Клипове, клеми и други начини за свързване на проводници

различни начини за свързване на проводници

Тези, които са независимо ангажирани с ремонта на домашното електрическо окабеляване, постоянно трябва да се справят с такава концепция като свързващи проводници. Има много начини да направите това - от древния старомоден метод на усукване до модерни терминални блокове. Независимо какво точно правите сега - основен ремонт на домакинската електрическа мрежа или свързване на нов елемент (превключвател, лампа или гнездо), връзката винаги трябва да бъде надеждна. Безопасността на вашия дом пряко зависи от това. Нека да поговорим за това, което все още е по-силно и по-изгодно - използвайте скоби за проводници или ги усучете и спойка?

Извиването не излиза от мода

Съвременният пазар в такова разнообразие представя терминали за свързване на електрически проводници, че изглежда, че е крайно време да забравите за обратите. Но този метод продължава да е популярен сред електротехниците, въпреки факта, че фабричните конектори осигуряват безопасност и надеждност. В допълнение, терминалите са много по-удобни за използване и изглеждат по-естетически приятни от усукани проводници, пренавивани с електрическа лента.

усукана жична връзка

В усукване има още един много важен недостатък. Ако разглеждаме този метод обективно, той не отговаря на нито една концепция - разглобяема или неразглобяема. Логично е ясно, че разделените краища могат да бъдат многократно разделени. Но усукването не може да се нарече пълноценна разглобяема връзка, защото всеки път след развиване и повторно усукване краищата на проводниците ще се влошат. Извиването също не се вписва в концепцията за цялостна връзка, тъй като няма необходимата стабилност, здравина и надеждност.

Как да направите добър обрат е описано в това видео:

Но ако не се отървете от усукване на проводниците на проводниците, тогава най-малкото използвайте удобни и безопасни свързващи капачки вместо изолационна лента.

ЛПС капачки

Капачките се наричат ​​също свързващи изолационни скоби (съкратено ЛПС).

Структурно изпълнение

ЛПС капачки

Отвън тялото на капачката е от пластмаса. Този материал има редица положителни аспекти:

 • не поддържа процеса на горене под въздействието на открит огън;
 • способни да издържат на работно напрежение до 600 V;
 • има добри изолационни свойства.

Пластмасовият калъф, освен че изолира съединението, го предпазва и от механични повреди.

Вътре капачката е снабдена със стягаща пружина от стомана и във формата на конус. Когато усукването на телта се постави в капачката, намотките от тази пружина се компресират допълнително.

Когато използвате капачки, е много важно правилно да отрежете краищата на усукване. Изолационният слой трябва да бъде отрязан, така че голият метал да не е извън капачката, а напълно да попада под кримплинг пружината.

Подготовка на проводници за капачки

Сега в електрическия свят вече се счита за грешка да се излага тел или кабел от изолационен слой с нож. Професионалните електротехници използват специални инструменти - изолатори за отстраняване.

топлоизолатор

Това приспособление има калибрирани отвори за всеки стандартен диаметър на сърцевината (режещ ръб в отворите). Топлоизолаторът не уврежда проводящия повърхностен слой, което запазва здравината му.

Никой също не отменя ножа на Монтер. Основното е да го позиционирате, когато отстранявате изолацията до посоката на разреза под ъгъл, така че да не се забие металната сърцевина.Местоположението на ножа по време на отстраняването на изолационния слой под прав ъгъл не е позволено, тъй като има голяма вероятност да направите кръгово рязане, в резултат на което сърцевината след това може да се счупи.

При избора на капачки за ЛПС трябва да се обърне специално внимание на размера на пружините за компресия. Основният контакт се осъществява в най-малката му заострена част. Много е важно то да съвпада с проводниците, които трябва да бъдат свързани. Ако сърцевината са тънки, компресията от конусната пружина няма да работи плътно, а дебелите усукани ядра, напротив, няма да влязат в капачката до края.

Основна връзка

На практика свързването на проводниците с капачките на ЛПС се извършва по два начина:

 1. Без предварително усукване. Два проводника със същия диаметър трябва да бъдат вкарани насила в пружината. След това енергично завъртете капачката по посока на часовниковата стрелка. По този начин се извършва усукване по дължината на голите метални проводници на проводниците.
 2. Ако е необходимо да свържете три или четири ядра, те първо трябва да бъдат усукани с клещи, да отхапете усукания край и след това да поставите капачката, завъртайки я с часовниковата стрелка с усилие.
Помня! За да може капачката на ЛПС да се побере плътно върху усуканата повърхност, тя трябва да се завърти само по посока на часовниковата стрелка, но не и в обратна посока.

Поставете капачката със сила, така че поради това намотките на пружината за кримпване се раздалечават и надеждно стискат проводниците, които да бъдат свързани.

Никога не използвайте капачки за ЛПС, за да свържете нишки от различни материали. В по-голяма степен това се отнася за мед и алуминий, между които преминаването на електрически ток предизвиква галваничен процес.

Как да направите връзка с капачките е показано в това видео:

Видове капачки

Много електротехници имат негативно отношение към капачките на ЛПС. Но това отношение може да се дължи на две причини. Или капачките са избрани неправилно, или са били инсталирани неправилно върху проводниците, които трябва да бъдат свързани.

ЛПС капачки за свързване на проводници с различни напречни сечения

За да изберете правилно капачките за размера на жицата, производителите са въвели специална цветна маркировка:

 • SIZ-1 - свързва два проводника с напречно сечение 1,5 mm2 (Сиво);
 • SIZ-2 - свързва три проводника с напречно сечение 1,5 mm2 (син);
 • SIZ-3 - свързва два проводника с напречно сечение 2,5 mm2 (Orange);
 • SIZ-4 - свързва четири проводника с напречно сечение 2,5 mm2 (Жълто);
 • SIZ-5 - свързва осем ядра с напречно сечение 2,5 мм2 (червен).

Вярно е, че няма единни международни стандарти за такова цветово кодиране. Поради това може да се различава за производители от различни страни. Внимавайте при покупката, консултирайте се с продавача за необходимите размери.

Терминални скоби

Терминалните блокове за свързване на проводници дават едно неоспоримо предимство, те могат да свързват проводници от различни метали. Както тук, така и в други статии многократно напомняме, че е забранено да усукваме проводници, изработени от алуминий и мед заедно. Получената галванична пара ще доведе до корозивни процеси и разрушаване на връзката. Няма значение колко ток тече на кръстовището. Късно или рано, къдренето все още ще започне да се нагрява. Изходът от тази ситуация са само терминалите.

Клемен блок

Най-простото и евтино решение са полиетиленовите клеми. Те не са много скъпи и се продават във всеки магазин за електроника.

свързване на четири проводника чрез терминален блок

Полиетиленовата рамка е проектирана за няколко клетки, всяка с месингова тръба (втулка) вътре. Краищата на проводниците, които трябва да бъдат свързани, трябва да бъдат вкарани в тази втулка и затегнати с два винта. Много е удобно колкото повече клетки да бъдат отрязани от блока, колкото е необходимо, за да се свържат двойки проводници, например, в една разклонителна кутия.

Но не всичко е толкова гладко, има и недостатъци. При стайни условия алуминият започва да тече под налягане на винт. Ще трябва да правим периодична ревизия на клемните блокове и да затегнем контактите, където са фиксирани алуминиевите проводници.Ако не направите това своевременно, алуминиевата сърцевина в клемния блок ще се разхлаби, ще загуби надежден контакт, в резултат на това искра, ще се нагрее, което може да доведе до пожар. При медни проводници подобни проблеми не възникват, но няма да е излишно периодично да ревизират контактите си.

Не са предназначени клемните блокове за свързване на многожилни проводници. Ако проводниците са затегнати в такива свързващи клеми, тогава по време на затягане под натиска на винта тънките вени могат частично да се счупят, което ще доведе до прегряване.

терминални блокове

В случаите, когато се наложи затягането на проводниците в клемния блок, е задължително да се използват помощни щифтове. Много е важно да изберете правилния диаметър, така че жицата да не изскочи по-късно. Нанизаният проводник трябва да бъде вкаран в улея, обвити с клещи и фиксиран в клемния блок.

В резултат на всичко по-горе, клемният блок е идеален за твърди медни проводници. С алуминиеви и нанизани проводници ще трябва да се съобразите с редица допълнителни мерки и изисквания.

Как да използвате клемните блокове е показано в това видео:

Терминали на пластмасови блокове

Друг много удобен конектор за проводници е терминал на пластмасови блокове. Тази опция се различава от клемните блокове в равномерна метална скоба. Затягащата повърхност има вдлъбнатина за жицата, така че няма натиск върху проводника от затягащия винт. Следователно такива клеми са подходящи за свързване на всякакви проводници в тях.

Всичко е изключително просто в тези скоби. Краищата на проводниците са оголени и поставени между контактните и затягащите плочи.

Такива клеми са допълнително оборудвани с прозрачен пластмасов капак, който може да бъде свален, ако е необходимо.

Самозатягащи се клеми

Използването на тези терминали е бързо и лесно.

свързваме проводниците с вагови клеми

Телта трябва да бъде избутана в отвора до самия край. Там той се фиксира автоматично с помощта на затягаща плоча, която притиска жицата към калайдисаната шина. Благодарение на материала, от който е направена притискащата плоча, силата на затягане не отслабва и остава постоянна през цялото време.

Вътрешната калайдисана шина е направена под формата на медна плоча. Както медни, така и алуминиеви проводници могат да бъдат фиксирани в терминали за самозатягане. Такива терминали са за еднократна употреба.

И ако искате скоби за свързване на проводници за многократна употреба, тогава използвайте клемни блокове с лостове. Вдигнахме лоста и поставихме тел в дупката, след което я фиксирахме там, като я натискаме назад. Ако е необходимо, лостът се повдига отново и телта стърчи.

Опитайте се да изберете скоби от утвърден производител. Скобите от “WAGO” имат особено положителни характеристики и отзиви.».

Предимствата и недостатъците са описани в това видео:

Шотландска ключалка

Съединители от този тип са за еднократна употреба. Използват се за проводници с нисък работен ток (телефонни линии или проводници за LED лампи с ниска мощност).

скотове за скотове

Такива затягащи съединители са свързани чрез контакт за изместване. Проводниците дори не е необходимо да се отстраняват преди свързване. Директно в изолационния слой, те се вкарват в ключалки на лента и се крият с клещи. Плочата, която има режещи контакти, се врязва в изолационния слой, поради което има контакт между сърцевините.

свързване на проводници вътре в ръкава на скочлока

В допълнение към факта, че не се изисква събличане на вените, ключалките за скоч лента имат редица други предимства:

 • ниска цена;
 • гъвкавост;
 • не са необходими специални устройства, кримпването се извършва с обикновени клещи;
 • водоустойчив (вътре в ръкава има хидрофобен гел, който предпазва контактната връзка от влага и корозия).
 • Ако е необходимо да се смени ръкава за фиксиране на скоч, той просто се изрязва и на негово място се монтира нов.

Liners

Когато за няколко проводника са необходими мощни скоби, се използват ръкави. Те представляват калайдисана медна тръба или плосък връх с отвор за закрепване.

свързване на два проводника с ръкав

Всички проводници, които трябва да бъдат свързани, трябва да бъдат вкарани в втулката и завити с помощта на специално устройство за кримпване (клещи за обтягане). Такава скоба за тел има редица положителни аспекти:

 1. Много е удобно да се използват вратички с отвори, когато има нужда от закрепване на телените възли към корпусите с винтове.
 2. Кримпването на кръстовището не увеличава съпротивлението.

Както можете да видите, има много телени скоби, всяка със своите предимства и недостатъци. Изберете въз основа на проводниците, които трябва да свържете, къде ще се намира връзката. Но не забравяйте, че най-важното в електричеството е надеждността и безопасността.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?