Сонди (проводници) за мултицет - как да изберете или да го направите сами

Сонди за мултицет

Сондите са неразделна част от всички мултиметри, която се доставя с измервателното устройство, независимо от неговия модел. Добрите стили са изпълнили целта си през годините. Но също така се случва, че няколко дни след закупуването на мултицет, един или дори двата контакта се провалят поради скъсване на проводник, счупване на върха или напукване на изолацията. За да се предпазите от подобна неприятност, трябва да закупите висококачествени и надеждни мултицетни сонди, с добри проводници и здрави съвети. Много хора обикновено предпочитат да ги правят сами. В тази статия ще говорим за сортовете и особеностите на тези елементи, а също така ще разберем как да направите домашно направени сонди за мултицет.

Универсални стили

Тези продукти са най-прости и евтини. Повечето евтини мултицетни модели са оборудвани с тях. Кабелите на тези елементи са с PVC изолация, а щепселите и втулките са от пластмаса. Към стоманения електрод е прикрепен тънък проводник от вътрешната страна на държача. Тези съвети могат лесно да излязат, ако не се работи внимателно. Ясно е, че тук не е необходимо да се говори за дълготрайност и висока надеждност.

Стандартни мултицетни сонди

Различните модели универсални контакти имат различна дължина на централния електрод на щепсела и стърчащата част на тялото му. Те се различават и по дълбочината на монтаж на щепсела.

Маркови продукти

Мултиметърът се предлага с разнообразни материали. Висококачествените и надеждни контакти могат да бъдат разграничени по следните характеристики:

 • Тестовите проводници на мултицета са изработени от високо гъвкав материал.
 • Входът за държача е гъвкав и стегнат. Вената в него се държи здраво и не се поддава на случайни шутове.
 • Повърхността на продукта близо до основата на държача не се подхлъзва и е удобно държана с пръсти по време на измервания. Най-добрият вариант е държач с гумирана повърхност.

Видеото показва пример за такива продукти:

Всички тези свойства са притежавани от силиконови сонди. Тези параметри са отговорни за високата популярност на такива продукти.

Често записите на държачите са направени от пластмаса, но в този случай те трябва да имат специални вдлъбнатини, в противен случай елементът няма да има необходимата гъвкавост. Почти всички маркови модели щепселите и електродите са оборудвани с капачки, които предпазват елементите от замърсяване и минимизират възможността от наранявания при пробиване.

Подобрен дизайн на мултиметрова сонда

Тези продукти са проектирани въз основа на опита на използването на по-ранни модели, следователно, те са внимателни и лесни за използване. Проводникът на такива контакти има достатъчно висока якост и гъвкавост, устойчив е на случайни удари и не се напуква при огъване.

SMD монтажни сонди

Когато работите със SMD елементи, периодично се изисква да се правят измервания, които могат да се справят само с помощта на тънки сонди, свързани към тестера. Тези продукти са оборудвани с остри месингови или неръждаеми стоманени накрайници. Те задължително са защитени с капачки, които намаляват до минимум риска от счупване на електрод или случайно нараняване на капитана.

За специалистите по инсталиране на SMD такива елементи са най-удобните за работа. С остри сонди можете не само да пробиете изолацията на жицата, но и да изстържете маската за спойка от желаната зона на повърхността на дъската с допълнителни дейности по измерване.Въпреки че дебелината на тази игла е доста малка, клетката може лесно да издържи 600 V за дълго време.

За измерване на работата по време на инсталирането на SMD компоненти са предвидени и клещи за мултицета. Те ви позволяват да измервате желаните параметри на частта както на работния плот, така и директно на дъската.

SMD пинсети за монтаж

По време на измерването компонентът се захваща с щипки, което гарантира добър контакт. Тези продукти имат достатъчно къс кабел, но дълъг не е необходим за работа със SMD.

Ако процесът на измерване изисква максимална грижа, за да се предотврати докосването на електрода към други части, тогава е най-добре да използвате сонди с отвори в краищата.

С тяхна помощ можете да правите измервания както на печатни платки, така и по време на електрическа работа, без да се страхувате случайно да провокирате късо съединение.

Съвети за крокодили

Тази версия на бакшиш се предлага и на съвременния пазар и е с голямо търсене. В някои случаи се оказва предпочитано пред острите електроди. Размерът на "крокодила" може да бъде различен, но във всеки случай той трябва да има надеждна обвивка, изработена от диелектричен материал.

Под формата на "крокодили" могат да бъдат направени свързващи накрайници, идващи като допълнителен елемент за стандартна сонда. Често комплектът за мултицет включва съвети под формата на "крокодили", които могат да бъдат откачени или закрепени, ако е необходимо.

Крокодилски клипове

Също така е необходимо да се споменат комплектите, които включват няколко различни съвета. Пристъпвайки към работа, майсторът сам избира правилния и го завинтва като накрайник. Тази възможност позволява в някои случаи значително да улесни процеса на измерване. Така например, крокодил може да бъде свързан на свой ред към различни части от тестваната електрическа верига, докато другият връх е прикрепен към земята като клема.

Професионалистите на водещите компоненти предпочитат ушите под формата на клипове и куки. С помощта на такива елементи е удобно да се извършват измервателни работи върху печатни платки, както и да се държи на място по време на измерванията на крайните компоненти. Тези съвети, както и игли и крокодили, могат да бъдат доставени.

Как да направите домашно направени сонди?

Както казахме по-горе, много хора предпочитат да не купуват нови, когато фабричните сонди се разпадат, а да ги направят сами. Помислете за два популярни варианта за приготвяне на домашни продукти.

Стандартни DIY сонди

За да ги направите, ще са ви необходими сгъваеми писалки (без пръчки) и накрайници за дартс с точилка.

Домашни мултицетни сонди

Процедурата е следната:

 • Разглобете писалките и опитайте на накрайници за стрелички.
 • След като изберете правилните по размер компоненти, вмъкнете връхчетата на дроселите в дръжките вместо пръчките, като предварително ги нагрейте с газова факла.
 • Поставете парче спойка вътре в дръжката, като предварително я навлажнете с спояваща киселина и загрейте.
 • Спуснете кабела там.
 • Изчакайте спойка да се охлади и фиксирайте елементите на сондата.

Върхът на стрелата може да бъде залепен за допълнителна фиксация.

Ясно цялото устройство на видео:

Тънка домашна изолационна пробивна сонда

Сега нека разберем как можете да направите тънки сонди за мултицет със собствените си ръце. За да направите това, се нуждаем от моливи за събиране, използвайки сменяеми кабели и игли за шиене, които са подходящи по дебелина.

Производството на тънки сонди е, както следва:

 • Припойвайте кабелите към щифтовете.
 • Вкарайте иглите във вътрешността на моливите, докато не попаднат в центъра на колелото. Така че при натискане да не влизат вътре, те трябва да бъдат залепени в колектора.
 • Припойвайте щепселите към кабелите.

Пробиване на пробивни проби от домашна тел

Препоръчително е да се опъне цветна термоустойчивост върху получените продукти. Внимавайте, когато работите със сешоар, тъй като потокът от горещ въздух може да деформира пластмасата.

Капачките за писалки и моливи могат да се използват като защитни елементи.

Във видеото пример за направа на иглени сонди за проверка на малки части:

заключение

От тази статия научихте за какво са предназначени тестовите сонди, какви видове са тези продукти и какви са характеристиките на тяхната употреба. Е, тези, които обичат самостоятелно да сглобяват електрически устройства и продукти, със сигурност ще се интересуват от информация за това как да направят сонди за мултицет със собствените си ръце.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?