Как да прехвърлите изход със собствените си ръце в апартамент - подробни инструкции

 

монтаж на гнездо

Изборът на най-добрия начин за преместване на контакта на друго място зависи от това колко мощност се предполага, че устройството е свързано. Ако това е само телевизор, тогава можете да използвате обикновен удължител на проводника и ако трябва да свържете гнездо за електрическа печка с висока мощност, фурна или климатик, ще трябва да издърпате жицата от разпределителното табло.

Отворено и затворено окабеляване

затворено окабеляване

Разликите между методите на инсталиране могат да се видят с просто око - отвореното окабеляване протича по повърхността на стената, а за затворено е необходимо да каналите канали, за да бъде положен кабелът. В преобладаващото мнозинство от случаите се използва вторият метод на монтаж - дори на етапа на планиране на апартамент или къща, местата на изводите са отбелязани на плана и каналите се изрязват през стените под тях, които след това се запечатват с циментови разтвори.

Отвореното окабеляване се използва само ако дизайнът на помещението е направен в ретро стил, ако къщата е изработена от дърво или в някои изключителни случаи, когато е необходимо да се направи, без да се разчупи стената.

В повечето случаи, ако има нужда от преместване на изход с тел, скрит в стената, не би трябвало да има специални проблеми - разбира се, ще трябва да бъдат изрязани допълнителни канали, но това обикновено е решим. Може да възникне и друг проблем - как да преместите изхода на стената, окабелен с гипсокартон. Ако трябва да се премести един или два метра в равнината на самата стена, тогава това е доста трудоемка, но разрешима задача и когато е необходимо да инсталирате електрически контакт, след това или премахнете гипсокартона или монтирайте окабеляването по открит начин.

Като алтернатива не можете да премахнете целия лист от гипсокартон, но изрежете парче на правилното място и след приключване на необходимата работа и го поставете обратно.

Необходими инструменти и как да заменим липсващите

Добрият инструмент ускорява работата на моменти. Ако желаете, можете да направите с наличните инструменти, но тук трябва да видите дали загубата на време струва спестените пари, за които бихте могли да наемете необходимия инструмент.

пробивен отвор за гнездо

 • Стенни преследвачи. Спомага за бързото изработване на строб - работи в тандем със строителна прахосмукачка и не оставя прах. Вашият собствен преобразувател на стени е рядкост, така че може да бъде заменен с шлайф с бетонен диск или с бормашина, но от тях ще има много прах.
 • Мощна бормашина с прикачен файл за пробиване на дупка за промивка. Може да се замени с бетон за свредло - пробийте дупки по обиколката и избийте останките от бетон отвътре. Необходим е и в чифт с резачка за канали, ако жлебът върви по две стени - за завършване на 10-15 см, който резачката за жлеб няма да улови близо до ъгъла.

В особено тежки случаи (без електричество) ще бъде възможно да се направи бразда в стената по старомоден начин - с длето и чук, но колко време ще отнеме, е трудно да се каже.

 • Тел клипове - помогне да се направи добра връзка. Ако е необходимо, можете да направите без тях - можете просто да усучете проводниците с високо качество и да ги стиснете с клещи.

Останалото е необходимо във всеки случай: гнездо, гнездо, жица, клещи, нож, електрическа лента, гипс или цимент за монтиране на гнездото и покриване на строб.

Начини за свързване на проводници

Добре свързаното окабеляване отговаря на две условия - точката на свързване преминава електрически ток безпрепятствено и контактът не отслабва с времето.Тъй като проводниците на жицата са кръгли в напречно сечение, това означава, че контактът между тях се случва в малка област. За да се осигури добра проводимост, проводниците трябва да бъдат притиснати един към друг за достатъчна дължина. Ако проводниците са закрепени в правоъгълни крепежни елементи, тогава за да увеличите контактната площ, те трябва да бъдат леко изравнени с клещи.

различни начини за свързване на проводници

 • Например, ако по време на усукване се свързват проводници с напречно сечение 2,5 mm², тогава контактната площ не трябва да бъде по-малка, така че да не се образува „тясно място“. За да получите "по око" необходимата площ, жицата се отстранява до дължина 10 пъти по-голяма от диаметъра на напречното сечение - в този случай тя е 25 мм.
 • Възможно е да се намали дължината на оголения край на жицата чрез кримпване на сърцевините с помощта на специални ферули. Това деформира проводниците, увеличавайки зоната на контакт и здраво ги стиска. Единственият недостатък на този метод е, че ако трябва да добавите повече жици към усукването, тогава кримпът ще трябва да бъде ухапан и вените ще станат по-къси.
 • Болтова връзка - за нея се вземат специални съединители или обикновен болт с шайби, между които се затягат жичните сърцевини. Този метод е единственият подходящ за свързване на проводници, изработени от различни метали - мед и алуминий (една от шайбите трябва да е между мед и алуминий). Те имат различни химични активности и ако са свързани директно, след време контактът ще се окисли.
 • Запояването се счита за един от най-надеждните методи, но на практика се използва рядко. Най-често се използва ластиране на жици, така че те да не се раздуват и да не се окисляват в контактите на мощни устройства.
 • Заваряване - за разлика от запояване, при което се обработва цялата отворена повърхност на проводниците, само краищата на проводниците са заварени. Надежден метод за свързване, но недостатъкът е същият като този на кримпване - ако преработите веригата, тогава мястото за заваряване трябва да бъде ухапано.

Последните два метода не винаги са подходящи за алуминиеви проводници - това е много активен метал и при контакт с въздух, върху повърхността му моментално се образува оксиден филм. За да спойкате или заварявате алуминий, се нуждаете от специално оборудване.

Общи методи за преместване на търговски обекти

За да изберете правилния начин за правилно преместване на контакта, трябва да имате поне основни познания по електротехника - не винаги методът, който се използва в една стая, може да се покаже добре в друга. Всичко се опира на силата на устройствата, които ще бъдат включени в нова точка.

Съкращаване на жицата

Най-лесният начин - например тел се спуска от тавана в стената, докато изходът е разположен на 20 см от пода, а новото място ще бъде 50 см.

Процедурата е следната:

 1. Демонтаж на гнездото и гнездото.
 2. Премахване на жицата от жлеба до желаната височина.
 3. Пробиване на дупка за ново гнездо.
 4. Поставяне на проводници в кутия за гнездо и инсталирането му.
 5. Запечатване на стария отвор за гнездото и строб.
 6. Монтаж на контакта.

Разместване на гнездото - удължаване на проводника

Ако се планира пренареждане в стаята и няма изход на новото място за телевизор или ютия, тогава проводникът от старото може просто да бъде удължен. Ако жицата е в стената, тогава ще трябва да направите строб от стария изход към новия.

Всичко се прави в този ред:

 1. Старото гнездо и гнездото се премахват.
 2. Пробива се дупка за нова кутия за гнездо и към нея се изрязва строб.
 3. На мястото на новия изход се монтира гнездо, а на стария - кутия за обрати.
 4. Проводникът се удължава и полага към нов изход.
 5. Жлебовете са затворени и гнездото е инсталирано.

В някои случаи дупката за стария изход е напълно покрита с цимент или мазилка. Не се препоръчва да се прави това, защото най-често именно местата на телените връзки се влошават в електрическата верига. По-добре е да направите допълнителна кутия и да я отворите, ако е необходимо, отколкото да счупите стената.

Daisy верижна връзка

Ако е направено пренареждане, това не означава, че след време друго няма да бъде направено, а след това трето и така нататък ... инсталирайте друга на ново място.

свързване на гнезда с контур

Този метод за увеличаване на броя на търговските обекти се използва доста често, а новите точки се правят чрез отворено и затворено окабеляване. Трябва да се помни, че не се препоръчва да свързвате мощни устройства към тях - колкото повече обрати от измервателния уред към устройството, толкова по-голяма е вероятността от повреда на някое от тях.

Има няколко нюанса:

 • Най-често проводниците се захващат през клемите на гнездото. Можете да ги усуквате отделно, но това е просто загуба на пространство и време.
 • Проводникът за новия изход трябва да бъде избран със същото напречно сечение, както за стария.
 • Винаги пускайте проводниците под прав ъгъл. Пробиването на диагонален строб е забранено от правилата на PUE. Освен това, ако в бъдеще е необходимо да се пробие дупка в стената, тогава е много по-лесно да си представите къде може да премине жицата.

Полагане на нова линия

прехвърляне на изхода с полагане на нова линия от разклонителната кутия

Извършва се по два начина - гнездото се полага от разклонителната кутия, която вече е в стаята, или се прави напълно нова линия директно от глюкомера. Първият метод се използва, когато е необходимо да се актуализира проводникът - например, ако старият е бил изложен на многократно прегряване, което се доказва от втвърдена и разпадаща се изолация. Под мощно устройство се полага нова линия - когато се премества гнездо за електрическа печка, бойлер или климатик.

Всичко се прави на няколко стъпки:

 1. Липсващите канали са направени от разклонителната кутия или електрическия панел на електромера до новия изход. Ако е възможно, можете да използвате стари бразди, но ще трябва да избиете замазка от тях.
 2. В щита е инсталиран прекъсвач в случай на късо съединение.
 3. Телта се полага в улук и се фиксира - покрива се с мазилка или цимент.
 4. Гнездото е инсталирано и гнездото е свързано. Ако е свързано мощно устройство, тогава се препоръчва да закачате проводниците.

Старият контакт може да се остави на мястото му или можете да изключите и да отрежете проводниците от разклонителната кутия, да разглобите кутиите на гнездата и да покриете всичко с мазилка. Няма особена разлика между прехвърлянето на мощни изводи в кухнята, към които може да се свърже трифазна линия, и обикновените домакински такива за 220 волта. Всички операции се извършват по един и същи начин, само трябва да свържете повече проводници.

Нюанси при прехвърляне на търговски обекти

Когато извършвате електрически работи, винаги трябва да обръщате специално внимание на качеството на контактите, тъй като всеки от тях е потенциално „тясно място“ за протичане на електрически ток.

 • Преместването на изходите се извършва на обезвъздушено окабеляване - за електроинструментите е по-добре да направите временен вход с отделен прекъсвач. За гаранция си струва допълнително да проверите обезвъздушеното окабеляване с помощта на сонда.
 • Преди да преместите желания контакт на друго място, трябва да разберете местоположението на старото окабеляване, за да не повредите старото окабеляване при чипиране на стените.
 • В панелните къщи е забранено нарязването на носещи стени. На практика малко хора слушат това, но поне един трябва да се увери, че приспособлението за стена не повреди армировката вътре в плочата. Ако искате да направите всичко правилно, тогава окабеляването трябва да бъде скрито под замазка, мазилка или стена от гипсокартон.
 • Когато поставяте проводници в разклонителни кутии, трябва да помните за марж на сглобяване от 10-15 см. Ако не го направите, тогава с течение на времето ще трябва да се изгради или смени дори добър проводник и това отново се събира в стените.
 • Директният контакт на алуминиеви и медни проводници е забранен.

При спазване на тези прости правила, всеки човек, който има умения да работи с инструменти и минимални познания по електротехника, може да премести контакта в апартамента със собствените си ръце.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?