Какво напречно сечение трябва да бъде проводникът за контактите?

гнездо за връзка

Решихме да променим окабеляването или просто да добавим нови точки и не знаем откъде да започнем. Първо, трябва да изчислите мощността на всички устройства и да определите напречното сечение на проводника за контактите, след което можете да хвърлите плана върху лист хартия и след това да начертаете на стената местата, където ще преминават кабелите и да изчислите техните кадри. Но първо трябва да определите състоянието на старото окабеляване, дали то може да бъде допълнено чрез свързване на нови клонове. Тази опция ще бъде най-икономичната.

При проверка установихте, че проводниците от щита са в аварийно състояние или не са проектирани за допълнително натоварване, препоръчително е да инсталирате нови. Медните проводници са по-надеждни и издръжливи, добре, първо първо.

Изчисляване на бъдещо натоварване

За да е всичко правилно, е необходимо да се изчисли колко устройства ще се захранват във всяка стая, това ще определи какъв раздел да закупите жицата. Ако сумата на всички устройства е до 3 кВт, тогава проводник със сечение от 2,5 мм ще бъде достатъчен2... За кухня, в която оборудването изразходва голямо количество енергия, ще бъде правилно да опънете отделен клон с напречно сечение на проводници за кабели от 4 до 6 мм квадрат, в зависимост от това какъв вид печка и оборудване имате.

В резултат 2,5 мм проводник ще премине от щита към гнездата2, до кухнята и до банята, ако там има бойлер за вода, кабелите трябва да са най-малко 4 мм. Напречно сечение от 1,5 мм е достатъчно за осветление на помещения.2... Не забравяйте за заземяването, което трябва да е задължително на кухненските обекти и в банята.

мощност, консумирана от електрически уреди

Всички устройства са маркирани с консумацията на енергия, етикетът може да се намери на гърба или под капака. Ако по някаква причина не сте намерили стикера, тогава можете да го потърсите в паспорта си или в интернет. След като изчислите консумацията на енергия, трябва да погледнете таблицата и да изберете жицата с необходимия диаметър.

избор на напречно сечение на кабела

Както съветват опитни електротехници, проводниците трябва да се вземат с марж, тоест към получените кадри се добавят 10%. Например имате 20 метра кабел, добавете 2 метра склад. Такова изчисление ще бъде полезно, ако се объркате някъде, не е нужно да спестявате пари или да бягате до магазина за 1 метър жица.

Какъв тип и марка на проводник да изберете за изхода

кабел VVG и AVVG

Когато избирате тел, трябва да обърнете внимание на вида и марката на проводниците. На строителния пазар днес можете да намерите голям брой фалшиви продукти, така че трябва да бъдете изключително внимателни, безопасността на вашия дом зависи от това. Не купувайте PUNP тел (универсален плосък проводник) за монтиране на контакти, следните марки ще бъдат по-безопасни:

 • VVG - двойно изолиран кабел на базата на PVC, не самозагасващ се. Подходящ за търговски обекти.
 • VVGng - проводници, изолирани, PVC с двойна защита, последният в съкращението "ng", който казва, че PVC изолацията на жицата предотвратява изгарянето. Препоръчва се използването на кабела в дървени помещения.
 • VVGng-LS - в този случай се използва PVC без халоген (поливинилхлорид), който не е в състояние да отделя дим. Такива проводници могат да се използват в детски стаи и институции, в случай на късо съединение, децата няма да дишат каустичен дим.
 • NYM - (N) монтажен кабел с немско качество (Y) с изолация от PVC (M). Скъп аналог на VVGng от немски разработчици.

Разбира се, тези проводници се различават по цена, но не е необходимо да пестите от безопасност. За да разберем по-добре за кои потребители, кои проводници да инсталират, ще дадем пример:

 • За перални машини, компютри и други устройства с ниска мощност са подходящи проводници за VVG контакти с напречно сечение 3 * 2,5 мм2... Числото "3" показва броя на проводниците в намотката.
 • За да свържете електрически уреди с висока мощност в трифазна мрежа, фурна, помпа, трябва да използвате VVG 5 * 2,5 мм2.
 • В дървена къща се препоръчва да се свържете към гнезда VVGng 3 * 2,5 мм2.
 • Има различни лампи и брави за контакти, в този случай напречното сечение и броят на проводниците за контакти могат да бъдат 3 * 1,5 мм2.

За повече информация относно избора на проводници за контакти вижте това видео:

Подготовка за полагане на кабела

автоматични машини в електрическия панел

След като изчислите мощността на всяка стая, тогава е необходимо да изберете необходимите проводници и заключващи машини според таблицата. Гледайки напред, трябва да се има предвид, че в бъдеще е възможно да се извърши някаква работа, например смяна на полилей или инсталиране на опънат таван, всичко това изисква изключване на светлината. За да избегнете затъмнението на апартамента, трябва да инсталирате собствена машина на всеки сайт.

Когато полагате кабела за контактите, направете снимки на местата, където са положени проводниците и запишете с подробно описание с милиметрова точност. Доста често това се случва по време на ремонта или монтажа на каквито и да било елементи, докато пробиването с перфоратор докосва проводниците и обезвъздушава стаята. Ще ви отнеме много време и нерви, за да коригирате този инцидент, така че трябва да предупредите предварително.

Пробиване на дупки за контакти

пробиване на отвори за кутии за гнезда

Когато всичко е маркирано, преброено и закупено, можете да пристъпите към основното - чипиране, пробиване и свързване. Някои хора ще имат въпрос - колко гнезда да направите в стаята и на какво разстояние от пода? Навременният въпрос и необходимото е да се препоръчват поне 3 изхода във всяка стая, за удобство и не наблизо, а на всяка стена, за да няма допълнителни проводници на пода по-късно. В кухнята, като правило, те правят двойни или тройни и са разположени над работните маси, а за хладилника и печката отдолу на разстояние 30 см от пода. Превключвателите според най-новия стандарт се инсталират на разстояние 80-90 см. Но за удобство е най-добре на долната височина на ръката.

инструмент

мелницата-преследвач

За да не се суетете в процеса на работа, трябва предварително да подготвите целия инструмент на едно място. За рязане и пробиване се нуждаем от:

 1. Маркер на рулетка и алкохол.
 2. Лазерно или балонно ниво.
 3. Перфоратор с диамантено сърцевина за бетон и накрайник на длето.
 4. Шлайф с диамантен диск.
 5. Ръкавици, гащеризони и респиратор.

Маркираните линии се нарязват с шлайф, след което изрязаните парчета се избиват с перфоратор с поставено длето. Ако свикнете, можете бързо да свършите работата. След това на планираното място с помощта на ниво се маркира центърът на розетата и се пробива ниша с диамантен бит. По време на работа инструментът трябва да се държи на ниво, в противен случай стъклото и гнездото ще стоят криво. Не забравяйте за разклонителните кутии, които също трябва да бъдат вградени в стената.

Последният етап

фиксиране на кабела в жлеба

Телта, положена в строб, е фиксирана по няколко начина, покрита с мазилка или с помощта на специални скоби, които се вкарват в пробития отвор, след което се покрива с мазилка. В краищата проводниците трябва да висят с марж, за да се свържат с изхода и разклонителната кутия беше удобна. Проводниците трябва да бъдат усукани плътно, след това да бъдат изолирани.

Цялата работа трябва да се извърши с точност, особено внимателно трябва да подходите към връзките, проводниците трябва да бъдат затегнати, така че да няма празнина между тях, в противен случай ще се разпали и загрее в проблемните зони.

Когато избирате търговски обекти, обърнете внимание на метода на закрепване за проводници. В внесените модели можете да намерите устройство за затягане на оголен кабел. Благодарение на такъв изход значително ще спестите времето си за инсталиране и най-важното е, че такъв монтаж може да пренася големи товари.За банята се препоръчва да инсталирате RCD с ток на изтичане 10 mA.

Работата не изглежда трудна на пръв поглед, но ще бъде трудно за начинаещ да направи всичко както трябва. Затова се препоръчва първо да се подготвите, за това можете да гледате видеото и след това да се опитате да направите всичко сами. Но ако не сте сигурни и се съмнявате в собствените си способности, тогава не бива да поемате рискове, днес има много добри специалисти, които ще свършат такава работа бързо и ефективно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?