Направете сами окабеляване в рамкова къща - инструкции стъпка по стъпка

Окабеляване в рамкова къща

Всяка година в строителството се появяват нови и съвършени рамкови технологии. И дори ако не сте завършили специални институти и не сте изучавали професията на строител, ще бъде възможно сами да построите къща, използвайки метод рамка-рамка или рамка-панел. Окабеляването в рамкова къща, на първо място, трябва да бъде безопасно и надеждно. А по отношение на естетиката е желателно тя да не разваля цялостния външен вид, дизайн и стил вътре в сградата. Ето защо ще разгледаме всички възможни електрически опции за рамкова къща.

оформление

Както при всяка друга сграда, всичко първо трябва да бъде внимателно планирано и схематично показано на хартия. Помислете къде ще се намира разпределителното табло, входните врати в стаите, тъй като е необходимо да се монтират превключватели близо до тях. Вземете решение за местоположението на осветителни тела и домакински уреди, така че контактите да са наблизо и тогава не е нужно да хвърляте носачите в цялата стая.

Изчислете натоварванията, за да изберете правилно проводниците чрез напречно сечение и превключващи устройства по номинален ток. Също така такова оформление ще ви помогне да определите количеството необходими материали.

Разположение на контакти и ключове

Влизане в къщата

От главната електропровод до дома ви има разклонителна линия. Монтажът му се извършва по въздух или под земята. В зависимост от това какво напрежение е необходимо (еднофазно 220 V или трифазно 380 V), кабелът се избира, той ще бъде трижилен (за 220 V) или петжилен (за 380 V).

Входящият кабел идва към електромера, който според новите изисквания трябва да бъде монтиран от външната страна на къщата, така че контролерът да може да отчита показанията по всяко време без препятствия.

Глюкомерът трябва да бъде разположен в запечатан щит или кутия, за да го предпази от атмосферни валежи.

От измервателния уред кабелът трябва да бъде внесен вътре в къщата. За да направите това, в стената се пробива дупка, ако къщата е двуетажна, тогава е най-добре да направите това на нивото на междуетажния под. Кабелът се полага в гофрирана тръба, издърпва се през направения отвор, фиксира се в припокриването на подова настилка и след това се полага към входното разпределително табло.

Вход за кабел в къщата

Забележка! След електромера трябва да има автоматична машина във веригата, която ще служи като защита за кабела, преминаващ от електромера към разпределителното табло в къщата. Ако има повреда на този кабел или късо съединение, тогава защитата ще работи - машината ще се изключи. В противен случай (ако няма машина) глюкомерът може да изгори и цялата линия на багажника ще бъде изключена някъде в ТП или в подстанцията.

Табло за разпределение

Входящият кабел влиза в разпределителното табло и е свързан към входящата машина, която по отношение на мощността трябва да бъде същата като тази на улицата след електромера.

След въвеждащата машина, всички превключвания в разпределителното табло се извършват според схемата. Автоматични машини за изходяща линия, устройства за защита от RCD, диференциални автоматични устройства са свързани. В идеалния случай трябва да бъдат разпределени по две машини във всяка стая на рамкова къща (едната за осветление, другата за свързване на контакти). За помещения като баня или кухня е необходимо да се инсталират допълнителни машини за енергоемки домакински уреди.

Какъв тип окабеляване да изберете?

Окабеляването в такива сгради може да се извърши, както в обикновените къщи, по два начина - външен (или отворен) и вътрешен (скрит).

Отворено окабеляване в рамкова къща

Опцията за външно окабеляване предполага инсталиране на проводници на повърхности на стената и тавана с помощта на специални кабелни канали, електрически тръби или отворен начин. Маршрутът се извършва, когато основните стъпки за изграждане са завършени.

Скритото окабеляване в рамкова къща включва поставяне на проводници вътре в стени и тавани. Отвън ще има само превключватели, контакти и краища на проводници за свързване на осветителни тела.

Монтажът на такова окабеляване се комбинира с конструкция, докато стените вътре в къщата не са обмазани с нищо.

Пример за видео:

Всеки метод има своите положителни и отрицателни страни.

Основното предимство на вътрешното окабеляване е, че е естетично, всички проводници и връзки са скрити, нищо не разваля външния вид на стаята. Тя има много повече недостатъци:

  • Всяко устройство за превключване (гнездо или превключвател) е инсталирано напълно, вече не можете да го премествате някъде на ново място.
  • Не е възможно периодично да се проверяват и оценяват състоянието на електропреносната мрежа.
  • Вътрешното окабеляване е значително по-скъпо от външното окабеляване, а също така изисква значителни физически разходи.

Скрито окабеляване в рамкова къща

  • Застрахователните компании не рискуват да сключват договори за дървени рамкови къщи с вътрешна електрическа инсталация.
  • Няма възможност за инсталиране на допълнителни точки (например, ако имате нужда от друг изход в някоя стая).

Основното предимство на външното окабеляване е неговата наличност, тоест то е видимо и можете да контролирате неговото състояние. Съответно има възможност за ремонт, в подходящия момент можете да замените не само превключвателя или гнездото, но и проводниците.

Външното окабеляване може да бъде разклонено, за да добавите точки за нови уреди.

Недостатъците на опцията за външно окабеляване включват факта, че тя не винаги се вписва органично в цялостния интериор на помещенията. Също така, когато проводниците са видими, рискът от повреда се увеличава.

Както можете да видите, всички аргументи са наклонени към факта, че външен електротехник в рамкова къща е за предпочитане. Освен това статистиката показва, че пожарите се случват по-често в сгради със скрито окабеляване.

Външно окабеляване

Направете сами външното окабеляване в рамкова къща се извършва без проблеми, има няколко варианта за това.

Външно електрическо окабеляване на керамични изолатори

Отворен кабел

Може да се използва твърд кабел с двоен или троен изолационен слой, направен от негорими материали. Такъв проводник е прикрепен към повърхности на стената със специални скоби. Между стената и кабела трябва да се постави азбестова или метална подложка, която трябва да бъде с 1 см по-широка от проводника от двете страни. Това е надежден и икономичен начин на полагане, но не изцяло естетически приятен, особено ако е необходимо няколко кабела да са една до друга.

Когато дизайнът на помещенията е направен в ретро стил, усукани проводници върху керамични или порцеланови ролки (изолатори) ще изглеждат приятно и оригинално.

Електрически тръби

Възможно е при полагане на проводници отвън да се поставят в електротехнически гофрирани тръби, за производството на които се използват специални негорими материали. В тръбите могат да се поставят няколко проводника едновременно, те са прикрепени към стените с помощта на специални клипове. Такова окабеляване изглежда компактно, освен това тръбата изолира кабела от запалими повърхности на стената и предпазва от възможни външни повреди. Но тръбата не изглежда изобщо представителна, освен това, тя събира прах върху себе си твърде добре, което е практично невъзможно да се почисти.

Външно окабеляване в тръби

Кабелни канали

Кабелните канали ще изглеждат много по-спретнато от гофрираните тръби. Освен това сега на пазара на електрически стоки можете да ги вземете за всеки интериор (те се предлагат в различни цветове).

Недостатъкът на кабелните канали е, че правят кривината на повърхностите на стената забележима.

Но тъй като едва ли е възможно да се намерят извити измазани стени в рамкова къща (най-често се използват гипсокартон или облицовка), полагането на проводници в кабелните канали се счита за добър вариант.

Кабелните канали са пластмасови кутии, които са прикрепени към стени и тавани с лепило или самонарезни винтове. За тяхното производство се използва висококачествена огнеупорна пластмаса. Те се предлагат с различна ширина, в зависимост от това колко кабели и какво напречно сечение са едновременно положени в тях. Когато проводниците са положени в кутиите, те се затварят отгоре със заключващи капаци. Пример за такава публикация във видеото:

Друг недостатък на използването на кабелни канали е, че с течение на времето рамковата къща се свива и пластмасовите кутии могат да се напукат. В този случай електрическото окабеляване ще трябва да бъде преработено. Но в същото време има предимства на този метод на полагане - той е евтин и лесен за инсталиране.

Вътрешно окабеляване

Най-важният регулаторен документ на електротехника е PUE (правила за електрически инсталации). Според тези правила вътрешното окабеляване (нарича се още скрито по друг начин) в дървени къщи трябва да се извършва в метални тръби. Тъй като рамковите къщи са изработени от дърво, това изискване трябва да се спазва и за тях. Можете ли да си представите до какви финансови разходи могат да доведат такъв брой тръби и тяхното инсталиране?

Може да се използват метални ръкави или кутии, но ако парите позволяват, все пак използвайте тръби. Тези помощни устройства трябва да имат дебелина на стената от 2,5 до 4 мм (в зависимост от напречното сечение на проводниците), така че в случай на късо съединение металната конструкция да не изгори. Препоръчително е тръбите вътре да са боядисани или поцинковани, това ще предпази стените от ръжда. Пример за видео:

Естествено, ще има завои и завои по начина на полагане на кабела; на тези места тръбите трябва да бъдат свързани чрез заваряване или резба. Много е удобно да използвате медни тръби, те се огъват лесно, но е твърде скъпо.

За да не се повреди изолационният слой на кабела, в краищата на тръбата се монтират пластмасови втулки.

Такава инсталация се извършва дори на етапа на строителството, освен това, както виждате, тя е доста скъпа както по отношение на финансите, така и по отношение на труд, време и усилия. Следователно, най-правилният избор за рамкова къща все още е външно електрическо окабеляване.

Качествени материали

Преди да направите окабеляването, все още трябва да изберете и закупите материали. Не забравяйте, че надеждността и безопасността на захранването на вашия дом директно зависи от тяхното качество.

Ако, за да внесете електричество в къщата, твърд алуминиев проводник (като самоносеща изолирана жица) е доста подходящ, тогава се препоръчва да се извърши цялото окабеляване вътре в сградата с гъвкав меден кабел.

Най-добрият вариант би бил кабел на марката NYM. Той е маркиран 3x1.5 mm2, където първата цифра "3" означава, че този проводник се състои от три ядра, едното от които е фазата, второто е нула, третото е заземяване (най-често е жълто).

NYM кабел

Числото "1,5" означава напречното сечение на всяко ядро. Кабел с такъв размер е точно подходящ за всички осветителни проводници. За да свържете гнездата, ще ви трябва по-голям проводник (2,5 мм)2), а за енергоемките домакински уреди, като фурна, бойлер, е по-добре да вземете кабел с напречно сечение 4-6 mm2.

За да инсталирате контакти и ключове в рамкова къща, трябва да изберете метални кутии за монтаж.

Ако за такова отговорно решение, как сами да изградите къща, имате време, усилия, опит и знания, тогава електрическото окабеляване в рамкова къща ще бъде на ваше разположение. Но в случай на най-малкия въпрос, консултирайте се с експерти. Все пак с електричеството никога не можете да преминете на „вие“, безопасността на човешкия живот зависи от това.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?