Маркиране на електрически проводници и кабели - какво трябва да знаете, за да изберете?

маркиране на проводници и кабели

Целият модерен свят е обвит в проводници. В къщи, по протежение на стените, на покриви, на фенери, осветление, проводници с високо напрежение се полагат под земята. Кабелът на ютия, прахосмукачка, кафемашина, пералня, компютър, телевизор, хладилник се изтегля към контакта, за да свържете захранването. Линията с високо напрежение, през пустата тайга, пренася електричество до градовете от водноелектрическите централи от сибирските реки.

Етикетирането на кабели и проводници за неопитен клиент може да бъде объркващо. Кабелите и проводниците са маркирани по специфичен начин, така че да можете лесно да избирате между различни видове продукти. Буквите означават: за какво е жицата, къде ще тече, от какъв метал е направено централното ядро, от какво е изолацията, за каква мощност се изчислява. За да избегнете пожари, електрическият проводник или кабелът трябва да бъдат избрани правилно. Ще ви кажем как да четете марки на тел в тази статия.

Какви са проводниците

какви са проводниците

Днес телефонните разговори, всякакъв вид информация, електрически и домакински електроенергия се предават по проводници. В зависимост от това какъв вид работа извършва телта, тя се различава в различен диаметър на метала и сърцевината, броя на сърцевините, изолацията и специалните качества. На места с повишена опасност от пожар, например, кабелите или кабелите са положени с изолация, която не гори добре. Всички тези нюанси имат определено обозначение под формата на букви и цифри, посочени върху изолацията на електрическите проводници.

Декодирането на проводни маркировки е кратък списък на спецификациите на продукта. Всяка буква от маркировката показва:

 • металът, от който са направени централните проводници, които директно предават електрически ток;
 • мястото, където се използва този продукт;
 • изолационен материал и общи черупки, допълнителна защита;
 • степен на гъвкавост, пожароустойчивост, способност за самозапалване, ниско емисии на дим, без устойчивост на горене;
 • вид конструкция, брой сърцевини;
 • обща площ на напречното сечение на проводници, сърцевини;
 • оптималното напрежение, което изделието може да издържи в работен режим.

Групи продукти

За електрическото окабеляване днес се използват кабели, обикновени проводници и домакински кабели. Това са три основни групи, на които електрическите продукти могат да бъдат условно разделени. В зависимост от предназначението, те са направени с различен брой ядра и напречно сечение на електропроводимата сърцевина, те се изолират по различни начини. Например, ако решите да инсталирате фонтан в лятна вила, кабелът, положен под водата, трябва да бъде изолиран по специален начин.

Жицата

избор на тел в магазина

Един или няколко проводника без изолация или с тънък изолационен филм се наричат ​​тел. Някои експерти просто ги наричат ​​жилищни. Изолацията на проводниците обикновено е лека, а не метална. Това е лак, поливинилхлорид. Вената, изолирана с лак, се използва за навиване на трансформатори, двигатели.

Двуядрен проводник с PVC изолация се полага при инсталиране на домакински електрически проводници в жилищни сгради, в страната, в дървени сгради, селски къщи.

алуминиева жица за въздушни линии

Проводниците се произвеждат основно с медни и алуминиеви ядра. Въпреки че има вени, изработени от стомана и други скъпи сплави. Проводник с медни сърцевини е по-скъп от алуминиевия, но е в състояние да предава ток с по-високи стойности. Това осигурява по-добра пожарна безопасност, тъй като жицата не се нагрява. Какво да вземете предвид, когато правите електрическо окабеляване в дървена конструкция.Медните проводници могат да се огъват повече, без да се счупят, отколкото алуминиевите проводници.

едножилна медна жица

Въпреки че алуминиевите проводници са по-евтини, те са по-крехки, така че се продават и използват все по-малко. Медът и алуминият окисляват на открито. Следователно връзките трябва да се извършват чрез клеми или добре изолирани, калайдисани, лакирани.

Контактите са изолирани и голи. Отворен изглед се използва на тролейбусни проводници. Изолираната жица е направена защитена и без допълнителна защита, представлява слой от пластмаса, гума, например за полагане във влажна стая, като например баня.

Също така проводниците са разделени на захранване, монтаж, монтаж. Монтаж - мед, положен в електрически панели. Проводниците за свързване свързват части в различни устройства. Захранването и инсталацията се използват на открито и на закрито. Продуктите под напрежение 220 волта се наричат ​​силови проводници, те се полагат във всеки дом от гнезда до електрически крушки и домакински уреди.

кабел

избор на кабел в магазина

Това е продукт, изработен от плътни или многожилни изолирани проводници, покрити с обща обвивка от пластмаса, гума, винил. Кабелът може да бъде покрит с броня, за да го предпази от вандали, това е посочено в кода, приложен към изолацията.

Кабелът от своя страна се случва:

 • контролира;
 • мощност;
 • аналогов;
 • телефон;
 • радио.

Захранващият кабел предава електричество на разпределителни табла и осветителни тела, помпи за водоснабдяване. Полага се на открито, по въздух и под земята, както и вътре в частни и промишлени сгради. Такъв продукт се предлага с алуминиева сърцевина и мед. Днес по-често се използва медната версия. Изолационният слой е направен от каучук, винил, различни полиетилени.

Управляващият кабел е в състояние да предава информационен сигнал за управление на различни устройства. Този кабел може да бъде също меден или алуминиев.

Аналогов кабел се използва в различни мрежи за автоматизация, обикновено медна жица със защитна обвивка. Плетеният щит предпазва информационния сигнал от различни пикапи.

шнурове

електрически шнур

В ежедневието кабелите се наричат ​​двужилни и многожилни проводници, които свързват електрически уреди, осветителни крушки към 220 V захранване, 50 Hz. Двуядрен проводник се използва там, където няма нужда да се монтира специално заземяване. Днес шнурите с щепсел за евро включват хладилници, ютии, сешоари, микровълнови печки, перални, електрически чайници и кафе машини. Различни удължителни кабели също са конструирани от кабели, които могат да издържат на големи натоварвания от множество домакински уреди. Най-добре са направени от три медни проводника, гъвкави и способни да носят силен ток.

Как да дешифрираме маркировката на местните производители

Всеки човек, който възнамерява да закупи проводници и кабели, е изправен пред проблем с труден избор. Това е така, защото маркировките на проводниците върху изолацията приличат на шифър. Знаейки какво означават буквите и цифрите, които са обозначени върху изолацията на електрически продукти, лесно можете да отидете до магазина и да купите продукта, от който се нуждаете.

декодиране на маркиране на кабели и проводници

Нека разгледаме примери за маркиране, с декодиране, така че да можете да купувате продукти за окабеляване, които отговарят на спецификациите. Днес старото окабеляване не може да се справи със свързването на ново домакинско оборудване.

Силовите кабели са маркирани, както следва:

 • A - това писмо разказва за това от какъв метал е направено проводящото ядро. Ако видите буквата А на първо място на маркировъчния код, тогава текущата тел за носене е направена от алуминий. Когато проводник е направен от електрическа мед, на първо място няма да има буква;
 • АА - в първите две позиции информира купувача - алуминиева сърцевина в алуминиева обвивка;
 • Б - информира за наличието на броня, изработена от 2 стоманени плочи с антикорозионна защита;
 • Bng - брониран, не гори;
 • В - символът може да бъде посочен на първа позиция, той твърди, че е изолиран с поливинилхлорид;
 • В - символът може да е на второ положение, той информира в този случай за наличието на втори слой поливинилхлорид в кабела;
 • G - символът може да бъде посочен в края на азбучната част на шифъра, той информира, че жицата е гола, без допълнителна защита;
 • К - писмото информира, че кабелната броня е направена от кръгла стоманена тел. На лятната вила зайци и други диви животни могат да гризат окабеляването, за това има кабели, покрити с броня;
 • Shv - наличието на PVC маркуч под налягане на бронята;
 • Шп - слой от маркуч под налягане на бронята, изработен от полиетилен;
 • Р - гумен слой;
 • НР - гума, не гори;
 • Ps - самозагасващ се полиетилен, който е важен на места, опасни за пожар;
 • PV - вулканизиран полиетилен;
 • ng - символи, които показват, че кабелът не изгаря и не поддържа изгаряне в групата;
 • LS - Low Smoke - отделя малко дим;
 • ng - LS - не гори, не отделя дим;
 • FR - повишена устойчивост на огън, наличието на плоча от слюда;
 • FRLS - нисък дим, пожароустойчив;
 • W - понякога има такава маркировка, означаваща шнур.

Трябва да се отбележи, че само първата буква А показва метала на сърцевината. Ако не е в маркировката, тогава сърцевината е направена от мед. Всички останали букви означават материала на изолацията, защитните черупки и техните свойства, като устойчивост на огън, способността да се гасят и не отделят голямо количество отровен дим. Ако такъв кабел е положен в група други, той не поддържа изгарянето. Това е посочено в кода за маркиране с малки букви ng.

контролен кабел

Управляващият кабел е маркиран, както следва:

 • A - символът, поставен на първа позиция, твърди, че сърцевината е алуминиева, когато A се предава, жицата е медна;
 • B - във втората позиция, без A - в първата, обозначава, че изолацията е PVC;
 • Б - на трета позиция, когато няма А - във втората говори за допълнителен слой PVC;
 • Р - полиетилен;
 • Ps - самозагасващ полиетилен;
 • D - без допълнителна защита;
 • P - гума.

Всички символи с изключение на A означават слоеве на защита. Когато има висока влажност и температура, например във вана, е необходима защита от каучук, самозагасващ се полиетилен.

монтажен проводник

Специфични за инсталацията маркировки:

 • М - на първа позиция, обозначава сглобяващ проводник;
 • G - много проводници, ако няма символ, една жица;
 • B - PVC;
 • PV-1, PV-3 - PVC слой, числа 1 и 3 означават степента на гъвкавост;
 • PVA - PVC, тел за свързване;
 • ШВВП - плосък шнур, два слоя винил;
 • PUNP - тел с плосък вагон;
 • PUGNP - проводници с плосък вагон, висока гъвкавост. Те се полагат на закрито, за битова техника и улични лампи.

Популярни маркировки

VVG кабел

Популярен тип кабел - VVG - гласи: Винил, Винил, Гол. Ако разгледаме всички букви по-подробно, се оказва:

_ първият символ липсва, това означава, че сърцевината е направена от електрическа мед.

Б - изолацията на всяка сърцевина е от PVC.

Б - всички вени също са заобиколени от общ плътен поливинилхлориден слой.

G - гола, тоест няма броня отгоре на общата черупка - антивандална твърда структура.

VVG кабелът има от една до пет части, носещи ток. Може да има нулева сърцевина или да липсва.

Ако кабелът е маркиран VVGng, това означава, че този подвид на продукта не поддържа разпространението на огън. Това качество е важно за места с повишена опасност от пожар.

По-пълна маркировка: VVGng кабел - 0.66 kV 3 * 1.5. Меден продукт, от три ядра, всяко с напречно сечение 1,5 mm2. Всяка е с PVC изолация (първият знак е B), общата обвивка също е винилова (вторият символ е B), няма броня (буква D), не поддържа изгаряне, като е в група (букви ng).

PVS кабел

Медният кабел PVA често се купува за монтаж на електрически проводници в частни къщи, за различно оборудване в страната, за свързване на всякакви кухненски уреди и машини към мрежата.

PVA маркировка означава: медна жица, свързваща, с PVC изолация. Такава жица е направена от 2-5 мед, усукана, отделно покрита с PVC, сърцевини, с различни напречни сечения (0,5-22 mm2).

SIP кабел

Проводниците на полюсите са обозначени, както следва:

 • SIP-1 - самоносеща изолация от омрежен полиетиленов проводник с неизолирана нула;
 • SIP-2 - нулевото ядро ​​е изолирано;
 • SIP-4 - изолирани проводници със същото напречно сечение.

NYM проводници - изработени по немски норми на Normenleitung кабели, в PVC (Y), използвани в инсталацията за различни цели. VDE символите гарантират безпроблемна работа в помещения с високи температури, пожароопасни места.

KG - гъвкав кабел се произвежда с медни кръгли проводници, от един до пет, с широк диапазон на напречно сечение: от 1 до 185 mm2. Основната изолация се състои от каучук на основата на естествен каучук (RTI-1). Обща обвивка - гумен маркуч RShT-2 или RShTM-2, изработен от синтетичен каучук (изопрен, бутадиен).

Чуждестранни производители

Ако видите латински букви в шифъра на изолацията, тогава продуктът е на чужда компания.

NYM кабел

Техните силови кабели са обозначени, както следва:

 • N - произведени в съответствие с разпоредбите на VDE на Германската асоциация на електротехниците;
 • Y - според нас - винил;
 • Н - няма опасни включвания като халогени;
 • M - проводник за монтаж.

За контрол:

 • Y - изолиран с винил;
 • SL - за контрол;
 • Li - много вени, направени съгласно VDE.

За инсталиране:

 • H - одобрен HAR;
 • N - отговаря на стандартите на страната на производителя;
 • 05 - максимално допустимо U = 500 V;
 • 07 - максимално допустимо U = 750 V;
 • V - изолиран с винил;
 • К - сърцевината се огъва добре, препоръчва се за монтажни работи.

Чуждите маркировки се различават малко от домашните, но символите в нея могат да бъдат подредени по различен начин, бъдете внимателни, консултирайте се със специалисти.

заключения

Ако решите сами да монтирате електрическата инсталация в къщата, направете правилното изчисление, така че натоварването да не надвишава допустимата стойност. Имайте предвид, че в бъдеще можете да закупите в къщата нов хладилник, пералня, съдомиялна машина, тостер, парна машина, мултикухер, електрическа фурна и други помощници. Окабеляването на осветителните лампи може да бъде направено от прости двужилни проводници. Автоматичната пералня трябва да бъде свързана директно от разпределителното табло, с отделен кабел, предназначен за висок ток, чрез устройство за аварийно изключване, със задължително заземяване.

След това вземете решение за мястото на полагане, очертайте пътеката, измервайки общата дължина. Купете кабела само от сертифицирани продавачи, като вземете предвид броя на фазите, изчисленото напречно сечение, метода на полагане. Отидете до магазина с шублер, за да изясните дебелината на сърцевините и защитните обвивки. Чуждестранните производители често правят сърцевини с ниско напречно сечение.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?