Как да положите кабел в окоп под земята според правилата

Подземен кабелен маршрут

Когато електрифицира крайградски район, всеки собственик задава въпроса: кой метод за полагане на кабела да избере - въздух или под земята. Въпреки факта, че издърпването на електрически комуникации през въздуха е малко по-евтино и изглежда по-лесно от полагането на кабели под земята, то има няколко недостатъка. Така че, ако обектите са на прилично разстояние един от друг, ще трябва да инсталирате допълнителни стълбове. Окачването на проводници отгоре също не е удоволствие. Затова в повечето случаи хората избират метода на подземния живот. В тази статия ще анализираме как кабелът трябва да бъде положен в изкопа и какви са характеристиките на тази работа.

Правила и технология за полагане на подземни електрически комуникации

Необходимо е да поставите електрическия кабел в земята в съответствие с изискванията на Правилата за електрическа инсталация, като предварително сте съставили схема за окабеляване. Ако успеете да положите маршрута по права линия, това ще ви позволи да преминете с по-малко електрическа жица, но това често не е възможно. По-долу са основните правила за полагане на кабели под земята:

 • Опитайте се да не минавате по пътеката близо до големи дървета, най-добре е това разстояние да е поне 1-1,5 метра.

Дърветата трябва да са най-малко 1,5 m

 • Не прокарвайте електрически проводник през области с високо напрежение. Това могат да бъдат паркинги, пешеходни пътеки или места, предназначени за входа на канализационен сервизен автомобил. Обикновено те се заобикалят по периметъра, но ако това не е възможно, тогава проводникът се поставя вътре в специални защитни калъфи, които са парчета тръби, изработени от HDPE или метал.

Тези устройства се използват и на места, където изкопът се пресича с вода и газ. Поставен е и защитен калъф, при който е невъзможно да се зарови кабелът поне 0,5 метра или да се премахнат големи и твърди предмети от маршрута.

 • При полагане на изкоп покрай основата е необходимо да се поддържа разстояние между тях от 0,6 м. Ако това изискване не се спазва, дори леко изместване на почвата или основата може да повреди електрическата линия.
 • Проводникът, който ще бъде положен, не трябва да се кръстосва с други. Ако това не е възможно, и двата кабела трябва да се поставят в защитен калъф и да се прокара един кабел над другия. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 15 cm.

Ако случаят е с голяма дължина, той се заварява от няколко парчета тръби.

Защита за кабели

Параметри на траншеите за полагане на електропроводи

След като сте решили схемата на полагане, трябва да изкопаете окоп, като се придържате към следните размери:

 • Дълбочината на кабела трябва да бъде 0,7-0,8 m.
 • Ако е положен един проводник, тогава ширината на изкопа, използван за полагане на кабела, трябва да бъде 0,2-0,3 м; ако има две или повече електрически проводници, които трябва да бъдат положени, е необходимо да се изчисли по такъв начин, че да има най-малко 0,1 m между нишките, минаващи по дъното.

Процедурата и параметрите за полагане на подземен кабел на видео:

Процедурата за полагане на кабела в земята

След като изкопавате окоп, трябва да:

 • Отстранете корени, камъни и други предмети с твърди и остри ръбове от него, в противен случай те могат да повредят изолацията по време на монтажа.
 • Изравнете дъното и след това подправете.Не е необходимо да се постига идеална равномерност, основното е, че няма остри капки.
 • Напълнете дъното с пясък и го изравнете, така че дебелината на слоя да е приблизително 0,1 м. Обикновеният кариерен пясък от ямите ще направи, но той не трябва да съдържа чужди предмети, които биха могли да повредят електрическия кабел, следователно трябва да се пресява преди запълването. За да няма очевидни нередности на дъното, този материал също трябва да бъде уплътнен след запълване в изкопа.

Дъното на изкопа е покрито с пясък

 • Проверете изолацията на електрическите проводници за възможни повреди. Ако е възможно, обадете им се с мегометър, за да проверите за отворена верига (при липса на това устройство можете да използвате обикновен мултицет). След като са открили щети, те трябва да бъдат поправени.
 • Поставете кабела върху пясъчното дъно на изкопа на леки вълни, без да се разтягате.

Защитете проводника с обвивки, където е необходимо.

 • Скициране на план на маршрута на полагане, маркиране на ориентири и разстояния до обекти по него - това ще опрости по-нататъшните ремонтни дейности, ако възникне нужда.
 • Покрийте полагания електрически кабел отгоре с пясък, като предварително сте пресяли материала. След това, пясъчният слой (приблизително 0,1 м) трябва да бъде уплътнен с краката.
 • Изсипете предварително изкопаната почва в следващия слой, като също така премахнете предмети, опасни за окабеляване от нея, изравнете и уплътнете. Дебелината на този слой трябва да бъде 0,15-0,2 m.
 • Тогава канавката е напълно покрита със земя малко над нивото на повърхността. Това е необходимо, така че след естествено уплътняване и утаяване на почвата, на мястото на полагане не се образуват вдлъбнатини.

Изкопът е запълнен с малък туберкул за марж по време на свиване

След приключване на изброените стъпки, линията може да бъде свързана към товара, като предварително го е извикала, за да провери целостта.

Сега знаете как да полагате кабела в земята в съответствие с установените норми. След това ще разгледаме няколко нюанса, свързани с тази работа.

Кой е най-добрият проводник, който да използвате за монтиране на подземни електрически линии?

Инсталирането на подземен електропровод изисква много време и усилия. За да не страдате в бъдеще с постоянни ремонти, по-добре е незабавно да изберете висококачествен проводник, който ще може редовно да изпълнява функцията си в продължение на много години. Затова към въпроса за избора на кабел, който ще се използва за полагане под земята, трябва да се подхожда с най-голяма отговорност.

Използвайки брониран кабел от надежден производител, можете да сте сигурни в неговата надеждна и дълготрайна работа. Въпреки това цената на такъв проводник е доста висока и ако човек не може да си позволи такава покупка, той използва прости NYM или VVG проводници. За да увеличите надеждността на такива линии, трябва да използвате гофриран DKS маркуч с две стени, в който по цялата му дължина е поставен електрически проводник.

Защитна жица

На места, където вероятността от повреда на окабеляването поради големи натоварвания е достатъчно висока, се препоръчват защитни калъфи. Тези устройства ще защитават живите проводници, поемайки повечето от натоварванията. Когато прокарвате няколко кабела, всеки кабел трябва да бъде снабден с отделна обвивка.

Посочването на електропроводи във вътрешността на гофрирани маркучи или тръби има допълнителното предимство на лесната смяна на кабелите. Ако старата жица е станала неизползваема, достатъчно е да отворите краищата на маршрута и да завържете нова към края на неработещия кабел. След това дефектният проводник се издърпва навън и на негово място се инсталира нов. Разбира се, това е възможно само ако дългото време, прекарано в земята, не доведе до унищожаване на защитни устройства.

Буйна връзка

По-добре е да използвате твърд кабел за полагане, но ако не е възможно да намерите парче тел с необходимата дължина, по-добре е да свържете двата проводника на повърхността на земята, вътре в запечатана разклонителна кутия. Такава връзка е лесна за поддържане и, ако е необходимо, променя.Не се препоръчва да го поставите в домашен ръкав и да го заровите в земята - контактът бързо ще се счупи, а за да го възстановите, ще трябва да копаете окоп всеки път.

Правилна кабелна връзка

За сравнение видеото показва производството на пълноценен съединител, който може да бъде скрит под земята:

Въвеждане на електрическо окабеляване в къщата

При полагане на кабела под земята в страната е необходимо да се вземе предвид, че при влизане на проводника в конструкцията (къща или друга сграда), той не трябва да се преминава под основата. Обикновено по време на строителството ипотеката се вгражда в лентата на основата - парче тръба, стърчащо навън с няколко сантиметра, в което може лесно да се вкара електрическа жица.

Ако ипотеката не е направена по време на строителните работи, във фундамента трябва да се пробие дупка, в която след това тръбата се вкарва и фиксира.

Понякога собствениците на къща с монолитна основа не искат да пробият основа за инсталиране на ипотеки. Изходът в този случай е следният: кабелът се вкарва в металната тръба и се издига по протежение на стената на конструкцията до определена височина (обикновено това е нивото, на което е монтиран входящият шкаф). При тази марка ипотека се огражда в стената, през която жицата се внася в къщата.

Ако като проводник се използва брониран кабел, тогава обвивката му трябва да бъде заземена. Това може да стане чрез заваряване или запояване на изолиран проводник към него, който трябва да се доведе до нула в електрическия панел.

Бронирано кабелно заземяване

Това не трябва да се пренебрегва, в противен случай, ако фазата пробие, тя ще падне върху бронираната обвивка, докосвайки се до нея, човекът ще получи силен токов удар и е добре, ако случаят не завърши със смъртта на жертвата. Ако бронята е правилно заземена, след повреда ще работи автоматичен превключвател, изключвайки токозахранването до отстраняване на неизправностите.

Характеристики на зимното полагане на подземни електропроводи

Ако обстоятелствата са такива, че трябва да вършите тази работа в условия на ниски температури, тогава при извършването й трябва да се вземат предвид няколко препоръки:

 • Преди да поставите проводника в изкопа, той трябва да бъде затоплен в топла стая. Можете да направите това по-бързо, като използвате трансформатор, но само ако имате умения и опит за това.
 • Топлият кабел трябва да бъде положен в изкоп. В този случай трябва да работите бързо, за да не го оставите да замръзне. Ако температурата навън е 15-20 градуса под нулата, тогава не се дава повече от половин час за полагане. Ако замръзването е още по-силно, инсталирането на електропровода не може да се извърши.

Загряване на кабела през зимата

 • Допуска се полагане на подземна линия без отопление в следните случаи:
  1. Ако се използва електрически кабел с високо налягане и температурата на въздуха е -5 градуса или по-висока.
  2. Ако се използва проводник с проста изолация, а температурата на въздуха е -7 градуса или по-висока.
  3. Ако се използва проводник с гумена или PVC изолация, а температурата на въздуха не е по-ниска от -15 градуса.
  4. Ако проводниците са изолирани с полиетилен или гума, и в допълнение имат допълнителна обвивка от олово.

В тази статия разбрахме подробно въпроса как да полагаме кабел под земята и какви са особеностите на тази процедура при различни условия. Тази работа, въпреки трудоемкостта си, не е твърде сложна в техническо отношение. Най-важното е да се вземат предвид изискванията на PUE и препоръките, изложени в този материал.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?