Нула и фаза в електриците - целта на фазата и неутралните проводници

Фаза и нула в общата диаграма

Собственикът на апартамент или частна къща, който реши да направи всяка процедура, свързана с електричество, независимо дали инсталира изход или превключвател, окачва полилей или стенна лампа, неизменно се сблъсква с необходимостта да определи къде са разположени фазовите и неутрални проводници на мястото на работа, както и заземяващият кабел. Това е необходимо, за да се свърже правилно монтираният елемент, както и да се избегне случаен токов удар. Ако имате известен опит с електричеството, тогава този въпрос няма да ви обърка, но за начинаещ може да бъде сериозен проблем. В тази статия ще разберем каква е фазата и нулата в електричеството и ще ви кажем как да намерите тези кабели във верига, като ги различаваме един от друг.

Каква е разликата между фазов проводник и нулев проводник?

Целта на фазовия кабел е да доставя електрическа енергия до желаното място. Ако говорим за трифазна захранваща мрежа, тогава има три токови захранвания за единствения неутрален проводник (неутрален). Това се дължи на факта, че потокът на електрони във верига от този тип има фазово изместване от 120 градуса, а наличието на един неутрален кабел в него е напълно достатъчно. Потенциалната разлика на фазовия проводник е 220V, докато нулата, подобно на заземяващия проводник, не се захранва. При двойка фазови проводници стойността на напрежението е 380 V.

Напрежение между нула и фази

Линейните кабели са проектирани да свързват фазата на натоварване към фазата на генератора. Целта на неутралния проводник (работна нула) е да свърже нулите на товара и генератора. От генератора потокът на електрони се придвижва към товара по линейни проводници и обратното му движение става по нулеви кабели.

Неутралният проводник, както бе споменато по-горе, не се захранва. Този проводник има защитна функция.

Целта на неутралния проводник е да създаде верига с индекс на ниско съпротивление, така че в случай на късо съединение токът да е достатъчен за незабавната работа на устройството за аварийно изключване.

По този начин повредите на инсталацията ще бъдат последвани от бързо изключване от електрическата мрежа.

В модерното окабеляване обвивката на неутралния проводник е синя или светлосиня. В старите вериги работещият неутрален проводник (неутрален) се комбинира със защитния. Този кабел има жълто-зелено покритие.

В зависимост от целта на електропровода, той може да има:

  • Твърдо заземен неутрален кабел.
  • Изолирана неутрална жица.
  • Ефективно заземен нула.

Първият тип линия все повече се използва при подреждането на модерни жилищни сгради.

Глубоко заземен неутрален в KTP и жилищна сграда

За да функционира правилно такава мрежа, енергията за нея се генерира от трифазни генератори и също се доставя по три фазови проводника с високо напрежение. Работната нула, която е четвъртият проводник, се доставя от същия генератор.

Ясно за разликата между фаза и нула във видеото:

За какво е заземяващ кабел?

Заземяването е осигурено във всички съвременни електрически домакински уреди. Той помага да се намали количеството на тока до ниво, което е безопасно за здравето, като се пренасочва по-голямата част от потока електрони към земята и се предпазва човек, който докосне устройството от токов удар.Също така заземяващите устройства са неразделна част от мълниеносни пръти по сградите - чрез тях мощен електрически заряд от външната среда отива в земята, без да навреди на хора и животни, без да причинява пожар.

На въпроса - как да идентифицирате заземяващия проводник - може да се отговори: чрез жълто-зелената обвивка, но цветното кодиране, за съжаление, често не се спазва. Случва се също така, че електротехник, който няма достатъчно опит, обърква фазовия кабел с нулев такъв или дори свързва две фази наведнъж.

Правила за маркиране на проводници

За да избегнете подобни неприятности, трябва да можете да различавате проводниците не само по цвета на черупката, но и по други начини, които гарантират правилния резултат.

Окабеляване на домакинствата: намерете нула и фаза

Можете да инсталирате у дома, където кой проводник е разположен по различни начини. Ще анализираме само най-често срещаните и достъпни за почти всеки човек: използвайки обикновена крушка, индикаторна отвертка и тестер (мултицет).

За цветното кодиране на фазови, неутрални и заземени проводници във видеото:

Проверка с електрическа лампа

Преди да започнете такъв тест, трябва да сглобите тестово устройство с помощта на електрическа крушка. За да направите това, той трябва да се завинтва в патрон с подходящ диаметър и след това да се фиксира върху жичния терминал, като отстранява изолацията от техните краища със стриппер или обикновен нож. Тогава проводниците на лампата трябва да се прилагат последователно върху тестваните проводници. Когато лампата се включи, това ще означава, че сте намерили фазов проводник. Ако кабелът се провери за две ядра, вече е ясно, че второто ще е нула.

Електрик контролна лампа

Проверка с индикаторна отвертка

Индикаторната отвертка е добър помощник при електрическата работа. Този евтин инструмент се основава на принципа на капацитивен ток, преминаващ през корпуса на индикатора. Тя включва следните основни елементи:

  • Метален накрайник, оформен като плоска отвертка, който е прикрепен към проводниците за тестване.
  • Неонова лампа, която светва, когато токът преминава през нея и по този начин сигнализира за фазовия потенциал.
  • Резистор за ограничаване на количеството електрически ток, който предпазва устройството от изгаряне под въздействието на мощен поток от електрони.
  • Контактна подложка, която ви позволява да създадете схема при докосване.

Професионалните електротехници използват по-скъпи LED индикатори с две вградени батерии в работата си, но обикновено устройство, произведено от Китай, е доста достъпно за всеки и трябва да бъде достъпно за всеки собственик на къщата.

Ако проверите наличието на напрежение върху проводника с това устройство на дневна светлина, тогава ще трябва да погледнете по-внимателно по време на работа, тъй като блясъкът на сигналната лампа ще бъде слабо забележим.

Проверка на фазата с индикаторна отвертка

Когато върхът на отвертка докосне фазовия контакт, индикаторът светва. В този случай тя не трябва да свети нито на защитната нула, нито на земята, в противен случай може да се заключи, че има проблеми в схемата на свързване.

Когато използвате този индикатор, внимавайте да не докоснете по невнимание жива жица с ръка.

Относно откриването на фазата ясно във видеото:

Проверка с мултицет

За да се определи фазата с помощта на домашен тестер, устройството трябва да бъде поставено в режим на волтметър и напрежението между контактите трябва да се измерва по двойки. Между фазата и всеки друг проводник този индикатор трябва да бъде 220 V, а прилагането на сондите към земята и защитна нула трябва да показва липсата на напрежение.

Мултиметърът показва наличието на напрежение

заключение

В този материал отговорихме подробно на въпроса за какво са фазата и нулата в съвременните електрически устройства, за какво са предназначени, а също така разбрахме по какви начини можете да определите къде се намира фазовият проводник в окабеляването.Кой от тези методи е за предпочитане зависи от вас, но не забравяйте, че въпросът за определянето на фазата, нулата и земята е много важен. Неправилните резултати от теста могат да причинят изгарянето на уредите, когато са свързани, или по-лошо, да причинят токов удар.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?