Преходен превключвател - схема за свързване на две точки

преминаващ превключвател

Ако се интересувате от такъв въпрос като диаграмата на свързване на преминаващия превключвател, тогава най-вероятно вече знаете какво устройство е и как работи. За тези, които за първи път се сблъскат с подобна концепция, ще ви разкажем накратко за какво са предназначени преминаващите превключватели и каква е разликата им от обикновените устройства, след което ще разгледаме подробно как сами да свържете преминаващия превключвател. Ако сте поне малко приятели с електричество и в живота някога сте сами инсталирали контакти с превключватели, тогава не би трябвало да има проблеми с устройството. Основното е да разберете внимателно всичко.

Къде се използват?

Преходните превключватели са превключващи устройства, с които можете да управлявате едно осветително тяло от две места, поради което те имат доста широк спектър от приложения.

включване / изключване на светлина от две места

Това управление на осветлението е много удобно в големи площи, като концертни и спортни зали или дълги коридори и тунели. Два превключвателя са инсталирани в различни краища на стаята и от двете от тези точки можете да включите и изключите лампите. Тоест влязоха в коридора, натиснаха клавиша за превключване на входа и светлините в стаята светнаха, след това минаха през цялата стая, а на изхода вторият превключвател изключва осветителните устройства.

голяма всекидневна

Особено удобна и практична е схемата за окабеляване на преминаващ превключвател от 2 места в големи селски къщи, където има големи дневни и трапезарии, стълбища и маршове, осветление на дворни и градински пътеки. Например, чрез такъв превключвател можете да свържете външен фенер, който осветява входа на къщата. Включихте лампата от улицата и когато влязохте в къщата, я изключихте отвътре. И, обратно, когато излизате от къщата на улицата, включихте предварително уличната лампа от стаята и след това я изключихте на улицата.

Използването на такива устройства за превключване, освен практичност, носи и икономически ефект, поради факта, че потреблението на електроенергия е намалено. Например, като се качвате нагоре по стълбите, на първия етаж включвате осветлението с един превключвател, а на втория изключвате другия. Ако превключвателят на светлината на входа на стълбите е обикновен, тогава докато не се върнете надолу, лампата ще бъде включена и глюкомерът ще навива киловати.

спалня

В обикновените апартаменти свързването на преминаващ превключвател е уместно в спалните, когато включите осветлението на входа на стаята, изключете го, докато лежите в леглото, като използвате второ устройство, инсталирано някъде близо до главата на леглото.

Особено удобно е да използвате такива превключватели в жилищни помещения, където има проходими помещения.

Така че, ако планирате да ремонтирате или инсталирате нови електрически проводници в къщата, не забравяйте да обърнете внимание на възможността за използване на преминаващ превключвател. Схемата за контрол на осветлението наистина ще направи живота ви много по-удобен.

Характеристики на дизайна

преминаващ превключвател под дървоПреди да обмислите възможни опции за свързване на преминаващи превключватели, е необходимо да се разбере подробно неговия дизайн и принцип на работа, тогава всичко ще стане ясно и схемата за свързването му към общата електрическа мрежа не изглежда толкова сложна.

Външно такова устройство не се различава от обикновения превключвател. Те обаче изпълняват напълно различни функции. Конвенционалният апарат има две състояния:

 • "Включен", в този случай електрическата верига е затворена, през която протича ток и напрежение към осветителното устройство, в резултат на което лампите светват;
 • "Изключено", електрическата верига е отворена, токът достига само до точката, в която веригата е прекъсната, към лампата не се подава напрежение и лампите не светват съответно.

Дори ако поставите два конвенционални ключа на една крушка в различни краища на стаята, просто получавате верига от серийни връзки на елементи, няма да можете да контролирате осветлението от 2 места.

Основната разлика между преминаващ превключвател и конвенционален е контактната система.

конвенционален превключвател
конвенционален превключвател има 2 контакта

Обикновено устройство има две места за свързване на проводници, тоест един контакт на входа и едно на изхода. А вътре в контактната система има подвижен елемент, който, когато е изложен на него с помощта на устройство с ключ, затваря или отваря контактите за вход и изход.

преминаващ превключвател има 3 контакта
преминаващ превключвател има 3 контакта

Дизайнът чрез превключвател има три контакта - един на входа и два на изхода. Когато натиснете клавиша и с негова помощ действа върху вътрешния подвижен елемент (в това устройство той е от типа флип), той във всеки случай ще затвори една или втора верига, той не може да стои в средата. Тоест, винаги има верига между входа и един от изходите, вътрешният подвижен елемент, както трябва, се хвърля към единия изход или към другия.

Ето как изглежда и работи контактната система на преминаващия превключвател. Е, отгоре, като обикновено устройство, има пластмасова защитна рамка и ключ, с който превключвате. Единствената разлика е, че на ключа има малки триъгълници, сякаш стрелки са насочени в различни посоки, именно чрез тази маркировка можете да различите преминаващо превключващо устройство от конвенционалното.

Забележка! Поради факта, че преминаващите превключватели всъщност са устройства, които се дублират помежду си, клавишите им нямат ясно определена позиция „включен“ и „изключен“. Позицията на ключа може да бъде различна всеки път, в зависимост от състоянието на контактите на сдвоеното устройство в момента.

Схема на превключване, инсталация и връзка

контрол на осветителното тяло от две места

Необходими материали и инструменти

За да внедрите схема за управление на една лампа от две различни места, се нуждаете от следните елементи:

 • кутии за разпределениеРазклонителна кутия (мнозина я наричат ​​разклонителна кутия по друг начин). Това е кръгъл или правоъгълен контейнер, изработен от пластмаса и има отвори отстрани, в които се вкарват проводниците на електрическата мрежа. Такава кутия има капак, който в никакъв случай не може да бъде скрит под слой мазилка или тапет, той трябва да остане достъпен, в случай че трябва да извършите някои действия за превключване в кутията. Всъщност такава кутия е междинна връзка в електрическото окабеляване на апартамента между разпределителното табло и превключвателите. Основната му цел е да извърши прекъсване на проводника, което е много удобно, когато няколко секции на електрическото окабеляване са включени на едно място.
 • гнезда кутииКутии за гнезда. Те са необходими за сигурно фиксиране на превключвателите в отворите на стената. Преди бяха направени от метал, но сега такива кутии за гнезда губят своята актуалност, сега все по-често са направени от негорима пластмаса. Те се предлагат в кръгли и квадратни форми. Също така, когато купувате, помислете от какво са направени вашите стени - кутии за гнезда се произвеждат за бетон и гипсокартон.
 • преминаващ превключвателПреходни превключватели. Когато купувате, изберете модел за общия интериор на стаята си (сега не е проблем да направите това, на пазара на електрически стоки наистина можете да намерите опции за всеки цвят).Какво още бих искал да посъветвам е да закупя модел на преминаващ превключвател с осветление. Много е удобно бързо да намерите местоположението на устройството в тъмна стая (в ключа на този модел има специален прозорец, през който се извършва осветяването). Опитайте се да закупите продукти от утвърдени компании (Lezard, Legrand, Viko). Те определено ще имат диаграма на гърба на контактната част, докато превключвателят, направен в Китай, може да няма диаграма.
 • лампаЛампа. Тук не ви даваме никакви препоръки, изберете осветителното устройство според вашия вкус и цвят. Всички лампи могат да бъдат свързани чрез такова пропускащо устройство - нажежаема жичка, флуоресцентна, халогенна.

На инструменти за работа ще ви трябват мултицет (или тестер), отвертки (Филипс и плосък), индикаторна отвертка, клещи или странични резачи, нож или друг инструмент за отстраняване на изолация от проводници, ниво и лента, както и перфоратор със специални приставки, за да направите дупки в стената за монтаж на кутии.

Подготовка на строб

Преди да направя жлебове, бих искал да предупредя веднага, не бягайте към чука и длето или към електроинструмента. Първото нещо, от което се нуждаете, е молив и хартия.

Първо, изобразете върху лист хартия целия план на вашето окабеляване: къде ще бъдат разположени лампите и разклонителната кутия, къде е по-добре да инсталирате първия преминаващ превключвател и къде е вторият, как най-добре да подкарате електрически проводници към всички тези елементи. Не забравяйте да помислите от какво са направени стените ви, кой метод да изберете за преследване. Полагането на проводници в стените не се извършва безмислено, има регулаторни документи, които не трябва да се пренебрегват, но е по-добре да вземете и прочетете.

маркировка преди строб

Бих искал да припомня най-основните моменти:

 1. Стъблата са направени само вертикално или хоризонтално, не трябва да има наклон.
 2. Не приближавайте вертикалните канали по-близо до отворите на вратите и прозорците на разстояние по-малко от 100 mm, а до тръбите за газ - по-малко от 400 mm.
 3. Пътят на канала от разклонителната кутия до местата за монтаж на превключвателите трябва да има минимален брой завои.

чипиране на стената за окабеляване

Според правилата планирайте електрическото окабеляване, очертайте пътеките за проводниците по стените и едва след това пристъпете към строб. За да направите това, можете да използвате:

 • Длето с чук (както се казва, евтино и весело, но за дълго време, не много удобно и не много равномерно, се получават строб).
 • Шлайф (удобен и бърз, стробът е равномерен, но в същото време има много прах).
 • Ударна тренировка или ударна тренировка (бърза и чиста, но ударите не са много прави).
 • Специален инструмент за преследване на инструменти (каналите ще бъдат идеални, с ширината и дълбочината на дадените размери, но самият инструмент е твърде скъп).

Видео урок за чипиране на стени:

Почистете готовите слоеве от прах с метла или прахосмукачка. Сега можете да поставите проводници в тях и да ги фиксирате с алабастър.

В случай на стени, изработени от листове от гипсокартон, проводниците се полагат в монтажни кутии, тави, гофрирани тръби.

Дупките за разклонителната кутия, като правило, се правят под тавана на разстояние 10-15 см от него. Направете монтажни кутии за превключватели както искате, но обикновено те се поставят на нивото на спуснатата ръка на възрастен.

Електрическа връзка

връзка с прекъсвач

Диаграмата на свързване на обикновен преминаващ превключвател е следната. Ще имате 4 трижилни проводника, положени към разклонителната кутия:

 • един от разпределителното табло (фаза, нула и земя идват от захранващата мрежа);
 • една жица на осветително тяло (също фаза, нула и земя). Ако осветителното ви тяло не е заземено структурно, тогава двужилен проводник (само фаза и нула) ще бъде достатъчен за вас.
 • отделни трижилни проводници трябва да бъдат положени на 2 преминаващи превключвателя от разклонителната кутия.

Сечението на проводника трябва да бъде избрано в зависимост от мощността на свързаното осветително натоварване.

полагане на проводници в разклонителна кутия
полагане на проводници в разклонителна кутия

В разклонителната кутия имате 6 връзки:

 1. Нулата, идваща от захранващата мрежа, трябва да бъде свързана към нулевото ядро, отиващо към държача на лампата.
 2. Заземяващият проводник от захранването е свързан съответно към заземяването на осветителното тяло.
 3. Фазата от захранващата мрежа е свързана към проводник, който е свързан към входящия контакт на първия преминаващ превключвател.
 4. Фазата на осветителното тяло е свързана с проводник, който се свързва с входния контакт на втория проходен превключвател.
 5. От изходящите контакти на първия превключвател са останали два проводника и два проводника от изходящите контакти на втория. Те трябва да бъдат свързани по двойки в разклонителна кутия. Ще има още две връзки.

Ред за връзка

Важно да запомните! Всяка работа по ремонта или монтажа на електрическото окабеляване, започвайте само след пълното обеззаразяване на помещението, в което ще работите и проверка на липсата на напрежение.

Започнете да свързвате проводници в разклонителната кутия с неутралния проводник. Много е удобно, когато всяко ядро ​​има отделен цветен дизайн. По правило сърцевина със синя изолация се приема за нула. Вземете и свържете сините ядра на проводника, идващи от електрическата мрежа и преминаващи от разклонителната кутия към лампата.

свързване на проводници в разклонителната кутия

След това свържете заземяващите проводници от електрическата мрежа и от осветителното тяло, това може да бъде сърцевина, изолацията на която е направена в жълто или зелено.

След това свържете фазовите проводници. По правило проводник с бяла изолация се приема като фаза. Свържете белите проводници на проводниците от мрежата и първия преминаващ превключвател. Направете същото с белите проводници на проводниците на лампата и втория преминаващ превключвател.

Сега имате два чифта несвързани проводници, останали в разклонителната кутия - синьо и жълто (зелено), идващи от изходните контакти на двата превключвателя. Тук всичко е много просто - свържете ги заедно по цвят.

свързани проводници

Направете необходимите връзки в държача на лампата, свържете фазовите и неутралните проводници към нейните контакти, а също заземете тялото на лампата.

 

маркиране на клемите на преминаващия превключвател

Сега трябва да свържете проводниците към клемите на превключвателя. Вземете устройството в ръцете си и разгледайте внимателно задната му страна, всички клеми са маркирани. От страната, където има един терминал и е нарисувана буквата "L", свържете фазовия бял проводник. Свържете същите основни цветове към клемите, обозначени съответно с номера "1" и "2", в първия и втория превключвател (например, син до "1", жълт (зелен) до "2").

Закрепете ключовете в кутиите на гнездата, инсталирайте защитните капаци и ключове.

Преди да изолирате всичко в разклонителната кутия, препоръчително е да проверите правилната работа на преминаващите превключватели. Приложете напрежение от разпределителното табло, натиснете клавиша на първия превключвател, лампата трябва да светне. Сега натиснете бутона на втория превключвател, лампата изгасна. Направете това няколко пъти и в обратен ред. Ако всичко работи добре, тогава свързаният осветител е правилно свързан към управляващата верига от две различни места.

Подробно, схемата на свързване на преминаващия превключвател се разбира в тези видеоклипове:

Завършване на работата

И сега доста за това как правилно да изолирате връзките в разклонителната кутия.

Първо, желателно е да спойкате обратите за надеждност.

Второ, изолирайте само с материали, специално проектирани за това. PVC изолационната лента е най-подходяща. Освен това, сега се предлага в различни цветове, можете да обвиете всяка връзка със съответния цвят с електрическа лента, като по този начин обозначавате нула, фаза и земя.Добър модерен и надежден изолационен материал са термосвиваемите тръби. Също така местата, където проводниците са усукани, могат да бъдат изолирани с капачки на ЛПС.

запояване и изолация на жици

Понякога има ситуации, когато една група осветителни тела трябва да се контролира не от две, а от три места. Например в многоетажна сграда, когато е желателно осветлението да се включва и изключва на всеки етаж. Или в много дълги коридори с врати от няколко стаи (офиси, хотели, хотели). В този случай схема на свързване на триточков прекъсвач, това ще бъде разгледано подробно в отделна статия.

Някои предпочитат да инсталират осветителни тела със сензори за движениеа не преминаващ превключвател. Тяхната схема на окабеляване също не е сложна, но от гледна точка на практичност сензорите за движение все още губят към преминаващите превключващи устройства. Има твърде много фактори, които ще повлияят на постоянното изключване на тези сензори (броя и времето на спиране, скоростта на движение и т.н.).

Както виждате, няма нищо трудно в свързването на преминаващи превключватели. Така че, ако във вашия апартамент или селска къща има места за прилагане на такава схема, не я пренебрегвайте. Започвайки да използвате, скоро ще усетите колко е удобно и удобно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?