Как да разберете напречното сечение на жицата

измерване на диаметъра на проводника с микрометър

Основният ремонт е неизбежно събитие, което трябва да се извърши във всяко жилищно или служебно помещение. В допълнение към външните довършителни работи, той предвижда подмяна на всички комуникации, включително електрическо окабеляване, които трябва да бъдат избрани и закупени. За съжаление, информацията, посочена на тага или на самия кабел, често не съответства на реалността, макар и на правни основания (допустимата грешка е предписана в GOSTs), следователно, за да се предпазите от закупуване на кабел с ниско качество, трябва да знаете как да определите напречното сечение на проводника.

Защо трябва да посоча напречните сечения на кабела

маркировка на производителя на кабели

Върху повечето проводници и кабели производителят е длъжен да приложи маркировки, указващи техния тип, брой проводими сърцевини и тяхното напречно сечение. Ако жицата е маркирана като 3x2.5, това означава, че напречното сечение на проводника е с диаметър 2,5 mm². Реалните стойности могат да се различават от посочените с около 30%, тъй като някои видове окабеляване (по-специално PUNP) се правят според остарели норми, които позволяват грешка на посочения брой проценти и като цяло се появява в по-малка посока. В резултат на това, ако използвате кабел с по-малко напречно сечение от изчисленото, тогава ефектът за проводника ще бъде приблизително същият, ако към пожарния хидрант беше свързан тънък полиетиленов маркуч. Това може да доведе до опасни последици: прегряване на електрическото окабеляване, топене на изолацията, промени в свойствата на метала. Ето защо, преди да направите покупка, е задължително да проверите дали площта на напречното сечение на проводника не се различава от декларираната от производителя.

Начини да разберете истинския диаметър на проводника

Най-лесният и най-точен метод за измерване на диаметъра на жица е да се използват специални инструменти, като шублер или микрометър (електронни или механични). За да бъде измерването точно, измереният проводник трябва да бъде почистен от изолация, така че инструментът да не се прилепва към него. Необходимо е също така да инспектирате края на жицата, така че да няма извивки - понякога те се появяват, ако вената е прерязана от тъпи щипки. Когато диаметърът се измерва, можете да започнете да изчислявате площта на напречното сечение на жицата.

 

Микрометърът ще даде по-надеждно отчитане от шублера.

измерване на диаметър на тел с линийка

В случая, когато няма точен измервателен инструмент под ръка, има друг начин да разберете напречното сечение - той ще се нуждае от отвертка (молив или всяка тръба) и измервателна линийка. Освен това ще трябва да закупите поне един метър тел (50 см ще е достатъчно, ако се продаде само това количество) и да премахнете изолацията от него. Освен това телта се навива плътно, без пролуки, на върха на отвертка и дължината на секцията на раната се измерва с линийка. Получената ширина на намотката се разделя на броя на завоите и резултатът ще бъде желаният диаметър на телта, по който вече можете да търсите напречното сечение.

Как се правят измервания е показано подробно в това видео:

Какви формули трябва да се използват

формула за изчисляване на напречното сечение на кабела

Какво е напречно сечение на тел, е известно от основите на геометрията или рисунката - това е пресечната точка на обемна фигура с въображаема равнина. От точките на техния контакт се оформя плоска фигура, чиято площ се изчислява по подходящи формули. Ядрото на проводника най-често е цилиндрично и дава кръг в напречно сечение, съответно напречното сечение на проводника може да се изчисли по формулата:

S = ϖ R²

R е радиусът на окръжността, равен на половината от диаметъра;

ϖ = 3,14

Има проводници с плоски сърцевини, но те са малко и площта на напречното сечение върху тях е много по-лесна за намиране - просто умножете страните.

За да получите по-точен резултат, трябва да имате предвид:

  1. Колкото повече завои (трябва да има поне 15) винт на отвертката, толкова по-точен ще бъде резултатът;
  2. Не трябва да има разстояние между завоите, поради пролуката грешката ще бъде по-голяма;
  3. Необходимо е да се направят няколко измервания, като всеки път променя своето начало. Колкото повече има, толкова по-голяма е точността на изчисленията.

Недостатъкът на този метод е, че проводници с малка дебелина могат да се използват за измервания, ще бъде трудно да се навие дебел кабел.

Определете напречното сечение на проводника с помощта на таблицата

Използването на формули не дава гарантиран резултат и тъй като късметът би го имал, те са забравени в точния момент. Следователно е по-добре да се определи напречното сечение съгласно таблицата, която обобщава резултатите от изчисленията. Ако се оказа, че измерва диаметъра на сърцевината, тогава площта на напречното сечение на жицата може да се види в съответната колона на таблицата:

таблица с напречно сечение по диаметър

Ако трябва да намерите общия диаметър на жилото на кабела, ще трябва отделно да изчислите диаметъра на всяко окабеляване и да добавите получените стойности. Тогава всичко се прави по същия начин, както с едножично ядро ​​- резултатът се намира по формула или таблица.

При измерване на напречното сечение на проводник сърцевината му се почиства старателно от изолация, тъй като е възможно дебелината му да бъде по-голяма от стандартната. Ако по някаква причина има съмнения относно точността на изчисленията, тогава е по-добре да изберете кабели или проводници с резерв за мощност.

За да разберете приблизително напречното сечение на проводника, който ще бъде закупен, трябва да добавите мощността на електрическото оборудване, което ще бъде свързано към него. Консумацията на енергия трябва да бъде посочена в паспорта на устройството. Въз основа на известната мощност се изчислява общият ток, който ще тече през проводника, и въз основа на него напречното сечение вече е избрано.

Съвети за избор на размер на тел

Напречното сечение на проводника не е всичко, което трябва да обърнете внимание. Материалът, от който е направен, не е от голямо значение. Ядро, изработено от мед или алуминий, има определен цвят и ако се съмнява, тогава вероятно, за да спести пари, производителят използва метална сплав тук. Това може да доведе до опасни последици, тъй като текущата проводимост ще бъде по-малка от тази на декларираните метали.

маса - избор на напречно сечение на проводниците за отворено и затворено окабеляване

Сечението на проводника се определя само от диаметъра на токопроводящия проводник. Някои купувачи погрешно се опитват да изчислят напречното сечение за общия диаметър (сърцевина + изолация), изваждайки от резултата прогнозната дебелина на изолацията. В никакъв случай това не трябва да се прави, тъй като грешката в измерването ще бъде прекалено висока. Освен това, за да се спести метал, самата изолация може да бъде направена по-дебела от производителя, а на външен вид продуктът изглежда съвсем нормален.

Секция съгласно GOST или TU

Широката гама от електрически продукти допринася за бързото разрешаване на проблеми, свързани с електрическата работа. Качеството на тези продукти играе много важна роля и всички продукти трябва да отговарят на изискванията на GOST.

Често производителите, които искат да спестят пари, намират вратички, които да се отклоняват от изискванията на GOSTs и сами разработват технически условия за производство (TU), като вземат предвид разрешените грешки.

В резултат на това пазарът е пренаситен с нискокачествени и евтини стоки, които трябва да бъдат проверени двойно преди покупката.

Ако кабелите с подходяща цена, налични в търговските обекти, не отговарят на декларираните характеристики, единственото, което може да се направи, е да закупите жица с марж на напречно сечение. Запасът на мощност никога няма да повлияе негативно на качеството на окабеляването. Също така ще бъде полезно да се обърне внимание на продукти от производители, които ценят имената им - въпреки че са по-скъпи, те са гаранция за качество и подмяната на окабеляването се извършва не толкова често, за да се спести от това.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?