Какви машини да поставите в апартамент или частна къща?

Кои машини да изберете за къща или апартамент

Прекъсвачите са превключващо оборудване, предназначено да предпазва електрическото окабеляване от претоварвания. Ако веригата е в нормално състояние, ток се подава към нея от общата линия през машината. Когато токът надвиши критичните параметри, устройството се задейства и линията се изключва. В тази статия ще говорим за това кои машини да инсталирате в частна къща или апартамент, за да осигурите годността на окабеляването и да защитите себе си и собствеността си от пожар.

При избора на прекъсвач трябва да се има предвид, че стойността на тока, който го кара да работи, трябва да бъде по-малка от допустимата с около 10%. При изчисляване на очакваните натоварвания е необходимо да се избере напречното сечение на проводниците въз основа на получените резултати.

Ако се планира увеличаване на натоварването, е необходимо да се монтират кабели с по-голямо напречно сечение, като в същото време се заменя защитното устройство с по-мощно. Ако това не бъде направено, старите електрически проводници просто ще изгорят от претоварване.

Устройството и принципът на работа на AB

За домашна мрежа най-често се използват превключватели от серията VA. Тяхната особеност е наличието на два вида защита наведнъж, а именно термична и електромагнитна.

Клас на устройства и серия

Чантата се състои от няколко части, основната от които е биметална плоча, която реагира на количеството ток, което преминава през нея. Когато тя надвиши номиналната стойност, плочата се нагрява, навежда се към изключването и задейства машината.

След нормализиране на текущата стойност, тя се охлажда, след което защитното устройство може да се включи отново.

Ето как работи термичната защита.

Електромагнитната защита се задейства от токове на късо съединение. Когато преминават през освобождаването, подвижната сърцевина на последния се измества встрани и задейства механизма за изключване, който отваря контактите и дезактивира окабеляването.

Устройството и принципът на работа на прекъсвача във видеото:

Отварянето на контактите предизвиква електрическа дъга с висока мощност, което може да доведе до тяхното унищожаване. За да я неутрализира, устройството е оборудвано с камера за гасене на дъга, която включва паралелно монтирани метални плочи. Привличайки ги към тях, дъгата се разделя на части, охлажда се и угасва.

Улей за прекъсвач на прекъсвача

Ако е необходимо, включването и изключването на машините може да се извърши ръчно. Поддържан автомат може да издържи потока на преминаващи през него електрони за неограничено време, ако стойността на последния не надвишава номиналната стойност.

Разновидности на прекъсвачи

Тези устройства са разделени на няколко типа, всеки от които има свои собствени характеристики на работа и е проектиран да бъде инсталиран в различни вериги:

  • MA. Не се предвижда термично освобождаване за тези машини. Когато е свързан към товар (например електрически двигател), токовото реле се нуждае само от превключвател, който осигурява защита от късо съединение.
  • А. Топлинното освобождаване в тези устройства се задейства, когато електрическият ток надвишава номиналната стойност с 30%. Електромагнитното изключване тук причинява прекъсване на захранването за 0,05 s, ако токът надвишава номиналната стойност със 100%. Ако по някаква причина намотката не е работила, след около 25-30 s топлинната защита влиза в игра, което кара машината да се отключи. Защитни устройства тип A трябва да бъдат инсталирани в електрически вериги с полупроводникови елементи, които могат да функционират неправилно дори при леко увеличение на тока.За да се защитят електронните устройства, във веригата могат да бъдат включени автоматични машини от марката Z, които се задействат, когато токът се удвои.

Видове прекъсвачи

  • B. В тези устройства топлинното освобождаване работи в рамките на 4-5 s, а електромагнитната защита действа за 0,015 s, ако токът надвишава номиналното с 200%. Автоматичните машини от този тип се използват широко в осветителни вериги, характеризиращи се с малък стартов ток.
  • В. Тези машини са най-често срещаните. И двата вида защита се задействат в него, когато стойността на номиналния ток, преминаващ през прекъсвача, е надвишена с 400%.

Това устройство, което позволява умерен ток на натиск, е най-добре поставено в домакински електрически панел.

  • D и K. Тези устройства обикновено се инсталират в промишлени мрежи с високи пускови токове на оборудването. Машина с марка D обаче може да бъде инсталирана и в частна къща, в която е свързан електрически котел или електромотор с висока мощност.

Разглеждайки видовете устройства, се обръщаме към въпроса за техния избор.

Как да изберем прекъсвач?

Изборът на прекъсвачи се извършва според редица критерии:

  • Номинален ток. Когато този параметър е надвишен, прекъсвачът се изключва, като по този начин предпазва веригата от повреди поради претоварване. Тя трябва да бъде избрана въз основа на напречното сечение на кабелите, които са свързани към AB. Номиналният ток за защитното устройство трябва да бъде 85-90% от стойността, която окабеляването може да издържи.

Какво казва етикетирането на прекъсвача?

  • Селективност. Текущият рейтинг трябва да бъде избран въз основа на стойността на натоварване на определен ред. Текущата стойност за основните домакински уреди и елементи обикновено е: 10 A за осветителни тела, 16 A за електрически контакти, 25 A за електрически уреди с висока мощност, 32 A за електрическа печка и 40 A за главен превключвател. Това са общи показатели и могат да варират. Например, ако устройство с 25 A е свързано през електрически контакт, то се избира за подобна стойност на тока.
  • Изключващ ток. Номиналната стойност на този параметър трябва да бъде избрана въз основа на натоварването. Превключващото устройство за електронни устройства трябва да има клас A или Z, прекъсвач за мощен електромотор с висок стартов ток - D, защитно устройство за електрически котел за отопление - C, а за осветителни устройства - B. Ако марките автоматични машини са избрани правилно, тогава оборудването включва в веригата, ще бъде надеждно защитена и AB няма да се задейства, когато например е включена заваръчна машина или мотор.
  • Брой на полюсите. За да се защити еднофазна домакинска мрежа, към която не са свързани устройства с висока мощност, ще бъде достатъчен едно- или двуполюсен прекъсвач. Ако например във веригата е включен отоплителен котел или електрически двигател за три фази, то AB трябва да бъде триполюсно.

Триполюсен прекъсвач

  • Производители. Както в Русия, така и в чужбина е установено производството на автоматични превключватели и за да изберете висококачествена автоматична машина, трябва да се съсредоточите не само върху декларираните параметри. Малко вероятно е да се закупи добро оборудване на пазара „извън кутията“. Затова е по-добре да закупите защитни устройства в специализирани пунктове, където се продават с придружаваща документация. Водещите производители ценят марката на своята компания и висок рейтинг, така че не можете да се страхувате да се натъкнете на продукт с ниско качество.

За нюансите на избора на прекъсвач във видеото:

Коя компания е най-добрият ключ за избор?

Както вече казахме, не трябва да купувате евтини защитни устройства от неизвестен производител, тъй като безопасността на хората и имуществото пряко зависи от качеството на тези устройства.

За да се предпазите от неприятностите, свързани с лоша защита на линията, просто купете висококачествена машина, която, между другото, не струва много повече от фалшив.

Ако говорим за конкретни компании, можем да посъветваме устройства от Schneider Electric, ABB и Legrand, които при номинални 16 A в момента струват от 120 до 230 рубли. Съществуват и по-опростени и по-бюджетни опции с подобна деноминация, чиято цена днес не надвишава 50 рубли - EKF и IEK.

Популярни производители на прекъсвачи

Всички AB предвиждат определен брой операции. Нежелателно е да се използват защитни устройства като превключватели за натоварване - това води до износване на механизма и изгаряне на контактите. В съответствие с изискванията на PUE, натоварването трябва да се превключва с помощта на релета или контактори.

Много е важно да не грешите при определяне на необходимия брой защитни устройства. По правило първо се инсталира въвеждаща машина. Други торбички предпазват осветителни линии, контакти, както и мощни електрически уреди, които нямат вградена защита.

При AV произведени от различни компании кабелите се свързват и закрепват по различни начини. Ето защо, ако е необходимо да смените машините в таблото, по-добре е вместо това да инсталирате подобни продукти.

Преглед на прекъсвачите на Hager в следния видеоклип:

заключение

Обобщавайки, нека да кажем, че съвременните прекъсвачи предпазват електрическата мрежа и свързаните към нея устройства както от късо съединение, така и от продължителни претоварвания. В първия случай се задейства топлинното освобождаване, а във втория - електромагнитната защита.

Устройство за прекъсване на веригата

Нека припомним също, че е необходимо да се използва AB по предназначение, а не да се използват превключватели на електрически уреди като тях, в противен случай те бързо ще се провалят. След като прочетете този материал, научихте кои машини трябва да бъдат инсталирани в апартамент или в частна къща.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?