакта

гнездо за връзка

Има различни начини и устройства за захранване на две или повече устройства от един контакт - например тройници и предпазители от пренапрежение. Ако стане ясно, че няколко устройства винаги ще бъдат включени на определено място, тогава е много по-удобно и практично да свържете гнездото от контакта. Вярно е, че в този случай трябва да се вземат предвид редица нюанси, които ще повлияят на тяхната нормална и дългосрочна работа.

Плюсове и минуси на този метод на свързване

Предимството е едно и то винаги е наглед - лекота на използване, защото вече няма нужда да се карате с носачи, да се препъвате по проводници или да се притеснявате, че тройникът ще разхлаби контактите на гнездото и ще падне от него.

проводник за свързване на гнездо с заземяванеЗа да оцените напълно възможните недостатъци, трябва да разглобите устройството и да видите какъв проводник е свързан към него - най-често това е окабеляване с напречно сечение от 1,5 или 2,5 квадратни милиметра. Такъв кабел може свободно да издържи връзката на едно домакинско устройство с мощност около 2 кВт и с известно разтягане няколко такива устройства. Гнездата и проводниците се спестяват от факта, че няколко мощни устройства рядко са свързани към едно от тях - по принцип това е едно устройство с 1-2 кВт и малко по-слабо.

Преди да нарисувате изход или няколко от съществуващ, трябва да се има предвид, че всеки следващ е проводник, което представлява допълнително съпротивление на електрически ток. Дори ако свържете едно мощно устройство, но към последния контакт, тогава има възможност за загряване на предишните контакти. Характерът на електрическия ток е такъв, че той има вибрационен ефект върху окабеляването, в резултат на което контактите неизбежно отслабват с времето. Според правилата всички електрически контакти в предприятията трябва да преминат годишна проверка и затегнете болтови връзки.

нагревател за маслоОт друга страна, в дневните най-мощното устройство обикновено е електрически нагревател - ако не е домашно, с контакти, направени неизвестно как, тогава два гнезда, свързани със серия и тяхното окабеляване, могат да го издържат свободно.

Третият въпрос е кухнята - именно там обикновено се събират най-мощните устройства по отношение на консумацията на електроенергия: съдомиялна машина, микровълнова фурна, електрическа фурна, фурна, електрическа кана, тостер и други, които "ядат" от 1,5 кВт. Силно е обезкуражено да ги „окачваме“ на една жица, освен ако не са най-слабите от тях, например микровълнова фурна, сдвоена с чайник или тостер.

Избор на метод за окабеляване

Всички начини за водене на изхода от контакта се свеждат до това как ще бъдат фиксирани - вътре в стената, отвън или от вътрешната страна на "родителската" точка, проводниците ще бъдат изведени. Всички останали работни точки се решават във всички случаи по един и същи начин:

 • Дебелина на проводника. Тук всичко е просто - те не трябва да са по-тънки от тези, които пасват на "основния" изход. В противен случай, когато достатъчно мощен потребител е свързан към контакта на "дъщеря", контактите ще се загреят - рано или късно изолацията на проводника, пластмасовото покритие или и двете ще се стопят.
 • Дизайн. От гледна точка на функционалността, няма специални ограничения - някои ще бъдат удовлетворени "само ако работи", а други ще изберат "така, че да е красиво и комбинирано помежду си и с тапет"
 • Процедурата за свързване на контакти. В домакинските устройства може да има две или три.Ако има две, тогава това е фаза и нула - към кой проводник да се свържете няма значение, основното е, че те са "засадени" на различни контакти. Когато се използват три проводника, това са фаза нула и земя - контактът му с гнездото обикновено изтича от тялото на устройството, когато махнете капака от него. На контакта трябва да намерите фиксиращ болт и да завиете заземяващ проводник там.
 • Заземяване. Всичко зависи от неговото присъствие - ако е в първия изход, тогава силно се препоръчва да се проведе заземяващ проводник до следните точки. В този случай е необходимо да се вземат предвид изискванията на PUE - кабелът трябва да бъде колкото е възможно по-здрав с отделни изводи към всяка точка.
гнездо
кафява тел - фаза, синьо - нула, жълто-зелено - земята

В последния въпрос има един важен нюанс - първоначално заземяващият проводник беше свързан директно към заземяващите контакти, но е невъзможно да го свържете по същия начин, както фазовите и неутралните проводници - от контакт до контакт - е невъзможно. Това е забранено, тъй като в случай на изгаряне на проводници всички следващи устройства ще останат незащитени. Как да направите правилната връзка е показано на фигурата - основният проводник се развива от контакта и усукване се извършва върху него.

Отделна вена отива към първата точка и още една - „багажника“ - към всички останали. Той е пряко свързан с последната точка, а предишните, подобно на основната, са „окачени“ върху него с помощта на отделни проводници.

Всички допълнителни действия зависят от метода на инсталиране.

Външно окабеляване

Намира се в чистия си вид в дървени къщи или сред почитателите на „ретро“ стила на дизайн.

окабеляване в дървена къща
окабеляване в дървена къща в медни тръби

В първия случай употребата му се дължи на строги изисквания за пожарна безопасност, които не позволяват теоретично запалими предмети да се поставят в дървени стени. Допълнителни трудности тук могат да бъдат метални тръби, в които често се вкарват проводници, за да се избегне дори теоретично възможен контакт с повърхността на стената. Това означава, че в този случай свързването на изхода от друг контакт означава почти 100% гаранция за необходимостта от допълнителни водопроводни работи.

ретро окабеляване
ретро окабеляване

Ако окабеляването е просто направено в стил "ретро", добавянето на друго от един контакт означава разрушаване на цялата създадена картина. Целият смисъл на този стил е, че проводниците са спретнати добре от разклонителната кутия към изхода. Често те са усукани в спирала и като цяло приличат на ажурна тъкачка, висяща във въздуха. За да не рискувате да развалите целия дизайн, е по-лесно, по-красиво и по-надеждно да похарчите малко повече кабел, но да направите отделен изход от разклонителната кутия.

Ако наистина имате нужда от два гнезда и по някаква причина не е възможно да опънете жицата от разклонителната кутия, тогава има друг изход от тази ситуация. Той се състои в поставяне на нов изход до стария - върху една диелектрична опора. Ако имат същия дизайн, тогава това вече ще бъде направен блок от търговски обекти - в този случай проводниците могат да бъдат скрити зад капаците си и цялостната картина няма да бъде засегната.

Скрито окабеляване

Нарича се така, защото не се вижда, тъй като е скрита вътре в стената, за която по време на монтажа бяха врязани канали в бетона, в който бяха положени проводниците. Тогава тези канали (те правилно се наричат ​​"канали") са запечатани с мазилка или циментова замазка, след което стената е боядисана, тапет е залепен към нея или се извършва друго довършване.

скрито окабеляване
скрито окабеляване

В резултат на това, за да разтегнете жицата от съществуващия изход към следващия, на първо място, трябва да си представите дали е възможно да изрежете жлеб в стената, да пробиете дупка за кутията на гнездото и едва след това да направите връзката.

Ако не се предполага свързване на мощни товари към нова точка, тогава този метод - как да свържете изход от съществуващ - е най-предпочитан, защото разходите за труд ще бъдат много по-малко, отколкото при пълноценна инсталация от разклонителна кутия. Ако не искате неоправдано да повредите тапета, тогава това решение става почти единственото възможно.

гнездо лента
гнездо лента

Ако новата точка не е необходимо да се намира на разстояние от старата, инсталирането на блока от търговски обекти отново ще помогне. До първия се изрязват дупки в стената за тях и телта е скрита вътре в тях.Когато се използва такава схема за свързване на изход със скрито окабеляване, тогава с дължимата грижа, целият завършек остава непокътнат. Размерът на капака на изхода е по-голям от диаметъра на гнездото, следователно, дори като се вземе предвид изрязването на по-голям отвор (който е необходим за неговото инсталиране), декоративният слой покрива всички следи от рязане на стената.

Комбинирано окабеляване

Резултатите от такъв метод, като свързване на един или повече от един контакт, са професионални електротехници с известна прохлада, особено ако са били направени някои недостатъци по време на инсталационния процес. Но поради редица причини това най-често се прави от домашните майстори, ако трябва да свържете друг от един изход - допълнителен изход и не можете да пробиете стена ...

Такива ситуации се случват непрекъснато, например в наети апартаменти - собствениците не дават разрешение за преустройство, а в някои къщи гнездата се правят само на една, максимум две, стени от четири и е далеч от факта, че те са разположени на правилните места.

Процедура за инсталиране

Общият принцип, чрез който правилното свързване на нови точки се осъществява комбинирано, е следният:

 1. Банално е, но е необходимо - електричеството е изключено в апартамента (или само самия контакт не е захранван).
 2. Капакът се отстранява от „родителския“ гнездо, изчислява се колко покрива отвора за гнездото.
 3. Разширяващите се тенджери, които държат вътрешната част на гнездото в гнездото, се разхлабват - той се отстранява, така че да има свободен достъп до контактите.
 4. Проводниците са свързани, които ще отидат до новия контакт.
 5. Преди да поставите вътрешността на гнездото на място, трябва да проверите дали неговият ограничител ще изтръгне жицата (обикновено това е стоманена правоъгълна плоча, стърчаща отвъд гнездото с целия си периметър). Ако това е така, тогава трябва внимателно да отсечете парче от гнездото (и може би стените), така че жицата да може да преминава свободно там. След това гнездото е инсталирано на място.
 6. На капака се изрязва дупка, за да пасне на жицата, така че да приляга добре към стената. След това тялото се завинтва на мястото си.
 7. Проводникът, който ще бъде свързан, се спуска към цокъла и се повежда по него до желаното място, като се закрепва със скоби за електрическо окабеляване на всеки 30-40 cm.

Този видеоклип описва подробно инсталацията и връзката на гнездата:

Опции за скриване на тел

Начинът, по който е фиксиран гнездото, се избира в зависимост от това как планирате да го използвате. Нов гнездо (за този тип инсталация е избран външен) може да се завинтва към дъската или просто да се остави като носач. Проводникът, който преминава от изхода към цокъла, може да бъде внесен в кабелния канал, но за това е необходимо да го залепите към тапета или твърдо да го фиксирате между изходния капак и самия цокъл.

как да скрием жицата

Ако гнездото е инсталирано сериозно и дълго време, тогава все пак трябва да се опитате да скриете напълно жицата. Ако върху стената има слой мазилка с дебелина най-малко 3-4 мм, тогава в нея трябва да бъде надраскан жлеб за жицата - тогава тя ще се изравни с повърхността и ще се окаже замазка или боядисана.

Ако тапетът е залепен за стената, тогава те се нарязват по линията на жицата и се разстилат. За да не ги счупите, препоръчително е да намокрите шева. Когато тапетът се отлепи от стената, можете да надраскате жлеб за жицата в него, да го поставите, да залепите и да залепите тапета обратно.

Гнезда от гипсокартон

гнезда в гипсокартон

Това е както скрито, така и отворено окабеляване - то принадлежи към първото, защото проводниците не се виждат, а то попада във втората категория, защото проводниците не са завити в стената и можете да стигнете до тях. В допълнение към стандартните инструменти (освен ако не е монтирана гнездото), за монтажа е необходима стоманена тел. Процедурата е следната:

 1. Гнездото и гнездото се отстраняват от стената. Те са завинтени към сухото строителство, така че не е нужно да счупвате нищо.
 2. В отвора се вкарва стоманена тел и се избутва в посоката, в която се планира да се монтира новото гнездо. На този етап просто трябва да се уверите, че има пролука между плочите на сухото строителство, профилите и стената, в която ще премине гофрирането с жицата (не можете да оставите окабеляването вътре незащитено от механични повреди).
 3. Ако жицата е в състояние да се набие на пътека, тогава на правилното място се пробива дупка за нов гнездо. Силно въже се завинтва към жицата и се изтегля назад.
 4. След това, с помощта на въже, между гнездата се изтегля гофриране, в него се поставят проводници и се свързват.

Ако не е възможно да се разтегне жицата между профилите, тогава се използва по-радикално средство - лист от гипсокартон се отвинтва, телта се изтегля и се завинтва обратно. Остава да се шпаклова разрушените фуги и да се инсталира гнездото. В някои случаи, вместо да развиете цял лист, в сухото строителство (след развиване на закрепващите винтове) просто се изрязва дупка с необходимата форма, която след това се поставя на място и замазка.

Кой начин да използвате

Този проблем се решава за всеки случай поотделно, в зависимост от това къде се намира "родителският" контакт и каква мощност ще бъде свързаното устройство. Ако това не са кухненски отвори за фурна или точки за захранване на котел с пералня, тогава изчисленията и практиката показват, че няколко изхода ще работят без проблеми, без да претоварват мрежата.

Основното условие за инсталирането на всякакви контакти е добри контакти между проводниците, което намалява общото съпротивление на окабеляването и вероятността то да се нагрее по време на работа.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?