Как бързо и правилно да се съблече жицата от изолация

оголване на тел

В производството и в ежедневието често възникват въпроси как да се съблече жицата. За съжаление много занаятчии, изпълнявайки тази работа, допускат редица технически грешки, което допълнително нарушава работата на електрическите системи.

Облицоването на проводниците е необходимо в различни случаи:

 • ако е необходимо, свържете проводниците, за да увеличите дължината на проводника;
 • при извършване на окабеляване вътре в жилищна сграда или друга сграда;
 • при свързване на осветителни устройства;
 • при свързване на оборудване, използващо електрически устройства (машини, стойки, транспортьори, инструменти и друго оборудване);
 • при инсталиране на превключватели и контакти;
 • при монтаж на специално оборудване за контрол и регулиране в разпределителни табла и др.

Преди да започнете да събличате проводниците, трябва да знаете характеристиките на тяхната структура и изолация. Тогава ще стане ясно как да се процедира във всеки конкретен случай.

Внимание! Цялата работа с електричество и мрежи трябва да се извършва само с изключено захранване. В пунктовете за изключване се поставят предупредителни знаци, за да се забрани самозареждането.

Характеристики на структурата на електрическите проводници

изолация на проводници и кабели

Електрическите проводници се произвеждат в два варианта:

 • едноядрен - имат едноядрен, затворен в изолация;
 • многожилни са усукани проводници, затворени в обща изолация.

При едножилни проводници напречното сечение се формира само благодарение на едно ядро. Площ на напречно сечение Е характеристика в квадратни милиметри, която се използва при избора в зависимост от величината на тока. В многожилните проводници площта на напречното сечение се задава от общия набор от всички налични напречни сечения на проводниците. За еластичност най-често се добавя найлонова нишка вътре - това малко допълнение подобрява работата на кабела.

жицата

Изолацията може да бъде единична или двойна. Изработен е от различни изолационни материали:

 • пластмасата е полимерни материали на основата на органични съединения; по-често се използват термопластиците - омекват при нагряване. Те могат да се смесват помежду си, обединявайки се в едно цяло. Тези пластмаси поддържат изгарянето, като същевременно отделят различни токсични газове;
 • пластмасите, които се втвърдяват при нагряване, се наричат ​​термореактивни. Изолацията се прави от тях само за специални приложения, когато към нея се налагат повишени изисквания;
 • различни видове естествен или изкуствен каучук (каучук), втвърдяване при нагряване, както и поддържащо горене;
 • изолация на тъканна основа, някои видове тъкан могат да издържат на много високо нагряване (до 400 ° C), като същевременно запазват изолационни свойства;
 • екранираща плитка, която служи за защита на проводниците от електромагнитни влияния, не изолира, но създава допълнителна механична защита срещу повреди;
 • Плитката "Armor" се използва за защита на кабелите от повреди.

В зависимост от вида на използваната изолация, ние я премахваме с помощта на различни инструменти.

Как правилно да се съблича проводниците от изолация

отстраняване на тел от изолация

Изисквания за отстраняване на тел:

 • оголената (гола) част трябва да бъде напълно скрита вътре във връзката;
 • от повърхността на сърцевината, изолацията трябва да се отстрани от всички страни.

Грешки за домашни майстори:

 • Домашните занаятчии често оставят изложени на открито тел. При случаен контакт човек може да затвори тези места и да получи токов удар;
 • Ако фрагментите на изолацията останат върху вените, тогава нейното компресиране вътре може да е недостатъчно за надеждно закрепване. В случай на вибрации, например, електрическото окабеляване в кола, връзката ще се разхлаби, жицата ще излезе от клемите на устройството и ще възникне късо съединение със заземяване. Превозното средство може да се запали.

Рязане на изолация от проводници с нож

оголване на тел с нож

Ножът е най-използваният инструмент и затова е най-често използваният. Необходимо е да се излагат не само отделни проводници, но и кабели, в които има няколко проводника. Следователно на първия етап кабелът се нарязва по дължината, проводниците се полагат в различни посоки и след това външната обвивка се прерязва напречно. Повторете тази операция, ако е необходимо.

За да отстраните изолацията от жицата, поставете острието почти успоредно на жицата и след това отрежете тънък слой изолация. В бъдеще, леко завъртане на проводника, отсечете останалите тънки слоеве. Обръщайки се изцяло на 360 °, постигнете цялостно рязане на покритието. Тези стъпки са лесни за изпълнение, ако трябва да съблечете достатъчно дебели проводници.

Когато събличате тънки проводници с нож, прорязвайте само изолационния слой.

Внимание! На повърхността на проводника е невъзможно да се остави следа от острието, тъй като именно на това място ще възникне критичната зона. Проводникът може да се счупи, ако е огънат.

След кръгово рязане до малка дълбочина е лесно да се съблече проводниците от изолацията, тя се отстранява от повърхността под формата на тръба.

Дебелите проводници на кабели за високо захранване се почистват чрез рязане на пластмасата навсякъде и след това. Тогава защитната обвивка лесно се отстранява.

Премахване на изолацията със специални инструменти

ние събличаме жицата със специални клещи

Професионалистите разполагат с доста богат набор от помощни средства за отстраняване на изолация. Техният принцип на работа е следният:

 1. На инструмента е избран подходящ поток, който да изложи необходимия проводник.
 2. Проводникът е инсталиран в този поток.
 3. Стиснете дръжките.
 4. Първо проводникът се изстисква, а след това скреперът премахва изолационния слой.

Цялата процедура отнема не повече от една секунда време. Но такива устройства имат доста висока цена, така че те се купуват от професионалисти, които трябва да извършват голямо количество такава работа по време на работна смяна.

стриптизьор WS 04B от KBT

За повече информация относно инструмента за събличане (стриптизьори) вижте това видео:

Някои домашни майстори решават как да премахнат изолацията от жицата, като правят просто устройство самостоятелно. За да направите това, използвайте лента от метал (за предпочитане парче плат от ножовка). Върху него е направен ъглов слот, който да съответства на размера на жицата. Вътрешната повърхност на този слот е заточена, за да се получат остри ръбове.

За информация как да направите устройство за отстраняване на изолация на проводници, вижте това видео:

Ако е необходимо да премахнете изолацията от проводниците, всеки проводник се затяга в ъгловия слот до необходимото количество и след това се изтегля с усилие. В резултат пластмасата може лесно да се отстрани от метала.

адаптиране за оголване на тел

В продажба понякога можете да намерите специални клещи, в които има подобни слотове. Обикновено има няколко от тях за отстраняване на проводници с различен диаметър от изолацията. За да извършите операцията, проводникът се захваща в потока и след това просто се дърпа в желаната посока.

Има специални гребени за едностранно и двустранно отстраняване на изолацията. Те са евтини, заемат малко място и отрязват изолацията доста лесно.

Някои занаятчии използват странични резачки. Те също крият проводника от двете страни. С удължаването на жицата пластмасовата изолация може бързо да се отстрани.

Внимание! Когато използвате странични резаци, не стискайте дръжките прекалено много. Можете лесно да отрежете самата вена. Необходимо е да се адаптира към силата на компресия.

Трудни опции за събличане

При отстраняване на изолацията на тъканите възникват определени трудности. Конецът е навит доста плътно, трудно е да се отреже с нож. Тук правят нещата по различен начин.С помощта на шкурка почистете желаната зона от едната страна. Останалата част от нишката се откъсва лесно.

проводник с изолация от плат

Проводниците PELSHO често се използват от радиолюбители. Те използват намотка от нишки. Така тя се отстранява с помощта на фино зърнеста шкурка. Проводникът се поставя върху дървена опора, а след това с няколко движения, притискайки абразива към опората, нишката се разрушава от едната страна. Тогава е лесно да го премахнете.

Ако е необходимо да се съблече екранираната жица, изрежете външната обвивка и след това я извадете. След това сплитането се развива, освобождавайки изолацията на необходимото място. Едва след това изолацията се отстранява от средния проводник.

В някои случаи можете да премахнете пластмаса от метал, като използвате нагрети повърхности. Това понякога правят радиолюбителите, за да премахнат защитата с поялник.

Внимание! При отстраняване на покритието с поялник се отделят вредни газове. Тази операция трябва да се извърши при наличие на вентилация или извън помещението.

Понякога капакът се отстранява чрез изгарянето му в огън. Този метод е изключително опасен. Забранено е използването му. Вредните газове се отделят, изолационното покритие се отстранява неравномерно, част от него не изпълнява функциите си след прегряване.

Всеки домашен майстор ще може да премахне изолацията от жицата с помощта на заточен нож. Не е трудно да се направят най-простите инструменти за тази работа. Закупените устройства ще ви позволят да вършите тази работа бързо и ефективно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?