Как да свържете проводници в разклонителна кутия

свързване на проводници в разклонителната кутия

Когато изграждате къща или ремонтирате нов апартамент, на първия етап се монтира домакинска електрическа мрежа. Определянето къде ще бъдат инсталирани контакти, превключватели, разклонителни кутии и полилеи е малка част от общия обем на необходимата работа. Най-важното е да поставите мрежа около къщата с много клонове за осветление и свързване на домакински уреди. Такава мрежа се осъществява с електрически проводници, които трябва да бъдат избрани в напречно сечение в зависимост от очакваното натоварване и да бъдат положени в съответствие с определени стандарти. Тук ще говорим как правилно да свържете проводниците в разклонителната кутия.

Има много опции за свързване на проводници, но сред тях не може да се отдели и да се нарече идеален. Нещо е по-удобно и по-просто, но не се препоръчва от Правилата за електрическа инсталация (PUE). Някои методи са подходящи за единични проводници, но не са подходящи за множество проводници. От друга страна, по-сложните методи за изпълнение гарантират качеството и надеждността на контактите. Всички методи за свързване на електрически проводници в разклонителна кутия имат свои предимства и недостатъци. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

Метод на усукване

усукване на проводници в разклонителна кутия

Най-често срещаният и прост вариант е усукване. За него са ви необходими само два инструмента - нож, с който можете да съблечете изолацията по вените, и клещи, за да осигурите надеждно усукване.

Принцип на свързване

Този метод често се нарича „старомоден“, електротехниците го използват повече от десетина години, въпреки факта, че не се препоръчва свързването на проводниците по този начин според PUE. Често се използва като временна опция, например, когато трябва да проверите как работи схемата на свързване в разклонителната кутия. Впоследствие точките на усукване се заменят с по-надеждни видове връзки.

Същността на метода е, че няколко проводника са усукани заедно. Важно е всички проводници, които трябва да бъдат свързани, да бъдат усукани едновременно, не е позволено да се обвиват един около друг.

начини за усукване на проводници

Цялата работа е невероятно проста. Първо, с нож изолационният слой се нарязва от жичните сърцевини на същата дължина (10-30 мм). Тогава усукване се прави с клещи и се изолира отгоре. Има много опции за самото усукване, най-честите от тях са:

 1. Взаимно усукване.
 2. Връзка с превръзка.
 3. Набраздяване.

Нека обясним малко по-подробно, използвайки най-простия пример. Прикрепете всеки усукан проводник един към друг, така че да ги подравните с отстранения слой изолация (в този случай ще трябва да отрежете 40-50 мм). В края на проводниците, които трябва да бъдат свързани, направете завой от 1 см на 90 градуса. Задръжте изолационния слой с една ръка, хванете сгъвката с другата ръка и започнете да се въртите по часовниковата стрелка. Някои задават въпроса, възможно ли е да се усуква обратно на часовниковата стрелка? Възможно е, но назад по някакъв начин не е много прието, целият свят е свикнал да съществува в течение на часовника. Ако накрая вече е трудно да се усуквате с пръсти, направете го с клещи.

усукване на проводници с клещи

Можете да свържете 5-6 проводници по този начин, но след това ще бъде трудно да се усуквате, трябва да направите завоя по-дълъг (с 20 мм) и да се завъртите веднага с клещи. Когато се получи хубав, равномерен обрат, гънката се отрязва.

Важно да запомните! Необходимо е да се увие с изолационна лента не само мястото на самия обрат, но и да отидете на 2-3 см над изолацията на проводниците.Това ще предотврати проникването на влага и ще осигури по-добра изолация.

Термотръб може да се използва и като изолационен слой на мястото на усукване. Имайте предвид, че трябва да се постави предварително на един от проводниците, които ще бъдат свързани. Когато завъртането е готово, тръбата се плъзга на мястото си. Ако го нагреете около краищата, тогава поради ефекта на температурата термотръбката ще се свие и ще захване жиците плътно.

Как правилно да усуквате проводниците е описано подробно в това видео:

Ползи

Основното предимство на този метод е неговата лекота на работа.

Второто предимство на усукване е липсата на каквито и да било материални разходи.

Ако това е необходимо, тогава по този метод могат да бъдат усукани няколко проводника едновременно, но общият им брой не трябва да бъде повече от шест.

недостатъци

Основният недостатък на усукване е ненадеждността. И знаем, че подобна концепция не е разрешена в електротехниката.

В основния регулаторен документ на електротехниците PUE, в раздела, където са изброени всички разрешени типове телени връзки, методът на усукване не се споменава, така че не се препоръчва за употреба. Точно така, експертите не могат да признаят стандартите на връзка, която е чувствителна към импулсен ток и високо съпротивление на контакта.

При метода на усукване контактната зона на вените е малка, последицата от това е ненадежден контакт. С нарастването на натоварването проводниците ще се нагряват повече и контактната връзка ще стане по-слаба, което в крайна сметка ще доведе до изгаряне.

Извиването не може да се използва за свързване на проводници, изработени от различни материали (мед и алуминий).

Помня! Ако използвате усукване като метод за постоянна връзка, поемате пълна отговорност за възможните последици.

Метод на заваряване

За по-надежден контакт свързващите проводници са заварени в разклонителната кутия. При тази опция краищата на сърцевините са слети и образуват едно цяло, което е гаранция за безопасност и надеждност. Твърдите контакти не се окисляват и заварките не отслабват с времето.

заваръчни проводници в разклонителна кутия

Недостатъкът на заваряването е, че трябва да можете да боравите със специално оборудване или трябва да приведете професионалист.

Необходими инструменти

машина за заваряване на тел

В допълнение към факта, че трябва да можете да готвите, ще ви трябва:

 • нож (за отстраняване на изолационния слой от сърцевините);
 • шкурка (за почистване на повърхностите, които трябва да се свържат);
 • заваръчен инвертор;
 • ръкавици (защита на ръцете по време на заваряване);
 • очила или маска (предпазвайте очите по време на заваряване);
 • графитен електрод (въглерод);
 • флюс за защита на стопилката от въздух.

Алгоритъм на заваряване

заваръчни проводници в разклонителна кутия

 1. Отстранете изолацията на 70-80 мм от сърцевините с нож.
 2. Пясъчните вени, докато станат лъскави.
 3. Използвайки описания по-горе метод, усучете проводниците, дължината му трябва да бъде най-малко 50 мм.
 4. Внимателно закачете заземяващите скоби на върха на нишката.
 5. Вкарайте електрода под обрат, леко докоснете, за да стартирате дъгата, и я извадете. Заваряването на проводниците се извършва буквално за части от секундата.
 6. След това оставете заваряването да се охлади и изолира връзката.

Друг важен въпрос, колко ампера трябва да се зададат на заваръчната машина? За сърцевини с напречно сечение 1,5 мм2 30 A заваръчен ток ще бъде достатъчен за 2,5 mm2 - 50 А.

Заваръчните обрати в разклонителна кутия са ясно показани в това видео:

Метод на запояване

Запояването на проводниците, които трябва да бъдат свързани в разклонителната кутия, е не по-малко надеждно от заваряването.

запояващи проводници в разклонителната кутия

Същността на метода за нормиране е подобна на заваряването, само сега вместо инверторна машина с електроди се използва спойка с поялник. Ще ви трябва също колофон или флюс за запояване. Тук има един малък нюанс, те трябва да се консервират преди усукване на вените.За целта загрейте поялника, потопете го в колофон и прокарайте няколко пъти по вените, откъснати от изолационния слой, докато се появи характерен червеникав оттенък.

Сега завъртете, както описахме по-горе. Вземете спойка върху поялник и загрейте усукването, докато калайът се разтопи и започне да запълва пространството между обратите. По този начин мястото на усукване е обвито в калай, благодарение на което се осигурява правилната връзка на проводниците и надежден контакт в кутията.

Най-често медните проводници се запояват по този начин. Но има специална спойка, с която можете да направите същото с алуминиеви проводници.

В това видео е показано запояване с помощта на метода за потапяне в разтопена калаена втулка:

Терминални блокове

Свързването на проводници в разклонителната кутия значително се улеснява от използването на клемни блокове.

Съвременният пазар предлага широка гама подложки, които се различават както по характеристиката на изпълнение, така и по размер, както и по цената. Самият терминал може да бъде малък или голям, всичко зависи от напречното сечение на свързващите проводници. Независимо от това, конструктивно всички те са подредени по един и същ принцип.

терминални блокове

Като правило, клемните блокове се продават на секции, но понякога те се купуват от парчето, като молят продавача да отреже необходимото количество.

приспособление

Терминалният блок е прозрачен пластмасов калъф с месингов ръкав вътре. Именно тези ръкави се различават по диаметър, в зависимост от това за кой участък от сърцевината е предназначен даденият блок. В ръкава има два отвора с резба, в тях се завинтват винтове, затягащи проводниците.

Принцип на свързване

свързване на проводници с клемен блок в разклонителна кутия

Как са свързани проводниците в тези клемни блокове? Например в разклонителна кутия трябва да свържете гнездото към електрическата мрежа. Вземате блока на две секции, развивате стягащите винтове, като по този начин освобождавате втулката, за да могат проводниците да преминат в него. От проводниците, които трябва да бъдат свързани, отстранете изолационния слой (5 мм е достатъчно) и внимателно почистете проводимата повърхност на всяка сърцевина. Поставете фазовите проводници на гнездото и захранващата мрежа в единия извод, а нулата в другия. И като затегнете винтовете, затегнете проводниците в ръкава.

Ползи

Защо е добре да изключите проводниците на разклонителната кутия с помощта на клемни блокове?

Първо, в повечето къщи електрическата мрежа се осъществява с твърди проводници (не гъвкави и не жилави), а с помощта на такива клеми инсталирането на едножилни проводници става много просто и няма да създаде трудности дори на начинаещите електротехници.

свързване на медни и алуминиеви проводници в клемния блок

На второ място, с помощта на клемен блок, става възможно свързването на алуминиеви и медни проводници помежду си. В този случай усукването не е подходящо, тъй като тези два метала се характеризират с вътрешна несвързаност. Алуминият и медът се окисляват взаимно, което води до появата на оксиден филм на повърхността, след това, като следствие, лош контакт, нагряване и повреда на електрическото окабеляване. И поради този вариант на връзки, алуминият и медта не влизат в контакт помежду си, което е неоспоримо предимство при използването на клемен блок.

 

Помня! Много е важно, когато директно свързвате сърцевината към клемата, първо развийте един винт и поставете например медна жица и след това затегнете. След това направете същото с алуминий. Това се прави, за да се изключи възможността за техния контакт помежду си в месинговата втулка.

Плюс това, такъв метод на свързване на проводници, използващи терминални блокове, ще изисква минимум от вашето време.

Освен това тази опция е разглобяема, тоест по всяко време можете да изключите желания проводник или кабел.

недостатъци

Недостатъците на клемния блок включват нежеланото свързване на многожилни гъвкави проводници в тях.Такъв на пръв поглед удобен терминал съчетава всичко, което набраздена жица не харесва - въртеливи движения, неравна повърхност за затягане на винт и така нареченото точково (неравномерно) налягане. Докато ги затягате с винт, той може да натисне и счупи една или няколко малки тънки вени. Проводникът вече няма да има необходимия токов капацитет, което ще доведе до нагряване на контакта. Ако има такава необходимост от свързване на многожилни проводници в клемните блокове, тогава е препоръчително да се използват втулки, които крият сноп от вени.

В такъв блок е необходимо изключително внимателно да затегнете винта, ако свързвате алуминиеви проводници. Тук няма нужда да демонстрирате цялата си сила и сила, в противен случай просто ще си счупите вената.

сортове

връзка със самозатягащи се клемни блокове

Най-модерният тип клемни блокове са самозатягащите се. Връзката е много бърза, дори не е необходимо да вземате отвертка в ръцете си. Всеки отвор има контакт с пружина. Ядрото се вкарва в отвора до характерно щракване, което означава, че терминалът щраква на мястото си.

Лостовите клеми се оказаха още по-добри. Малкият лост трябва да се повдигне, като по този начин се освободи контактният отвор, в който е вкаран проводникът. Тогава лостът се спуска и сигурната връзка е готова. Ако е необходимо да запечатате отново контакта, лостът се повдига отново и проводникът се издърпва.

В този видеоклип са описани различните видове терминални блокове:

Метод на болта

Надеждната връзка на проводниците в разклонителната кутия се постига чрез използване на болтове. Единственият недостатък на този метод е неговата тромавост. И основното предимство е, че благодарение на болтовата връзка е възможно да се осигури висококачествена връзка на вени от различни материали (алуминий и мед). Съвременните производители на разклонителни кутии ги правят малки по размер, ще бъде трудно да се забие болтова връзка в такова устройство. Но ако в къщата ви все още има достатъчно кутии в стар стил с големи размери, тогава този метод е подходящ за вас.

болтова кабелна връзка

В допълнение към болта ще ви трябват три стоманени шайби и гайка. Обличаните части на проводниците трябва да бъдат усукани под формата на пръстен. След това сложете болта на свой ред:

 1. шайба;
 2. пръстен на една вена;
 3. пак шайба;
 4. пръстен на друга вена;
 5. шайба;
 6. гайка.

Благодарение на тази пирамида методът на болта е тромав. За свързване на няколко двойки проводници няма да работи.

Разгледахме няколко варианта как да свържете проводниците в разклонителната кутия. Изберете подходящия метод за цената и лекотата на инсталиране. Но не забравяйте, че основните понятия в електроенергията бяха, са и ще бъдат качество, надеждност на връзката, трайност и безопасност.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?