Как да свържете алуминий към медна тел

свързване на медни и алуминиеви проводници

В жилищни сгради, които са били построени в съветско време, електрическото окабеляване е осъществено с алуминиеви проводници. Професионалните електротехници предпочитат да правят модерна домакинска мрежа с медни проводници. Следователно, независимо дали ни харесва или не, но често се налага да се сблъскваме с проблема как да свържем медни и алуминиеви проводници. Не слушайте онези, които ще ви кажат, че това не трябва да се прави категорично. Разбира се, не всички методи са подходящи за този случай, но свързването на електрически алуминиеви и медни проводници е напълно разрешима задача. Основното е да направите всичко както трябва.

Тези два метала имат различни химични свойства, което се отразява на качеството на връзката им. Но имаше умни глави, които измислиха как да свържат два проводника, без да изключват директен контакт между тях.

Ще разгледаме всички съществуващи опции за това как можете да свържете медна и алуминиева жица, но първо, нека разберем защо това не може да се направи с обикновен обрат и каква е причината за такава несъвместимост?

Причини за несъвместимост

Основните причини за нежеланата връзка между тези два метала са покрити в алуминиева жица.

резултат от усукване на мед и алуминий
резултатът от усукване на мед и алуминий - прегряване на фугата, топене на изолацията, възможност за пожар

Има три причини, но всички те водят до един и същ резултат - с течение на времето контактната връзка на проводниците отслабва, започва да се прегрява, изолацията се топи и възниква късо съединение.

 1. Алуминиевата жица има способността да се окислява, когато е изложена на влага във въздуха. Това става много по-бързо при контакт с мед. Оксидният слой има по-голямо съпротивление от самия алуминиев метал, което води до прекомерно нагряване на проводника.
 2. В сравнение с меден проводник, алуминият е по-мек и има по-малка електрическа проводимост, поради което се загрява повече. По време на работа проводниците се нагряват и охлаждат многократно, което води до няколко цикъла на разширяване и свиване. Но алуминият и медта имат голяма разлика в размера на линейното разширение, така че промяна в температурата води до отслабване на контактната връзка, а слаб контакт винаги е причина за силно нагряване.
 3. Третата причина е, че медта и алуминият са галванично несъвместими. Ако ги усуквате, тогава когато електрически ток преминава през такъв възел, дори и при минимална влажност, ще възникне реакция на химична електролиза. Това от своя страна причинява корозия, в резултат на което контактната връзка отново се прекъсва и в резултат на това се нагрява, стопява изолация, късо съединение и пожар.

Болтова връзка

Болтовото свързване на алуминиеви проводници с медни проводници се счита за най-достъпната, проста, бърза и надеждна. Ще ви трябва болт, гайка, няколко стоманени шайби и гаечен ключ.

болтова връзка на медни и алуминиеви проводници

Разбира се, малко вероятно е да успеете да приложите този метод за свързване на проводници в разклонителна кутия на апартамента, защото сега те се произвеждат в миниатюрни размери, а полученият електрически блок ще бъде много тромав. Но ако все още имате кутии от съветско време в къщата си или когато трябва да направите връзка в разпределителна табла, тогава този болтов метод е най-подходящ.Като цяло се счита за идеална опция, когато е необходимо да се превключват абсолютно несъвместими проводници - с различни секции, изработени от различни материали, многожилни с единични проводници.

Важно е да знаете, че с помощта на метода на болта можете да свържете повече от два проводника (броят им зависи от колко време е болта).

Ще трябва да направите следното:

 1. Извадете всеки проводник или кабел, който да бъде свързан от изолационния слой с 2-2,5 cm.
 2. От оголените краища оформете пръстени около диаметъра на болта, така че да могат лесно да се поставят върху него.
 3. Сега вземете болт, поставете шайба върху него, след това пръстен от меден проводник, отново шайба, пръстен от алуминиев проводник, шайба и затегнете всичко сигурно с гайка.
 4. Изолирайте връзката с изолационна лента.

Най-важното е, че не забравяйте да поставите междинна шайба между алуминиевите и медни проводници. Ако ще свържете няколко различни проводника, тогава не е необходимо да поставяте междинна шайба между проводниците от същия метал.

Друго предимство на тази връзка е, че е разглобяема. По всяко време можете да го развиете и, ако е необходимо, да свържете допълнителни проводници.

Как правилно да затегнете проводниците е показано подробно в това видео:

Скоба "Гайка"

Друг добър начин за свързване на медни и алуминиеви проводници е използването на скоби с гайки. По-правилно е да наречете това устройство компресия на клона. Това вече електротехниците го наричат ​​„гайка“ заради външната прилика.

свързване на медни и алуминиеви проводници с щипка за гайка

Това е диелектрично поликарбонатно тяло с метална сърцевина (или сърцевина) вътре. Сърцевината представлява две матрици, всяка от които има жлеб за определено напречно сечение на проводника и междинна плоча, като всички те са закрепени заедно с болтове.

Такива скоби се продават във всеки електрически магазин, те са от различни видове, които зависят от напречното сечение на проводниците, които ще бъдат свързани. Недостатъкът на такова устройство е неговата неплътност, тоест има възможност за влага, прах и дори фина постеля. За надеждност и качество на връзката е по-добре да обвиете гайката с изолационна лента отгоре.

Процесът на свързване на проводници с помощта на такава скоба е както следва:

 1. Разглобете тялото на компресията, като извадите и отстраните фиксиращите пръстени с тънка отвертка.
 2. Върху проводниците, които трябва да се свържат, залепете изолационния слой до дължината на матриците.
 3. Развийте фиксиращите болтове и поставете голите проводници в плоските канали.
 4. Затегнете болтовете, поставете плочата в корпуса за компресия.
 5. Затворете корпуса и поставете задържащите пръстени.

Практически пример за използване на скобата на гайката е показан в това видео:

Клемен блок

Евтино и просто решение на въпроса как да свържете алуминиеви проводници с медни проводници е използването на клемни блокове. Закупуването им сега изобщо не е проблем, освен това можете да закупите не цяла секция, но да помолите продавача да отреже необходимия брой клетки. Клемните блокове се продават в различни размери, в зависимост от размера на проводниците, които свързват.

свързване на алуминиеви и медни проводници с клемен блок

Какво е такъв блок? Това е полиетиленова прозрачна рамка, проектирана за няколко клетки наведнъж. Всяка клетка има тръбен месингов ръкав вътре. От противоположните страни краищата на проводниците, които трябва да бъдат свързани, трябва да бъдат вкарани в тази втулка и затегнати с два винта.

Използването на терминални блокове е много удобно, защото винаги можете да отрежете точно толкова клетки от него, колкото има двойки проводници, които трябва да бъдат свързани, например, в една разклонителна кутия.

Използването на клемните блокове е много просто:

 1. Развийте един затягащ винт, като по този начин освободите едната страна на втулката, за да влезе проводникът.
 2. Залепете изолацията върху проводниците на алуминиевия проводник с дължина 5 мм.Поставете го в клемата, затегнете винта, като по този начин натиснете проводника към втулката. Затегнете здраво винта, но не бъдете прекалено ревностни, за да не счупите сърцевината.
 3. Направете същите операции с медната тел, като я вкарате в ръкава от противоположната страна.

Защо трябва да правите всичко на свой ред? В края на краищата можете веднага да развиете двата винта, да поставите проводниците и да затегнете. Това е за да се гарантира, че медни и алуминиеви проводници не влизат в контакт помежду си в месинговата втулка.

съединителен блок в разклонителната кутия

Както можете да видите, предимствата на клемните блокове са тяхната простота и бързина на използване. Този метод на свързване се отнася до разглобяем, ако е необходимо, можете да издърпате един проводник и да го замените с друг.

Клемните блокове не са подходящи за свързване на многожилни проводници. За да направите това, първо трябва да използвате втулките на втулките, които ще крият снопът от ядра.

Има още една функция в използването на терминални блокове. Под налягането на винта при стайна температура алуминият може да тече. Следователно, ще се изисква периодична ревизия на клемата и затягане на контактната връзка, при която алуминиевият проводник е фиксиран, ще бъде необходим. Ако това се пренебрегне, алуминиевият проводник в клемния блок ще се разхлаби, контактът ще отслабне, ще започне да се нагрява и да искра, което може да доведе до пожар.

Как да свържете проводници с помощта на терминален блок е показано в това видео:

Самозатягащи се клеми

Още по-бързо и по-лесно е да свържете алуминиеви и медни проводници в самозатягащи се клеми.

свързване на медни и алуминиеви проводници с помощта на клемен блок

Извадените ядра трябва да бъдат вкарани в клемните отвори до спирането им. Там те ще бъдат автоматично фиксирани с помощта на притискащи плочи (тя здраво ще притисне проводника към калайдисаната лента). Благодарение на прозрачния корпус на клемния блок е възможно да се провери дали сърцевината е влязла изцяло в терминала. Недостатъкът на такива устройства е, че те са за еднократна употреба.

Ако искате скоба за многократна употреба, използвайте скоби тип лост. Лостът се издига и освобождава входа на отвора, в който е необходимо да се постави оголената сърцевина. След това лостът се спуска назад, като по този начин фиксира проводника в клемата. Тази връзка е разглобяема, ако е необходимо, лостът се издига и проводникът се отстранява от клемата.

грес за свързване на мед и алуминий

Самозатягащите се терминали "WAGO" са се доказали по най-добрия начин на пазара на електрически стоки. Производителят произвежда специална серия от клеми с контактна паста Alu-plus. Това вещество защитава мястото на контакт между алуминий и мед от проявата на електролитични корозивни процеси. Можете да различите тези терминали по специалната маркировка на опаковката "Al Cu".

Използването на тези терминали също е изключително просто. Самият терминал показва колко дълго трябва да се отстрани изолационният слой на проводника.

Предимствата и недостатъците на използването на терминални блокове WAGO са описани в този видеоклип:

Twist връзка

Не се препоръчва усукване на медни и алуминиеви проводници. Ако не можете да направите това, първо трябва да калайдите медния проводник, тоест да го покриете с оловно-калаена спойка. Това ще премахне възможността за пряко взаимодействие между алуминий и мед.

Не забравяйте, че алуминият е много мек и чуплив, може да се счупи дори при леки товари, така че го завъртете много внимателно. Не забравяйте правилно да изолирате връзката, най-добре е в този случай да използвате термосвиваема тръба.

Опитахме се да ви разкажем подробно дали е възможно да свържете алуминиеви и медни проводници заедно, както и как да го направите ефективно и надеждно. Изберете най-подходящия за вас метод в зависимост от това къде тази връзка ще се превключва и работи.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?