Интелигентен GSM гнездо - как да управлявате електрическите уреди чрез SMS

умен гнездо

На пазара има достатъчен брой устройства, които могат да включват и изключват електричеството в къщата според предварително определена програма. Това са страхотни решения, но недостатъкът е, че програмата може да се променя само ръчно. Умен гнездо, управлявано от мобилен телефон, е лишено от такива недостатъци - той се включва и изключва чрез SMS команди.

Какво е умно домакинско гнездо

gsm гнездоВсъщност това е мини протектор срещу пренапрежение, при който клавишът за включване / изключване се комбинира с мобилен телефон. Тъй като всички команди се предават през мрежата на мобилния оператор и в зоната му на покритие, приспособлението се нарича GSM сокет. Такива устройства отдавна са изработени от занаятчиите за отваряне на врати към входове и това устройство е просто миниатюризирано във фабриката, плюс към него са добавени някои допълнителни функции.

На външен вид гнездото, способно да приема и изпраща SMS съобщения, прилича на захранване със среден размер от лаптоп: от едната страна има щепсел, който се включва в контакта, а от другата - евро гнездо, към което е свързано устройство, което трябва да се включва и изключва дистанционно ...

Гнездото се различава от подобни самоделни GSM устройства по своите компактни размери и повече функционалност - например задължително е снабден с температурен датчик. Неговите показания се предават заедно със съобщения за текущото състояние на връзката. Възможно е също да конфигурирате автоматична работа. В допълнение, гнездото за получаване и изпращане на SMS съобщения може да работи според предварително съставена програма или в зависимост от външните условия - например температурата в къщата. Разбира се, в същото време умният гнездо все пак ще информира собственика за всички свои действия чрез SMS.

Ясно е, че това устройство изисква отделна SIM карта за своята работа, но мобилните оператори предлагат тарифи, специално създадени за такива устройства. Плащането им определено няма да натовари бюджета на семейството, дори ако сметката се допълни веднага за една година.

Megafon е първият руски оператор, който оценява какво е домакински умен гнездо и влиза на пазара на такива устройства - стартовите му пакети се доставят в комплект със същите имена на Megafon GS1. По-късно други оператори обявиха създаването на тарифи за такива устройства, така че ако желаете, можете да сравните офертите и да изберете най-доброто за вашия регион.

Обхват на устройството

Броят на опциите за употреба е ограничен единствено от въображението и нуждите на купувача - можете да свържете към него всякакви устройства, точно както в обикновен контакт. Единственото ограничение е мощността - повечето от тези гнезда са проектирани за общата мощност на включените в него устройства до 3,5 кВт. Това съответства на обикновен изход с 16 ампера, в който можете да свържете котел или климатик със средна мощност - устройства, за които най-често се купува GSM контакт.

използване на sms гнезда

Основните купувачи на търговски обекти с дистанционно управление са собствениците на селски къщи - за тях това е идеален начин, дори през зимата след работна седмица, да дойдат в отопляема къща, където гореща сауна вече ще ги чака. Същото, но точно обратното - ако апартаментът не е оборудван с много мощен климатик, тогава той може да бъде включен малко преди да се прибере вкъщи.

Забравимите хора също ще намерят приложение за интелигентните гнезда - ако включите същото желязо през него, след като излезете от къщата, не можете да гадаете дали е изключено или не, а просто проверете състоянието на захранването на контакта.Ако все пак ютията остане включена, не е нужно да се връщате у дома заради нея - просто изпратете SMS съобщение и захранването ще се изключи.

Ако някоя система за контрол е инсталирана на дачата, тогава GSM умните гнезда ще се превърнат в истинско богатство, когато рутерът или друго оборудване виси, поради което преди това трябваше да отидете и да рестартирате всичко ръчно.

Функциите на автоматично включване в съответствие с графика също ще бъдат в търсенето. Те са удобни за активиране на автоматично поливане или отопление на къщата през нощта с евтини цени. Често се използва интелигентен GSM гнездо вместо будилник - много важно за тези, които се нуждаят от ярка светлина и силна музика, за да се събудят.

Ако има опасения, че взривателите могат да влязат в къщата, тогава функцията за случайно включване и изключване на осветителни устройства ще дойде по-полезна, което ще създаде илюзията за присъствието на собствениците в къщата. Вярно е, че ако някой иска да поиска направления в единствената „обитаема“ къща в цялото село, едва ли ще реши, че там живеят чувствителни и симпатични хора. За решаване на такива проблеми устройствата могат да бъдат оборудвани с допълнителни вериги - отдалечена комуникация с домофон, видеокамери, сензори за течове на газ и / или вода, индикатори за отваряне на вратата и аларми.

Рейтинг на популярни устройства

При избора на подходящо устройство трябва да се плаща не толкова за рейтинга на моделите, колкото за техните характеристики. Най-големият брой оферти на пазара ще се отнася до следните модели:

  • MegaFon GS1. Първият "лицензиран" сокет, контролиран чрез SMS съобщения, работи изключително със SIM карти на оператора MegaFon. В допълнение към включване / изключване на захранването чрез SMS, той може да бъде програмиран за автономна работа или в зависимост от показанията на вградения сензор за температура. Не е необходимо дълго проучване как работи тази или онази функция - всичко се прави възможно най-просто.MegaFon GS1
  • Телеметрия Т4. Приблизително същата функционалност като модела от MegaFon, но може да използва SIM карти на други оператори и да се контролира с помощта на андроид приложение.Телеметрия Т4
  • ORCAM R2. Когато избирате това устройство, трябва да обърнете внимание на прогнозната сила на тока - не можете да свържете устройства с по-мощност от 2 кВт към него.ORCAM R2
  • Senseit GS2 M. Тези гнезда са направени от същия производител, който прави устройства за MegaFon - когато купувате си струва да проверите дали не са зашити, за да работят с този конкретен оператор. Отличителна черта на модела е възможността да се свързват до десет устройства „дъщерни“ към едно устройство „майка“ - всяко от тях е включено в собствен гнездо, а контролът се осъществява чрез един номер, чиято СИМ-карта е инсталирана в устройството „майка“. Може да се контролира чрез мобилно приложение за Android или iOS.Senseit GS2 M
  • Redmond SkyPlug 100S. Сокетът е проектиран като част от оборудването на Redmond Smart Home и се контролира от приложението Ready for Sky, достъпно за инсталиране на смартфони с Android или iOS. Основните предимства на устройството са компактност и ниска цена. Гнездата се управляват чрез Bluetooth канал, който е създаден от смартфона на собственика или готово устройство за управление - можете да го купите отделно, или той ще бъде даден безплатно, ако закупите три гнезда наведнъж. По отношение на цената, целият комплект ще струва приблизително същото като всеки от предишните търговски обекти.Redmond SkyPlug 100S

Преглед на Sapsan 10 PRO, iSocket-707, Senseit GS2 гнезда можете да видите в това видео:

А ето и преглед и конфигурация на гнездото Telemetric T4:

Какво трябва да знаете, за да изберете правилния изход

За да изберете интелигентен контакт, най-важното е да си представите точно защо ще е необходим - въз основа на това вече е избрана необходимата функционалност.

Също така е полезно да проверите качеството на покритието на мрежата - поне две мрежови подразделения ще са достатъчни. Ако закупите изход, който вече е „заточен“, за да работите с определен оператор, тогава е достатъчно да проверите качеството на връзката, а ако това е отделно устройство, тогава трябва допълнително да проверите дали той поддържа необходимия GSM стандарт - 900, 1800, 2100 или 2400 MHz.

Необходимо е също така да се провери наличието на документи, сертификат за съответствие и правилното попълване на гаранционната карта - устройството трябва да работи уверено в домашните електрически мрежи.

В резултат на това, ако се използват правилно, GSM гнездата са доста полезно приспособление, но трябва да го купите само ако знаете къде точно ще се използва. В противен случай това е просто скъпа играчка - технологията все още не е достатъчно напреднала, за да могат устройствата да бъдат наистина умни.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?