Как да свържете изход с превключвател със собствените си ръце

троен превключвател с гнездо

Електрическото окабеляване на всяко помещение се състои от три основни елемента - осветителни устройства, превключватели за управление на лампи и контакти за свързване на оборудването. И ако на обществени места не сме много притеснени от това какво, къде и как е свързано, тогава у дома искаме максимално удобство, естетичен външен вид и поне малко спестявания. По отношение на икономическия ефект, изгодно устройство е гнездо с превключвател в един корпус. Каква е тази полза, ще разгледаме по-долу, а също така ще говорим за конструктивните характеристики на такова устройство, неговите разновидности, недостатъци и как да свържете изход с превключвател към обща електрическа мрежа.

Какви са предимствата и недостатъците?

превключвател с гнездо бежовоОсновното предимство на устройство като гнездо и превключвател, комбинирано в един корпус, е икономията на труд и материални разходи. Ако поставите тези устройства отделно, ще трябва да монтирате два отвора в стената за монтаж на кутии, да купите и инсталирате две кутии за гнезда, да поставите две отделни двужилни проводници към превключвателя и гнездото. В случай на инсталиране на устройството, ще ви е необходим един трижилен проводник и един гнездо (само той няма да е кръгла, а специална овална форма), което поне ще намали малко време и труд, както и финансови разходи.

Понякога допълнително предимство на устройство, в което гнездо и превключвател са комбинирани в един корпус, е една и съща височина на тяхното местоположение.

Недостатъкът на тази комбинация е, че ако някое от устройствата се повреди, цялото устройство трябва да бъде сменено.

Друг недостатък е, че е трудно да инсталирате превключващия блок, комбиниран с гнездо в бетонна стена. За такова устройство дупката няма да е кръгла, а овална, ще бъде по-трудно да я избиете в бетон.

Къде е най-доброто място за инсталиране?

Много е удобно да инсталирате такова устройство на места, където не се изисква постоянно свързване на електрически уреди към контакта.

Преди да свържете двоен превключвател за коридора и прилежащата комбинирана баня (баня с тоалетна), помислете дали да инсталирате общ блок с изход? Единият бутон включва светлината в коридора, вторият в банята и гнездото може да се използва за свързване на сешоар, електрическа бормашина, прахосмукачка и зареждане на мобилен телефон.

гнездо-превключвател в интериора

Блок, в който цокъл с превключвател с един ключ е подходящ за монтаж в гаражи, навеси, мазета, шлюзове, съблекални и други стопански постройки. В този случай един бутон на превключвателя е достатъчен, за да запали лампата в стаята, а гнездото е полезно за свързване на електрически инструмент, чайник, вентилатор или радио.

В други стаи (антре, кухня, спалня, детска стая), свързването на комбиниран блок с гнездо не е вероятно да бъде препоръчително. Няма да има този естетически вид, за да се впише в цялостния интериор. В края на краищата обикновено се инсталира превключвател за осветление при влизане в стая. Представете си колко грозно би било, ако кабелът на телевизор, компютър, хладилник или климатик беше опънат тук, до изхода.

Ето защо, преди да свържете блока, който комбинира контакта с превключвателя, помислете внимателно къде искате да го поставите и дали той е необходим там.

сортове

прост превключвател с един бутон с гнездо

На пазара на електрически стоки има няколко опции за блокове, където гнездото и превключвателят с един, два или три бутона са разположени в един корпус.Те се различават по цена, начин на монтаж (на закрито или на открито) и могат да бъдат оборудвани с допълнителни функции - осветление или всякакви защити (от деца, влага, прах).

 1. Вътрешно тяло, състоящо се от превключвател и гнездо без заземяване. Това е най-простият и евтин модел. Въпреки това, при съвременното оборудване с домакински уреди липсата на заземяване е недостатък.
 2. Вътрешно тяло с превключвател и заземен контакт. Бутонът за превключване може да има специална светлинна индикация, която ще ви помогне лесно да намерите превключващото устройство в тъмното.
 3. Външно тяло с превключвател с един бутон и гнездо, оборудвано със специален пластмасов капак и IP 54 защита (срещу попадане на прах и вода).

Точно същите модели могат да се използват с троен или двоен превключвател.

външно водоустойчиво устройство на превключвател-гнездо
външно водоустойчиво устройство на превключвател-гнездо

Според местоположението на превключвателя и гнездото, блоковете са разделени на хоризонтални (превключващите устройства са разположени един до друг) и вертикални (превключвателят е разположен отгоре на гнездото).

вертикален блок с осветен превключвател
вертикален блок с осветен превключвател

Външните тела се използват за монтаж с отворени електрически проводници, когато превключвателят и гнездото не са вдлъбнати в специален отвор, а са фиксирани с лента върху повърхността на стената. В този случай проводниците се полагат по стените, могат да се полагат в специални пластмасови кутии, да се водят в гофрирани тръби или просто да се закрепят открито по стените върху порцеланови изолатори.

Вътрешните блокове се използват за скрито окабеляване. Самото устройство се вкарва в кутия за гнезда, разположена в разклонителна кутия на стената, а проводниците се полагат в специални канали вътре в стените.

Когато избирате гнезда, комбинирани с превключватели, дайте предпочитание на модели, изработени от висококачествена пластмаса и заземени.

Ако в къщата има малки деца и с цел да им попречите сами да се запознаят с електричеството, изберете модели, при които в контакта има специални защитни завеси. Те затварят контактите и ако детето започне да напъва нещо метално в гнездото, най-малкото възможността да попадне под напрежение ще бъде изключена (завесите се отварят само когато едновременно се поставят два щифта на щепсела).

приспособление

Преди да свържете превключвателя с изход, нека поговорим малко за неговия дизайн.

разглобете превключвателя с контакта

Разгледайте примера на превключвател с два клавиша:

 1. В средата на гнездото има винт, с който е прикрепен предпазният защитен затвор за деца. Развийте този винт и извадете затвора.
 2. Извадете внимателно двата ключа за превключване.
 3. Горният пластмасов капак на общото тяло е фиксиран с два винта, развийте ги и отстранете капака.
 4. Сега можете ясно да видите, че устройството се състои от конвенционален гнездо и превключвател за два бутона, те са разположени в един случай.
 5. Превключвателят има входящ контакт, към който се побира фаза от захранващата мрежа, и два изходящи контакта, към които са свързани фазовите проводници на лампите.
 6. Гнездото се състои от гнездо, в което е поставен щепселът. Този гнездо е свързан към контактната част, където има два извода, фазовите и неутралните проводници от захранващата мрежа са свързани към тях.

Монтаж на външно тяло

външен водоустойчив превключвател с гнездо

Такъв блок има своите предимства и недостатъци. По-лесно е да инсталирате и подмените този дизайн, а също така можете бързо да откриете неизправности в работата на устройството по външния му вид - това са положителни аспекти. Единствените недостатъци са, че откритото окабеляване и външните тела не изглеждат толкова красиво в интериора. Ето защо, най-често такива устройства се използват в гаражи, бани, навеси и други помещения за бита.

 1. Винаги започвайте всяка работа, свързана с електричество, като обезвредявате помещенията, в които ще работите.Изключете напрежението и използвайте индикаторна отвертка, за да проверите дали няма напрежение.
 2. Разглобете кутията на уреда, като премахнете горния (или предния) капак.
 3. Задният капак с сърцевина трябва да бъде фиксиран към стената. Прикрепете го на мястото на бъдеща инсталация и маркирайте точките на закрепване с обикновен молив. Задайте блока засега, пробийте маркираните места, карайте в дюбелите. Сега можете да фиксирате блокното ядро ​​с самонарезни винтове.
 4. След това се извършва електрическата част (как да свържете модула към захранващата мрежа ще бъде разгледано по-долу), остава само да поставите горния капак и да го фиксирате с винтове.
Важно! Ако външното тяло е монтирано на дървена стена, инсталирайте уплътнение между тях. В случай на нагряване на контактите и по-нататъшно запалване на изолацията, паронитът ще предотврати спонтанно изгаряне на дървената стена.

Монтаж на вътрешно тяло

ключове и контакти

Корпусът на превключващото устройство, вграден в стената, не е толкова поразителен, не разваля общия външен вид, следователно методът на затворено окабеляване и вътрешното тяло се използва много по-често, особено в жилищни помещения.

 1. Работата по подобен начин започва с освобождаване на напрежението в стаята и проверка за нейното отсъствие.
 2. С помощта на електрическа бормашина със специална дюза в стената пробийте дупка за гнездото.
 3. Изберете специален пластмасов гнездо, което е едно парче за две места за монтаж. Закрепете го в отвора на стената с алабастър.
 4. Поставете сърцевината на устройството в контакта, направете всички необходими електрически връзки, след което кутията трябва да бъде сигурно фиксирана в контакта. Това става с помощта на раздалечените крака.
 5. Остава само да инсталирате най-горния пластмасов капак.

Как да инсталирате и свържете вътрешното устройство на комутатора, можете да видите в това видео:

Диаграма на връзката

Най-простата схема е да свържете превключвател с един бутон и гнездо в един блок.

схема на окабеляване на устройството за превключвател-контакт за баня и тоалетна
схема на окабеляване на устройството за превключвател-гнездо за баня и тоалетна

От съединителната кутия към инсталираното устройство се полага трижилен проводник.

Следното превключване се извършва в разклонителната кутия:

 • Неутралният проводник на захранващата мрежа е свързан с неутралните проводници, които отиват към изхода и към лампата.
 • Фазата от мрежата е свързана към фазовия проводник на гнездото.

Сега действията за превключване, които трябва да се извършат в самия блок:

 • Фаза и нула дойдоха от разклонителната кутия към гнездото, свържете ги съответно към необходимите контакти.
 • Освен това фазата от контакта е свързана с джъмпер към входящия контакт на превключвателя.
 • Друг проводник е прикрепен към изходящия контакт на превключвателя, той ще бъде свързан в разклонителната кутия с фазата на лампата.
Забележка! В случай, че гнездото е заземено, ще ви трябва проводник, състоящ се не от три, а от четири ядра.

Ако приставката има превключвател с два клавиша, тогава:

 • фазата от контакта е свързана с джъмпер към входящия контакт на превключвателя;
 • два фазови проводника са свързани към изходящите контакти на превключвателя, те отиват към разклонителната кутия, където са свързани към фазовите проводници, идващи от държачите на две осветителни устройства.

Останалата част от схемата за свързване на превключвател с два бутона с гнездо е подобна на описаната по-горе опция с един бутон, като единствената разлика е, че нулата на захранващата мрежа трябва да бъде свързана към нулеви проводници, идващи от разклонителната кутия към гнездото и към две лампи.

В това видео подробно са разгледани различни опции за схемата на свързване:

Няколко полезни съвета

 • Когато избирате модел на комбиниран изход с превключвател, дайте предпочитание на продукт с две шипове на краката. В стената такива блокове са фиксирани по-надеждно и здраво.
 • Ако има нужда от свързване на няколко домакински уреди едновременно, използвайте изходен блок.Най-често се използва в кухни, където постоянно работят хладилник, аспиратор, съдомиялна машина, електрическа кана и телевизор.
 • Когато купувате кутии за гнезда, изберете модели с оребрени стени вътре. Когато инсталирате превключващото устройство, разпръскващите крака ще се прилепват по-надеждно.

С всички недостатъци и предимства на такъв комбиниран блок, вече сте запознати. Знайте как да инсталирате и свържете такова превключващо устройство. Решете сами дали ви е необходим такъв модел изход с превключвател или не. Повтаряме още веднъж, за помощните помещения това е много удобна опция; за всекидневна е по-добре да използвате отделна опция.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?