Как да звъните на проводниците с мултицет

Ако трябва да намерите неизправност на оборудването или електрическото окабеляване, една от операциите, която се извършва преди всичко, е да се тестват кабелите и проводниците с мултицет (тестер), за да се провери годността на веригата (без разкъсвания в нея), наличието на късо съединение и да се определи неговото съпротивление (ако е необходимо ). По този начин е възможно лесно и достатъчно бързо да проверите лампата, ютията, превключвателя, предпазителя, трансформатора за работоспособност. Как правилно да звъните на проводниците с мултицет ще бъде разгледано в тази статия.

Какво трябва да знаете за устройството, за да звъните на проводниците

режим на набиране
режим на набиране

Ако планирате да звъните на окабеляването в апартамента, трябва да знаете няколко фундаментално важни факта за мултиметрите. На първо място, заслужава да се отбележи, че можете да проверите проводника с най-простото устройство. Доста подходящ е евтин китайски модел с минимални възможности.

Но в същото време е най-удобно да използвате устройство, което има самата функция за набиране. За да настроите дръжката на устройството в подходящо положение, е необходимо да го завъртите в посока на иконата на диода (като опция може да се приложи допълнително изображение на звукова вълна). Това означава, че при проверка на непрекъснатостта на проводника, когато контактите са затворени, ще се чува звуков сигнал.

Но наличието на саундтрак е напълно по избор за непрекъснатостта на проводниците с мултицет. Отворена верига ще бъде показана от единица на дисплея, показваща, че нивото на съпротивление между сондите е по-високо от границата на измерване. Ако няма повреда в изследваната област, на екрана ще се покаже стойността на съпротивлението, което в идеалния случай трябва да има тенденция към нула (при условие че работите в малки домакински мрежи).

Последователност на действията при набиране

 1. Преди да звъните на веригата с мултицет, трябва да завъртите дръжката на устройството в желаното положение.
 2. Инсталирайте краищата (тестови проводници) в съответните гнезда. Черният проводник влиза в гнездото, маркирано COM (понякога може да се маркира със "*" или заземителния знак), а червеният проводник отива в гнездото, където е обозначен знакът Ω (понякога поставят знака R). Трябва да се отбележи, че знакът Ω може да се прилага или поотделно, или в комбинация с обозначенията на други мерни единици (V, mA). Това е правилното положение на тестовите проводници, което ще ви позволи да наблюдавате полярността по време на допълнителни измервания. Въпреки че ако се провери само целостта на проводниците, взаимното им положение няма да повлияе на получения резултат.
 3. Включете устройството. За това може да бъде осигурен отделен бутон или включването може да се извърши автоматично, когато копчето е обърнато в желаната позиция при избор на граници на измерване или режим на работа.
 4. Затворете мерните краища заедно. Ако звучи сигнал, това означава, че устройството работи правилно и е готово за работа.
 5. Вземете тествания кабел или тел (краищата му първо трябва да бъдат лишени от изолация, отстранени до метален блясък, мръсотия и оксиди, отстранени от повърхността). Докоснете теста води до голи участъци на проводника.
 6. В случай на непрекъснатост ще се издаде звуков сигнал и показанието на измервателния уред ще бъде 0 или ще посочи стойността на съпротивлението. Ако дисплеят показва 1 и няма звуков сигнал, това означава, че тестваният проводник е счупен.

Правила за безопасно набиране с помощта на мултицет

непрекъснатост на кабела с мултицет
непрекъснатост на мрежовия кабел с мултицет

Работата с електричество не позволява непрофесионализъм, следователно има определен списък от правила, които я правят възможно най-точна, бърза и безопасна.

 1. Най-удобно е да използвате специални съвети в краищата на тестовите проводници за непрекъснатост, които по-често се наричат ​​„крокодили“. Те ще направят контакта стабилен и ще освободят ръцете ви, когато правите измервания.
 2. При набиране винаги тестваната верига трябва да бъде предварително изтощена (дори батерии с нисък ток трябва да бъдат отстранени). Ако във веригата има кондензатори, те трябва да се разреждат чрез късо съединение. В противен случай устройството просто ще изгори по време на работа.
 3. Преди да проверите целостта на дълъг проводник по време на измерванията, важно е да не докосвате голите краища с ръце. Това се дължи на факта, че получените показания могат да бъдат неправилни.

Когато звъни многожилен кабел, е необходимо да се отделят и отстранят всички съществуващи ядра от двата края. След това е необходимо да проверите веригата за наличието на къси съединения: за това на всяко ядро ​​се фиксира "крокодил" един по един, всички останали се докосват с другия измервателен край във всички възможни комбинации.

проверете дали има късо съединение между кабелните ядра
Проверете дали има късо съединение между жилата на кабела. Ако индикаторът показва "1" и няма звуков сигнал, тогава всичко е наред, в противен случай има късо съединение.

В този случай звуковият сигнал ще означава наличието на късо съединение между тестваните ядра. Това може да не е от практическо значение за малки многожилни кабели с напречно сечение, работещи в мрежи с нисък ток, но при работа с високо напрежение е от основно значение.

позвънете жилата на кабела
Ние наричаме кабелните ядра. Има звуков сигнал - всичко е наред, в противен случай вената е повредена.

За да се определи целостта на сърцевините, се извършва същата операция, само в единия от краищата на кабела всички оголени ядра са усукани заедно. При търсене на почивка е важно да се вземе предвид, че липсата на звуков сигнал в някой от краищата ще показва нарушение на целостта на проводника.

Ние наричаме окабеляване в апартамента с мултицет

Разгледайте като пример модерен апартамент, в който окабеляването се извършва в съответствие с настоящите изисквания и разпоредби. Това означава, че при полагане на линиите за осветление и захранване на контактите, във всяка от стаите са положени отделни проводници за тях. Всяка от тези вериги се захранва от панела на апартамента чрез отделен прекъсвач.

Ако светлината е изчезнала в една от стаите, първо си струва да проверите годността на лампата. Преди започване на работа е необходимо да обезвъздушите стаята / апартамента, в зависимост от схемата на захранване. Когато в осветително тяло се използва непрозрачна лампа с нажежаема жичка, е трудно визуално да се определи целостта на нажежаемата жичка, така че ще е необходим мултицет и неговата функция за непрекъснатост. Нека да разберем на етапи как да направите това правилно.

Първо трябва да проверите щита за наличие на задействани машини. В първия случай те ще бъдат в положение за включване (тогава неизправността може да бъде скрита в превключвателя на стаята, лампата или гнездото). Вероятността от повреда на окабеляването в такава ситуация е малка. Ако устройството е работило, ще трябва да проверите всичко, освен превключвателя на стаята, включително и самото разпределително табло.

Ако машините не са работили

позвънете на превключвателя с мултицет
Ние наричаме превключвателя. Когато превключвателят е включен, трябва да има звуков сигнал, когато е изключен - тишина и "1" на индикатора.
 1. Уверете се, че има напрежение на входа и изхода на машината. Ако е така, можете да продължите към допълнителна проверка.
 2. Подгответе устройството за работа и проверете неговата работоспособност чрез късо съединение на измервателните краища.
 3. Развийте лампата от контакта.
 4. С една от измервателните сонди докоснете основата (металната част на лампата с резба), а втората докоснете централния контакт на лампата (изолирания център на крайната част на основата).
 5. Бийп и показание, различни от 0 или 1, означават, че лампата работи правилно. Ако тя е дефектна, трябва да я замените, което ще бъде решението на проблема.
 6. Проверяваме касетата за работоспособност. За да направите това, трябва да разглобите лампата, уверете се в целостта на доставените проводници и контакти. Ако всичко е наред, тогава причината за повредата не е в патрона. Ако бъдат открити неизправности, те трябва да бъдат отстранени. Лампата все още не трябва да се завинтва.
 7. Проверяваме годността на превключвателя на стаята. За да направите това, отстранете пластмасовия капак, развийте винтовете и го извадете от монтажната кутия. Проверяваме оборудването за поява на въглеродни отлагания, проверяваме затягането на крепежните елементи. Ако всичко е наред, трябва да инсталирате измервателните краища на тестера върху контактите на превключвателя. Появата на звуков сигнал при набиране в положение включено ще показва, че оборудването работи правилно. В този случай не е необходимо проводниците да бъдат изключвани.

По време на такава проверка по правило се разкрива неизправност, която става причина за всички неприятности. Елиминирането му ви позволява бързо да разрешите проблема.

Ако машината се задейства

За да се осигури електрическа безопасност по време на работа, в този случай напрежението се изключва с помощта на обща машина за апартаменти. След това здравето на патрона и проводниците, свързани към лампата, се определя в съответствие с алгоритъма, описан по-горе. При липса на неизправности е необходимо да проверите самото окабеляване с помощта на мултицет и функция за набиране. Подобни неизправности са достатъчно редки, но все пак се случват, например, при инсталиране на окачени тавани или декоративни интериорни елементи.

В този случай повикването на окабеляването се извършва по следния начин.

 1. С помощта на отвертка изключете доставения проводник (ако инсталацията се извърши правилно, тя е в долната част) и я занесете отстрани. "Нулата" на тази група по правило е върху нулевата скоба под машините.
 2. Отвиваме лампата с нажежаема жичка от държача. С помощта на тестер, готов за работа, проверяваме линията, като свързваме една от измервателните сонди към "нула", а другата към разединения проводник. Ако устройството издава сигнал, тогава окабеляването се къси.
 3. В този случай в стаята под тавана над превключвателя намираме и отваряме разклонителната кутия. Изключете проводниците.
 4. Проверяваме всички групи проводници за късо съединение.
  За да определим секцията на веригата, в която има късо съединение, отново проверяваме веригата на панела на апартамента с мултицет. Ако сигналът прозвучи, това означава, че тел, положен от щита до кутията в стаята, трябва да бъде поправен. В противен случай търсенето ще трябва да продължи, докато се получи резултатът.

Видео

От всичко изброено по-горе можем да заключим, че наличието на мултицет с функция за набиране в къщата е обективна необходимост за всеки домашен майстор. С такова устройство в повечето случаи ще бъде възможно бързо да се елиминират незначителни неизправности, без да се търси помощ от специалисти.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?