Как правилно да свържете две крушки към един превключвател

крушка

Ситуации, когато един превключвател управлява два осветителни устройства наведнъж, са доста често срещани. Единствената разлика е, че понякога е необходимо да се действа едновременно и на двете лампи с един превключвател, а в други случаи е необходимо всяка лампа да свети отделно. А това означава, че в първия случай се нуждаем от превключвател с един ключ, а във втория ще трябва да инсталираме устройство с два клавиша. Нека да поговорим за всеки от тях поотделно и да разгледаме по-подробно как да свържете две крушки към един превключвател.

Възможността за свързване на две електрически крушки към едно превключващо устройство наведнъж спестява материали, време и усилия, тъй като не е необходимо да инсталирате втори превключвател, да полагате допълнителни проводници, да пробивате допълнителни отвори и канали в стените.

Подготвителна работа

Без значение колко клавиши има вашият превключвател (един, два или три), подготвителната работа ще бъде същата.

различни видове разклонителни кутии

Като начало, в стаята е необходимо да монтирате обща разклонителна кутия и разклонителна кутия за превключващо устройство, тя също се нарича кутия за гнездо по друг начин:

 • Ако стените във вашата стая са направени от PVC, гипсокартон, дърво или MDF панели, инсталирайте специална коронка със скален ръб на бормашината и направете дупка. Поставете разклонителната кутия в нея и я фиксирайте към стената с помощта на самонарезни винтове.
 • За бетонни или тухлени стени пробийте дупката с ударна бормашина или свредло с прикрепване върху бетонни повърхности. Но в този случай монтажните кутии също трябва да бъдат фиксирани с мазилка или алабастър.

инструмент за инсталиране на гнездо

По правило работата по инсталирането на дупки се извършва едновременно с полагането на строб. Това се прави чисто по естетически причини, има много мръсотия от такива строителни работи и е по-добре веднъж да се пръска и отстранява. Жлебовете са канали в повърхността на стената, в които след това ще бъдат положени свързващите проводници. Те могат да бъдат направени с помощта на различни инструменти:

 • Чук и длето. Това е стар метод на дядо, неговото предимство е пълното отсъствие на разходите за закупуване на инструмент (всеки мъж има чук и длето). Недостатъкът на този метод на чипиране е, че отнема много време и усилия.
 • Български. Този инструмент често се нарича най-лошият от най-добрите. Удобно е, че каналите могат да бъдат направени бързо и без много усилия. Но именно от шлифовъчната машина се чува много шум и прах, освен това не е възможно да се правят стробчета с еднаква дълбочина по цялата дължина и е почти невъзможно да се работи с шлайф в ъглите на стаята. Затова изберете такъв електроинструмент в краен случай.
 • Перфоратор. Всичко, което се изисква, е да закупите специална дюза за него - строб или шпатула. Във всички останали аспекти няма недостатъци, бързо, удобно, жлебовете са повече или по-малко равномерни.
 • Стенни преследвачи. Това е перфектният инструмент за този вид работа. Работи ефективно, безопасно и бързо. Жлебовете са гладки, няма прах, тъй като резачката за канали е свързана със строителна прахосмукачка. За тях е удобно да работят, инструментът не излъчва силен шум Единственият недостатък е високата цена. Но има услуги, при които можете да наемете преследвач на стени.

Накратко за чипирането на стени с помощта на посочените по-горе инструменти е описано в това видео:

Необходимо е да се поставят двужилни проводници в направените канали и да се фиксират с цимент или алабастър.

Така че, подготвителната работа приключи, кутиите са монтирани, проводниците са положени, можете да свържете светлините и превключвателя.

Превключете устройство

Преди да свържете две крушки към един превключвател, нека разгледаме по-подробно устройството на това превключващо устройство. Това е просто и като разбера дизайна, можете лесно да се справите с схемата на свързване по-късно.

от какво се състои превключвателят

Основният компонент на целия механизъм е работната част, която е директно инсталирана в гнездото. Изглежда като метална конструкция, върху нея е фиксирано задвижване, с помощта на което устройството се включва и изключва. Ако разгледаме подробно, тогава задвижването всъщност е движещ се контакт, който, променяйки положението си, затваря или отваря веригата между два фиксирани контакта.

Един от тези фиксирани контакти се нарича входящ и трябва да бъде свързан към фазовия проводник от захранващата мрежа. Вторият контакт се нарича изходящ, той е свързан с фазовия проводник, който отива към електрическите крушки. При правилното положение на превключвателя, тези два фиксирани контакта трябва да са отворени помежду си, устройството се счита за изключено, няма верига между захранващата мрежа и осветителното тяло, лампата не свети. Веднага щом натиснете бутона на превключвателя, подвижният контакт се затваря между две неподвижни, чрез образуваната затворена верига от захранващата мрежа, напрежението отива към лампата и лампата е включена.

контакти с един бутон

За безопасност работната част на превключвателя е поставена в корпус на диелектрик (порцелан или пластмаса).

Вторият компонент на превключвателите е защита, това е рамка и ключове, обикновено те са изработени от пластмаса. Ключът е фиксиран върху задвижването на работната част, с негова помощ човек натиска, като по този начин променя позицията на подвижния контакт и по този начин контролира осветлението. Рамката изпълнява функцията на защита срещу случаен контакт на човек с контактната част на превключвателя, която се захранва. Покрива и изолира всичко, тоест няма възможност за докосване на работните части. Рамката е закрепена с пластмасови щипки или винтове.

Единствената разлика между превключвателя с 2 ключа е, че той има два изходящи контакта. Всеки от тях трябва да бъде свързан към фазовия проводник на една от двете крушки.

Схема с превключвател с два бутона

Преди да свържете проводниците към веригата, трябва да сте инсталирали:

 • Две лампи за една крушка. Например, единият в кухнята, другият в коридора.
 • Разклонителна кутия под тавана (15-30 см под тавана). Ако стаята вече има разклонителна кутия, можете да я използвате. Основното е, че няма много комутация и че ви е удобно да работите.
 • Гнездо за превключвател с два бутона. По правило се инсталира на разстояние 90-100 см от нивото на пода.
 • Между всички тези елементи трябва да се поставят проводници в жлебове. Моля, обърнете внимание, че в случай на превключвател с два бутона, трижилен проводник трябва да бъде свързан към него от разклонителната кутия.

Сега трябва да свържем всичко това електрически, така че напрежението да идва от източника на енергия към крушките.

схема на свързване на превключвател с два бутона

Две ядра жица от захранващата мрежа идват към разклонителната кутия - нула и фаза. С помощта на индикаторна отвертка идентифицирайте фазовия проводник. Използвайте отвертка, за да докосвате двете вени последователно. Ако докоснете нула, прозорецът на индикатора няма да светне. Ако прозорецът светне, значи сте намерили фазова вена. Маркирайте го внимателно с лента за канали.

Сега обезвъздушете работното си място за осъществяване на връзки. Необходимо е да изключите машината, която се захранва с напрежение. Сега в много къщи и апартаменти са монтирани цели щитове, в които има машини, които изключват съответно всяка стая.Ако все още нямате това, тогава ще трябва да изключите машината за вода за апартамента. Проверете дали няма напрежение и се захващайте за работа.

Три гнезда от жица се поставят в гнездото. Навийте изолационния слой върху тях с 1 см (това се прави с нож). Свържете едното ядро ​​към входящия контакт на превключвателя, свържете другия му край в разклонителната кутия към фазовия проводник на захранващата мрежа. Свържете другите два проводника към двата изходящи контакта на превключвателя. Съответно свържете техните втори краища в разклонителна кутия с фазови проводници от една и втора лампа.

свързване на превключвател с два бутона

Сега можете да позиционирате работната част на превключвателя в кутията на гнездото, да фиксирате, да инсталирате защитната рамка и ключовете.

В разклонителната кутия ще има още една връзка, нулеви ядра, идващи от тела, ще се свържат към нула от захранващата мрежа.

В държачите на осветителни тела има два контакта - един страничен за свързване на нулева сърцевина, и централен, към него е свързана фаза. Направете тези връзки.

Проверете дали всички контакти са надеждни, но ние ви съветваме да изолирате точките на усукване, след като се уверите, че превключвателят работи правилно. За да проверите сглобената верига, приложете напрежението към апартамента (тоест включете входната машина). И двата клавиша на превключващото устройство са в изключено положение, светлините в кухнята и в коридора са изключени. Натиснете един клавиш - светлината светна в кухнята, включете втория - светлината се появи в коридора. Също така, изключете първия и втория клавиш един по един, светлината угасна първо в кухнята, а след това в коридора. Всичко работи правилно.

Изключете отново входната машина и изолирайте обратите в разклонителната кутия с изолационна лента, все още можете да поставите PVC тръби отгоре.

Подробна схема с двоен превключвател се обсъжда в това видео:

Схема с превключвател с един бутон

 

Всичко е абсолютно едно и също, само в този случай четири разклонителни проводника идват към разклонителната кутия - една от захранващата мрежа, втората от превключвател с един бутон и две от крушки.

схема на свързване на няколко крушки до превключвател с един бутон

Следните връзки са направени в полето:

 • нулевото ядро ​​на мрежовия проводник е свързано към нулевите ядра на лампите с нажежаема жичка;
 • фазовият проводник на мрежовия проводник е свързан към проводника, който отива към входа на превключвателя;
 • сърцевината от изходящия контакт на превключвателя е свързана към двуфазни ядра на лампите.

Тази подредба се прилага, когато крушките с нажежаема жичка са инсталирани в различни посоки. Ако в една посока, тогава за да запазите жицата, втората крушка може да бъде свързана от патрона на първата.

Както можете да видите, няма нищо сложно. Ако сте в най-малка степен запознати с електротехниката и физиката, тогава можете лесно да свържете две крушки към един превключвател самостоятелно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?