Как да проверите крушка с мултицет

измервайте съпротивлението на лампата с нажежаема жичка

Електрическите лампи са неразделна част от модерен дом. Както конвенционалните, така и LED крушките могат да се провалят и така се случва, че не се вижда повреда с просто око - например волфрамовата нишка е непокътната, но светлината все още не свети. Проверката му в друго осветително тяло може да не даде резултати поради нестандартния размер на резбовата част, в този случай ще е необходима индикаторна отвертка или, за по-точна проверка, тестер за проверка. Това устройство ви позволява да проверите и мощността на LED лампите. Как да проверите лампа с мултицет ще бъде разгледано в тази статия.

тестер на лампата

 

При закупуване на крушка със сигурност всички видяха, че продавачът, преди да я даде на купувача, проверява продукта с тестер, за да провери неговата работоспособност. Устройството има конектори за диагностика на различни видове електрически крушки. Проверката на продукта с мултицет ви позволява да разберете дали целостта на проводниците в лампата е нарушена или не. Ако е в добро състояние, ще звучи звуков сигнал.

Процедурата за проверка на електрически лампи с мултицет

мултиметри

Съвременният пазар предлага два вида електрически тестери: указател и електронен. Първите са малко по-евтини, но техните цифрови колеги ги надминават по всички останали параметри - удобство, надеждност и точност на измерване. Малкият размер на електронния мултицет ви позволява да го носите в джоба си. Такова устройство не се страхува от удари, няма да му навреди и падане от незначителна височина, което може да деактивира аналоговия превключвател. Всеки лицензиран тестер има електронна защита, което ще го спести от повреди, ако тестовият режим е избран неправилно.

звънене

непрекъснатост на нажежаема жичка на флуоресцентна лампа

Когато е включен в режим набиране, устройството ви позволява да установите дали електрическата връзка не е прекъсната. На таблото има специален символ, който обозначава този режим.

За да проверите работата на електрическата крушка, трябва да:

  • Превключете мултицета на режим на набиране.
  • Приложете една от сондата към централния контакт, а след това с втория докоснете страничния контакт.

Този тест е подходящ за крушки, оборудвани с резбована основа. Ако продуктът е в добро състояние, ще се чуе сигнал и на LCD дисплея на тестера ще се покаже цифра от 3 до 200 ома.

Всеки път, преди да започнете измерванията, трябва да се уверите, че целостта на измервателната верига на мултицета не е нарушена. За целта прикрепете една сонда към другата за 1-2 секунди.

Как да наберете електрическа крушка, вижте това видео:

Този метод не е подходящ за LED продукти, както и за CFL, които съдържат електронна схема. Тестерът може да се използва само за проверка на състоянието на стъклената спирала на компактна флуоресцентна лампа. За тази цел спиралата трябва да бъде отделена от основата и да звъни на водещите проводници, които са свързани към електронната баластна дъска.

Измерване на съпротивлението

мощност на лампата с мултицет

Мултиметърът ви позволява да проверите не само здравето на крушката, но и да определите стойността на нейната устойчивост. Това може да е необходимо, ако фабричната маркировка върху крушката на продукта е изтрита и е невъзможно да се прочете каква е мощността на крушката. Можете да разберете с тестер.

Когато проверявате електрическата крушка в режим на измерване на съпротивлението, действайте както следва:

  • Завъртете превключвателя на измервателния уред в положение, където границата е 200 ома.
  • Докоснете сондите за тестер до контактите на продукта, сякаш набирате.

Дисплеят ще покаже индикатора за съпротивление, но не трябва да има звуков сигнал. Числото "1" на LCD дисплея показва, че вътре в електрическата крушка има отворена верига.

Друг начин за определяне на мощността на лампата с помощта на мултицет е показан в това видео:

След като прочетете този материал, научихте как правилно да проверите лампата с мултицет. Остава да добавим, че електрическият тестер е полезен не само за решаване на този проблем. В домакинството това изобщо не е излишно нещо и ако все още нямате такова устройство, съветваме ви да го закупите определено.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?