Окабеляване в ретро стил в дървена къща

Електрическо окабеляване в ретро стил

За изграждането на селски къщи, както и на летни къщи, в повечето случаи се използва дърво. Основните предимства на този строителен материал са естествеността, екологичността и ниската цена в сравнение с другите. Но, заедно с тези предимства, дървото има сериозен недостатък - лоша устойчивост на огън. Най-честата причина за пожари са грешките при избора или инсталирането на електрически проводници. Окабеляването в ретро стил в дървена къща ще помогне да се сведе до минимум рискът от пожар и ще придаде на дома оригинално докосване на древността.

Устройство за ретро окабеляване и неговите предимства

Ефектът в ретро стил се постига по следния начин: два до три електрически проводника с напречно сечение 0,75-2 кв. мм са усукани един с друг и покрити със слой декоративна изолация, изработена от коприна, която е импрегнирана със специално съединение, което не се поддава на огън. Броят на сплетените проводници зависи от това дали къщата е заземена или не. Проводниците, използвани при ретро окабеляване, обикновено са с медно и PVC покритие за допълнителна защита.

Ретро проводници

Често се предлагат търговски кабели, които имат външна обвивка от плат, фибростъкло или хартия. Не е необходимо да се страхувате от това - под слоя на този материал се полага надеждна изолация.

Конструктивно окабеляването в ретро стил е отворена комуникация, при която превключващите елементи, както и проводниците, преминават върху оградната конструкция.

Всички функционални компоненти са фиксирани към основната повърхност с помощта на подходящи изолатори.

Подробности за ретро окабеляването във видеото:

Винаги е по-лесно да се проведе открито окабеляване, отколкото скрито окабеляване, тъй като в първия случай веригата е сглобена по надземен метод и няма нужда от вдлъбване в стените. Когато инсталирате скрито окабеляване, този етап отнема много време и усилия.

Ретро окабеляването може да се извърши в голямо разнообразие от варианти, а предлаганите в търговската мрежа компоненти се предлагат в голямо разнообразие от цветове. Това ще позволи при закупуване на продукти за монтаж да изберете тези, които най-добре се вписват в определен интериор.

Изолатори с различни цветове

В случай на прекъсвания в работата на отворена мрежа, дори ако разклонителната кутия е повредена, ремонтът няма да бъде труден поради лесен достъп до която и да е зона. Допълнителен фактор на защита срещу запалване е инсталирането на превключващи елементи и кабели върху изолатори (изолационни уплътнения).

Античните електрически части са изработени от съвременни огнеупорни материали. Освен това, когато ремонтирате помещение, в което електрическото окабеляване е инсталирано открито, е малко вероятно случайно да повредите кабелите.

Недостатъци на ретро окабеляването

Наред с горните предимства, окабеляването в стар стил има редица недостатъци. Те включват следните точки:

 • Проводниците са по-малко сигурни, отколкото в случаите на скрити комуникации.
 • Подреждането на конструктивни елементи отгоре на опората изисква свободно пространство, което може да създаде сериозни неудобства в малките стаи.
 • Ако се планира да се извърши вътрешна декорация в къщата, тогава външното окабеляване значително ще усложни изпълнението на ремонтните работи.
 • Малкото напречно сечение на кабелите (не повече от 2,5 кв.м) не позволява свързване на мощни електрически устройства - такива проводници не могат да издържат на високо натоварване.
 • Електрическите продукти за окабеляване в стар стил са доста скъпи. Цената на маркови продукти като Fontini и Bironi е особено висока.

Умишлено неписани ретро лампи

Но като цяло, ако имате достатъчно средства и не планирате да инсталирате домакински уреди с висока мощност в домашния интериор, окабеляването в ретро стил ще бъде не само оригинално, но и най-разумното решение.

Избор на стари материали за електрическо окабеляване и започване на работа

Ако сами ще провеждате винтидж окабеляване, трябва да се снабдите с:

 • Проводници с необходимото напречно сечение.
 • Разклонителни кутии в нужното количество.
 • Порцеланови изолатори.
 • Гнезда и превключватели (те трябва да са над главата).
 • Самонарезни винтове за дървообработка.

Електрическото окабеляване в стар стил може да бъде оцветено по различен начин, но цветът може сериозно да повлияе на цената - например, кафяв превключвател ще струва значително по-малко от златен.

Разновидности на ретро детайли за окабеляване на видеото:

Най-висококачественото, но в същото време скъпо оборудване се произвежда в Италия. Най-популярни са продуктите на компанията Fontini.

Винтидж проводниците трябва да бъдат внимателно подбрани според цвета на плитката, така че да са в хармония с цялостния дизайн на стаята. В съответствие с цвета на кабелите се избира цветът на останалите елементи на окабеляване.

Цвят на жицата: под стени и контрастен

Можете да изберете ярки, контрастни цветове по желание или да изберете спокойни цветове.

Тъй като кабелите за ретро окабеляване са скъпи, може да се спестят някои спестявания, като се използват само на открити места. Когато електрическите проводници ще бъдат скрити зад предмети или обшивки, могат да се използват редовни проводници, като се поставят вътре в цветен кабелен канал.

В допълнение, усуканото окабеляване може да бъде направено независимо чрез усукване на три проводника в сноп (ако има заземяване в къщата) или две (ако няма такива). Въпреки че, разбира се, по външен вид и качество такъв домашен кабел ще бъде значително по-нисък от фабрично произведен проводник.

Монтаж на електрическа инсталация в ретро стил

След като закупите необходимите материали и завършите довършителните работи, можете да продължите директно към процеса на електрическа инсталация. Първото нещо, което трябва да направите, е да съставите схема, като маркирате в нея местата, където ще бъдат разположени лампите, както и гнездата и превключвателите.

Тогава работата се извършва в следния ред:

 • Ръководейки се от изготвената схема, направете скици директно на работната площадка. Начертаните линии трябва да са строго хоризонтални - това може да се провери с помощта на нивото.

Маркиране за електрическо окабеляване

 • Поставете изолационни порцеланови ролки по цялата дължина на маркировките на разстояние 50 см една от друга, като ги фиксирате с отвертка и самонарезни винтове. Разстоянието от превключвателя (гнездото) до първия изолационен валяк трябва да бъде най-малко 5 cm.
 • В съответствие с диаграмата, инсталирайте на техните места разклонителните кутии, както и други електрически елементи.
 • Закрепете кабелите към ролките.

Необходимо е да се вземе предвид при опъване на проводниците, че разстоянието от тях до повърхността трябва да бъде най-малко 1 cm.

Процес на редактиране на видео:

Монтирането на полуантични електрически проводници е възможно не само в дървени къщи. Ако модерен апартамент е проектиран в подходящ стил, тогава реколта окабеляване може да бъде отлично допълнение към интериора. Това докосване ще бъде оценено от гостите, които разбират много за реколта и ретро. Но както споменахме, когато ще правите електрически комуникации от този тип, пригответе се за финансови разходи, защото елементите за тях, дори и тези, направени в Китай, не са евтини.

Ретро елементи на окабеляване

заключение

От този материал научихте какво е ретро окабеляване в интериора на дървена къща и какви са характеристиките на нейната инсталация.Ръководени от статията, която сте прочели и съветите, изложени в нея, можете да я инсталирате сами, без да прибягвате до услугите на професионален електротехник.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?