Клеми за проводници

втулки за проводници

Много често, когато многожилните проводници са свързани към винтови клеми, няколко вени се прищипват с болт и могат да се наблюдават механични повреди като цяло. Всичко това може да доведе до лош контакт и ако натоварването е голямо, тогава пожар. За да се избегне това, е необходимо да се използват уреди за проводници, с тяхна помощ се извършва кримпване и се създава силен контакт.

Малко за преходната устойчивост

В света на електротехниката понякога има не много приятни снимки - разтопена пластмаса на разпределителна табла; изгорени или дори овъглени проводници; проводници от многожилен кабел или проводници, стърчащи във всички посоки, които небрежните електротехници засаждат под общ болт, без да използват шайби. Всичко това предполага, че „специалистите“ пренебрегват процедурата за прекратяване. В крайна сметка не е достатъчно просто да донесете кабела до устройството и да го свържете. Необходимо е да направите това по такъв начин, че да сведете до минимум количеството на контактно съпротивление и да осигурите надеждна контактна връзка.

контактно съпротивление

Какво е устойчивост на трансфер? По същество тя е като резистор, върху който се отделя определено количество топлина. Тази стойност е пряко пропорционална на текущото натоварване на проводника. Колкото повече топлина се генерира, толкова по-голяма е вероятността да се стопи и да се запали.

Следователно, първият приоритет за всяка електрическа връзка е постигането на минималната стойност на трансферното съпротивление. Това обаче не винаги е възможно поради няколко причини:

  • малка контактна зона;
  • металите са покрити с оксиден филм;
  • кримпът не е достатъчно силен.

За да се сведат до минимум тези причини и съответно да се намали контактното съпротивление, е измислено да се крият проводниците с помощта на ферули.

Типове съвети

кримпване на проводници с уши

Сега на пазара на електрически стоки има огромно разнообразие от тях - за жици и едножилни проводници, за мед и алуминий.

мед

Набраздените медни врати са твърдо изтеглена медна тръба с една страна сплескана и отвор за болтове. Този модел има две разновидности:

  • без покритие (TM);
  • калай (TML).

съвети TM

Маркировката за такива накрайници е следната: TM (TML) -XX-UU, където на мястото на XX ще бъде посочен размерът на напречното сечение на проводника за кримпване, а на мястото на UU - диаметърът на отвора за монтажния болт. Обхватът на този модел е достатъчно широк, можете да кримпвате проводници със сечение от 2,5 до 240 мм2... Калайдисаните опции се използват, когато електрическият свързващ блок трябва да има повишена устойчивост на корозия.

Накрайникът на TML е изрязан на жица

За да кримпвате такива съвети, не използвайте клещи или чук, трябва да използвате специален инструмент - хидравлични или ръчни клещи.

хидравлична преса за терминали за кримпване TM и TML

С помощта на такива клеми можете също да кримпвате едножилен проводник, но в този случай трябва да се обърне специално внимание на избора на матрица за затягане на скобата, защото ако не се досетите с размера, сърцевината ще се счупи.

Най-често се използва този тип накрайник:

  1. За свързване на електрически печки.
  2. За заземителни табла, изработени от метал.
  3. За свързване на кабелен щранг в разпределителна платка за достъп.

Мед с контролен прозорец

Този модел на наконечници е по-рядко срещан, много електротехници никога не са срещали това през целия си живот, но все пак трябва да знаете за него, поне за общо развитие. Към маркировката се добавя малка буква "o" - TM (o), TML (o).Това е същата медна плътно изтеглена втулка, само че тя има контролен прозорец, през който можете да наблюдавате дали проводникът напълно е влязъл на мястото си.

Когато инсталирате такъв модел, можете да използвате не кримпване, а запояване. Проводниците се отстраняват от изолационния слой, обработват се с неутрален поток и се поставят в клемите. След това разтопената спойка се излива в втулката през прозореца за проверка.

Този тип се счита за най-отговорен, той се използва само в производството, следователно често тези, които са свързани само с домакински електрически проводници, дори не знаят за съществуването на модели с контролен прозорец.

алуминий

кабелни врати TA

Проводниците на алуминиеви проводници и кабели са обвити с втулки, изработени от алуминий. Те са маркирани - ТА, абсолютно подобна на медната версия, като единствената разлика е в материала, от който са направени, и в минималното напречно сечение на проводника (при алуминия диапазонът започва от 16 мм2).

Опресняване на алуминиеви проводници има един малък нюанс. Преди да поставите в ръкава, трябва да ги обработите с кварцово-вазелинова паста. Той предотвратява образуването на оксиден филм върху проводника.

Ако е необходимо да свържете алуминиев проводник към медна шина, във входното разпределително устройство се използват алуминиево-медни ферули (TAM). Този модел има дизайн на половин мед, половин алуминий, и двете части са свързани помежду си поради фрикционна дифузия.

Изолиран щифт

съвети NShVI

Изолираните врати са по същество втулка, те дори имат такова съкращение NSHVI - изолиран накрайник на щифта. Краят на жицата, откъснат от изолацията, се вкарва в ръкава и се крие с помощта на пресови щипки. Поради това проводниците са напълно защитени от повреди, защото сега цялата механична сила от винтовата скоба няма да падне върху тях, а върху върха на тръбата.

Металната част на върха е изработена от електролитична мед. От външната страна има изолационна втулка, изработена от полиамид.

Няма нищо трудно в използването на NSHVI. Преди кримпване на жицата е необходимо да се отстрани изолационният слой върху нея до дължината на върха на върха. За тази цел е най-добре да използвате не нож, а специален инструмент - стриптизьор. Тъй като говорим за многожилни проводници, използваният нож ще даде твърде голям шанс, че няколко нишки ще бъдат повредени при отстраняване на изолацията.

втулки за проводници изолирани

Сега от страната на изолирания фланец трябва да донесете голия проводник в върха, след това да го поставите в съответния жлеб на клещите за преса и да стиснете дръжката на инструмента, докато спре.

Изолираните уши осигуряват постоянна връзка, така че ако трябва да преработите нещо, ръкавът трябва да бъде изрязан.

В маркировката NSHVI има още две числа, първото от които показва напречното сечение на проводника, а второто - дължината на работната част на върха. Има специални двойни уши NSHVI-2, те се използват в ситуации, когато е необходимо да се кримпват две многожилни проводници наведнъж.

Обвивка на ферули

За най-добрия инструмент, използван за кримпване на различни видове ферули, вижте това видео:

Както можете да видите, за да използвате съветите на специален ум и опит, всичко се прави лесно и бързо. Единственото нещо, от което се нуждаете, са специални инструменти - стриптизьор и пресови челюсти, но те са достъпни и могат да бъдат закупени. В случай на свързване на многожилни проводници, не забравяйте да използвате втулки, направете захранването възможно най-надеждно и безопасно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?