Направи си сам скрит търсач (детектор)

Скрит търсач на окабеляване

Понякога проблемът с намирането на скрито окабеляване по време на обновяването на апартамента се превръща в истинска мъка. За да избегнете това, трябва да имате стенен детектор за окабеляване в домашната си кутия с инструменти. Такива устройства се предлагат в търговската мрежа, но ако обичате да създавате домашни устройства и не искате да харчите пари за закупуване на фабричен продукт, можете да сглобите апарат, който ще ви помогне, ако е необходимо, къде ще преминете стените на окабеляването самостоятелно. От този материал ще научите какво е скрит търсач на окабеляване, какви видове съществуват тези устройства и как можете да направите такъв детектор със собствените си ръце.

Разновидности на търсачки за окабеляване

Има четири типа на тези устройства, които се различават помежду си по своя принцип на работа. Всеки от тях открива скрито електрическо окабеляване в стената по различни физически параметри и те са наречени съответно:

 • Електростатичен. Работата им се основава на търсенето на електрическо поле, което се създава чрез напрежение. Този дизайн е най-простият и не е трудно да го направите у дома.
 • Електромагнитна. Такива устройства откриват магнитното поле, което се създава от потока на електроните в окабеляването.

Разнообразие от скрити търсачи на окабеляване

 • Индуктивни металотърсачи. Тези устройства сами създават електромагнитно поле и чрез настъпилите промени в него откриват метала на обеззаразените кабели.
 • Комбинирани фабрични уреди. Това са най-добрите, чувствителни и точни устройства, използвани за професионална работа, но цената им, в сравнение с други видове детектори за окабеляване, е най-високата.

Търсачът на окабеляването, скрит в стената, често е вграден в схемата на многофункционални устройства, предназначени за обслужване на електрически мрежи. Най-известният от тях е кълвачът. Това устройство комбинира няколко полезни устройства едновременно.

Разнообразие от устройства за намиране на скрито окабеляване и тестване на видео:

Как да намерите електрическо окабеляване в стените с помощта на индикатор за напрежение?

Най-лесният начин да определите къде работи скритото окабеляване е с подобрен индикатор за напрежение (звукова отвертка). Това устройство е със самостоятелно захранване, освен това то включва звукова аларма и средства за усилване на сигнала.

Ако имате такъв инструмент, тогава не е необходимо сами да правите индикатора за скрито окабеляване или да правите промени в схемата на устройството. С негова помощ не е трудно да се намери скрито електрическо окабеляване.

Индикаторна отвертка със звуков сигнал

Просто използвайте върха на тази отвертка, за да прокарате пръста си по стената. Инструментът ще реагира на електромагнитните импулси, излъчвани от електрическото окабеляване, и ще ви уведоми със звук, че се намира там, където присъстват.

Сглобяване на транзисторния проводник с полево действие

Най-лесният начин е да сглобите свой собствен скрит детектор за окабеляване, във веригата на който има полеви транзистор. Принципът на работа на този апарат се основава на регистрацията на електрическо поле.

За да сглобите такъв определящ фактор, не е нужно да сте професионалист, достатъчно е да имате минимални електрически познания.

Тази диаграма свързва следните елементи:

 • Транзистор с полев ефект (KP103, KP303).
 • Високоговорител с индикатор за съпротива 1.6-2.2 kΩ.Част от стационарен телефонен апарат ще свърши работа.
 • Батерия (1,5-9 V).
 • Switch.
 • Свързване на кабели.

Веригата се сглобява чрез запояване. Прост пластмасов контейнер с малък обем може да се използва като корпус за монтираното устройство.

Във видеото пример за сглобяване на домашно търсене на окабеляване:

Трябва да се има предвид, че транзисторът с полеви ефекти лесно се подлага на електростатично разпадане. Ето защо, когато го свързвате към веригата, не докосвайте клемите с пръсти.

Домашен търсач в пластмасов калъф

В допълнение, пинсетите и поялникът трябва да бъдат заземени.

Детектор с полеви транзистор: как да работите

Устройството работи по следния принцип. Електрическото поле, действащо на n-p прехода, води до промяна на дебелината на последното, в резултат на което се променя и неговата проводимост. Тъй като промяната в електрическото поле съвпада с мрежовата честота (50 Hz), от високоговорителя ще се чуе нарастващ звук, когато се приближава към окабеляването. За да не объркате изводите на полевия транзистор, е необходимо да проверите тяхното маркиране.

Желателно е тялото на транзистора да е метално, свързано към портата, което действа като контролен изход в тази схема. Частта на тялото ще действа като приемаща антена, която приема сигнала, излъчван от окабеляването.

Не е по-трудно да се събере търсач на окабеляване, скрит в стената по тази схема, от най-простата електрическа верига, която правят учениците в часовете по физика, така че подобна работа е малко вероятно да създаде трудности дори на неопитен майстор.

За визуално показване на процеса на определяне на проводниците, съществуващи в стената, свържете устройството за превключване паралелно с електрическата верига за източване на източник. Индикаторът трябва да включва баластен резистор. Номиналният елемент на съпротивлението може да варира от 1 до 10 kΩ.

Домашно намиране на окабеляване със звук и показател на показалеца

Тъй като транзисторът се затваря, което се случва, когато се приближи до окабеляването, ще се забележи увеличение на показанията на индикатора. Това ще означава, че в кабелите вътре в стената има напрежение и следователно електрическо поле.

Откриване на окабеляване в стената чрез електромагнитно излъчване

Друг вид домашно намиране на окабеляване е милиамперметър, свързан към индуктор с високо съпротивление. Последният може да бъде направен независимо в дъгообразна форма. Също така можете да използвате основната намотка на трансформатора, като го премахнете, част от магнитната верига.

Този метър не се нуждае от захранващ елемент - индукторът, включен в състава му, ще допринесе за появата на променлив ток, а милиамметърът ще покаже присъствието си.

Често пикап главата, отстранена от стар магнетофон, играе ролята на приемателна антена, която е свързана с помощта на екраниран проводник, за да се улесни търсенето. Честотата на звуковите вибрации в този случай също ще бъде 50 Hz, а интензитетът на шума, идващ от високоговорителя, ще бъде повлиян от големината на тока, преминаващ през проводниците, и разстоянието от търсача до окабеляването.

Пикап главата на филмовия плейър

Подобрени домашни квалификации

Висока селективност и чувствителност притежават устройства за търсене на окабеляване, сглобени на базата на биполярни транзистори, както и оперативни усилватели, които включват части от логически микросхеми.

За да произведете апарат съгласно тези схеми, трябва да разберете радиомодела поне на основно ниво, за да разберете как използваните елементи си взаимодействат помежду си.

Има два основни принципа, по които работят тези устройства:

 • Използвайки силата на магнитното поле, генерирано от окабеляването. В съответствие с него звуковият тон на сирената се променя, както и честотата на видимия сигнал. Приемният елемент на такова устройство е компонент от веригата за управление на честотата на еднократен (мултивибратор), генериращ електрически импулси.Този детектор може да бъде сглобен на базата на оперативен, логически чип или биполярни транзистори.
 • Укрепване на звуковия сигнал с едновременно отклонение на стрелката на показалеца. В този случай схемата се подобрява, основата на която е полеви транзистор или приемаща антена. Ролята на последното се играе от индуктор с добавяне на стъпки за увеличаване.

Опция за домашно търсене на мултицет за търсене

Въпреки че не е много трудно да се направи такъв квалификатор, работата му е изпълнена с определени недостатъци. Те включват, първо, тесният обхват на откриване на скрито окабеляване и второ, необходимостта от наличието на напрежение в кабелите.

Търсете мъртви проводници

За да намерите кабели в стени, които са дебели или се състоят от много плътен материал (например стоманобетон), ако е невъзможно да се приложи напрежение към тях, трябва да използвате точен детектор, който функционира като металотърсач.

Такива устройства имат сложен дизайн и да направите добър търсач е възможно само ако сте професионално запознати с радиотехниката, а също така имате измервателно оборудване и всички елементи, необходими за сглобяване на схема. Освен това подобна работа не е оправдана от икономическа гледна точка. Ако нямате подходящ опит и елементарна база, по-добре е да купите някои от популярните и доказани устройства в магазина, например, BOSCH или "кълвач".

Намерете скрити проводници с Android

Знаете ли, че ако имате таблетен компютър или поне смартфон с Android, тогава можете да откриете окабеляване в стената с него? За да направите това, трябва да имате инсталиран на устройството подходящ софтуер, който може да бъде изтеглен от приложението GooglePlay.

Намиране на скрито окабеляване с устройство за смартфони Walabot направи сам

Тези устройства са оборудвани с вграден модул, който функционира като навигационен компас. Инсталирането на желаната програма ви позволява да я използвате като металотърсач. Разбира се, ако търсите съкровище, заровено в земята, Android ще бъде безполезен, но с негова помощ е напълно възможно да намерите кабели, скрити в стената, ако те не са твърде дълбоки в дебелината му.

Принципът на работа на устройството на видео:

Няма смисъл да използвате устройство с Android за търсене на проводници в дебели стени, както и в стоманобетонни панели. В този случай не можете да направите без професионален металдетектор.

заключение

Вече знаете какво е детектор за окабеляване, какви видове са тези устройства и как работят, както и как да направите сам детектор за окабеляване, скрит в стената. Ако се интересувате от радиотехниката и обичате сами да сглобявате електрически вериги, със сигурност ще ви заинтригува възможността да направите такова интересно устройство. Ако сглобяването на електрически вериги не е ваше хоби, тогава можете да закупите такъв детектор в специализиран магазин.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?