Мултиметри: кое устройство е по-добре да изберете

В повечето случаи изпълнението на работа, свързана с електричество, без качествено измерване на такива характеристики като сила на тока, съпротивление, напрежение, става почти невъзможно. За удобство при извършване на такива операции се използва универсално измервателно устройство - мултицет (по друг начин често се нарича тестер). Произвеждат се огромен брой модели, които се различават по своите характеристики, функционалност и граници на измерване. Ето защо е възможно да се реши кой мултицет е по-добре да се избере само въз основа на характеристиките на бъдещата му употреба и желанията на купувача.

Модерен мултицет и неговите възможности

Направи си мултицет
Направи си мултицет

Допреди две десетилетия подобни измервателни устройства се наричаха авометри и бяха в състояние да измерват само тока, напрежението или съпротивлението във верига. Днес с помощта на техния модерен колега можете да определите с висока точност параметрите на електронните компоненти, честотата на мрежата, температурата, индуктивността, капацитета. Добрият мултицет у дома ще ви позволи лесно да откриете отворен проводник, да определите наличието на напрежение върху акумулатора на колата или в контакта. За специалист (например, сервиз за ремонт на домакински уреди) ще бъдат подходящи и други възможности, които ви позволяват бързо и точно да идентифицирате неизправности в електрическа част или електронен блок.

Класове оборудване: домакински и професионални мултиметри

Що се отнася до измервателните уреди, основните параметри на цените са не само марката, но и класът на точност, функционалността и диапазона на измерване. В зависимост от тяхната комбинация, цената на избрания модел може да се различава няколко пъти, така че е важно първоначално да определите вашите собствени изисквания към устройството. Този подход ще оптимизира разходите и в същото време ще избере устройство, което напълно ще отговаря на всички нужди на собственика му.

Домакински мултиметри

Когато избирате кой мултицет да закупите за домашна употреба, важно е да се има предвид, че той трябва да работи в широк диапазон, за да се гарантира гъвкавостта на устройството. Стандартни функции - измерване на ток, напрежение, съпротивление, непрекъснатост. Разширяването на възможностите и допълнителните „звънци“ (наличие на памет, свързаност с компютър, въртящ се дисплей) в този случай се превръщат във въпрос на лични предпочитания и финансови възможности, но не и задължително изискване. Най-често, за домашна употреба, мултицерът с бюджетен клас се превръща в най-доброто решение. Това не означава, че първото евтино китайско устройство, което се натъква, е подходящо: точността и надеждността в този случай не са желание, а условие за безопасна работа с електричество.

Професионални мултиметри

професионален мултицет
професионален мултицет

За специалистите изборът на мултицет се основава на факта, че е удобно да се извършват измервания при всякакви условия, да се определят всички видове параметри в зависимост от характеристиките на задачата. В този случай показанията трябва да бъдат възможно най-информативни (например, важно е да се определи не само стойността на параметъра, но и динамиката на неговата промяна в зависимост от придружаващите данни).

Що се отнася до допълнителни опции, които често се предлагат от производителите с цел просто да се повиши популярността на представения модел, това е въпрос на вкус. Много от тях могат да бъдат полезни само в работата на специалисти в областта на електриката и електрониката. Както показва практиката, използването на мултицет за вкъщи максималното, което може да се изисква, е допълнително осветяване на дисплея, докато професионалистите се нуждаят от повече опции:

 • генериране на тестови сигнали,
 • извеждане на графична информация,
 • автоматичен избор на лимит,
 • запазване на получените показания,
 • тестване на полупроводникови устройства,
 • определяне на коренно-средни квадратни параметри, които са особено актуални при
 • работа с електрически мрежи, работещи с нелинейни товари.

Цифрови или аналогови мултиметри

аналогов мултицет
аналогов мултицет

Най-често основната задача е да изберете правилния мултицет сред електронните (цифрови) и аналогови (показалец) модели на пазара. Въпреки факта, че първият вариант изглежда по-удобен и модерен, вторият не се отказва от позициите си. За да направим избор въз основа на обективни показатели, предлагаме да се анализират основните им характеристики.

Основни характеристикиАналогов мултицетЦифров мултицет
Удобство за определяне на показанията.Необходимо е да се знае цената на разделението, да се извършат изчисления, за да се получат измерими показатели. Точността на заснетите данни може да намалее в зависимост от ъгъла на оглед на скалата.Ще бъдат показани готови данни, не са необходими допълнителни изчисления.
ФункционалностУстройствата имат сравнително малко функционалност.Предлагат се различни видове мултиметри с различен набор от функции от минимум до максимум.
Съответствие с полярността.Ако полярността не се наблюдава, когато тестерът е свързан, стрелката ще се отклони извън скалата.Във всеки случай измерването ще се извърши, неспазването на полярността ще бъде обозначено със знака „-“ пред номера.
Възможност за определяне на динамиката на промените в показаниятаВ зависимост от текущите електрически параметри на мрежата позицията на стрелката се променя, което позволява на потребителя лесно да идентифицира динамиката.Невъзможно е да се определи динамиката на промените в показанията.
Работа на устройства в условия на смущения.Мултиметровият тест показва, че получените резултати не се влияят от смущения по време на измерванията.Резултатите от измерванията са изкривени.
Консумация на енергия.Захранването не винаги е необходимо (само за да се определи съпротивлението на веригата).Изисква се за всяко измерване, така че батериите ще трябва да се сменят по-често.
Зависимост на точността на показанията, получени от нивото на зареждане на батерията.Недостатъчното зареждане на батерията може да бъде показано от несъответствие между позицията на стрелката и „нулата“ и необходимостта ръчно да се зададе на желаната позиция.Ако батерията е полуразредена, показанието на електромера може да е неточно.
Устойчивост на удар.Ниска (показалеца не позволяват механичен стрес или шок, от който те се провалят).Висока (до голяма степен се дължи на наличието на амортизираща обвивка, която се осигурява от устройството на повечето случаи на инструменти).

Ако анализирате таблицата по-горе, можете да видите, че и двете опции имат значителни предимства. Ето защо днес много популярни са комбинираните модели, които комбинират едновременно цифров мултицет и указател в едно устройство.

Такова устройство ще премахне всички неудобства при използването на аналогови модели и в същото време ще даде възможност да се запише динамиката на промените в индикаторите. Аналоговите измервателни уреди са уникално професионално оборудване. Но ако въпросът е кой мултицет да избере за дома, тогава за повечето потребители ще бъде по-удобно и просто да работят с цифрови устройства.

Критерии за избор на мултиметри: кой модел е по-добре да изберете

Измервани параметри

На практика основните параметри при работа с електрически вериги са измерване на ток и напрежение, в допълнение, може да се наложи да се определи съпротивлението на веригата или нейната непрекъснатост. Понякога се налага да се определи целостта на полупроводниковите устройства и да се измери капацитетът. Всички останали функции (като честотен генератор, измервател на индуктивността и т.н.) може да са необходими само от професионалисти, които, когато избират оборудване, знаят предварително какво точно ще им трябва.

Клас на електрическа безопасност

При работа с електрически вериги безопасността е от първостепенно значение при избора на измервателни уреди. Днес всички модели, представени от производителите, обикновено се разделят на 4 категории (CAT I и CAT IV). Всъщност те се различават помежду си във възможностите за използване на мултицет.

 1. Устройствата от този клас могат да се използват само за работа с вериги с малки оценки (това могат да бъдат сигнални, телефонни, компютърни линии).
 2. Класът на електрическа безопасност на устройството ви позволява свободно да работите с окабеляване на апартаменти.
 3. Оборудването позволява извършване на измервания в разпределителни табла за захранване, разположени на пода, поправяне на окабеляване на автомобила.
 4. Професионално оборудване с най-високо ниво на защита, което може да се използва при поддръжката и ремонта на електропроводи към сградите.

Габаритни размери на устройството

ултра компактен мултицет
ултра компактен мултицет

Днес има огромен избор от устройства с различни размери. Компактните джобни модели са леки, заемат минимум свободно пространство, така че най-често се използват като домакински уред. Оказва положително влияние върху популярността на мултиметри от този клас и относително ниската им цена. Но от друга страна, преди да купите, си струва да вземете предвид факта, че те се различават в по-малки размери на дисплея (мащаба), което може да създаде неудобство при четене на показанията при хора със слабо зрение.

Ограничения за измерване

Когато в дома се използват измервателни уреди, ограниченията за измерване са достатъчни.

 • по напрежение за променливотокови проводници - до 650 V, DC - до 1000 V;
 • по ток за постоянен до 10 A, и за променлив - до 20 A;
 • съпротивления, вариращи от единици Ом до няколко мегама (според настоящото издание на PUE, състоянието на изолацията може да се определи само с помощта на мегаметър, мултицетът може да определи само приблизителното състояние на изолацията на кабела).

Битова дълбочина

Дълбочината на бита е мярка за броя на десетичните знаци, които ще бъдат показани на екрана по време на измерванията. Трябва да се отбележи, че за вътрешна употреба този параметър всъщност няма значение, по-точни модели са необходими само в работата на професионалисти. Дълбочината на бита може да варира в диапазона от 2,5 ÷ 6,5 (показанията ще показват съответно от стотни до ppm). Ето защо при избора на оптималния мултицет за дома си струва да се спрете на нивото на 3,5, да закупите по-скъпа модификация, въпреки цялата си точност, в този случай просто няма смисъл.

Наличието на измервателни скоби или сонди

Наличието на измервателна скоба е една от допълнителните функции, която е много удобна както за домашни потребители, така и за професионалисти. Те ви позволяват незабавно да диагностицирате линията за прекъсване, за да определите пълното отсъствие на напрежение изобщо или само на една от фазите. За извършване на диагностика на веригата няма да е необходимо да премахнете изолацията или да изключите прекъсвача, достъпът до който често е ограничен. В същото време с помощта на тънки сонди става възможно извършването на измервания с малки електронни елементи на места с труден достъп.Ето защо при избора си струва да се съсредоточите, ако е възможно, върху модели, които позволяват, ако е необходимо, да използвате желания тип инструмент.

Опции за показване

цифров мултицет
цифров мултицет

Съвременните модели могат да имат един или повече цифрови дисплеи. Вторият вариант е по-удобен за специалисти, които трябва да измерват няколко параметъра на веригата наведнъж по време на работата си. В резултат на това всеки от тях ще бъде показан на отделен дисплей, запазен в паметта, което ви позволява да не записвате конкретно данните на хартия. Размерът на екрана също е важен параметър. Преди да изберете мултицет, важно е да имате предвид, че условията на работа не винаги ще бъдат удобни за потребителя. Затова си струва да вземете предвид не само визията, но и разстоянието, от което данните ще трябва да бъдат прочетени.

заключение

От горното можем да заключим, че когато избирате мултицет, трябва да се съсредоточите предимно върху характеристиките на бъдещата му употреба. За домашна употреба можете да изберете както най-простия модел от Китай (в Средното царство, те не винаги произвеждат продукти, които не заслужават нашето внимание), така и многофункционално устройство от водещ производител. Всичко зависи от личните предпочитания и финансовите възможности.

За професионалистите най-важни са функционалността, точността и стабилността в работата. Изборът на модификация до голяма степен се определя от обхвата на мултицета, поради което специалистите, като правило, въз основа на техния собствен опит могат да преценят значението на една или друга функция за тях. Това им позволява да избират най-добрата опция по отношение на комбинация от всички технически параметри и цената на устройството.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?