RCD в електричеството - какво е това?

Какво е RCD

Към днешна дата много хора, дори не са свързани професионално с електричество, са чували за такова понятие като RCD. Какво е? Къде се използват тези устройства? Какво е функционалното им предназначение? Може ли един съвременен електротехник да се справи без RCD? Виждате колко въпроси има. Нека се опитаме да дадем отговори на всичко.

За да разберете добре, ще ви трябва поне техническо образование, защото принципът на работа, диаграмата на свързване, конструктивните характеристики на това устройство са доста сложни. Няма да навлизаме в такава джунгла и накратко ще ви разкажем основните моменти, за да можете поне правилно да си представите какво е RCD. В електричеството такива защитни елементи се използват сравнително наскоро. Преди 20 години нито едно жилище не беше оборудвано с такива устройства и сега вече е трудно да си представим табло без тях.

За да разберете как точно работи това устройство, препоръчително е първо да разберете за какво е RCD?

Основната цел на устройството

Знаете ли как стои RCD? Остатъчно текущо устройство. Повечето погрешно смятат, че прекъсвачите (в обикновените хора, наричани автоматични машини) и RCD са едно и също.

Прекъсвачите и RCD са много сходни на външен вид

Тук е важно да разберете каква е разликата, какво и какво защитава всяко от тези устройства?

Прекъсвачите защитават захранващото напрежение. Например, всяка стая във вашата къща се захранва от отделна машина. В случай, че има късо съединение или претоварване в който и да е електрически клон, прекъсвачът ще се изключи и по този начин ще отреже повредената секция, спестявайки общата мрежа.

RCD е инсталиран в апартамент за защита на хората. Самото дешифриране казва за това - „защитно изключване“, тоест елементът предпазва човек от случаен токов удар.

Как го прави?

Нашите домове сега са натъпкани с огромно количество домакински уреди, някои от които са много мощни. В същото време електрическото окабеляване има определен експлоатационен живот и с течение на времето съществува възможност за повреда на изолацията, което ще доведе до свързване на окабеляването към земята. В резултат на това токът няма да започне да се движи по посочения път, но ще се появи теч към земята, човек може да стане проводник за това. Нека също да разгледаме това с пример.

Да предположим, че в някои електрически домакински уреди (чайник, съдомиялна машина или пералня, прахосмукачка) е възникнала повреда на изолацията.

Принципът на работа на RCD

В резултат на това тялото на електрическия уред ще има определен потенциал. Ако докоснете случая, можете да получите токов удар. Както можете да видите, за да спечелите електрическо нараняване, не е необходимо да се качвате в изход, всичко е много по-често срещано, затова е толкова важно да се предпазите от подобни случайни докосвания.

Разбира се, ако в стаята има заземен контур и са инсталирани превключващи устройства (контакти) със заземяване, те ще ви спестят от токов удар. Но понякога електротехникът в нашите апартаменти не отговаря напълно на стандартите и правилата. Трябва да признаете, че не във всяка и не във всяка стая има гнезда с контакт на заземяване и изобщо нямаме доверие в качеството и надеждността на заземяващия контур.

Ясно за RCD във видеото:

Това означава, че трябва да се защитите, като инсталирате RCD в разпределителните табла. Щом се появи ток за изтичане, той се изключва, като по този начин спасява човешки живот.

Не по-малко важна цел на устройството се счита за защита на къщите от възможността за запалване и пожар, които възникват при нарушена изолация на окабеляването.

Характеристики на изпълнение

Ако никога не сте срещали RCD и се опитвате психически да си представите картина за това какво е, достатъчно е да запомните обикновена машина.

Вътрешната структура на RCD и принципа на неговото функциониране

По подобен начин с това превключващо устройство съвременната защитна автоматика на електропреносната мрежа не може без RCD. Служи като устройство за превключване на вериги (тоест следи тока, преминаващ през веригата и, ако открие теч, го прекъсва).

Ако погледнете случая, ще намерите на него много букви и цифри, които характеризират устройството. Как се дешифрират?

 • На самия връх се посочва растението или производителят на устройството.
 • Името на модела следва.

Тук не винаги има съкращение - RCD, понякога пишат VDT (превключвател на диференциалния ток) или UDT (устройство за диференциален ток). Можете да считате всичко това за синоними - по принцип всичко е едно и също устройство.

 • Тогава се записва цифровата стойност на работния ток (това е максималната стойност на тока, който това устройство може да превключи).
 • По-долу са стандартните параметри на електрическата мрежа на домакинството - напрежение 220-230 V, честота - 50 Hz.
 • Следва изтичащият ток (това е стойността, при която RCD ще се отключи).
 • Тогава се посочва типът на устройството (може да бъде изписано с букви или нарисувано с икони, за което ще говорим по-долу).

Маркиране на случая с RCD

 • Диапазон на работната температура. По правило за RCD минималната граница е -25 градуса, максималната е + 40.
 • Следната стойност на тока съответства на условно номиналния ток на късо съединение. Тази цифра означава какъв максимален ток на късо съединение издържа RCD без изключване, ако в същото време е защитен от подходяща машина.
 • Едноредова RCD диаграма.

Различните производители могат да променят данните по случая (някой добавя допълнителни характеристики, други компании, напротив, премахват някои параметри). Но основната информация е винаги посочена, особено такава важна информация като величината на токовете (течове и работа).

Как да изберем правилния RCD - в следния видеоклип:

Както можете да видите, устройството има много характеристики, в зависимост от тях се произвеждат различни видове RCD. Как и как се различават една от друга, ще говорим по-долу.

сортове

Всички устройства са класифицирани според няколко параметъра:

 • под формата на текущ теч;
 • по начин на действие;
 • по време на забавяне;
 • по дизайн.

Нека разгледаме накратко какви са характеристиките и защо е необходим този или онзи RCD.

По форма на текущия теч

Всички устройства, в зависимост от тока на изтичане, се класифицират в три типа:

 • "АС". Най-често срещаният и достъпен RCD. Той работи за изключване, ако в веригите се появи променлив синусоидален ток (плавно нарастващ или моментален). Тялото на такъв RCD има буквено обозначение "AC" или иконата:

RCD с тип защита

 

 • "И". Изключва се, ако токовете на теч от променлива синусоидална или постоянна пулсираща форма незабавно се появяват в веригите или плавно се увеличават. Такива RCD се използват навсякъде. Вярно е, че поради факта, че те контролират не само променливия ток, но и постоянния ток, възникващ в захранването, цената им е много по-висока.

В паспортните документи за някои домакински уреди понякога се дават специфични препоръки, че той трябва да бъде свързан чрез RCD от тип "A".

На такива RCD ще намерите буквата "A" или икона, която изглежда така:

RCD с тип защита

 

 • "IN". Този RCD работи с три вида ток на изтичане: пулсираща константа, ректифицирана и синусоидална променлива. Такива устройства най-често се използват за промишлени съоръжения, не си струва да ги купувате за гараж, къща или крайградска сграда.

Ще дефинирате обозначението на такива устройства по същия начин - с буквата "B" или чрез иконата, нарисувана на кутията:

RCD с тип защита

 

Времето за изключване на горните типове RCD ("AC", "A", "B") варира от 0,02 до 0,03 s.

По принципа на действие

Според принципа на работа RCD са разделени на електронни и електромеханични.

С последното всичко е много по-просто, електромеханичните устройства не зависят от захранващата мрежа. За тяхната работа е достатъчно да се появи теч в повредения електрически клон.

За електронни RCD течове на ток не са достатъчни, те все още се нуждаят от захранваща мрежа. За да може такова устройство да изключи повредената зона, трябва да има захранване от външен източник за електронен усилвател, вграден в електрическата верига. Поради това електронните RCD се считат за не толкова надеждни, колкото електромеханичните устройства, съответно те не са толкова широко разпространени.

За да ви стане по-ясно, разгледайте тази теория с пример. Да предположим, че линията на гнездото, от която се захранва микровълновата фурна, е защитена от електронен тип RCD. По стечение на обстоятелствата едновременно са възникнали две спешни ситуации:

 • нулевото ядро ​​е повредено в разпределителното табло за достъп;
 • вътре в микровълновата фурна имаше повреда на електрическото окабеляване, в резултат на което фазата беше къса до случая.

Фазово късо съединение към кутията на уреда

В този случай корпусът на микровълновата е имал опасен потенциал. Ако случайно докоснете фурната, електронният тип RCD няма да работи, тъй като вградената й верига остана без захранване поради нулеви повреди в екрана. Вероятността от такъв случай е минимална, но може да се случи.

Изход от подобни ситуации е измислен от чуждестранните производители на електронни устройства. Те решиха да допълнят корпусите на RCD с електромагнитни релета, които ще изключат защитената верига веднага щом се загуби захранването от външен източник.

Съветваме ви все пак да инсталирате електромеханичен тип RCD, въпреки че е по-скъп от електронния.

По време на експозиция

Според тази характеристика всички устройства са разделени на два типа: "S" и "G".

RCD тип "S" има селективност, тоест работи след определено време (от 0,15 до 0,5 s). Устройствата от този тип обикновено се използват, когато няколко от тях са инсталирани във верига.

Нека разгледаме един малък пример. Да кажем, че има две изходни групи в домашно разпределително табло. Всеки от тях е защитен от RCD без забавяне във времето (тип "A" или "AC"), а самият вход е оборудван със защитно устройство тип "S".

Схема на свързване с RCD

Ако на някоя от изходните групи се е появил теч и RCD, защитаващ тези гнезда, не реагира по някаква причина (електротехниците наричат ​​подобна ситуация, прескачащи защити), тогава след определено време устройството на входа ще се изключи.

Забележка! Селективността на RCD не винаги се постига чрез забавяне във времето, понякога това се постига поради настройките на диференциалния ток (този метод вече е по-често срещан).

Устройството от тип "G" има същата селективност, разликата му е в по-малки граници на забавянето във времето (от 0,06 до 0,08 s).

За основните характеристики на RCD във видеото:

По дизайн

В структурно отношение RCD се различават в зависимост от броя на полюсите:

 • в еднофазни мрежи за напрежение се използват двуполюсни модели;
 • в трифазни мрежи за напрежение е монтиран RCD с четири полюса.

По други параметри

Има още няколко параметъра, по които се класифицират RCD:

 • Чрез инсталация (стационарна и преносима).
 • За инсталиране (използване на неподвижно окабеляване или използване на гъвкави проводници с удължителни кабели).
 • Снабден с защити. Има устройства без защита изобщо и има устройства с вградени такива - срещу претоварване и ток на късо съединение.

Няколко вида защита могат да се използват наведнъж

 • Ако е възможно, регулиране на диференциалния ток (нерегулиран, регулируем плавно или дискретно).

Предоставихме ви информация за това какво е RCD в електричеството. Надяваме се, че от статията става ясно, че една съвременна система за автоматизация и защита не може да направи без този елемент.Ако имотът ви е скъп и още повече човешкият живот, тогава не пренебрегвайте инсталирането на устройства с остатъчен ток.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?