Подмяна на електрическо окабеляване в панелна къща: тънкости, правила и препоръки

Подмяна на електрическо окабеляване в панелна къща

Във всяка къща, построена по съветско време, рано или късно ще трябва да се направят основни ремонти, включително домашната електрическа мрежа. Първо, старата мрежа вече не може да се справи със съвременните товари. Второ, тя е направена с алуминиеви проводници, които сега са широко променени на медни проводници. Подмяната на окабеляването в панелна къща представлява определени трудности. Не е толкова лесно да преместите контакта или да превключите на всяко удобно за вас място. Независимо от това, тези трудности са от чисто физическо естество, що се отнася до електрическата част, тя не се различава от окабеляването в обикновените къщи. Така че е напълно възможно да направите без професионален електротехник, като направите сами ремонт на окабеляването.

Какво е панелна къща?

Панелните къщи са построени още в съветско време. Те бяха един вид икономичен вариант, тъй като съчетаваха скоростта на строителството и ниската цена на строителните материали. Конструкцията на панела е изградена от стоманобетонни плочи, които са направени в специални фабрики чрез изливане на бетон в метална армировка. Тези плочи (или панели) бяха от два вида - за подове или тавани и за стени.

Тавани и странични плочи

Структурата на панела е близка до къща от карти, всяка стена в нея е носеща. Тук не може да има въпрос за преустройство, просто докоснете едната стена, цялата къща ще се оформи. В наши дни такива сгради рядко се издигат и хората не искат особено да купуват жилища в панелни къщи. Все пак тухлените сгради се считат за по-удобни за живеене. Те задържат топлината по-добре, имат повишена шумоизолация и, разбира се, е много по-лесно да се извършват ремонтни дейности и преустройство в тях. Особено когато става дума за въпроса как да сменим окабеляването.

Характеристики на електрическото окабеляване в панелни къщи

Полагането на електрическото окабеляване в панелна къща се извършва главно по специални канали (или канали), които са осигурени и направени в стоманобетонни плочи във фабриката.

Местонахождението на тези бразди беше строго регламентирано, както и отворите за превключватели и контакти.

Тоест, нямаше шанс да преместите устройството за превключване на друго, по-удобно място. Таванните плочи също имаха специални канали за полагане на проводници в тях към осветителните тела.

Друг вариант, според който електрическото окабеляване е монтирано в панелна къща - в пространството между тавана и стенните плочи, това място след това е било покрито с цокъл. Също така, проводниците бяха положени в ставите на плочките.

Окабеляването се полага между плочите

Обърнете специално внимание на тези нюанси, защото ако трябва да замените електрическото окабеляване в панелна къща със собствените си ръце, трябва поне да знаете къде да търсите начини за стартиране на стари проводници. Трябва да се опитаме да ги използваме за ново окабеляване максимално, тъй като инсталирането на строб в стоманобетонни плочи е много отнемаща задача.

Във видеото подмяната на окабеляването на тавана, положена през вътрешните празнини на плочата:

Опции за окабеляване на панелна къща

Преди да смените електрическото окабеляване, ясно определете кой метод е най-подходящ за вас.

Най-достъпният вариант е да полагате проводници по повърхностите на стените и таваните под мазилката. В този случай кабелът е директно прикрепен към повърхностите.Можете предварително да го разтегнете в тръба: стомана, електрическа пластмаса, гофрирана пластмаса или гъвкава метализирана. Закрепването към повърхности се извършва със специални щипки, скоби или скоби, за които ще трябва да пробиете малки дупки. След като проводниците са закрепени, се полага слой мазилка. С този метод можете да опънете отделни линии не само към осветителни тела, но и до мощни домакински уреди (климатици, бойлери).

Окабеляване на гипсови стени

Недостатъкът на тази опция е, че за измазването на повърхности ще са необходими допълнителни парични и физически разходи.

Окабеляването в панелна къща може да бъде поставено и на пода, ако в бъдеще направите бетонна замазка отгоре. Проводниците се изтеглят в гофрирани тръби, полагат се на пода и се заливат с бетон. Проводниците също са инсталирани на фалшивия таван. Единственият недостатък е, че не можете да монтирате контакти на пода и таваните, все още трябва да ги инсталирате по стените и до този момент трябва да шлайфате повърхността или да поставите проводниците под мазилката.

Подмяната на електрическото окабеляване в панелна къща като цяло може да се извърши по открит метод на инсталиране.

В този случай проводниците се монтират в тръби или специални пластмасови кабелни канали. Препоръчително е да изберете места за полагане, където възможността за механични повреди на кутията с кабела ще бъде минимална. Това, разбира се, не е най-добрият вариант от гледна точка на естетиката, но инсталирането на такова окабеляване може да се извърши, когато ремонтът в апартамента вече е напълно завършен.

Отворете окабеляването в кабелните канали

Методът за рязане също остава актуален, само в бетонните плочи ще са необходими значителни физически и времеви разходи.

Нарязващи панелни плочи

Вече споменахме, че е забранено да се докосват носещи стени на панела, това се отнася и за строб. Но забраната е по-свързана с инсталирането на хоризонтални строб. Напълно приемливо е да направите канали за проводници вертикално. В същото време все още има някои ограничения, каналите не могат да бъдат направени твърде дълбоки, което може да доведе до отслабване на конструкцията (разрешена е дълбочина не повече от 10 мм). Най-важното при инсталирането на строб е да не се счупят металните фитинги.

Не са позволени зигзаги и наклонени линии, каналирането към гнездата и превключвателите се извършва стриктно с прави вертикали.

Минималното разстояние между тръбите за подаване на газ и каналите трябва да бъде 40 см. Жлебовете за електрическото окабеляване трябва да са на най-малко 15 см от отворите на прозорците и вратите.

За рязане на строб се нуждаете от специален инструмент, който струва прилични пари. Добре е, ако получите възможност да го наемете от професионален електротехник.

Рязане на строб с хайвер

Имате нужда от шлифовъчна машина и за нея е необходим диамантен диск, само той може да се справи с такъв траен материал като бетон. На стената първо е необходимо да се очертае маршрутът за полагане на жицата, а след това по тези линии да се направят два успоредни разреза на разстояние 2 см един от друг. Сега имате нужда от бормашина, с нейна помощ остатъците от бетон между разфасовките се отстраняват.

Разбира се, преследвачът на стените би бил идеален. Този инструмент по своята същност прилича на шлайф, само че в него са вградени диамантени дискове.

Разстоянието между дисковете може да се регулира предварително, както и дълбочината на нарязаната бразда.

Друго основно предимство на преградата за стени е, че е оборудван с прахосмукачка, монтажният прах не излиза извън корпуса. Единственият недостатък е цената, в този случай дори наемът ще бъде скъп.

Монтаж на дупки

Ако подмяната на окабеляването в панелна къща включва нови места за контакти и ключове, тогава ще е необходим друг труден етап на работа - да пробиете дупки за тях в бетонна стена.

Пробиване на отвори за кутии за гнезда

Какво ви трябва за това?

  • Молив с линийка (или лента).
  • Перфоратор и свредла за него с диаметър 8 мм.
  • Специален прикачен файл - коронка за монтиране на фиксирани монтиране в бетон (с диаметър около 70 мм).
  • Лопатата е специална перфорираща дюза за отстраняване на останалия бетон от отвора.

На мястото, където в бъдеще трябва да бъде устройството за превключване, нарисувайте кръг по диаметъра на гнездото. Определете центъра му и направете дупка в него с дълбочина 50-60 см с помощта на перфоратор със свредло. Сега поставете конкретен бит върху инструмента и очертайте контура на бъдещия отвор. Поставете отново свредлото и пробийте 12-14 отвора по маркираната обиколка (това значително улеснява и ускорява процеса на инсталиране на дупките). Поставете отново короната и пробийте сега до пълната дълбочина (50-60 мм). Остава само да се сложи гребло и да се избие останалият бетон.

Всички етапи са ясно показани във видеото:

Направете дупки за разклонителните кутии по същия начин, ако няма да използвате старите.

Табло за разпределение

По правило по-рано в панелните къщи на стълбището са инсталирани електромер и въвеждаща машина за апартамент. Сега една машина не е достатъчна, щитът е сглобен от устройства с остатъчен ток (RCD) и отделни прекъсвачи за всяка група потребители.

Апартаментно табло

По принцип глюкомерът и въвеждащата машина могат да останат на сайта. Освен това това се изисква от енергоснабдителната организация за безпроблемното отчитане на показанията от електромера.

Можете сами да сглобите останалото разположение на разпределителното табло и да го инсталирате на входа на апартамента. В този случай е най-добре да използвате метална или пластмасова специална кутия, тоест ще имате стенно табло за монтаж. В панелна къща, като я скриете е много проблематично, само си представете какъв размер ще трябва да бъде издълбана ниша в стоманобетонна плоча. Изберете сред материала по ваша преценка. Пластмасовата кутия ще бъде по-практична, с по-малко тегло и по-привлекателна по отношение на естетиката. Металната кутия се характеризира с издръжливост и надеждност.

Помислете предварително схемата за разклоняване на кабела от входната кутия.

Препоръчва се да доставяте осветителните и изходните групи с отделни машини. За всеки клон е инсталирана индивидуална автоматична машина, както и за мощни потребители.

Подобна схема е удобна и защото, ако има нужда от ремонтни работи на един от клоните на електропреносната мрежа, ще бъде достатъчно да изключите необходимата автоматична машина и да не оставите целия апартамент без напрежение.

Приблизителна диаграма на разпределението на клоните на електрическите кабели

Поетапна подмяна на окабеляването

Преди да смените окабеляването, трябва да демонтирате старите проводници. Началото на цялата работа трябва да бъде прекратяването на доставката на електроенергия на работното място, тоест трябва да изключите входната машина към апартамента и да проверите дали наистина няма напрежение.

Извадете стари превключватели и контакти, отворете разклонителни кутии и изключете точките за комутация на проводници. Понякога в панелните къщи е възможно да издърпате цялата жица от стария жлеб през разклонителната кутия. Но по-често, отколкото не, те просто започват леко да издърпват проводника от кутията, ако на някое място той е здраво забит в улука с алабастърно хоросан, след това с помощта на длето и чук го освобождават. По принцип, ако няма да използвате някои от старите жлебове, тогава не заблуждавайте главата си, оставете бившата жица там, просто внимателно я изолирайте от двете страни.

След полагане в каналите, проводниците се залепват с разтвор

Поставете проводниците в каналите за новото окабеляване и ги фиксирайте с мазилка или алабастър. Инсталирайте разклонителни кутии и кутии за гнезда в предварително пробити отвори, навийте проводниците в тях. Направете необходимите връзки в кутиите, включете контакти и ключове.

Във видеото резултатът от работата на електротехниците в панелна къща:

Разказахме ви основните нюанси на подмяната на окабеляването в панелна къща.Този вид работа все още се класифицира като сложна, всъщност представлява основен ремонт на цялата електрическа домашна мрежа. Ето защо, реалистично преценете силата си, може да е по-добре да поканите професионален електротехник.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?