Кабелни канали за окабеляване - какви са те и къде се използват

Кабелни канали за електрическо окабеляване

Използването на електрически проводници от отворен тип не е рядкост, особено в дървени сгради. Основното му предимство е лесният достъп до кабели. В същото време проводниците, разположени наглед, не само нарушават хармонията на интериора, но и създават риск от токов удар или пожар. Можете да избегнете тази опасност, като поставите окабеляването вътре в специални устройства - така наречените кабелни канали. В тази статия ще анализираме какви са кабелните канали за електрическо окабеляване, какви материали се използват за тяхното производство и как протича процесът на инсталиране на тези конструкции.

Предназначение и видове кабелни канали

Основната функция на тези устройства трябва да се нарече защита на проводниците, разположени вътре в тях, от механични повреди. Условно кабелните канали са разделени на два вида:

 • Tough. Тези кутии могат да бъдат отворени, оборудвани с лесно свалящ се капак или направени под формата на первази.
 • Гъвкава. Такива конструкции могат да бъдат направени под формата на секции, тръби или вериги.

Материалът, използван за производството на кабелни канали, трябва да отговаря на две основни изисквания: да е силно издръжлив и да не е запалим.

Гъвкави кабелни канали

Има и допълнителен критерий - способността за електрическа изолация, но не се отнася за задължителната, тъй като често тези защитни конструкции са алуминиеви или изработени от поцинковано желязо.

Най-популярните кабелни канали са направени от PVC, за да се увеличи силата на продуктите, смесени с втвърдители.

Правила за избор и пример за редактиране на видео:

Сега ще разгледаме по-подробно характеристиките на различните видове и ще разберем характеристиките на тяхното устройство и приложение.

Твърди кабелни канали

За производството на твърди конструкции се използва метал или пластмаса (поливинилхлорид). Кутията може да не е снабдена с капак, в този случай има стени и дъно за монтаж. Друг вариант са слепи конструкции с капаци, които нямат дупки. Освен това има комбинирани кабелни канали, които нямат дупки и не са оборудвани с капаци.

Предимството на перфорираните кутии се крие в подобрената им вентилация, а оттам и в по-високата електрическа проводимост на поставения в тях проводник.

Когато избирате един или друг тип, трябва да вземете предвид мястото на инсталиране на устройствата. Например окабеляването, което се полага в рамкова къща, може да бъде поставено в метален кабелен канал, използван за отворени линии.

Метални кабелни канали

Такива устройства могат лесно да бъдат инсталирани в тавани и прегради, както и в повдигнати подове поради лекотата на закрепване. Кутията е фиксирана към носещата конструкция с самонарезни винтове, електрически проводници са поставени вътре в нея и те са фиксирани към кутията с пластмасови скоби.

Затворените кабелни канали за електрическо окабеляване най-често се монтират на стени или се монтират на тавана. Те са фиксирани с самонарезни винтове, завинтени в монтажните отвори.

Предлаганите на съвременния пазар кабелни канали имат най-различни цветове, така че можете да изберете продуктите, тонът на които е най-подходящ за конкретен интериор. Цената на кутиите не зависи от цвета им.Но тела, декорирани с модел, приложен по метода на фотопечат, се считат за дизайнерски продукти и имат по-висока цена.

Кабелният канал се предлага в различни размери, тези продукти са стандартни или широки. Последните се използват в работи, свързани с многожична инсталация. За да изолирате всеки от контурите от съседните, широките кабелни канали са разделени от дялове.

Кабелни канали с вертикални и хоризонтални прегради

Характеристики на твърдите канали

Най-елегантните са алуминиеви кабелни канали. Уредите, произведени в Италия и Германия, са особено търсени. Те са изпълнени с покритие, имитиращо дърво или друг материал от външната страна.

Размерите на страните на продуктите са различни - от 70x100 mm до 600x1000 mm. Обхватът на първия е за алармено окабеляване в жилищни или бизнес помещения, а последният е предназначен да защитава дебели кабели. Ширината на стените също може да се колебае между 0,7 и 2,4 мм.

Комплектът за доставка на кабелни канали включва допълнителни елементи (завои, ъгли, кръстове и др.), Които позволяват да се даде на конструкцията монолитен вид по време на инсталирането.

Гъвкави защитни канали

Появата на гъвкави защитни канали беше продиктувана от необходимостта от провеждане на окабеляване по стените на конструкции с архитектурни нередности. Ако при тези условия се използват твърди канали, те точно ще повторят равнинните разлики, което ще съсипе външния вид. Ако в тухлени или бетонни сгради стените могат да бъдат повече или по-малко подравнени, тогава в дървени сгради традиционното подравняване не е приложимо. В този случай гъвкавите кабелни канали ще бъдат отлично решение.

Разнообразие от гъвкави кабелни канали

Има следните видове гъвкави канали за защита:

 • Tubular. По правило те се използват при преминаване към равнината на вратата.
 • Каучук.
 • Гъвкави вериги (наречени пътни връзки).
 • Изработена от мека пластмаса чрез формоване.

Тъй като производството на гъвкави кабелни канали е доста сложно и трудоемко, те имат по-висока цена в сравнение с твърдите.

Трасетата се използват широко в строителството на частни къщи за свързване на малки домакински машини, както и във фабрики и фабрики с цел свързване на работещо оборудване. Ширината на тези устройства може да бъде от 20 до 234 мм.

Гумените кабелни канали, като тези, изработени от мека пластмаса, поради голямата си дебелина на стената, осигуряват надеждна защита на електрическите проводници от различни повреди. Те са много подходящи за помещения с висока влажност (с изключение на парна стая в парна баня или сауна).

Тръбните канали са направени от метална лента, усукана в спирала. Основното му предимство е способността да се огъва в различни посоки, без да навреди на конструкцията. Вътре в устройството се полага гъвкава жица. Обикновено тези канали се използват за свързване на електрически брави на врати.

Окабеляване в тръбни кабелни канали

Материали, използвани при производството на кабелни канали

За производството на тези продукти се използват:

 • Алуминий.
 • Стомана с цинково покритие.
 • Пластмасов.

Пластмасовите тела обикновено се монтират както на стени, така и под тавани. Металните кабелни канали могат да бъдат монтирани на пода, тъй като са устойчиви на големи натоварвания.

Видове кабелни канали във видеото:

Поцинкована стомана

За производството на защитни устройства от този материал се използва целообразен валцован профил, покрит с цинк и боядисан с полимери.

Тези канали са имунизирани срещу огън. Те се използват за инсталиране на противопожарни системи, както и механизми за предупреждение и видеонаблюдение.

Предимствата на металните кабелни канали включват:

 • Висока степен на защита на електрическия кабел от външни механични фактори и електромагнитни вълни.
 • Лесно инсталиране.
 • Пожарна безопасност.
 • Наличието на лесно свалящ се щракващ капак.
 • Изпълнение в различни цветове.

Метална екранираща кутия често се използва в офис сгради за кабели с малък габарит, тъй като успешно замества пластмасовите тела.

Поцинкована стоманена тръба

Анодиран алуминий

Алуминиевите кабелни канали най-често се използват в складове, както и в промишлени предприятия при инсталиране на отворени линии. В по-редки случаи те намират място в интериора на високотехнологичния дом.

Основните предимства на този материал включват:

 • Устойчивост на електромагнитни импулси.
 • Имунитет към слънчевата ултравиолетова светлина.
 • Висока устойчивост на удар.
 • Устойчив на температурни крайности.
 • Пожарна безопасност.

Слабата точка на този дизайн е сложността на инсталацията. Дюбелите се използват за фиксиране на канала и капака, поради което не можете да направите без специален инструмент по време на инсталирането.

Кабелен канал анодизиран алуминиев перваз

Огнеупорна пластмаса

Конструкциите, направени от този материал, са най-широко разпространени. Кабелите се полагат вътре в затворен защитен канал, който може да има различни напречни сечения - кръгли, правоъгълни или триъгълни, както и плоски.

Осветителните тела са изработени в различни цветове и могат да бъдат от всякакъв размер.

Предимствата на пластмасовите конструкции включват:

 • Устойчив на корозия.
 • Прост механизъм за закрепване.
 • Възможността бързо да отрежете парче от кутията до желаната дължина.
 • Устойчив на температурни крайности.
 • Малко тегло.

Тела, изработени от пластмаса, са оборудвани с капак, който може лесно да се монтира и сваля без използване на инструменти.

Пластмасови кабелни канали

Характеристики на инсталирането на кабелни канали

Сега нека разберем някои от нюансите на инсталирането на защитни кутии за електрическо окабеляване - трябва да ги знаете, за да избегнете грешки по време на инсталацията:

 • Твърдите конструкции трябва да се монтират само на равни повърхности.
 • Инсталацията трябва да започне от електрически елемент или осветително тяло. Воденето на канала от разклонителната кутия е грешка.
 • Когато съединявате секциите помежду си, е необходимо да оставите празнина между тях, за да компенсирате евентуалното топлинно разширение, ако е необходимо. Това разстояние трябва да бъде 1,5-2 мм.
 • Монтирането на кутии върху неравномерни стени трябва да се извършва без напрежение, така че конструкцията леко да провисва.
 • Закрепването на канала към преградите от гипсокартон трябва да се извърши с малки самонарезни винтове с плоска глава и дължина 1,5 cm.
 • Разстоянието между монтажните отвори трябва да бъде между 30 cm и 50 cm.
 • За рязане на алуминиеви и стоманени канали може да се използва метална ножовка. Пластмасовите и гумените кутии се нарязват с остър нож.

Визуално относно редактирането на видео:

Монтирането на защитни кабелни канали не е сложна процедура. Направете го сами или потърсете помощ от професионален електротехник - всеки решава сам.

Подробности за кабелните канали, необходими за инсталиране

заключение

В този материал разбрахме за какво са предпазни кутии за електрическо окабеляване, а също така разгледахме различни видове съществуващи кабелни канали и материалите, от които са направени. Надяваме се, че получените знания ще ви помогнат да изберете защитни устройства за електрическото окабеляване на вашия дом и, ако е необходимо, да ги инсталирате без помощ.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?